ÉLETMÓD

Tudja, milyen bizarr összetevők lapulnak az ételekben?

Brownie 2016. november 5., szombat 14:39

A gumicukor gyártásáról készült sokkoló videó után most egy új, a Privilege biztosító társaság által végzett érdekes tanulmány hívja fel a fogyasztók figyelmét arra, hogy milyen bizarr összetevők bújnak meg bizonyos élelmiszerekben és kozmetikumokban. A vizsgálat eredményei és a Health.com segítségével összegyűjtöttük azokat a fura alapanyagokat, amik az egészségre ugyan ártalmatlanok, de lehet, hogy némelyik undorfaktora önnél is kicsapja a biztosítékot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

HPV: a férfiak se immunisak a rákra

Farkas Edina Lina 2016. november 4., péntek 11:15

Hazánkban a HPV-hez való hozzáállás valahogy úgy néz ki, mint a nem kívánt terhességgel kapcsolatos közvélekedés, vagyis a megelőzés mégiscsak a nők érdeke, hiszen az egyes típusaiból esetlegesen kialakuló méhnyakrák nyilvánvalóan őket veszélyezteti. Erre ráerősítenek azok az egyoldalú, megelőző kampányok is, amelyek kizárólag őket szólítják meg. Pedig lenne mit tudniuk róla a férfiaknak is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez történik a szőrszálakkal gyantázás közben

(sze) 2016. november 3., csütörtök 07:56

Nemrég bemutattuk a Veritasium videóját, amiben egy slow motion videóval szemléltették, hogyan is néz ki valójában lézeres szőrtelenítés. Itt egy másik videó, ami hasonló módszerekkel mutatja be a gyantázás procedúráját. A Slow Mo Guys Youtube-csatorna két létrehozója, Gavin Free és Dan Gruchy kifejezetten arra specializálódott, hogy különböző jelenségeket lassításban mutassanak be. Ezúttal mindketten alávetették magukat a gyantázásnak, így ők is megbizonyosodhattak róla, hogy a szőrtelenítés nem leányálom. A folyamatot egy olyan kamerával vették fel, ami 28000 képkockát tud rögzíteni másodpercenként. Íme az eredmény:

9 ok, amiért egyszer el kell mennie Svájcba

travelo 2016. november 2., szerda 15:09

Tűnődött már valaha azon, hogy vajon érdemes-e spórolni egy itt töltött vakációra, vagy felesleges pénzszórás lenne az egész? Most mutatunk pár okot, ami segíthet eldönteni a kérdést.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne vásároljon, fogadjon örökbe!

Böszörményi Edina 2016. november 1., kedd 14:32

Arról már írtunk korábban, hogy ha fejünkbe vesszük, hogy kibővítjük az életünket egy kutyával, akkor mi mennyibe kerül, milyen szabályoknak kell megfelelnünk. Dönthetünk úgy, hogy tenyésztőtől vásároljuk az új kedvencünket, de ha döntésünkkel egy új életet is megszeretnénk menteni, akkor mi mindenképpen, meg amúgy is, az örökbefogadást pártoljuk. Ennek kapcsán ellátogattunk az Illatos úti ebtelepre és beszélgettünk Dr. Kozma Tamás vezető állatorvossal, és megkérdeztük Mindenki fogadjon örökbe egy kiskutyát! kezdeményezés alapítóját, Ferenczi Szonját is, hogyan és milyen körülmények között tudunk örökbe fogadni egy kis kedvencet. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egészségügyi tények és tévhitek a húslevesről

ST 2016. október 31., hétfő 09:29

Azzal mindenki tisztában van, hogy a családi körben elfogyasztott húsleves elengedhetetlen kelléke az életnek. A lifehack.org cikkéből az is kiderül, hogy amellett, hogy összehozza a rokonságot, több olyan egészségügyi előnyt is tulajdonítanak neki, melyek közül van, amit régóta mondogatnak, de nem sikerült bizonyítani, és van, amit nem is gondolt volna. Ugyanakkor a szakértő hozzáfűzéseiből az is kiderül, hogy sok esetben az állítások szembemennek a realitásokkal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lányok, nyomás kutatni!

Dívány 2016. október 30., vasárnap 14:11

Nyilván nem mondunk újat azzal, hogy sok más területhez hasonlóan, a tudomány világát is még mindig a férfiak uralják. Globális viszonylatban egy nőnek ma harmadannyi esélye van rá, hogy doktori címet szerezzen, mint egy férfinak, és a világ kutatóinak is csak 30%-a nő. Hazánkban lassan, de biztosan javulni látszik a helyzet, hiszen amíg 2010-ben doktori címet szerzők 46%-a volt nő, mostanra már éppen annyi nő vesz részt posztgraduális képzésben, mint férfi, de azért még van hova fejlődni.

Ezért is hasznosak az olyan kezdeményezések mint például a L'Oréal-UNESCO A nőkért és a tudományért ösztöndíj, amit idén 14. alkalommal osztottak ki. Most is két kategória volt: 35 év és 45 év alatti, magyar felsőoktatási kutatási intézményekben, illetve az MTA kutatóintézeteiben dolgozó nők pályázhattak a 2-2 millió forintra. Az ötfős zsűri az egyik ösztöndíjat Dr. Farkas Klaudia belgyógyásznak, gasztroenterológusnak ítélte, a másikat pedig Dr. Jeney Viktória vegyésznek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudja, hova a legjobb fújni a parfümöt?

Dívány 2016. október 30., vasárnap 11:08

Sokan tudják, hogy a parfümöt leginkább a csuklókra és a nyak oldalsó részeire van értelme fújni, ha azt akarjuk, hogy minél tovább rajtunk maradjon az általában jó drágán megvásárolt illat. Emögött az a tudományos magyarázat, hogy ezeken a területeken futnak a legközelebb a bőrhöz az erek, ami azt jelenti, hogy itt kicsit mindig melegebb a test, így jobban párolog a parfüm.

Na, de azt tudta, hogy nem is ezek a leghatékonyabb területek?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért érzi magát annnyira nyomorultul, ha beteg

be 2016. október 29., szombat 11:36

Egy csiklandós érzéssel kezdődik a torokban, ami egészen gyorsan köhögéssé válik. Az izmok elkezdenek fájni, ingerlékennyé válunk, és ha csak az ételre gondolunk, már a gondolatától is rosszul vagyunk. Ismerős a helyzet? Igen, influenzásak vagyunk! Logikus feltenni azt a kérdést, hogy ilyenkor mi is zajlik a testünkben? A tünetek nyomorult egyvelege annak az eredménye, hogy a fertőzés áramlik a testünkön keresztül? A TedEd-en találtuk a rövid animációs videót, amiben Marco A. Sotomayor megmagyarázza, ténylegesen mitől érezzük magunkat betegnek!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Igénytelen vagy okos az, aki nem mos naponta?

Dívány 2016. október 29., szombat 08:01

Többször is megírtuk már, hogy a háztartásban mit milyen sűrűn érdemes tisztítani, mosni. De mi a helyzet a ruhákkal? Igénytelen az, aki a nap végén nem dobja a szennyesbe azt, amit viselt? A Mumsnet egyik felhasználója óriási vitát indított el azzal, hogy felvetette, ha az adott ruhadarab nem lett koszos, nincs szaga, akkor ő bizony nem mossa ki, hanem kiteszi egy kicsit levegőzni, majd felveszi még egy pár alkalommal. Hozzátette, férje nem igazán ért egyet ezzel, és persze ő is csak a felsőket, farmernadrágokat és hasonló holmikat kíméli így.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Marokkóval és Portóval vetekszik Debrecen

Dívány 2016. október 28., péntek 16:52

A Lonely Planet 2017-es, legjobb ár/érték arányú utazásait ajánló könyvébe bekerült Debrecen is!

Az első helyen Nepál áll, melyről azt írják, a földrengések után kezd magához térni, egyedi állatvilágát és csodás hegyeit már nagyjából napi 50 dollárból felfedezhetjük. Második Namíbia, melynek dollárja gyengül, így most olcsón járhatjuk be nemzeti parkjait és telepakolhatjuk Instagramunkat menő fotókkal. A harmadik Porto, a negyedik Velence, és – dobpergés – az ötödik máris Debrecen!

lp2

A Lonely Planettel egy egész hétvégét megtervezhetünk második legnagyobb városunkban, péntekre a belváros felfedezését, például a Csapó utcai virágpiacot és a Vár utcai Nagy Piacot, majd a Nagyerdei parkot és a termálfürdők látogatását ajánlja a szerző, Isalska Anita. Az egész szombatunkat a Hortobágyon töltjük, ha rá hallgatunk, vasárnap pedig a Déri Múzeumot, a Modemet és a Nagytemplomot vehetjük be. A legjobb helyek, ahol ehetünk a Lonely Planet szerint: Debrecenben az Ikon és a Régi Vigadó, a Hortobágyon a Kilenclyukú hídhoz közeli Hortobágyi Csárda 

shutterstock 357962270
Fotó: katatonia82 / Shutterstock

Debrecen ezzel lenyomta Belize-t, Marokkót, egész Oroszországot, az ausztrál Bellarine-félszigetet és az amerikai Michigan Felső-félszigetét. Mit szól?

Nos, mit szól?

  • 136
    Debrecen tényleg a világ egyik legjobb helye!
  • 224
    Én nem értem ezt a választást, de örülök a hírnek.
  • 118
    Inkább mennék Belize-be...

Mi van akkor, ha egy nő többet keres a pasijánál?

Böszörményi Edina 2016. október 28., péntek 09:47

Abszolút nem meglepő, ha egyre többször találkozunk olyan párokkal, ahol a nő keres jobban. A pénz és a siker kérdése pedig - akarva vagy akaratlanul - a párkapcsolatokban is fontos befolyásoló tényező lehet. De hogyan hat a párkapcsolatunkra ez a tradicionális felfogással ellentétes felállás? Sákovics Diána pszichológust kérdeztük!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megalázhatják a fodrásznál, csak mert pikkelysömöre van?

Farkas Edina Lina 2016. október 27., csütörtök 16:45

Egy amerikai nő, Julia csak le szerette volna vágatni a haját, de új frizura helyett egy jókora megalázástatással lett gazdagabb, ugyanis pikkelysömöre miatt dolgavégezetlenül el kellett hagynia a fodrászszalont – írja a Littlethings.com. Nem egyedi a történet: a mai napig komoly stigmával élnek azok, akik valamilyen bőrelváltozásban, bőrbetegségben szenvednek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem talált párt magának? Ön meddő!

Dívány 2016. október 27., csütörtök 10:52

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megváltoztatná a meddőség definícióját, és terveik szerint azok az egyedülálló férfiak és nők is ebbe a kategóriába tartoznak majd, akik nem találnak maguknak párt a gyermekvállaláshoz.

Az eddigi kategorizálás szerint azok voltak meddők, akik nem tudtak teherbe esni 12 hónapnyi rendszeres, védekezés nélküli szex után sem. Most majd ide tartoznak azok is, akik képtelenek szexuális partnert vagy kapcsolatot találni illetve építeni, és a döntést azzal indokolták, hogy mindenkinek joga van saját utódhoz. 

shutterstock 79823446

Az új standardot jövőre küldik szét az illetékes minisztereknek, de nem biztos, hogy mindenki jó néven veszi majd, hogy a világszervezet átlép a szociális ügyek területére. Sokan aggódnak amiatt is, hogy így még hosszabbra nyúlnak a várólisták azon párok számára, akik egészségügyi okokból nem tudnak gyermeket vállalni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Last minute tippek a hosszú hétvégére és az őszi szünetre

travelo 2016. október 26., szerda 19:17

Mutatjuk a legtutibb programokat, amikhez nem kell hosszas szervezés, elég csak útnak indulni. De persze azoknak is lesz egy-két tippünk, akik szívesen toldanák meg a hosszú hétvégét pár nap szabival, és úgy utaznának el.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért nem lehet normálisan kilátni a repülőkből

dívány.hu 2016. október 25., kedd 16:54

Valószínűleg önnek is feltűnt már, hogy hiába ül egy repülőn ablak mellé, akkor sem lát ki rajta teljesen kényelmesen, mert egy kisebb vagy nagyobb mértékben, de általában el vannak csúszva az ablakok a széksorokhoz képest.

A Today I Found Out nemrég utánajárt a témának, és kiderült, hogy nem a gyártók, hanem a légitársaságok a hunyók a dologban.

A gyártók ugyanis úgy készítik el a gépeket, hogy adnak egy ajánlást, hogy szerintük az üléseknek hogyan kellene egymáshoz képest elhelyezkedniük, ebben az esetben általában passzolnak is a sorok az ablakokhoz.

A gépeket megvásárló társaságok viszont bizonyos keretek között, de eltérhetnek ezektől az ajánlásoktól, és általában el is térnek, hogy 1-2 sor plusz ülést pakoltassanak a gépbe, ami azt eredményezi, hogy a széksorok között kisebb lesz a távolság a gyári ajánlásnál, vagyis elcsúsznak a sorok az ablakokhoz képest. A módosítások mögött a legtöbbször az az elgondolás, hogy a cégeknek a szállított utasokból van a bevételük, vagyis minél több embert tudnak felpakolni egy gépre, annál jobban járnak. (Ezzel magyarázható természetesen az is, hogy az ülések mérete és lábtér is összement.)

Távolról sincs vége, olvasson még »

A kúszás és mászás az új planking

Dívány 2016. október 24., hétfő 15:49

A crawling lehet az új dili, ami felrobbantja majd a fél internetet - írja a Refinery29.com. De mi ez a crawling? Olyasmi kúszás-mászás, amivel a még járni nem tudó kisgyerekek közlekednek, csak ezt felnőttek csinálják, halálosan komoly arccal edzőtermekben meg sportpályákon. És közben természetesen lefotózzák magukat, és kirakják a közösségi oldalakra.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Alvászavarok: miért alakulnak ki és mik a megoldások?

Böszörményi Edina 2016. október 23., vasárnap 20:47

Mindannyian tudjuk milyen felemelő érzés, amikor egy fárasztó nap után hazaérünk, és belefekszünk a puha ágyba és reggelig úgy alszunk mint a bunda. Ilyenkor a felkelés is könnyebben megy, és egy igazán jól átaludt éjszaka után a napunk, sőt az egészségünk is jobb és minőségibb lesz. De mi van akkor, ha alvási zavarokkal küzdünk, és ezekről az éjszakákról csak álmodoznánk (persze ha tudnánk)? Sorra vettünk három alvászavart, megnéztük mi okozza és mit tehetünk ellene!

A jó alvás ismérvei

 Csak a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás lehet a jó alvás. Életszakaszonként más az ember alvásigénye: születéstől egyéves korig a húsz óra alvás az ideális, egy fiatal felnőttnek már csak nyolc óra alvásra van szüksége, az idős embereknek pedig hat óra is elég. Persze egyénenként változhat, vannak, akik több, vannak, akik kevesebb alvást igényelnek, a túl kevés alvás mindenesetre betegségekhez vezethet. Ami a minőséget illeti, fontos, hogy meglegyen az alvás ciklikussága. Egy alvási ciklus felnőttkorban 90 percig tart, ennek az első két stádiuma a felületes alvás, a harmadik és negyedik szakasza mélyalvás, ezt követi az ún. REM fázis. Ez a felosztás az éjszaka első kétharmadára a jellemző, az utolsó szakaszban nincs mélyalvás, csak tartós felületes alvás, hiszen akkor már az ébrenlétre készülünk. Ha nem megfelelő az alvás szerkezete, bármilyen is a hossza, akkor nem lesz pihentető. Erre a rendszerre sok minden lehet káros hatással az alkoholtól kezdve különböző gyógyszerekig – tudtuk meg dr. Várszegi Máriától.

Távolról sincs vége, olvasson még »

10 mindennapos szokás, ami gyorsítja a bőr öregedését

Brownie 2016. október 23., vasárnap 09:34

A becslések szerint 2019-ig világszerte összesen 52 trillió forinot költünk majd el öregedésgátló termékekre és szolgáltatásokra, pedig nemrég kiderült, hogy a ránctalanító krémek többsége legfeljebb hidratálni tud. „Csak az Egyesült Királyságban évente 50 ezer ember fordul kozmetikai sebészhez, hogy megszabaduljon a zavaró ráncoktól vagy a tartósan száraz bőrtől, miközben figyelmen kívül hagyják, hogy akár tíz évvel is öregíthetik a bőrüket olyan káros szokásokkal, mint a dohányzás, a túlzásba vitt alkoholfogyasztás, a szoláriumozás vagy a helytelen táplálkozás” – írja a Daily Mail. Érdemes lenne tehát inkább átértékelni az életmódunkat, ha természetes úton lassítanánk az öregedés folyamatát – ahelyett, hogy időnként kés alá fekszünk. Szakértőt kérdeztünk arról, hogy milyen apróbb változtatásokkal őrizhetjük meg bőrünk egészségét és rugalmasságát. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért érdemes őszig várni az esküvővel

Dívány 2016. október 22., szombat 10:55

A szüleim szeptemberben házasodtak össze, mert édesapám szerette volna, ha édesanyám névnapján mondják ki a boldogító igent, nagybátyámék pedig követték a példájukat, szóval nálunk hagyomány lett az őszi esküvő, és úgy tűnik, egyre többen vannak, akik úgy döntenek, főszezonon kívül kötik össze az életüket, nézzen csak szét a Facebook-oldalán! De miért érdemes ezt az évszakot választani? A hajtás után kiderül! 

shutterstock 364932560
Távolról sincs vége, olvasson még »

Magyar világsiker: új gyulladásgátló molekulát azonosítottak

Dívány 2016. október 22., szombat 09:37

Egy eddig kevéssé vizsgált fehérje gyulladásgátlásban játszott szerepét azonosította a Semmelweis Egyetem Élettani Intézetében a Dr. Ligeti Erzsébet vezetésével működő Fagocita Élettani Kutatócsoport - írja a Semmelweis.hu

A korábban „fehér foltnak” számító ARHGAP25 nevű szabályozó fehérje ezután akár új gyógyszercélpont is lehet a gyulladásos betegségek gyógyításában. Az erről szóló publikáció a The Journal of Immunology októberi számában jelent meg, és beválogatták a lapszám legkiemeltebb cikkei közé.

shutterstock 326882960
Fotó: Shutterstock
Távolról sincs vége, olvasson még »

Oltásellenes szöveggel vadít Szendi Gábor

Dívány 2016. október 21., péntek 15:12

"A hetedik osztályos lányok szüleinek 76%-a igényelte az ingyenes HPV-oltást. Ez 34 ezer oltást jelent. Van egy-két megfontolandó eredmény, aminek ismeretében talán csökkenne a lelkesedés" - kezdi oldalán Szendi Gábor, aki utána egy sor tudományosnak tűnő adattal támasztja alá, miért veszélyes a méhnyakrál elleni oltásként emlegetett vakcina. Csak hát ettől még veszélyes butaság, amit terjeszt.

shutterstock 405306670
Távolról sincs vége, olvasson még »

Eddzen a Pólus Fitnessben, ha kedvességre és kényelemre vágyik

Dívány 2016. október 20., csütörtök 13:07

2015-ös sorozatunk újraéled: budapesti edzőtermeket veszünk sorra. Ami a tesztelés metódusát illeti: nem vagyok profi sportoló, heti 2-3 alkalom mozgás nekem pont elég (már ha nem vagyok erre is lusta), az viszont minél változatosabb, annál jobb. Futni, aerobikozni, TRX-ezni szoktam, a táncos órák nem a kedvenceim és a súlyos edzés sem nekem való.

A termeket, edzéseket általában két alkalom után minősítem, és nemcsak az óra stílusát, minőségét, hanem a gépek állapotát és a terem tisztaságát is pontozom. Mivel nem vagyok profi, nem tudom megmondani, hol található a legprofibb géppark, de azt azért észreveszem, ha valami nagyon ócska és az is feltűnik, ha a recepciósok bunkók – így talán tudok valami kapaszkodót nyújtani önnek, amikor azon gondolkozik, hová vegyen bérletet. A tesztelt termeket általában All You Can Move Sportpass-szal is igénybe lehet venni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 szokatlan úti cél Oslótól Varasdig

travelo 2016. október 19., szerda 18:36

Október végén négy napon át hétvégézhetünk. Sőt, ha kivesznek még három nap szabadságot, akkor kilenc teljes napig nem kell dolgozniuk október 29. és november 6. között. Hirtelen azt sem tudja, mit kezdjen magával ez idő alatt? Mit szólna mondjuk egy jó kis városnézéshez? Nem, nem Rómára, Párizsra vagy Londonra gondoltunk, hanem valami sokkal izgalmasabbra. Már mutatjuk is a kevésbé magától értetődő, ám annál szuperebb hosszú hétvégés célpontokat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szobafitnesz: az ötvenhez közel is lehet fitneszmodell anyuka

Dívány 2016. október 19., szerda 14:57

Emlékeznek még Karácsony Mónikára a Szobafitnesz első szériájából? Ő az, aki vállalta, hogy 45 évesen gyökeresen változtat az életén, és súlya négy hét alatt 72 kg-ról lement 66 kg-ra. Ez is szép teljesítmény, de semmi ahhoz képest, amit azóta elért. A fodrászként dolgozó Karácsony Mónika, aki most 52 kilót nyom, nemrég hetedik lett a BodySport Kupa fitneszmodell anyukáknak létrehozott kategóriájában. El is beszélgettünk vele arról, mi történt vele az elmúlt nyolc hónapban, hátha sokan erőt tudnak meríteni a példájából.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 133

Blogok, amiket olvasunk

STíLER 5 tipp úszógumi ellen

Hiába edzünk és diétázunk, az a fránya úszógumi csak nem akar leolvadni? Ez az öt tipp bármilyen diétába vagy életmódba könnyedén beilleszthető, és segít a lapos has elérésében.

MÁS TÉSZTA Bögrés kefíres süti

Akkorát estem, hogy muszáj volt sütnöm valami vigasztalót. De isteni reggelire vagy vendégvárónak egy pohár finom tea mellé is.

HATÁRÁTKELŐ Los Angelesben az élet...

Egy idő után nem mondod az itthoniaknak, hogy jól vagy, mert mindenki csak arra vár, hogy mondjak végre valami rosszat
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés