ÉLETMÓD

Természetes ajakápoló száz forintból?

Tuna Judit 2013. március 1., péntek 08:17

A házilag, csupa természetes összetevőből készült ajakápoló kiválóan védi, puhítja és ápolja az ajkakat, olcsó, ajándéknak is szuper, és még színes változatot is készíthet belőle. És mivel csak természetes alapanyagokat tartalmaz, akár kisgyerekek finom bőrére is nyugodtan használhatja.

Távolról sincs vége, olvasson még »

13 dolog, amit sose mondjon a munkahelyén

Toma 2013. február 28., csütörtök 10:41

Bármennyire is laza a légkör a munkahelyén, nem árt megválogatni, milyen kifejezéseket is használ ott, mert akár az egész megítélése is múlhat rajta. A Forbes ezért felkérte Darlene Price-t, aWell Said! Presentations and Conversations That Get Results (Jól megmondta! Prezentációk és beszélgetések, melyek eredményre vezetnek) című könyv szerzőjét, ossza meg, mik azok a mondatok és szófordulatok, amiket érdemes lenne mellőzni az irodában.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Válaszol a futóedző!

carl_lewis 2013. február 27., szerda 19:20

Vajon van a levegővételhez köze, ha szúr az oldalunk? Mire figyeljünk a karmunkánál? Mennyit áldozzunk a futócipőnkre? A Díványon Szabó Imre, több mint 170 országos bajnok futóedzője válaszol a legtöbbször feltett, legáltalánosabb dolgokat firtató olvasói kérdésekre. Köszönjük a rengeteg érdeklődést, ha valami eszébe jut, akkor ide írjon, és folytatjuk egy újabb cikkben. Egy-két speciális kérdést szerencsére közvetlenül is meg tudtunk válaszolni, reméljük, minden választ hasznosnak találnak.A korábbi futással kapcsolatos cikkünkben többek között arra kaphat választ, hogy mitől fájhat a lábunk, mire használják a profik a futópadot, és hogyan kezdjünk neki az edzéseknek úgy, hogy minél kisebb legyen a sérülések kockázata. Hamarosan újabb sportokkal is jövünk!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jobban fogy, ha kevesebbszer edz

Toma 2013. február 26., kedd 10:40

Régebben sokáig tartotta magát az az elmélet, miszerint minél többet mozgunk, annál egészségesebbek és szálkásabbak leszünk. Jó hír azonban a lustáknak, hogy nem kell annyit fáradni: sokkal jobb eredményt érünk el, ha egy héten csupán négy nap megyünk el sportolni. Nem, úgy tippeljük, ez sajnos nem kombinálható a tízperces edzésekkel, de azért biztató, nem?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jól nézze meg, milyen hidratálót választ

Toma 2013. február 25., hétfő 18:34

Azzal már bizonyára nem mondunk újat, ha kijelentjük, az arc számára a hidratáló krémek használata kulcsfontosságú, máskülönben a bőr petyhüdté, fakóvá válik, ráadásul az öregedés jelei is hamarabb megjelennek rajta. Ha nem akar olcsó, de nagyszerű saját hidratáló krém elkészítésével pepecselni, persze még mindig átnézheti a boltok kínálatát, de nem mindegy, hogy onnan milyet választ. Segítünk megtalálni a megfelelőt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A futás alakítja legszebben az izmokat

carl_lewis 2013. február 23., szombat 17:21

Mitől fájhat a lábunk? Mennyit fussunk, hogy eredménye is legyen? Mire használják a profik a
futópadot? Lassan mindenki belátja, hogy az újévi fogadalmat lehet, hogy mégsem tudja olyan
könnyen betartani, pedig elvileg mindjárt itt a tavasz. Akkor pedig villogni kell. A futásról mindenkinek megvan a véleménye, a Díványon ezúttal azzal emeltük a tétet, hogy az ország egyik legjobb edzőjét, Szabó Imrét kérdeztük, miket csináljunk és miket ne. Íme, nyolc tanács kezdőknek, és hamarosan jövünk más sportokkal is!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Betegséget jelezhet, ha nem tud leállni az edzéssel

Toma 2013. február 22., péntek 19:42

Az már tudjuk, hogy mik a túledzés veszélyei, azt azonban nem, mégis mi pörgeti azokat, akik irreális mértékben hajtják magukat? Tudjuk, a mozgás egészséges és a léleknek is jó, és edzettségi állapottól függ az, kinek mi a sok, de vannak olyan fanatikusok, akiknek az edzésadagja már a legnagyobb jóindulattal sem tekinthető normálisnak. Ezt azonban nem ártana kivizsgáltatni, ugyanis a pszichés okokon kívül szervi problémákat is jelezhet, amikor valaki nem tud leállni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Essen át gyorsan a heti takarításon!

Tuna Judit 2013. február 21., csütörtök 17:00

Sajnos, kevesen engedhetnek meg maguknak bejárónőt, takarítónőt, miközben a lakás rendberakása meg nyilván senkinek sem tartozik a kedvenc elfoglaltságai közé. Általában a házimunka nagyobb részét a nő végzi el a napi nyolc órás munka, a gyerekezés és főzés mellett. Emiatt csúszik a hétvégére a takarítás, hatnapossá téve ezzel az ötnapos munkahetet. Elég rosszul hangzik, nem?!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Futni biztos, hogy életem végéig fogok

carl_lewis 2013. február 20., szerda 14:41

Miért fontos a mélyhátizom? Hogyan kerüljük a monotóniát? Jellemzően február a tél legrosszabb időszaka, amikor mindenkinek elege van már belőle, időnként mégis kemény havazások, és csípős hideg köszönt be. Éppen ezért megkértük az ország egyik legjobb női futóját, Kenesei Zsanettet, mutassa be a téli edzőcuccát, és öntsön lelket azokba, akik nemrég kezdték, vagy épp most kezdenék a sportolást, hogy tavasz közepére megtalálják a formájukat.

Milyen sportokat próbáltál korábban?

Úszás, bicikli, görkori, táncok, ír sztepp, versenytánc, mazsorett, kosárlabda, röplabda. Anyukám
testnevelő,  úgyhogy adta magát, hogy sokat sportoljak. A futásnál aztán leragadtam.

Miért választottad a futást?

Egyrészt az edző miatt, mert Szabó Imre a legjobban motiváló edző, másrészt meg, mert persze
ez a legjobb sport a világon (nevet). Nagyon egyszerű és mégis nagyon nehéz, rengeteg kudarc
lehetőséggel, ugyanakkor iszonyatosan nagy szabadságot is ad az embernek.

Álláskeresési trükkök 40 felettieknek

Toma 2013. február 19., kedd 12:39

Munkát szerezni nem könnyű, és még inkább az, ha a munkavállaló már elmúlt negyven. Ennek a korosztálynak az alkalmazásától már több okból is ódzkodnak a munkáltatók: részben, mert az idősebbek jókora tapasztalatát meg is kell(ene) fizetni; ráadásul gondot szokott okozni a családi helyzet is, hisz így a munkavállaló már kevésbé hajlandó orrba-szájba túlórázni és hétvégi munkát vállalni. Az pedig egyenesen vörös posztó a munkaadó számára, ha a jelentkezőnek kisgyereke is van, mert ő elkerülhetetlenül lebetegszik időnként – amikor aztán a munkavállaló anyuka/apuka nem átall otthon maradni vele akár hetekre is.

Ön azért ne csüggedjen akkor sem, ha már elmúlt negyven, mert a helyzet korántsem reménytelen: van az a taktika, amivel akár előnyt is kovácsolhat életkorából. Karriertanácsadónk ad pár tippet arra is, hogyan.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért fagyos állandóan a nők keze és lába

Toma 2013. február 18., hétfő 10:04

Ha ön is úgy tudja, a fagyos kezek-lábak hátterében a rossz vérkeringés áll, rosszul tudja. Ilyenkor valójában egy teljesen természetes folyamat játszódik le, ami a nőknél lényegesen gyakrabban és hamarabb jelentkezik. Tudja, miért?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pár napra újra átélhetjük a BÁV-ok hangulatát

zezse 2013. február 18., hétfő 09:20

A Hajós utca egy látszólag elhagyatott házában nyílt meg a Projekt Showroom harmadik pop-up üzlete. A lepukkant ajtón belépve egy meglehetősen kicsi helyiség tárult a szemünk elé, ahol hanyag összevisszaságban, hevert néhány bútor. Az arcunkra fagyott a mosoly, hisz 20 négyzetméter, az mégsem az ígért Antik & Vintage bútorraktár, de szerencsére kiderült, hogy nem csak két fotelt és egy hintalovat kínálnak eladásra.

Árak

Felújított fenyő konyhaszekrény 86.000Ft

alpaka teáskanna 12.000 Ft

Szenes vasaló 8000 Ft

Virágos tál 6500 Ft

Festett vödör 4000 Ft

Szekrényláda 46.000 Ft

Felújított komód 91.000 Ft

Asztali lámpa (réz) 18.000 Ft

Ónémet íróasztal 110.000 Ft

Kofferek 6000 Ft

Réz törölközőtartó 12.000 Ft

Képkeretek 2000 Ft

Szecessziós virágtartó 12.000 Ft

Varrógépasztal 40.000 Ft

Felújított ülőgarnítúra 175.000 Ft

A tényleges bolt bejárata ugyanis egy fehér függöny mögött rejtőzik: egy óriási raktárhelyiség, mely egykor Tlach és Keil rézműveinek raktárát rejtette.

A raktárban tematikusan elhelyezett bútorok és kiegészítők közt Csikós Krisztina vezetett körbe. A pop-up üzletet októberben kezdte el két ismerősével, és mindig más területre teszik be a lábukat. Míg októberben gyerekjátékokat lehetett venni, karácsony előtt meglepő módon karácsonyi ajándékvásárt tartottak, most pedig bútorokat állítottak ki.

A vidéki háztartásokban megszokott lavór, vizeskanna, tálaló és gyúródeszkás asztal mellett vannak félig felújított bútorok, szert lehet tenni bútorgombra, levélnehezékre, képkeretre, de akár ónémet íróasztalra is.

A select store-ok mintájára létrehozott üzlet egyrészt azokat célozza meg, akik már nem pepecselnének a bútorokkal, de a mostanában egyre felkapottabb DIY (do it yourself, azaz csináld magad) szerelmesei is kiélhetik magukat, már ha hajlandóak több réteg festéket levakarni a székekről vagy az asztalról. Lustábbak segítséget is kaphatnak, ennek persze ára van.

Csikós szerint ők olyan boltokat hoznak létre, melyekben mindenki kényelmesen érzi magát, ahol nem nézik hülyének a vevőt, és megvan a bizalom az eladó és a vásárló közt. Ennek szellemében csinálják a "kitelepülést", ahol mindenki megfordul, a menő reklámostól a kisgyerekes párokig.

Annak ellenére, hogy csak Valentin-napon nyitottak,a kiegészítőkre gyorsan lecsapnak a vásárlók, a nagyobb dolgokat azonban meggondolják.

"Szék méretig viszonylag gyorsan döntenek, utána azért gondolkodóba esnek, és inkább méregetnek, hazamennek megbeszélni, és másnap visszajönnek.Van az a típus is, aki kinéz valamit, majd a sorsra bízza, hogy az övé lesz-e az adott tárgy".

Nyitva február 14-24 között reggel 10-től este 8-ig a Hajós utca 41-ben

Kapszulából is készülhet jó kávé

LS 2013. február 16., szombat 13:36

Ebben a cikkben a kapszulás kávéfőzőkről lesz szó, így megkérném a kávészakértőket, ne is olvassanak tovább. A jó kávé persze a kotyogósban, meg a profin beállított frissen darált kávét felhasználó gépekben készül, de erre hol idő, hol energia, hol meg pénz nincs.

A kapszulás, vagy előre csomagolt kávék nagy előnye, hogy állandóan azonos minőséget kapunk, pillanatok alatt kész, és meglehetősen széles a választék. Hátrányuk, hogy egy bizonyos kapszula csak egy gépbe passzol, viszonylag drágák, sok szemetet termelnek, ráadásul nem mindig egyszerű hozzájuk jutni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Victoria Beckham elárulta álomalakja titkát

etelka 2013. február 14., csütörtök 19:34

A vékonyabbnál is vékonyabb Beckham asszony soványságát már sok dolognak tulajdonították. Ahhoz, hogy kiderüljön, mitől olyan aszott, pár évet vissza kell ugrani az időben. Natasha Corrett azon nők közé tartozott, akik mindig fogyóztak,és persze sosem érték el az álomalakot, arról nem is beszélve, hogy folyton fáradtnak érezte magát.

Elment egy ajurvédikus akupunkturistához, aki egy két hetes étrendet javasolt neki, melyben olajos hal, zöld tea, teljes kiőrlésű gabonák és mandula volt.

Elhagyta a szénsavas italokat, a cukrot, az édesítőszereket, a fehérlisztet, a csokoládét és a mogyorót, és egy éven belül 13 kilót fogyott.

Négy évvel később Corrrett kisasszony (aki egyébként Sienna Miller mostohatestvére), céget alapított, és lúgosító ételeket szállít házhoz, olyan hírességeknek mint Robbie Williams, Kelly Holmes, Natalie Imbruglia. És, naná, hogy egy könyvet is írt a módszeréről, amelyet a Spice Girls egykori tagja csak mint a Bibliáját emleget. A hírverésnek meg is lett az eredménye, a könyvet elkapkodták, vezeti a sikerlistákat, és mindenki az új "csodadiétán" pörög.

A szerző a Mail Online-nak nyilatkozott a módszeréről. "Amit mindenképp szeretnék hangsúlyozni, az az, hogy ez nem egy diéta, vagy fogyókúrás módszer, hanem az étkezés egészséges útja. Ha a test lúgos, akkor a bőr tiszta lesz, megnő a koncentrációs képesség, a haj fényes, és bónuszként, még le is fogy az ember."

A módszer lényege, hogy az ember lúgosító ételeket eszik, mint a zöldségek, a mandulafélék, fokhagyma, olívaolaj, citrusfélék, tea, és nem eszi meg a savasító ételeket, mint a zab, a tej, a csirke és a rebarbara.

A módszer meglehetősen megengedő. Az alkotója szerint, a szabályokat mindössze 70 százalékban kell betartani. 30 százalékban ehető normális (glutént tartamazó) pizza, csokoládé vagy épp bor.

Ha belegondolunk, a módszer semmi mást nem csinál, mint kizárja a hizlaló ételek nagy részét. A jól felépített marketingnek köszönhetően a kétszemélyes cég saját márkájú babot, rizottót és más nyalánkságokat is piacra dobott, de házhoz is rendelhetünk amennyiben Londonban élünk: 6 napra 250.000 forintba kerül, igaz ezért reggeli, tízórai, ebéd és vacsora is jár.

Bele is betegedhet a rémálmaiba

Dívány 2013. február 14., csütörtök 18:22

Időnként mindenkit kínoznak rémálmok és lidércnyomások, kortól-nemtől függetlenül. A legrosszabb bennük mégsem az, hogy ijesztőek, és ezáltal lőttek a nyugodt, pihentető alvásnak, hanem hogy az egészségünket veszélyeztethetik, és hogy akár komoly betegségeket előjelezhetnek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így kérjen fizetésemelést, hogy meg is kapja

Dívány 2013. február 12., kedd 21:43

Ha már egy jó ideje dolgozunk egy adott munkahelyen, méghozzá igen eredményesen, akkor természetes, hogy előbb-utóbb megfordul a fejünkben a fizetésemelés gondolata. De mi van akkor, ha a főnök még évek múlva sem ajánlja fel magától? Vajon mi a legjobb módja, hogy tudtára adjuk a kérésünket? Az amerikai Cosmopolitan ellátta olvasóit pár jótanáccsal, mi pedig megkérdeztünk egy magyar szakembert, mennyire alkalmazhatóak ezek itthon.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így kerülje el a sérüléseket edzés közben

Dívány 2013. február 12., kedd 21:17

A testmozgásnak számtalan jótékony hatása van mind az egészségünkre, mint pedig a külsőnkre nézve, azonban sajnos az, aki rendszeresen sportol, kisebb-nagyobb sérüléseket szenvedhet közben. Egy-két könnyedebb edzéstől eltekintve az összesnél szerezhetünk kellemetlen élményeket, így a Women's Health magazin összegyűjtött pár jó tanácsot, amelyekkel elkerülhetjük a sérüléseket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lehetnek-e drogok a nátha elleni gyógyszerekben?

LS 2013. február 10., vasárnap 17:39

A Facebookon már tavaly óta terjed egy olyan – állítólag a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár nyRt. egyik munkavállalójától származó – szöveg, mely szerint a NeoCitran, a Coldrex és a Robitussin, illetve további néhány, meg nem nevezett szabadforgalmú gyógyszer egy fenilefrin nevű hatóanyagot tartalmaz. A szöveg szerint ez a hatóanyag a speed és az extasy nevű diszkódrogok alapanyaga, tehát a náthát nem gyógyítják, csak felpörgetik a gyanútlan pácienst, aki ettől már nem is érzi annyira rosszul magát. Szerencsére a ködpiszkáló blogban elég jól és érthetően összefoglalták a pszeudoefedrin és a fenilefrin között a különbséget, és hogy miért nem válhatunk a náthagyógyszereinktől 8 órán át szeletelő zombivá.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kisebb dezodort kapnak ugyanannyiért az angolok

etelka 2013. február 10., vasárnap 17:01

Nagy-Britanniában egyre kisebb a dezodorok térfogata, miközben az áruk nem változik – írja a Daily Mail. A dolog nem meglepő, nálunk az élelmiszergyártók csökkentették a méreteket, de az angolok a dolgot azzal magyarázzák, hogy környezetvédelmi szempontok állnak a háttérben.

A zsugorodásra szemléletes példa az Unilever Sure (nálunk Rexona) és Dove dezodorja, amik korábban 150 ml-esek voltak, mára viszont csak 75 ml-esek. A cég azzal magyarázza a döntésüket, hogy a csomagolás csökkentése zöldíti a terméket. Szerintük az új flakonok ugyanannyi terméket tartalmaznak, mint a régiek, viszont kevesebb gázt és negyedével kevesebb alumíniumot.

Nem elhanyagolható tény az sem, hogy szerintük a méretcsökkenés révén kevesebb szén-dioxid termelődik a szállításuk során. Persze ehhez érdemes hozzátenni, hogy az Unilever sem jár rosszul, hisz elsősorban az ő költségei csökkennek, mivel a Sure/Rexona 2,19 font, a Dove pedig 1,86 fontba kerül.

Nem az Unilever az egyetlen gyártó, aki csökkenti a méretet, miközben nem változtat az áron, ami erősen rejtett áremelésnek tűnhet. A cég viszont azt állítja, ők nem követik ezt a taktikát, mert ugyanannyi fújásnyi van a termékben, mint a korábbi, azaz nagyobb változatban. Ezt Amanda Sourry, az Unilever Egyesült Királyság és Írország igazgatója magyarázta el: "A sűrített dezodorok ugyanolyan tartósak, mint elődeik, de környezetbarátabbak. Biztosak vagyunk benne, hogy ezekkel a termékekkel a dezodorok esetében forradalom veszi kezdetét, és a vásárlók is meg fogják érteni az új csomagolás előnyeit."

A cég ezzel a döntéssel csökkenteni tudja az évente felhasznált alumínium mennyiségét, mely csak az az Egyesült Királyságban évi 24 tonna. A cég magyarázata szerint viszont az új flakonok fejlesztése olyan sokba került, hogy ezért nem csökken a termékek ára.

Szerettük volna megkérdezni az Unilever Magyarországot is, de nem reagáltak a megkeresésünkre.

Skizofréniához vezethet a megfelelési kényszer

Dívány 2013. február 10., vasárnap 10:19

A szeretetvágy természetes emberi tulajdonság. De előfordulhat, hogy olyan méreteket ölt, hogy saját érdekeinket, vágyainkat háttérbe szorítva minden erőnkkel azon vagyunk, hogy megfeleljünk a környezetünk összes egyes tagjának – ami persze lehetetlen. Ez a gondolkodásmód, a megfeleléskényszer azonban olyan súlyos problémákhoz vezethet, mint a depresszió, az üldözési mánia, illetve a skizofrénia.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Növesszen hajat rozmaringgal, mézzel vagy kókuszolajjal

Tuna Judit 2013. február 9., szombat 17:49

Ismerős az érzés, amikor a kért egycentis, egészségügyi hajvágás sokkal többre sikerül? Vagy egy elrontott hajfestés után kell a tervezettnél sokkal többet vágni? Esetleg a hirtelen felindulásból kért vagány új frizura a végeredményt elnézve már nem is tűnik annyira jó ötletnek? A sok vasalás és formázás miatt roncsolódott a haja szerkezete? Vagy csak úgy, magától is állandóan eltöredezik a haja vége, és emiatt nem tudja megnöveszteni? Szeretné minél hamarabb meg nem történtté tenni a balesetet? Megmondjuk, mit kenjen a  hajára.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezekre a szűrésekre érdemes rendszeresen járni

Dívány 2013. február 9., szombat 13:16

Az orvosok nem győzik hangsúlyozni, milyen különös gondot kell fordítani a betegségek megelőzésére, erre hatásos módszer, hogy nem lógjuk el a kötelező és ajánlott szűrővizsgálatokat. A baj csupán az, hogy legtöbben azt sem tudják, hogy az ő korukban melyek volnának ezek, hol végeztethetik el őket, és ha sose kaptak behívót ilyesmire, akkor hová forduljanak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mostantól egy nyúl sem szenved a rúzsunk miatt

zezse 2013. február 8., péntek 16:52

Egy emberként hullattak örömkönnyeket az állatvédők, amikor kiderült, hogy 2013 márciusától tilos lesz állatkísérleteket folytatni kozmetikai cikkek tesztelésére. Az aktivisták hatalmas győzelemről beszélnek, 20 éves háború végéről írnak. A dologra lehetett számítani, ugyanis az Európa Parlament már 2009-ben megszavazta az erről szóló irányelvet. Ennek alapján 2013 március 11. után az állatkísérleteket alternatív módszerekkel kell felváltani.

A törvény szerint egyaránt tilos az állatkísérlet a késztermékek, illetve az összetevők vagy összetevő- kombinációk esetében is. A rendelet szerint tilos az EU-ban forgalomba hozni olyan terméket, melynek végső összetételét állatkísérletek alapján határozták meg, illetve olyan összetevőket vagy összetevő-kombinációkat tartalmaz, amelyeket állatkísérletek alapján teszteltek.

Különleges körülmények közt valamely tagállam eltérhet a bizottság döntésétől, de csak abban az esetben, ha egy nem helyettesíthető összetevő biztonságossága tekintetében komoly aggály merül fel.

De mit is jelent ez az egész?

Az Európai Unióban már 2004 óta tilos olyan kozmetikai terméket forgalomba hozni, melyeket állatokon teszteltek. A rendelet végrehajtása alól több tagország is haladékot kapott, többek közt Románia és Magyarország is.

2009-től lépett érvénybe az a rendelet, mely már a késztermékek összetevőire is vonatkozik. Ezeket nem lehet állatokon tesztelni, sőt az EU-ba sem lehet olyan terméket behozni, melynek a hatását állatokon próbálták ki.

Akkor mit tiltanak be 2013-tól?

A 2009-es rendeletből kimaradtak a hosszú távú toxikológiai kockázattal járó kozmetikai összetevők. Az ajánlások szerint 4 évük volt a gyártóknak olyan alternatív lehetőséget találni, melyek helyettesítik a kísérleteket. Amennyiben ez nem sikerül, akkor a termékek 2013 után nem hozhatóak forgalomba.

Mi itt a csavar?

Bár a rendelet a kozmetikai alapanyagok esetén tiltja a vizsgálatokat, egyes összetevőket a mai napig tesztelik állatokon. Azokban a termékekben, melyeket nem kizárólag higiéniai cikkekben használnak, ott a vegyi anyagokra vonatkozó szabályozás lép életbe, ez a REACH.

A REACH 2007-es szabályozása szerint az új kémiai összetevőket mindenképp vizsgálni kell állatokon, a természet és a vadon élő állatok, illetve az emberi egészség érdekében. Ugyanez vonatkozik a gyógyszeriparban is használt hatóanyagokra is. Erre jó példa a liposzómás készítmények, melyeket állatokon tesztelni akkor tilos, ha azt kozmetikumként hozzák forgalomba, ellenben ha gyógyszerként jelenik meg, akkor kötelező az állatkísérlet.

Magyarországon akkor van állatkísérlet vagy nincs?

Kozmetikai célú állatkísérletek hazánkban évek óta nincsenek, gyógyszeripari kísérletek folyhatnak, ez viszont nem is fog változni még egy darabig.

Honnan lehet akkor tudni, hogy egy termék biztonságos-e vagy sem?

A gyártóknak új módszereket kellett találniuk az ellenőrzésre. Most már a legtöbben in vitro teszteket végeznek, ezzel helyettesítik az állatokat. A hatóanyagok és összetevők nagy része régi vegyület

Ezektől drágulnak a termékek?

A reagensek és a tesztek forgalmazói jó eséllyel kihasználják a helyzeti előnyüket. A nagy cégek, melyek eddig saját állatházzal és laborral dolgoztak, most egy alternatív sejtlaborra cserélik a ketreceket. Ezek feltehetően időszakosan növelik a költségeket, de hosszú távon a hatás kiegyenlítődik.

Meggondolatlanul és gyorsan házasodunk

Dívány 2013. február 8., péntek 14:50

KSH adatai szerint az 1990-es években kb. kétszer annyian házasodtak meg, mint most, azonban az évi válások száma szinte alig változott: az elmúlt időszakban csupán kb. 36 ezren léptek frigyre Magyarországon, és abból is közel 24000 esetben válással végződött. De vajon mi az oka annak, hogy ennyien döntenek amellett, hogy jobb külön folytatni az útjaikat házastársuktól?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Emberkísérlet a szakadó esőben, nyolc korcsolyával

Dívány 2013. február 8., péntek 09:16

Most, hogy lassan vége a szezonnak, érdemes korcsolyát vásárolni: végre leárazták őket a Decathlonban és az Intersportban is. Ennek örömére kipróbáltunk nyolc korcsolyát, hogy ön könnyebben eldönthesse, melyik akciós termékért fizet minimum 2990, maximum 32990 forintot. A tesztben három hobbikorcsolyázó vett részt, és egy olyan fiú, aki szinte naponta jár hokiedzésre, így tudja, mi a különbség a jó és a rossz kori között. A biztonság kedvéért egy szakértőt, Leleszi Zoltán volt válogatott jégkorongozót is megkérdeztük, hogy segítsen a korcsolyaválasztásban. A folytatásban elolvashatja tesztalanyaink beszámolóit és a szakértő véleményét. Furcsa, hogy míg a szakember szerint a fűzős korcsolyák az ajánlottak, a hobbikorcsolyások közül többen is megszenvedtek a fűzővel, és visszasírták a csatos verziókat.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés