ÉLETMÓD

Ne stresszeljen rá a szilveszteri bulira!

Becca 2013. december 29., vasárnap 15:29

Agyára megy már a programkeresés, hogy hol és hogyan ünnepelje a szilvesztert? Megértjük! December 31. az év egyik olyan napja, amikor kötelezően kell valamit csinálni – de minimum örömködni, inni, trombitát fújni egymás arcába, konfettit szórni mindenhová és totálisan lerészegedni. 

 
Távolról sincs vége, olvasson még »

Közhelyektől fogy a magyar

etelka 2013. december 29., vasárnap 12:48

Bár nincs új a nap alatt - azaz, ha az ember kevesebbet eszik, mint amennyi kalóriát eléget, akkor fogyni fog -, mégis hetente jelennek meg újabb és újabb fogyókúrás könyvek, amelyek mi mást ígérnének, mint csodás alakot pillanatok alatt.  a szerző bankszámláján kívül.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szendi: A D-vitamin véd a ráktól

ZZs 2013. december 27., péntek 19:12

Ha jól tudom, ön se gyógyszerkutató, se nem orvos?

Ez egy szokásos probléma, a kompetenciakérdés. Sokan azonosítják a kompetenciát a végzettséggel. Ha megnézünk az interdiszciplináris tudományokat, akkor azt gondolhatnánk, hogy mindenki végezzen el három egyetemet, és akkor jogosult szintetizálni. Egészen biztos vagyok benne, hogy ha maga holnap azt mondaná, hogy mostantól a vitaminokkal foglalkozik, és két évig mást sem csinálna, csak bújná a szakirodalmat, utánanézne annak, amit nem ért, kikeresné azokat a neveket, amelyek idegenül hangzanak, egy idő után ugyanúgy értene a vitaminokhoz, mint más szakértők.

A tudomány nem egy titokzatos dolog, hanem egy összefüggésrendszer, amit ha megért az ember, 8 általánossal is olyan szakértő lehet, mint doktorátussal. A „rendszeren” kívülről érkezőknek gyakran frisebb a látásmódja, mert nem kötik őket a tudományos dogmák.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így adja le az ünnepi felesleget

Toma , Becca 2013. december 26., csütörtök 14:13

December utolsó hete a zabálás ideje. Ilyenkor hajlamosak vagyunk többet enni a kelleténél, főleg, ha még tukmálják is, és a jó gyerek/meny/unokatestvér meg fuldokolva tömi be az utolsó bejglifalatot is. Aztán kigombolt nadrággal ül az ünnepi asztalnál, és próbál lélegezni. Ismerős érzés? Na és az, amikor januárban az első munkanapon már nincs egy olyan gönce sem, amit magára tudna erőltetni? Ezt is ismeri? Naná, hogy ismeri! És ez így is van rendjén. De ne keseredjen el, inkább olvassa el cikkünkben, mit tehet a fölösleges kilók ellen!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Digitális böjt az ünnepek alatt

Dívány 2013. december 24., kedd 09:03

Sokak szerint megható az Apple legújabb reklámja, ami arról szól, hogy egy kamaszfiú azért nem tudja egy percre sem letenni az okostelefonját az ünnepek alatt, mert egy cuki videóval akarja meglepni a családját. Mások szerint viszont az ünnepek valójában arra kellene szolgáljanak, hogy kipróbálja, milyen az élet kütyük nélkül: milyen az, ha nemcsak testben, hanem lélekben is ott van a szeretteivel. 

Ha kipróbálná, készüljön fel rá, hogy mint minden böjt, ez is lemondással jár, amivel kéz a kézben jár ugye a kísértés is. A Fast Company összeszedte, mikre készüljön fel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha folyton éhes, a memóriájával lehet a gond

Dívány 2013. december 23., hétfő 13:16

Sokaknál előfordul, hogy bármennyit is esznek, rövid időn belül ismét azon kapják magukat, hogy egy teli tányérral ülnek le az étkezőasztalhoz. Úgy érzik olyan, mintha semmit sem fogyasztottak volna, ezért szinte egész nap csak falatozgatnak, hogy valamelyest csillapítani tudják éhségüket. Ennek persze egyenes következménye az elhízás, azonban a folyamatos étel utáni vágy erősebb annál, hogy a súlyukkal foglalkozzanak.

Annak, hogy akármennyit eszünk, tartósabb ideig mégse tudunk jól lakni, számos oka lehet: pszichés problémák, tápanyagban szegény ételek, rossz étkezési szokások. Azt például már többször bebizonyították, hogy azok, akik a TV előtt ülve ebédelnek, sokkal többet vesznek magukhoz, mintha az asztalnál ülve csakis az evésre koncentrálnának. További hatással van az elfogyasztott táplálék mennyiségére a tányér nagysága (minél nagyobb, annál többet eszünk), illetve a megvilágítás is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Alvás közben korrigálja látását a speciális kontaktlencse

gr 2013. december 20., péntek 19:50

Képzelje el, hogy – a kontaktlencsések szokásos rutinjával ellentétben – este nem kiveszi, hanem beteszi a lencséjét és ebben fekszik le aludni, majd mikor reggel felkel és kiveszi, tökéletesen lát. Elég jól hangzik, nem? Akármilyen meglepő, az eljárás létezik és bizonyítottan működik is mindenféle mellékhatás nélkül, ráadásul már Magyarországon is bevett procedúra. Dr. Tapasztó Beáta szemész segítségével elmagyarázzuk, hogyan működik, mennyi ideig tart, és milyen költségekkel jár ez a rendhagyó látásjavító eljárás.

Az először az Egyesült Államokban bevezetett elképzelés lényege a szaruhártya refrakciós terápia, azaz a szaruhártya alakjának mesterséges megváltoztatása, melyre az erre kifejlesztett speciális, látáskorrekciót végző, kemény felületű kontaktlencse képes. Segítségével műtéti beavatkozás, szemüveg vagy hagyományos lencse nélkül is egész napra garantált az éles látás, csak annyi a dolga, hogy alváshoz betegye.

Két évig folyamatosan használtam ilyen lencsét, más választásom nem nagyon volt. A korábban viselt lágy lencsétől egyre többször vörösödött be a szemem estére, teljesen mindegy volt, hogy havit vagy napit használok-e, míg végül kiderült, hogy allergiás vagyok rá. A szemüvegben nagyon zavart, hogy csak egy behatárolt kereten belül látok, a műtét pedig lehetetlen volt, mert a beavatkozáshoz legalább egy éve stabil dioptriákkal kell rendelkezni, az én látásom pedig folyamatosan romlott. Ekkor jött képbe ez az eljárás amiről addig nem is hallottam, és ami számomra azért volt különösen érdekes, mert az alvás közbeni látásjavításon kívül állítólag még a dioptriák stabilizálásában is segített.

Amikor utánanéztem, nagyon ígéretesnek tűnt: ezek a látáskorrekciós éjszakai kontaktlencsék az amerikai illetékes hatóság, az FDA igazolása alapján biztonságosak és hatásosak, korhatár nélkül alkalmazhatók, és rendszeres éjszakai használatuk a következő nap 24 órájában tökéletes látást garantál szemüveg és kontaktlencse nélkül, akár napközben, akár esténként is. Az eddigi kutatások alapján speciális problémával nem találkoztak a kutatók, pár gyulladásos esettől eltekintve, de általában ezek is csak a kémiai anyagok okozta felszínes, pár nap alatt nyomtalanul gyógyuló gyulladások voltak.

Fel is kerestem dr.Tapasztó Beáta szemészt, aki többek között ilyen típusú speciális lencsékkel is foglalkozik, a vizsgálatokat és az illesztést is személyesen ő végzi a Mária utcai szemklinikán.

Méretre picit kisebb, mint egy hagyományos kontaktlencse, teljesítményben viszont sokkal többre képes.
Méretre picit kisebb, mint egy hagyományos kontaktlencse, teljesítményben viszont sokkal többre képes.
Fotó: Dívány.hu

Miben más ez a látáskorrekciós lencse az átlagos, lágy felületű lencséknél?

Ez az eljárás egy speciális formájú, oxigénáteresztő, kemény kontaktlencsén alapszik, ami lehetővé teszi a szaruhártya alakváltoztatását, azaz a refrakciós terápiát, ami a tökéletes látásért felelős. "Mi itt a klinikán a Paragon CRT lencsével dolgozunk. A szaruhártya alakváltoztatása nem új koncepció, de Magyarországon ez az első olyan lencse, ami bizonyítottan biztonságos és hatásos, éjszaka (is) hordható kontaktlencse" - mondta el a doktornő. Mivel kemény lencséről beszélünk, az ilyen lencsék használata eleinte közel sem hasonlítható a mezei, lágy kontaktlencsékéhez. Igenis meg kell szokni, hogy eleinte kellemetlen a betétel, és hogy ekkor még minden egyes pislogásnál érezhető a lencse felülete a szemgolyón, de ezt pár nap alatt megszokja a használó, és később már fel se fog tűnni.

"Az orthokeratológiás kemény lencse rövidlátóknak és közepesen erős astigmiásoknak lett kifejlesztve, de Amerikában rövid- és távollátók is használják már. Életkorhoz egyáltalán nem, dioptriához viszont kötött” - magyarázta dr. Tapasztó Beáta a Díványnak. "A lencsét mínusz 6.00-os erősségig készítik, a cilinder sem akadály (-1,25 cylinderig), veszélyei pedig ugyanannyira csekélyek, mint egy mezei, lágy felületű lencsének.”

Hogyan képzeljem el a látáskorrekciót?

A speciális felületű lencse az alvási idő alatt átalakítja a szaruhártya alakját: enyhe nyomást gyakorol a szaruhártyára és befolyásolja annak görbületét, így kiküszöböli a szaruhártya túlzott domborulatából adódó fénytörési rendellenességet, ami a rövidlátásért felelős. Egyetlen éjszakányi időtartam elég ahhoz, hogy reggel, a lencse eltávolítása után a szaruhártya laposabb maradjon, így szemüveg nélkül is jól lát a páciens. Mivel a készülék alvás közben dolgozik, gyakorlatilag semmit nem érezni az egészből, a végeredmény csak csak reggel szembeötlő.

A lencse illesztését komplex vizsgálatsorozat előzi meg, a számtábla leolvasásán kívül többek között a szemhosszt és a szaruhártya felületét is megvizsgálják. "Fontos, hogy minél alaposabban feltérképezzük a páciensek szemét: a topográfia mindenképpen kötelező, ez alapján ellenőrizhetjük később vissza a szemfelszínt, de a szaruhártya törőerejéről is felvilágosítást ad. Emellett csinálunk még réslámpás vizsgálatot, mely során a szemet kinagyítva, részleteiben vizsgáljuk. Refraktométeres vizsgálattal a dioptriákat,keratometriás vizsgálattal a felszíni görbületet mérjük meg,  Az ultrahangos vizsgálatot inkább csak saját magunknak, tudományos szempontból végezzük, de a pácienseknek is mindig ezzel bizonyítjuk, hogy valóban nem nőtt a szemük hossza, ami a romlást okozza”- részletezte az eljárást dr. Tapasztó Beáta.

A lencséket naponta, két fajta folyadékkal kell tisztítani.
A lencséket naponta, két fajta folyadékkal kell tisztítani.

Meddig tart a lencse hatása?

A műtéti beavatkozással ellentétben fontos leszögezni, hogy a lencse hatása nem végleges, csupán addig tart, ameddig használják. Ha éjszaka nem teszi be a felhasználó, látása napokon belül visszaromlik, a szaruhártya felülete pár nap alatt visszadomborodik az eredeti, rövidlátó formájába. Hogy ez mennyi időbe telik, az dioptriafüggő, a finom változások eltartanak egy-két hétig is. "A szem durván napi 1 dioptriát, egész pontosan 0.75-öt romlik vissza, nagyjából két napnyi kihagyás után kezdi érezni a beteg” - részletezte dr. Tapasztó.

Milyen gyorsan hat a szaruhártya refrakciós terápia?

Egyén- és dioptriafüggő, de legtöbb esetben már másnap élesedik a látás mindkét szemnél. Ha két-három hét alatt sem lesz tökéletes, akkor módosítani kell a lencse paraméterein. 

Saját tapasztalataim alapján én sem vettem észre semmilyen problémát: a szemeim sosem vörösödtek ki, nem gyulladtak be, csak a lencse állagával kellett erősen megbarátkoznia az addig lágy lencsékhez szokott szememnek. Eleinte kínszenvedés volt nap mint nap ebben aludni, és nagyon nehezen szoktam meg, hogy valahányszor pislognom kell, valami furcsa felület irritálja a szememet. Ráadásul az illesztést követően egy teljes napig ebben kellett járnom, fényles nappal is, mondanom sem kell, nem ez volt életem legkellemesebb élménye. Idővel viszont teljesen hozzászoktam és észre sem vettem, hogy van valami a szememben, arról már nem is beszélve, mennyire jó érzés volt életemben először arra ébredni, hogy bármilyen látásjavító eszköz nélkül is úgy látok, mint egy normális ember.

Maga a kontaktlencse élettartama egy évre szól, bár ezt nem kell szigorúan venni: én simán elhordtam másfél évig és még akkor is jól működött. Persze a végén már nem korrigálta teljesen a dioptriákat, de 90%-ban azért még mindig elég jól láttam. A szemem egyszer sem vörösödött vagy gyulladt be, ugyanúgy működött, mint amikor megvettem, lágy lencsére vagy szemüvegre sosem volt szükségem.

A lencséket, csakúgy, mint hagyományos társaikat, minden nap le kell tisztítani, ehhez két különböző tisztító folyadékra (egy fertőtlenítőre és egy fehérjeoldóra) van szükség, amiket gyógyszertárban vagy optikus üzletben lehet beszerezni. A fertőtlenítő maga a folyadék, amiben a lencse napközben ázik, míg a másik egy fehérjeoldat, amivel a kivétel után kell áttisztítani. Saját tapasztalataim szerint a tisztító több mint fél évig, maga a folyadék pedig 4-5 hónapra elég, a nagy kiszerelésű fertőtlenítő plusz 3500, a fehérjeoldat pedig 4500 forintba kerül.

Ezt a két folyadékot kell a lencsékhez használni: a másodiknak az üvege is picit kopott, ebből is látszik, hogy tényleg sokáig elég a tartalma.
Ezt a két folyadékot kell a lencsékhez használni: a másodiknak az üvege is picit kopott, ebből is látszik, hogy tényleg sokáig elég a tartalma.
Fotó: Dívány.hu

Ha a műtéti beavatkozáson gondolkodik, jó előre meg kell válnia a lencsétől, hiszen a műtéthez a szaruhártyafelület eredeti állapotára van szükség. "Egy lézeres beavatkozás előtt legalább 3 hónapig pihentetni kell a szemet és nem használni a lencsét, minimum ennyi időbe telik ugyanis, hogy a szaruhártya visszanyerje eredeti alakját" - mondja a szakorvos.

Ha a műtéttől idegenkedik, a lencse rendszeres hordása sem akadály. Míg a lágy lencsék hosszú távú viselése a szem szárazságához vezet, addig a kemény lencse esetében nem kell ezzel számolnia. "Hosszú távon a lágy lencsék szárítják a szemet, hogy mennyire, ez szintén egyénfüggő. Van, akinek két év, van, akinek tíz év után jelentkeznek ezek a tünetek, ami a szüneteltetéstől sem biztos, hogy megoldódik. A műkönny, oldattal rásegítés, vagy a kontaktlencse lecserélése lehet a megoldás, hosszabb szünetet tartani viszont teljesen felesleges. Ebben a kemény lencsében az is a jó, hogy azok is használhatják, akiknek a szeme hajlamos hamar kiszáradni, hiszen alvás közben, csukott szemmel nem lesz ilyen panaszuk" - részletezte dr. Tapasztó Beáta.

Nekem az eltelt két év alatt egyszer sem kellett "kényszerből" szünetet tartanom, ha valamelyik este nem használtam, az is csak inkább lustaságból volt. Másnapra minimálisan csúsznak csak vissza a dioptriák, egy nap kihagyással is teljesen jól lát még az ember.

Mennyibe kerül ez az eljárás?

A Mária utcai klinikán a Paragon CRT lencsét használják, ez a terápia első hallásra nem olcsó mulatság, napi szintre lebontva a költségeit azonban már nem annyira drága. Az első illesztés 190 ezer forintba kerül, ez tartalmazza magát a két lencsét, az összes vizsgálatot, a lencseillesztést, a szükséges a folyadékokat és esetleges lencsecseréket, valamint a bizonyos időközönkénti kontrollvizsgálatokat (1 nap, 1 hónap, 3 hónap, fél év). Egy év használat után a lencse már 126 ezer forintért megrendelhető, hiszen az eredeti vizsgálatokat nem szükséges újfent megismételni, a kontrollokért pedig külön nem számolnak fel semmit.

Annak ellenére, hogy dr. Tapasztó a Mária utcai szemklinikán rendel, a TB sajnos semmilyen módon nem támogatja a szaruhártya refrakciós terápiát, és részletfizetési lehetőség sincs rá. Viszont a gyártó egy hónapos garanciát vállal a termékre, ami akkor lép életbe, ha nem sikerülne korrigálni az összes dioptriát, illetve ha a páciens időközben meggondolja magát: Ilyen esetekben az összeg egy részét visszatérítik, viszont a vizsgálati díjat felszámolják (5000 forint).

A magyarországi piacon főleg a már említett Paragon CRT-t használják, de ennek gyártója kifejlesztette már legújabb, FARGO-ra keresztelt változatát is, ezt itthon egyelőre nem kapni. Kemény lencsével foglalkozik még a Bausch & Lomb és hét másik cég is, az FDA összesen eddig nyolcat hagyott jóvá, a pontos listát itt találja.

Az alábbi táblázatban (a különböző kiszerelésű és fajtájú) egyéb kontaktlencsékkel hasonlítottuk össze a látásjavító éjszakai lencse napi fajlagos költségét. 

Termék Kiszerelés Típus Ár Napra lebontva
Bausch & Lomb Soflens Daily Disposable  30/db Napi lencse 4000-6000 forint 215 forint/nap/év
Johnson & Johnson 1 day Acuvue Moist  30/db Napi lencse 4000-6500 forint 215 forint/nap/év
Johnson & Johnson Acuvue Advance  6/db Kéthetes lencse 6000-7000 forint 232 forint/nap/év
Bausch & Lomb Soflens 59  6/db Havi lencse 4000-6000 forint 198 forint/nap/év
CIBA Vision Air Optix Aqua Multifocal  6/db Multifokális havi lencse 10000-135000 forint 444 forint/nap/év forint
Paragon CRT  1 szett Speciális felületű, éves lencse 190000 forint 520 forint/nap/év
Bauch & Lomb Quantum kemény és gázáteresztő lencse 1 szett 10-12 hónap/10-12 óra napi viselet 23980 forint 66 forint/nap/év
Bausch & Lomb Raphael 30 DK 1 szett 10-12 hónap, 10-12 óra napi viselet 16480 forint 45 forint/nap/év

A napi összegre lebontott táblázatból világosan látszik, hogy ez az eljárás messze a legdrágább az összes kontaktlencsés látáskorrekció közül, bár ez az egyetlen, ami lehetővé teszi, hogy míg a többieket nappal kell hordani, addig ennek segítségével ne kelljen elcsúszott kontaktlencsével, lencse alatt felgyülemlett váladékkal, alákerült porszemmel küzdeni, és nyugodtan használhatunk olyan sminktermékeket is, amelyek kontaktlencsét viselőknek egyébként nem ajánlottak. Ön dönt, megéri-e önnek az ár (ami valóban befektetés nagyságrendű), hogy cserébe egy-másfél évig úgy érezheti: valóban egészségesek a szemei.

Mire kerestek a magyarok 2013-ban?

mark_twain 2013. december 20., péntek 15:49

A Google minden év végén kihoz egy csomó listát, hogy mire kerestek legtöbbet a felhasználók. Havonta egyébként több mint 100 milliárd keresést indítanak az oldalon, de még így is 100 keresésből átlagosan 15 olyan van, ami újdonság, mert soha senkinek nem jutott eszébe utánanézni. Így aztán az éves trendekre általában remekül lehet következtetni a különböző listák alapján. Vajon mit írtak be legtöbbször a magyarok a keresőbe? Mire lehet következtetni a receptkeresések alapján? Tényleg mindent legyalult már a paleolit diéta?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így vészelje át az ünnepeket külföldön

jean_pierre 2013. december 18., szerda 10:25

Ha előre reszket attól, hogy miket kell átélnie az ünnepek alatt, és belföldi úticél helyett egyenesen a határon túlra menekülne, segítünk, hogy viszonylag könnyen megközelíthető külföldi városokban vészelhesse át az időszakot. Merre érdemes indulni? Ukrajna vagy Románia felé? Netán Csehországig vagy Lengyelországig kell menekülni? Délen nincs valami elfogadható? Ha eddig valamiért kimaradtak volna az itt felsorolt városok, akkor előbb vagy utóbb érdemes mindegyiket célba venni!

Trükkök fagyás ellen a télen is bringázóknak

velo.hu 2013. december 17., kedd 13:04

Hiába hűlt le az idő, nem kell elraknia a bringát, mert ahogy a mondás is tartja, nincs hideg, csak rosszul felöltözött kerékpáros. Öt fokig még kellemesen teljesíthető a munkahelyre vezető út kabátban, sálban, sapkában és esetleg aláöltözetben, de ha biztosra akar menni, és nulla fok fölött (vagy esetleg alatt is) kerékpározna a városban, netán még túrázna is, érdemes megfogadnia a velo.hu tippeit. Azt már tudja, hogyan kell rétegesen felöltöznie és miket vegyen fel, most adunk még pár tippet, mivel javíthatja a megfelelő öltözék hatásfokát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt óra futással dolgozhatja le a karácsonyi menüt

mark_twain 2013. december 17., kedd 08:51

Legalábbis, ha olyan peches, hogy brit nőnek született. Ekkor ugyanis egészen pontosan öt órát és két percet kell futnia, hogy elégesse a karácsony napján bevitt kalóriákat, miközben egy férfinak ehhez elég négy óra 25 perc is - írja a Daily Mail egy meg nem nevezett tanulmányra hivatkozva.

Eszerint a brit nők zabálnak karácsonykor, 3514 kalóriát visznek be a szervezetükbe (a férfiak is, ők 3640-et), miközben egy középkorú, aktív - azaz nem egész nap ücsörgő - nőnek kábé 2400 kalória körül van a szükséglete, egy férfinak pedig 2800-3000 körül.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szeret mindent szétfotózni?

mark_twain 2013. december 15., vasárnap 13:38

Akadhatnak olyan pillanatok az életben, amikre az ember szívesen gondolna vissza, ilyen lehet például egy nagyon várt családi esemény, nyaralás, születés, esküvő, ballagás. Ha viszont ön is azok közé tartozik, akik ilyenkor végigfotózzák az egészet, nehogy egy pillanata is elsikkadjon, akkor megtörténhet, hogy nem sokkal később majdnem mindent el is felejt. Egy kutatás szerint ugyanis, ha az élmény átélése helyett a fotózásával van elfoglalva, akkor könnyen lehet, hogy azt se tudja visszaidézni, tulajdonképpen mi is történt - írja a Daily MailPsychological Science-re hivatkozva.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az okos bringás télen is alsónemű nélkül teker

velo.hu 2013. december 14., szombat 17:27

Nem kell feltétlenül lemondania a biciklizésről a téli hideg érkezésével sem, csak fel kell hozzá öltözni. Ez nem lesz nehéz, hiszen évről évre jobb, könnyebb, melegebb és komfortosabb darabokat terveznek a bringások számára, és ezek között akadnak pénztárcakímélőbbek is. Akkor sem kell feltétlenül a legdrágább darabokat megvennie, ha megteheti – inkább gondolkodjon rendszerben, vizsgálja meg a már meglévő ruháit! Ha híján van a megfelelő rétegnek, hiába adott ki kisebb vagyont a legdrágább bringás kabátra, sajnos fázni fog. És az sem mindegy ám, hogy mezt vagy pamut pólót választ! A velo.hu bringás kisokosában elmondja, mire figyeljen, és közben megismertetjük az anyagokkal is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fogyni és erősödni - tuti edzések a jó alakért

Dívány 2013. december 11., szerda 22:07

Nem könnyű eligazodni a termek kínálatában, főleg ha nem tudjuk eldönteni, hogy izmosodnánk, fogynánk, vagy lehetőleg mindkettőt egyszerre. Bánkúti Gabriella személyi edző összegyűjtötte, melyik edzés mire jó, és mikor érjük el a legjobb eredményt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 ok, amiért nem tud futással fogyni

Toma 2013. december 10., kedd 19:35

A futás a legjobb egészségmegőrző és zsírégető sportok egyike. Ha azonban tényleg fogyni szeretne vele, akkor csalódni fog - hacsak nem tart be pár szabályt. A Huffington Post összeszedte, mik azok, amikkel hatásosabbá tudja tenni az edzését.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lakásfelújítás reloaded: rohadt messze még a vége

mark_twain 2013. december 7., szombat 17:14

Nem álltak meg a munkák, folytatódik a lakásfelújítás! Arról, hogy milyen hibákkal és problémákkal találkoztunk szinte rögtön azután, hogy átvettük a kulcsokat, itt már részletesen olvashatott. A legsúlyosabb gondot az okozza, hogy a hetvenes évek elején a hegyoldalba felhúzott épület egy kicsit süllyed, ami nem hangzik jól, de nem is feltétlenül jelent tragédiát. Statikailag (egyelőre) nincs probléma, de esztétikailag igen, mert emiatt több szobában is repedések keletkeztek a falakon és a plafonon. A lakóközösség, mint kiderült, foglalkozott már a dologgal, és reményeink szerint hajlik is arra, hogy megoldják mielőtt tényleg vészessé válna a helyzet.

A felújításhoz végül egyetlen szakembert kértünk fel, aki vállalta, hogy átnézi a vezetékeket, lecseréli a csatlakozókat (azaz elvégzi a villanyszereléssel kapcsolatos munkák nagyját), elintézi a kevés kőműves munkával, és megcsinálja a festést, tapétázást is. Hogyan találtuk? Természetesen ismerősök ajánlották, dolgozott is a családnak, akkor mindenki elégedett volt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Igen, valóban létezik a szelektív hallás

jean_pierre 2013. december 5., csütörtök 20:36

Ráadásul mindkét nemre egyaránt igaz, úgyhogy emiatt nem lehet többé piszkálni senkit. Ezt egy nagyon egyszerű kísérlettel szemléltették, amiről a Hearing Journal-ban (kábé Hallás folyóirat) írtak. A kutatók szópárokat állítottak össze, amiknek egyik tagja inkább a nagybetűs férfilétre volt jellemző (mint például sör vagy foci), a másik tagja pedig inkább a nők életében játszhat meghatározóbb szerepet (mint például csokoládé vagy bevásárlás).

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az első sokk lakásvásárlás után

mark_twain 2013. december 4., szerda 20:20

Atyaég, vettünk egy lakást, most mihez kezdjünk? Oké, tudtuk, hogy hiába tűnik úgy, hogy remek állapotban van a 42-43 négyzetméteres lakás, azért biztos, hogy költeni kell majd rá. Eleinte mondjuk csak egy sima tisztasági festésben gondolkodtunk, meg egy kiadós takarításban, hogy mégse nézzen ki úgy, mint egy átkozott szemétdomb. Aztán kiderült, hogy valamivel komolyabb gondok is akadnak vele, így pedig már érdemes rendesen nekiesni a felújításnak. Ezen a héten egy kisebb lakásfelújítást mutatunk be egy-két lépésben - a téma elméleti részével egyébként sokat foglalkoztunk már az előző hetekben. Tanulság nincs, bizonyos hibákat nem lehet elkerülni, bizonyos dolgokban meg tényleg csak reménykedni tud az ember. Mi pedig reménykedünk, akartuk a dolgot, számoltunk az esetleg balhékkal, úgyhogy semmi nem riaszt el bennünket. A hajtás utáni fotókból látszik, hogy a helyzet nem kilátástalan, de azért szép menet lesz, tartsanak velünk!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így ápolja haját a hétköznapokon

Toma 2013. december 4., szerda 12:23

Lehet valakinek szép arca, megnyerő stílusa, divatos ruhatára, ha azonban a haja ápolatlan, töredezett és lenőtt, az egyből lerombolja az összhatást. Fátrai Krisztina mesterfodrásznak viszont van pár tippje, miket tud tenni az egészséges és ragyogó hajért.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szakállt növesztett a Dívány

mzd 2013. december 2., hétfő 17:27

1999-ben férfiak egy csoportja úgy döntött, hogy egy hónapig nem borotválkoznak, bajszot növesztenek, mert ezzel szeretnék felhívni a figyelmet a férfiak egészségére. A média - szerencsére - számos alkalommal számol be a nőket fenyegető betegségekről, és komoly, világméretű kampányokat láthatunk a mell- vagy méhnyakrákszűrések fontosságáról. Ugyanígy viszont az erősebbik nemnek is szüksége volna némi noszogatásra, hogy kezdjen el szűrővizsgálatokra járni, hiszen a prosztatarák például nagyon jól felderíthető az időben elvégzett szűrővizsgálatokkal, ezek hiányában viszont legtöbb esetben már csak előrehaladott állapotban fedezik fel.

A mozgalom a Movember elnevezést kapta, ami a moustache (bajusz) és a November (november) szavak találkozásából született (úgy, mint a Novembeard, ami a beard, azaz szakáll szó bevonásával készült). A mozgalom Magyarországon is jelen van, mi pedig, mivel a szűrővizsgálatok fontosságával és az erre való felhívás propagálásával maximálisan egyetértünk, annak ellenére is boldogan csatlakoztunk, hogy a szerkesztőség többsége nő. Szerencsére akadt köztünk újságíró kolléga, aki bevállalta, hogy ha már nekünk nem lehet bajszunk, a nevünkben is helytáll. Nem is aprózta el, bajusz helyett azonnal szakállat kezdett növeszteni. Milyen tapasztalatokkal gazdagodott a hónap végére? Megírta és végig is fotózta.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Van, amiben már majdnem skandinávok vagyunk

mark_twain 2013. december 2., hétfő 12:11

A Priceonomics összeállított egy térképet aszerint, hogy átlagosan hány éves korukban házasodnak az emberek a világ különböző országaiban. Minél világosabb zöld egy ország, annál fiatalabban kötik be az ott élők fejét. A legalsó értéknek a 20.2 éves kort, a legfelsőnek pedig a 34.5 évest jelölték meg. Ehhez az adatokat az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) szolgáltatta, bár ezek sajnos nem minden esetben azonos évből származnak. A házasságokkal kapcsolatban általános trend egyébként az, hogy az emberek egyre később vállalkoznak rá.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magyarországon egyszemélyes a HIV- és AIDS-felvilágosítási kampány

Toma 2013. december 1., vasárnap 11:48

December elseje az AIDS Elleni Küzdelem Világnapja, ami (többek közt) a megelőzés fontosságáról is kellene szóljon. Ez azonban itthon mintha a hivatalos szerveket nem érdekelné különösebben. Bár Magyarország állítólag jól áll AIDS-ügyileg, gyakorlatilag évek óta fenyeget a veszély, hogy a járvány terjedése hirtelen berobbanhat. Sajnálatos módon hazánkban az állami szervezetek gyakorlatilag leálltak a felvilágosító kampányokkal, a Kék Pont tűcsereprogram kigolyózása a Józsefvárosból, majd a szakmai egyeztető fórumokból is pedig csak fokozza a veszélyt, hogy - Budapesten legalábbis - az eddigieknél is több megbetegedésre számíthatunk. Ezért is fontos az olvasói által Shivamantra néven ismert HIV fertőzött férfi munkássága, aki 2006-ban kezdett blogot írni betegségéről, ez később honlappá nőtte ki magát, most pedig a shivamantra.tumblr.com mikroblogon kezdte újra az ismeretterjesztést - mert, mint írja, "nem csinálja senki más ezt a munkát – se az állam, se a civilek, senki sem". És a szomorú az, hogy igaza van.

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 dolog, ami nemsoká egy vagyonba kerülhet

mark_twain 2013. november 28., csütörtök 18:22

Nincs olyan nap, hogy ne lehetne arról hallani, hogy az emberiség milyen kegyetlenül kiszipolyozza a Földet. Miközben a leggyakrabban amiatt rettegnek, hogy kimerülnek az olaj- vagy szénkészletek, elfogy az ivóvíz, vagy túlhalásszák az óceánokat, a Gawker összegyűjtött néhány olyan hétköznapi dolgot, amikről valószínűleg nem is gondolta volna, hogy belátható időn belül eszetlenül megugorhat az áruk. Szóval nem árt hamarosan bespájzolni jó adag csokoládét, tequilát vagy bacont. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

„Almával fogyóznál? Ugyan, egyél inkább három kanál cukrot!”

Toma 2013. november 27., szerda 16:15

A mai álláspont szerint a betegségek és a túlsúly egyik fő okozója a túlzott szénhidrátfogyasztás, ezen belül is legfőbb bűnös a finomított cukor. Ezek után több mint meglepő, hogy volt idő, amikor egyenesen hirdették a fogyasztását, sőt a buzzfeed.com szerint reklámkampányok buzdították még a fogyókúrázókat is, hogy gyümölcs helyett cukrot egyenek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így készísen menő vintage bútort fillérekből!

Steiner Kristóf 2013. november 27., szerda 13:24

Még mielőtt belekezdenék ebbe az egészbe, tartozom egy őszinte vallomással. Én vagyok az az ember, aki még akkor is segítséget hív(ott), ha egy szöget kell beverni a falba. A villanykörtecsere nálam már az ezermester szakma csúcsát jelentette, és soha életemben nem tudtam volna elképzelni, ha száz évig élek sem, hogy egy napon csiszológéppel a kezemben térdelek majd a földön, és kézzel festett bútorokkal a hátamon furikázok majd a bicajommal. Pedig ez történt.

Ikea VS Vintage

Az egész úgy kezdődött, hogy éppen nagy költözésben voltnunk, és ahogy az ilyenkor lenni szokott, már hetek óta nagy bútorvadászatban éltünk. Feltett szándékom volt, hogy annyi „ikeás" lakás után (merthogy eddigi otthonaim nagy részét a kék-sárgából rendeztem be, vagy egyszerűen csak lomtalanított bútorokat vadásztam) ezúttal egy fokkal szofisztikáltabb leszek. Senki sem fogja azt mondani az otthonunkba lépve, hogy „Ó, egy Ektorp kanapé, nekem is ilyen van!”, vagy hogy „Ez a Jokkmokk asztal nagyon jól mutat az étkeződben!” Így aztán bejártuk a szupermenő dizájnerbutikokat, lakberendezési áruházakat, és bolhapiacokat, és akármerre jártam, szerelmesen csodáltam a mostanság annyira menő, vintage-nek, azaz antiknak álcázott bútorokat. Odavoltam a fakó színekért, a tompa fényű, kezeletlen fáért, és méginkább odavoltam a lakberendezők sztorijaiért, mely szerint ezek a bútorok mind régi indonéz halászhajókból készülnek. Mára nyilván nem maradt egy darab indonéz halászhajó sem.

A végtelen mennyiségú halászhajók legendája

Ám vintage ide vagy oda, három hét keserves keresgélés után arra a következtetésre jutottunk, hogy minden más annyival drágább, mint az IKEA, és annyival ugyanakkor nem jobb, hogy akkor már inkább mégiscsak maradjunk az Ivar polcrendszernél. Összeszereltük a potom összegért vásárolt cuccokat, majd az új PS2012 dohányzóasztalunk mellett nagy elmélkedésbe kezdtünk: mégis, hogyan lehetséges, hogy a világ összes dizájner bútorboltját képes ellátni az indonéz hajóipar? És ami még ennél is furcsább, hogy lehet, hogy az indonéz halászhajók mind sárgák, kékek, rózsaszínek, és lilák? A nagy morfondírozást egy Facebook üzenet szakította meg, amely Anna barátnőmtől érkezett. „Ezt most találtam. Gondoltam érdekes lehet neked most az új lakás miatt. Nem megyünk el?” – és egy link.

A klikkelés után pedig a tel avivi Hastudia oldalán találtam magam – ez pedig nem más, mint egy barkácsműhely, ahol mindenféle workshopokat tartanak. Ezúttal a „distressed painting”, azaz az állítólag indonéz halászhajóból készült bútorok stílusjegyeinek rejtelmeibe avatják me a nagyérdeműt.

1 ... 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 ... 133

Blogok, amiket olvasunk

FAPADOS Új menetrend és a legjobb jegyek

Tippek a jó előre tervezőknek, mi az, amire most kell lecsapni, és mi az, amit egyelőre bottal sem piszkálunk, mert annyira drága még. Fapados tippek a profiktól.

FILMVILÁG Csapatjátékos, Robinson, filmes hős

"Most már megpihenhetsz, hiszen filmértékek sokaságát hagytad magad után." A népszerű-tudományos dokumentumfilmek csodálatos egyéniségétől búcsúzunk.

KETTŐS MÉRCE Gyerekek a rácsok mögött a határon

A menedékjogi törvény módosítása embertelen. Európa álszent, helyettük végeztük el a piszkos munkát. Bonyolult kérdés, sok erkölcsi buktatóval.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

  • Még több Málta Pazar látnivalók, színes programok és garantált napsütés Máltán.
  • Vegyen ki egy-két hét szabadságot, és használja fel SZÉP kártyáját belföldön! Segítünk!
  • Varázslatos gyöngyszemek az azúrkék tengerben, vagy Guadeloupe-tól Savonáig.
  • Töltse az ünnepeket külföldön, Párizs, London, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Hirdetés