ÉLETMÓD

Zavarja a horkolása? Így küzdjön ellene!

.syl. 2014. május 7., szerda 16:20

Előfordult már, hogy felébredt valami idegesítő zajra az éjszaka közepén, esetleg gyakran megkapja hálótársától, hogy túl hangosan horkol? Habár csak egy ártalmatlan, bosszantó kellemetlenségnek tűnik, a horkolás sokszor komolyabb egészségügyi problémák (például az alvási apnoe, azaz az éjszakai légzéskimaradás) tünete is lehet – magyarázta a Huffington Postnak az American Academy of Sleep Medicine elnöke. Az erősen panaszos horkolóknak M. Safwan Badr szerint mindenképpen javallott a kivizsgálás, de addig is, míg odáig eljut, próbáljon ki néhány tippet állapota enyhítésére! A Huffington Post összeszedett párat, és néhány olyat is, ami biztosan nem működik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Cukormentes élvezetek hedonistáknak

LS 2014. május 6., kedd 18:20

Nemrégiben írtunk a cukormentes fagylaltlelőhelyekről, és cikkünk után annyi levelet kaptunk, melyben olvasóink a kedvenc cukrászdájukat hiányolták, hogy szívesen mutatjuk be azokat a továbbiakat, melyek eddig rejtve maradtak előttünk. Köszönhetően a paleo táplálkozásnak - abba most ne menjünk bele, hogy egészséges-e vagy sem - számos helyen kaphatóak glutén-, tej- és cukormentes édességek. Ne felejtsük el, hogy május 8 a félárú fagylalt napja, melyhez sok-sok fagyizó csatlakozott idáig.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így kertészkedjen, ha allergiás

Toma 2014. május 6., kedd 12:08

Már javában tart az allergiaszezon, pedig éppen ez az idő lenne a legalkalmasabb arra, hogy az ember kimenjen az udvarra kertészkedni. Akik kellemetlen tünetekkel küzdenek a levegőben terjengő pollenek miatt, igencsak megszenvedik ezt az időszakot, ám ők sem mentesülhetnek a kert gondozása alól. A Huffington Post szerencsére összeszedett pár tippet arra, hogyan tehetnék a legelviselhetőbbé az allergiások a kinti munkákat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Legyen ön is halhatatlan, mint Gábor Zsazsa

Steiner Kristóf 2014. május 4., vasárnap 14:32

Azt mondják, "nem a koros, hanem a soros" szenderül jobblétre, és elnézve az elmúlt néhány év veszteségeit művész-, popkult-, és celebvilágban, ez valóban igaz lehet. Fiatal és tehetséges, sokszínű, intelligens, spirituálisan emelkedett, és egy egész világot inspiráló művészeknek mondtunk búcsút, miközben olyan hírességek, akiknek - a legnagyobb tisztelettel - évek óta csak frissítgetjük a megjelenésre kész nekrológját, egyenesen halhatatlannak bizonyulnak. Közülük egész biztosan korelnök Gábor Zsazsa, a magyar származású színész és botrányhősnő, akit emlegethetünk divatikonként, házasodó és elválóművészként, virtuóz túlélőként, vagy hollywoodi ikonként - de az sosem jutott eszünkbe, hogy bölcs megmondóasszonyként tekintsünk rá. Pedig kell, hogy tudjon valamit, ha egyszer minden egyes balesetet, betegséget, és szomorú veszteséget úgy vészel át, mint mások a náthát. Úgy tűnik, ideje összeszedni Zsazsa létének esszenciáját, hogy bölcseleteit betartva mindannyian megcélozhassuk a (legalább) kilencvenhét évet!

Távolról sincs vége, olvasson még »

7+1 tipp, hogyan ne szaladjon a konyha főzés közben

Becca 2014. május 3., szombat 16:29

A rutintalanabb konyhatündérek nyilván sokszor szembesülnek a ténnyel, hogy nem csak a sütés-főzés előkészületeivel lehet az időt elcseszni, hanem a konyha rendberakásával is, főzés után. Most olyan tippeket próbálunk adni, amelyek segítségével nem fog szaladni a konyha, és amíg az étel készül, már semmi egyebet nem kell tennie, mint leülni és olvasgatni kicsit. Ja, hogy kinek van ideje olvasni? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne csak a bőrét, a szemét is védje a sugárzástól

Toma 2014. május 3., szombat 10:46

Nem kell ahhoz kánikula, hogy napvédelemre gondoljunk: az erős tavaszi napfénynél már érdemes elkezdeni a védekezést. Csakhogy a fényvédelem szó hallatán legtöbben kizárólag a bőrük védelmére gondolnak – ha gondolnak –, pedig nem csak itt tud nagy károkat okozni az ultraibolya sugárzás. A szem védelméről sokan sajnos elfeledkeznek, pedig az is ugyanúgy ki van téve a nap káros sugarainak. Szemorvos szakértőnkkel összeszedtük, mik a lehetséges veszélyek, és hogyan lehet ezeket elkerülni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem minden baktérium ellenség - tények és tévhitek

Dívány 2014. május 2., péntek 09:54

Csinálhatunk ugye bármit, soha nem leszünk igazán tiszták, de ez nem is olyan nagy baj. A Semmelweis Egyetem ETK Epidemiológiai Tanszékének vezetője, dr. Barcs István össze is foglalta, hogy miért.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lusta a magyar, de legalább tudja

moana 2014. május 1., csütörtök 21:41

A magyarok kétharmada szinte soha nem sportol, 40 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy egy kis súlyfelesleg még nem okozhat egészségügyi problémákat - többek között ez derült ki az MSD Pharma Hungary Kft. legújabb reprezentatív kutatásából, amelyen 1200 ember vett részt. Az eredményeket egy sajtóreggelin ismerhettük meg, ahol az MSD Pharma Hungary Kft.  orvosigazgatója, dr. Pozsgay Csilla mellett dr. Ács Nándor szülész-nőgyógyász, Béres Alexandra, Pintér Adrienn, azaz Ada és a megasztáros Nagy Adrienn, illetve az esemény háziasszonya, Jakupcsek Gabriella mondta el a véleményét az adatokról. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy hónapja maradt, hogy lemerítse a SZÉP kártyáját!

travelo 2014. április 30., szerda 13:40

Pontosan 31 napja maradt a SZÉP kártya tulajdonosoknak, hogy lemerítsék 2012-es feltöltésű egyenlegüket. Aki ezt nem teszi meg, eltűnik a számlájáról a két éve felhalmozott összeg. Sok száz millió forint veszne el, ha senki nem kezdene sürgősen utazása megszervezésébe. De mi ezt nem hagyjuk, inkább mutatjuk, hogyan költsék el az utolsó forintig!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Forrónadrágban jobban tapad a rúd

Hámori Barbara 2014. április 30., szerda 12:20

Hámori Barbara
Hámori Barbara

Nemrég kipróbáltuk, hogy milyen is az, ha az edzőterem cirkusszá válik, vagyis ha légtornászok módjára acélosíthatjuk testünket. Új vendégszerzőnk, Hámori Barbara, a Move it, Blondie! blog alapítója egy hasonló edzést tesztelt le, ami már nem újdonság, viszont egyre népszerűbb: nem más ez, mint a rúdtánc. Ha továbbolvas, megtudhatja, honnan ered ez a sport és mire kell felkészülnie annak, aki rúdtáncra adja a fejét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A nagy dezodorteszt: a foltmentesség gyakran ígéret marad

pk , km , nsz 2014. április 29., kedd 13:37

Tíz izzadásgátlót teszteltünk: arra voltunk kíváncsiak, melyik az, amelyik betartja ígéretét és tényleg nem hagy fehér foltot a ruhán. Legnagyobb meglepetésünkre a legtöbb viszonylag jól működött, csak be kellett tartani a játékszabáélyokat (amiket presze a reggeli rohanásban sose sikerül): az izzadásgától használata után várni kell 5 percet, majd utána szabad csak felöltözni.

Tehát fújtunk/kentünk, vártunk, majd felhúztunk magunkra egy fekete pólót és vadásztunk az izzadásgátló által hagyott fehér foltokra, csíkokra. Három fújós dezodort, három stiftet és négy golyós deót próbáltunk, utóbbi két típus folt szempontjából kíméletesebb – aztán hogy melyik mennyire gátolja az izzadást, majd hosszú távon megtudjuk, most csak a foltokkal foglalkoztunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Van mód megszüntetni a legvadabb migrént is

bh 2014. április 29., kedd 08:57

Ha szerencsés, ön eddig csak pár átmulatott éjszaka miatt vett be eddig gyógyszert, ha nem, akár hetente több napja is rámehet a kínlódásra. Aki megtapasztalta már a migrén, vagy esetleg a cluster rohamainak poklát, az tudja, hogy bizonyos szint felett már csak a túlélés a cél. Pedig a szakember szerint nincs kezelhetetlen fejfájás, csak türelmetlen orvos.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezek teszik tönkre a lábát

Toma 2014. április 28., hétfő 21:44

Amióta az ember két lábra emelkedett, számtalan problémája van a lábával. Szinte nincs is olyan ember, aki ne panaszkodna időnként belenyilalló fájdalomra, sokszor azonban nem tudják, vajon mi is áll a hátterében. A Women's Health magazin viszont összeszedett pár olyan dolgot, melyekre a legtöbben nem is gondolnak, ha lábfájdalommal küzdenek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

34 tipp a következő állásinterjújához

mzd 2014. április 28., hétfő 21:43

Munkát találni nem könnyű, és már azelőtt is jelentősen csökkenheti az esélyeit, mielőtt behívnák egy állásinterjúra. Persze az sem mindegy, hogyan viselkedik az első találkozás alkalmával, és teljesen máshogy kell nekifogni a munkakeresésnek, ha nem pályakezdő és a negyvenet is betöltötte. A trükköknek természetesen se vége, se hossza, így idő kérdése volt, hogy végre valaki egy infografikán összegyűjtötse őket. A College Atlas összegyűjtötte, hogy mik azok a dolgok, amiket a munkavállalók a leggyakrabban elrontanak és milyen kérdésekre érdemes felkészülni. A hajtás után nézze meg az ábrát, szívja magába a tudást, szívlelje meg a tanácsainkat és hasznosítsa őket, ha éppen állást keres. Sok sikert kívánunk!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ahol büntetlenül bűnözhet

zezse 2014. április 27., vasárnap 16:57

Az egyik legnagyobb dilemma a fagyizásnál, hogy miközben egyre magasabbra kúszik a hőmérőben a higanyszál, egy csomó nő salátán, barnarizsen és csirkemellen él, hogy beleférjen a frissen vásárolt bikinijébe. Persze néha elcsábulnának, ekkor jönnek a házi megoldások, úgymint zsírszegény túró összekeverve némi mikroszkópikus gyümölcsadaggal, joghurt ugyanígy, elszántabbaknak egy fagylaltot ábrázoló kép nézegetése.

Szerencsére ma már léteznek olyan cukrászdák, melyekben lehet kapni cukormentes vagy kalóriaszegény fagyikat, amiktől az ember nem lesz két lábon járó lelkiismeretfurdalás.

fagy2

Radírozza testét kávézaccal!

bb 2014. április 26., szombat 12:55

Mielőtt kávéfőzés után a szemetesbe dobnánk a kávézaccot, gondoljuk végig, hogy mi mindenre használhatnánk még fel a kávét, ami csökkenti a cellulitiszt, megakadályozza a pattanások kialakulását továbbá energiát és friss érzést ad a bőrnek. A saját mosószer készítéshez hasonlóan pénztárca kímélő és hasznos szépségápolási trükk egy próbát mindenképpen megér!

Az elsősorban Thai gyógyfürdőkben használt, ősi recept alapján készült kávézaccból kevert bőrlágyító testradír hozzávalói:

¼ csésze olíva vagy jojoba olaj

½ csésze kávézacc, de lehet frissen őrölt kávé is

1/2 csésze kristálycukor

½ méz

15 csepp borsmenta illóolaj

5 csepp vanília esszencia (elhagyható)


Ha a szemcsésnél krémesebb állagot szeretnénk elérni, keverhetünk hozzá testápolót, tusfürdőt vagy arckrémet is, de nem szükséges.

Tudja, mi minden van a hidratáló krémében?

Toma 2014. április 25., péntek 17:20

Az ember nap mint nap magára keni, ám a legtöbben még sincsenek tisztában azzal, hogy vajon mi minden is található kedvenc hidratáló krémjükben. Korábban azt már megtudhatta, melyek a leggyakoribb összetevők, és hogy azok milyen hatással vannak a bőrre, a Women's Health magazin most annak ment utána, milyen természetes és szintetikus anyagok segítik vagy gátolják a kívánt eredményt. Vajon ezekkel bőrgyógyász szakértőnk is egyetért?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nemcsak gyógyszerrel lehet túlélni a pollenszezont

Dívány 2014. április 25., péntek 11:57

Hiába dől el, hogy valaki allergiás vagy csak megfázott, a java még hátravan, ugyanis azt is meg kell találni, hogy milyen kezeléssel lehet igazán hatékonyan megszüntetni vagy legalább enyhíteni a tüneteket. Először természetesen érdemes egy szakember, például egy allergológus vagy egy fül-orr-gégész véleményét kikérni. A tapasztalatok szerint a gyógyszerek önmagukban nem biztos, hogy segítenek, de vannak olyan módszerek, amiket a hagyományos kezelés mellett, annak kiegészítéseként, sőt, egyesek szerint akár helyette is ki lehet próbálni. Dr. Szilágyi Katalin, a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosa is azt tapasztalja, hogy az utóbbi években az emberek egyre nyitottabbak az ilyen módszerekre, mert nem szeretnének hónapokig gyógyszert szedni, orrsprayt használni, tudva azt, hogy ezáltal nem gyógyulnak meg, csak tünetmentessé válnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyedül szállna meg, mégis olcsón? Álljon össze idegenekkel!

Toma 2014. április 24., csütörtök 19:31

Ha eddig azért nem nagyon utazgatott, mert szingli, ráadásul anyagiak szempontjából is behatároltak a lehetőségei, akkor az otthona elcserélésén vagy a couch surfingen kívül van még egy költségtakarékos lehetősége a kiruccanásra: az, ha egy vadidegennel megosztja szállodai szobáját, így a költségeit is. Ez elsőre talán furcsán hangzana, hisz ki vállalná be vaktában, milyen emberrel fogja összehozni a sors, de létezik megoldás, amivel már utazás előtt megismerkedhet szobatársával, így könnyen elkerülheti kellemetlen helyzeteket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

6 ok, amiért nem moccan a mérleg nyelve

Toma 2014. április 24., csütörtök 13:55

Lassan egyre inkább lekerülnek a zsírpárnákat takaró hosszú ruhadarabok, így akin van egy kis súlyfelesleg, már most fogyókúrába kezd, hogy mihelyst beköszönt a melegebb idő, ne legyen oka szégyenkezni. A baj azonban sokaknál az, hogy bármennyire is igyekeznek, a mérleg csak azért sem akar kevesebbet mutatni. A Women's Health magazin összeszedte, vajon miket rontanak el a legtöbbször, amikor diétára kerül a sor, illetve hogy a kemény munka ellenére miért nem olvadnak le a kilók.

Távolról sincs vége, olvasson még »

4 dolog, amit tutira nem tudott az alvásról

Toma 2014. április 23., szerda 19:51

Az alvással és az álmokkal kapcsolatban számtalan cikk és tanulmány jelent már meg, ám még így is vannak olyanok, melyekről nem igazán lehetett hallani. Tudta például, hogy biológiailag egyszerre ébren is lehet és aludhat is? Illetve, hogy a flamingók miért alszanak fél lábon? Erre, és ezen kívül még sok más érdekességre derült fény a Pszinapszis múlt hétvégén lezajlott előadásából, melyet Dr. Simor Péter alváskutató tartott.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Majálisok stifolder versenytől városi driftelésig

travelo 2014. április 23., szerda 12:59

Nem utazik külföldre hosszú hétvégézni május elsején? Jól teszi! Nem kell ugyanis messzire mennie ahhoz, hogy remek programokat találjon légiparádétól lovas majálisig. Mutatjuk az öt legjobb belföldi programot május elsejére!

Nagy futam légi- és aszfaltshow Budapesten

Budapesten, a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszon idén május elsején is felbőgnek a motorok és elszabadulnak a lóerők. Itt tartják ugyanis a II. Nagy Futam elnevezésű bulit autócsodák, repülőgépek, helikopterek és neves pilóták részvételével. Az esemény délelőtt 11-kor, a Duna felett rendezett légiparádéval veszi kezdetét.

Besenyei Péter műrepülő világbajnok felszáll az Erzsébet hídról, majd további bemutatók következnek a főváros egén, és még egy Airbus A320-as utasszállító repülőgép is elszáll majd a Duna felett, a 2012-es sztratoszféraugrásáról ismert Felix Baumgartner pedig helikopteren érkezik a Batthyányi térre. A délután pedig a drift- és versenyautóké: lesz Forma1 show, és többek közöttt Ferrari, Porsche és Lamborghini bemutató is. További információk a részletes programról ide kattintva olvashatók.

Lovasmajális Gödöllőn

Aki a fentiek helyett inkább a valódi lóerőkre szavaz, Gödöllő felé vegye az irányt! Itt tartják ugyanis a Gödöllői Lovasmajálist a Szent István Egyetem területén. A nap folyamán lovas díjugrató versenyt, nemzetközi bikarodeót, cutting showt láthatnak a vendégek, míg a kisebbeket állatsimogatóval, játszóházzal, pónilovaglással és vurstlival várják.

A délelőtti programok a gyerekekről szólnak, lesz interaktív zenés mese előadás és bűvészshow is, délután pedig változatos koncertekkel várják a felnőtteket Magna Cum Laudétól Korda Györgyig. Az egész napos programra a belépés díjtalan, a helyszín megközelíthető kisvonattal is Gödöllő központjából, a Művészetek Háza parkolójából. A programokról bővebben ide kattintva lehet olvasni.

BorZsongás Fesztivál Villányban

A fentiekkel ellentétben a Villányi borvidéken nem csupán egy napig tart a mulatság! Idén kilencedik alkalommal rendezik meg a Borzsongás Fesztivált, melyen 2014. május 1-től 4-ig több településen, számos borudvarban várják a borvidékre érkezőket. A helyszínek (Harkány, Villány, Villánykövesd, Siklós, Kisharsány, Palkonya, Kisjakabfalva, Csarnóta és Túrony) közötti közlekedést külön buszjárattal segítik, így senkinek nem kell lemondania a borkóstolás élményéről.

„Igazi majális hangulatú, de egyedi hangvételű előadásokban lehet része a nagyérdemű közönségnek, melyre sehol másutt még nem volt példa” – ígérik a szervezők a fesztivál honlapján. Május elsején Palkonyán például veterán autós felvonulás és Májusfa-tusa, Siklóson állatsimogató, Vilányban népi játékok, Kisjakabfalván táncoktatás várja az érdeklődőket. A további napokon szőlőbejáró borkóstolótól villányi stifolder versenyen át Kerekes Band koncertig változatos programok közül válogathatunk.

Kedvet kapott Villányba utazni?

Ide kattintva foglalhat magának szállást a környéken.

Zsolnay Fesztivál és Egyetemi Napok Pécsett

Május 1-3. között tartják a pécsi Zsolnay-negyedben a Zsolnay Fesztivált és Egyetemi Napokat. A rendezvényosorozaton annyira sokféle programon lehet részt venni, hogy biztosan mindenki megtalálja a hozzá leginkább passzolót.

Kézműves foglalkozáson fából készült lakókkal népesíthetjük be a Zsolnay-negyes Sosemvolt állatkertjét, a gyerekek kizajonghatják magukat a zenei játszótéren, majd együtt elámulhatunk az I. Pécsi Vasparipa Galopp résztvevőinek korabeli jelmezein és kerékpárjain. Az esték pedig nagy valószínűséggel az önfeledt szórakozás jegyében telnek majd a negyedben: többek között zenél a Milk and Sugar, az Amadinda ütősegyüttes, de Tompos Kátya és az Anna & the Barbies is fellép a három nap során.

Pécsi szállást keres?

Itt biztosan megtalálja a leginkább önhöz passzolót.

Boldog Békeidők Hévíze

 A város idén is felidézi a "Boldog békeidők" hangulatát a május elsejei hosszú hétvégén. A rendezvénysorozat április 30-án, szerdán veszi kezdetét a Deák téren táncbemutatóval és Group 'n Swing koncerttel. Május elsején romantikus, kosztümös gála és sanzonest szerepel a programban, május 2-án, pénteken pedig sor kerül a hagyományos jelmezes felvonulásra. Aki akar, a helyszínen is bérelhet magának egy szép abroncsos ruhát, és indulhat a menet!

A mulatozás csak május 4-én, vasárnap ér véget, a részletes programkínálatról a fürdőváros honlapján találnak információkat, ha pedig szeretnék mind az öt napot végigszórakozni Hévízen, szállást itt tudnak foglalni.

Nulláról 5 km futásig 8 hét alatt, egy appal? Kipróbáltam.

Koncz Andrea 2014. április 22., kedd 19:40

Amikor kolleganőnk jelentkezőket keresett a különféle telefonos fitnesz-appok kipróbálására, egyből lecsaptam a Couch-to-5k-re. Az alkalmazás azt ígéri, bárkit képessé tesz arra, hogy a nyolc hetes edzésprogram végén lefusson öt kilométert. Úgy voltam vele, nálam jobb tesztalanyt erre nem is találhatnánk, húsz métert sem tudok egyben lefutni. Tudom, szánalmas, én is ismerek sok embert, aki felkészülés nélkül is tud félmaratont futni, de én nem ilyen vagyok.

Kamaszkoromig szerettem futni. Aztán jött a dohányzás, a fiatal felnőttkor, a vidéki kolisélet, a heti 3-5 komoly buli, az ülőmunka, végül a gyerekek, és nullára írtam a kondimat. Kis kihagyással azóta is mindig sportolgattam valamit, volt aerobic, spinning, konditerem, jóga, tánc, de a futásba mindig beletört a bicskám.

Pedig többször is nekiálltam, hogy megtanuljam újra megszeretni a futást. Egyszer például fél évig jártam el hetente háromszor, ami arra volt jó, hogy eljussak nagyjából 3-4 kilométerig, aminek minden percét gyűlöltem: folyamatosan az életemért küzdöttem. Akkor a futás után minden alkalommal vérvörös, gutaütött fejjel támolyogtam még fél napig.

Szóval nem tűnt reális ígéretnek, hogy 2 hónap múlva körbefutom a Margitszigetet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezekkel a cuccokkal lehet ökotudatos!

zezse 2014. április 22., kedd 17:48

Magyarországon évente átlagban 5.785.069.422 kg hulladék keletkezik, ennek csupán 30 százalékát termeli a lakosság, a jóval jelentősebb 70 százalék az ipar számlájára írható. Habár a köztudatban a gyártás melléktermékei használhatatlan, leginkább veszélyes hulladékként jelennek meg, ennek éppen az ellenkezője igaz.

A tudatos hulladékkezeléssel teljesen újrahasznosíthatjuk a szemetet, bár ezt viszonylag kevés vállalat teszi meg. 

„Mikor családi vállalkozásként hulladékkezeléssel kezdtünk foglalkozni az indító alapgondolat az volt, hogy az út menti és az erdőkben elhullott fa törmelékeket és fa hulladékokat miért ne lehetne úgy hasznosítani, hogy az környezetkímélő, a társadalom számára hasznos és egyben gazdaságos legyen.” – mesél a kezdetekről Vass Zoltán, a hulladékkezeléssel foglalkozó Éltex igazgatója. Ők az irodában keletkező almacsutkától az elektronikai hulladékokon keresztül egészen a veszélyes hulladékokig valamennyi feleslegesnek ítélt anyagra megoldást kínálnak, amibe beletartozik, hogy a szállítás is környezettudatos; darálva, tömörítve kerül a hulladék a kamionra és jut el különböző telephelyekre, ahol a hasznosítás történik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezek a legfontosabb ételek edzés után

ddme 2014. április 22., kedd 14:19

Sokan csak bekapnak valamit edzés után, ha megéheznek, vagy ami még rosszabb, nem is esznek semmit. Mivel a kiadós sport rengeteg energiát emészt fel, ezt valahogy pótolni kell a szervezetben, de persze nem mindegy, hogy mivel. A BuzzFeed eredeti listáját bőven kiegészítettük, és szakértő véleményét is kikértük, hogy mi az, amit tényleg érdemes fogyasztani edzés közben és után. 

„Ha cardioedzést végeztünk, és célunk a zsírégetés, akkor egy 45-60 perces cardiotevékenység után elsősorban a folyadék- és ásványianyag-pótlás a cél" – mondja Barcza Zsuzsanna dietetikus. Fogyasszunk folyadékot – kis kortyokban –, esetleg hígított gyümölcslevet. Negyvenöt-hatvan perccel a mozgás után beiktathatunk egy mértéktartó étkezést is. Ételünk tartalmazzon összetett szénhidrátot és jó minőségű, könnyen emészthető fehérjét, például teljes kiőrlésű müzlit gyümölccsel, natúr joghurttal. Bőséges energiapótlásra nincs szükség, hiszen a testmozgás nem volt hosszú, sem kiemelkedően intenzív. Ha izomtömeg-növelés a cél, akkor az edzés során kifejtett nagyobb izommunka nagyobb fehérjebevitelt kíván. Természetesen a táplálkozásnak igazodnia kell a testedzés mértékéhez, szakaszához. A folyadék- és ásványianyag-pótlás szintén fontos. Edzést követő 30-45 percen belül pedig fogyasszon olyan szénhidrátot, amelynek felszívódása gyorsabb, például rizst. A fehérjét is pótolni kell, erre jó választás a könnyen emészthető, zsírszegény tehéntúró, esetleg párolt csirkemell vagy hal.”
 
Edzés napján a későbbiekben is igyekezzen ne túlterhelni emésztőrendszerét: zsírszegény, friss alapanyagokból készült, jó minőségű, könnyen emészthető, teljes fehérjét és keményítőben, plusz rostokban gazdag szénhidrátokat vegyen magához. Alább az említett élelmiszerek egytől-egyig ilyenek. Azonban a vitamin- és ásványianyag-pótlásról se feledkezzen meg, friss zöldséget, gyümölcsöt, vagy frissen facsart levet is fogyasszon.

Ami biztos: igyon sok folyadékot és egyen kis adagokat. Olyan ételeket fogyasszon, amikben sok a fehérje és a szénhidrát. Íme a lista:

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 ... 136

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés