ÉLETMÓD

Amit a nyújtásról nem tudott

Toma 2014. november 28., péntek 12:46

Sokan gondolják úgy, hogy a rendszeres nyújtás elengedhetetlen a rugalmasság fokozásához és az edzésekhez. A futók, tornászok, jógázók mind nyújtanak a bemelegítés részeként, de vajon tényleg ezen múlik a váll beállása vagy a térd merevsége? Nos, nem, mégis van szerepe benne – és már azt is tudjuk, hogyan működik a dolog.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így válasszon lámpát kerékpárra!

velo.hu 2014. november 27., csütörtök 19:12

Egyre rövidebbek a nappalok és hosszabbra nyúlnak az éjszakák, így minden bringásnak nagy szüksége lehet kerékpáros lámpára. Nem csak arról van szó, hogy a hétvégi túra esetleg hosszabbra nyúlik, az év ezen szakában már a munkaidő vége is rendszeresen sötétbe fordul. Emiatt egyre szükségesebb a látni és látszani elv alkalmazása, vagyis a passzív (fényvisszaverők, prizmák) és aktív (lámpa, villogó) biztonsági eszközök használatát. A KRESZ előírásain túl, önmagunk épsége miatt is érdemes beszerezni egy lámpát, és egyáltalán nem mindegy, hogy milyet választunk. Ahogy a legtöbb kerékpáros eszköz kiválasztása, ennek a megvásárlása sem egyszerű feladat, mert nem mindegy, hogy hol és mire használja, és az erősebb nem biztos, hogy jobb.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A nők is tudnak vezetni!

etelka 2014. november 26., szerda 10:41

Van egy közepesen szakadt autóm, amely az első takonyfolton képes megcsúszni. Ettől rögtön azt vizionáltam, hogy megint egy szakadt vackot sózott rám a kereskedő. Aztán kiderült, hogy persze nem, csak én vagyok béna és pánikolós, és mindössze arról van szó, hogy nem tudtam olyan erősen benyomni a fékpedált, hogy az alig nyolcszáz kilós autó megálljon.

De mindehhez az kellett, hogy autózzak 30 kilométert, egészen Mogyoródig, ahol a Groupamának van egy vezetéstechnikai centruma. Itt azokra a helyzetekre készítenek fel, amelyek a közlekedésben érhetnek, különös tekintettel a téli időszakra. Az egész napos program nem olcsó, 55-60.000 forint, de ezért a pénzért egész nap nyomhatjuk a gázt és megtanulhatjuk, mit kell csinálni az éles helyzetekben.

Az oktatás egy nagyjából egyórás előadással kezdődik, ahol mindenféle sokkoló információt kapunk arról, hány méteren áll meg a kocsi fékezés után, vagy hogy mennyit számít a téli gumi, csak mindezt bővebben és megfelelően informatív chartokkal alátámasztva. Majd kaptunk fejenként egy rádiót, és irány a pálya. Az első etapban azt gyakoroltuk, hogy mi történik, ha 30-50 km/h sebességnél nyomunk egy satuféket. Nem egy nagy truváj, de ennek ellenére nem annyira vicces sodródni, mert nem vagyunk képesek megfelelő erővel nyomni a féket. "Nyomd a féket, féket, mondom féket" - recsegett a rádió, én pedig az életemért küzdve tapostam. Az is kiderült, mennyivel egyszerűbben áll meg egy sokmilliós, mindenféle technológiával felszerelt  BMW 330d xDrive, ami akkor is biztonságosabb, ha a tyúkom vezeti. Ennek ellenére az öreg autók tulajdonosai ne omoljanak össze, túl lehet élni ezekkel is a telet és a czúszós utakat, a lényeg csak annyi, hogy sokat kell gyakorolni.

Az viszont egészen megdöbbentő volt, mekkora a különbség a téli és a nyári gumik közt. Míg én viszonylag jó téli gumikkal felszerelkezve vágtam neki a fékezésnek, a céges Suzukin még nyári figyelt, nem is igen bírt megállni a kolléga, csak dupla akkora távon. Úgyhogy bármilyen hülyeségnek vagy pénzkidobásnak is gondolja a téli gumit, költsön rá!

Ami fontos tudnivaló ehhez: minden gumin van egy szám, ami alapján meg lehet nézni, mikor gyártották a gumit, azaz az adott év mely hetében. Ezt DOT számnak nevezik, és minden gumiabroncson megtalálható. A vezetéstechnikai centrumban  elhangzottak szerint 3 év egy gumi kihordási ideje, ehhez képest az én 5 éves gumim jónak találtatott, azt mondták, ebben a szezonban még megfelelő lesz. Tehát ha gumit vesz, ne csak azt nézze, milyen az állapota, az sem mindegy, mennyi idős. Mert a gumi egyrészt kopik, másrészt öregszik, tehát hiába nem, vagy alig használt, ha közben 8 éve gyártották. Persze az sem mindegy, hol tárolták, de erre jó eséllyel sosem fogja megtudni a választ.

A jeges útnál egy borzalmasabb van, a rántópad. Ennek lényege, hogy a kocsit a hátsó tengelyénél jobb vagy bal oldali irányba elrántják,amitől az autó persze megindul keresztbe, a sofőr pedig rémülten kapaszkodik a kormányba, vagy anyázik, vagy mindkettőt egyszerre. Na ez az, amit nem sikerült elégszer gyakorolni, pedig talán jó lenne ezekre a tipusú feladatokra helyezni a hangsúlyt. 
 

A fékezések után – amiből rájöttem, mire is jó az ABS – jöhetett a "mi a rákot csináljunk, ha megcsúszik az autó?" típusú feladatsor. Az egymásra épülő sorozatokban egyre gyorsabban kellett menni, miközben a műgyanta réteggel ellátott aszfaltot bőszen locsolták két oldalról. Nos, csúszós úton ne használjunk satuféket, a kuplung-váltó kombó segíthet a bajban – nagyjából ennyi a tanulság, meg persze a szerencse, meg persze az, ha megtanuljuk, hogy a kocsink alul- vagy felülkormányzott-e, azaz kevesebbet vagy többet reagál-e az adott kormánymozdulatra, mint kéne. A szőke nős kérdés pedig, hogy miért is nem lehet megfelelően kormányzott autókat tervezni?

vezetestechnika.gif
Fotó: Sipos Zoltán
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

10 diétás szabály testmozgáshoz

tatota 2014. november 25., kedd 18:22

Napjainkban emberek milliói alkalmaznak gyors fogyást ígérő diétákat, ráadásul túlnyomó részben olyanokat, amelyek hatástalanok és veszélyesek is. Sőt, azok számára, akik rendszeresen sportolnak, még veszélyesebbek lehetnek ezek a csodadiéták. 

"Rengeteg fogyókúrás módszerrel találkozhatunk, de olyan nagyon kevés van, amely közben nem megy tönkre az anyagcserénk, egészségünk. Mindannyian egyéniek vagyunk, más az alkatunk, izomzatunk, így nincs általános csodamódszer mindenkinek, de van néhány alapelv, melyek   betartásával egészségesen és tartósan fogyhatunk" - állítja Silye Gabriella, a Fájdalom Ambulancia sporttáplálkozási szakértője, akitől olyan hasznos diétás tanácsokat kérdeztünk, melyeket rendszeres testmozgás mellett célszerű betartanunk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tanulhat online meditálni, csak minek

maze 2014. november 25., kedd 11:57

Meditálni nem könnyű. Az ember szeretné megtanulni, mert elhiszi, hogy jobbá lehetne tenni vele az életét, de valljuk be, nagyon is hamar bele lehet bukni a dologba. Így aztán az első és legfontosabb, ha valaki mégis nekifutna az ilyesminek, az az őszinte elszántság. 

Úgy adódott, hogy lehetőségünk volt kipróbálni egy 8 hetes(!!), online(!!!) Vipassana meditációs tanfolyamot, és most egyáltalán nem viccelünk, mert már van ilyesmi is. Az első, amit el lehet mondani róla, hogy a gyerekcipőben jár még a műfaj, és azért ezzel kezdjük, mert maga a tanfolyamot tartó mester kért rá, hogy ne felejtsük ezt szem elől, amikor a cikkünket írjuk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt biztos nem gondolta volna a csókról

Toma 2014. november 24., hétfő 15:30

Egy szenvedélyes csókkal vonzódásunkat, szeretetünket fejezzük ki, így teljesen ártalmatlan tevékenységnek gondoljuk. Ám tudta, hogy ekkor mennyi baktérium cserél gazdát? Persze szó sincs arról, hogy lebeszélnénk róla bárkit is, bár így meglehet, hogy ezentúl jobban odafigyel majd arra, kivel is teszi.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kaját rendelne és klasszikusra vágyik?

Dívány 2014. november 24., hétfő 12:37

Nem mindenki lelkesedik a vegetáriánus, glutén- és tejmentes ebédért, sőt néhányan a fitneszőrületre sem kattantak rá. Nekik mutatunk négy olyan ebédrendelési lehetőséget, ahol teljesen hagyományos ebédeket lehet rendelni. Egy héten át ettünk klasszikus ételeket, hogy kiderüljön, mit tudnak a nagyüzemi étkeztetők.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Refluxos? Felejtse el a futást.

nsz 2014. november 23., vasárnap 19:02

A túlsúly, a kóros soványság, a családi halmozódás mind-mind belejátszhat abba, ha valaki refluxossá válik. De pontosan mi is ez a betegség és miről ismerhető fel? Erről dr. Hidvégi Editet, a Budai Allergiaközpont gyermekgyógyászát, gasztroenterológusát kérdeztük.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Le akarok szokni a húsról – de hogyan csináljam?

Steiner Kristóf 2014. november 23., vasárnap 13:25

Ha valaki elefánttejet vagy zsiráfpetesejtet fogyasztana, minimum őrültnek néznénk, esetleg undorodnánk is tőle. Akárcsak más szokásainkat, úgy étkezésünket is társadalmi normák és tanult értékrendek alakítják, ezeket pedig érdemes időről időre alaposan átgondolni. Olvasónk a Dívány tanácsadó sorozatának e-mail címére, Steiner Kristófnak címzett levelében mesélte el, nála hogyan jött el a húsmented életmód iránti igény, és milyen aggályai vannak az életmódváltással kapcsolatban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A monitor a szemre káros a legkevésbé

ST 2014. november 21., péntek 10:12

Az irodai munka kétségkívül sokkal kényelmesebb, mint egy építkezésen gürizni: az ember nem izzad le, nem húzza meg a hátát, és nem ejt nehéz tárgyakat a lábára. De azért azt nem lehet mondani, hogy teljes biztonságban van, hiszen olyan, az egészségét károsító tényezőkkel kerülhet szembe, amiknek talán nem is tulajdonít jelentőséget. Ezek között kiemelt helyen van a monitor használata, illetve azok a gondok, melyek közvetve, vagy közvetlenül ehhez az eszközhöz kapcsolhatóak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan ússzuk meg a téli betegségdömpinget?

ermiz 2014. november 20., csütörtök 09:47

A kérdésre természetesen számtalan válasz létezik, például, hogy ne menjünk közösségbe az influenzaszezon végéig; hogy sportoljunk nagyon sokat; ne dohányozzunk; járjunk hetente szaunába, de aztán legtöbben ugyanazt a rohanós életet folytatjuk, mint korábban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tanuljon meg helyesen fekvőtámaszozni!

tatota 2014. november 18., kedd 14:52

Hány fekvőtámaszt tud nyomni? Húszat, harmincat, esetleg ötvenet? Na és ebből hányat tud szabályosan megcsinálni? Cikkünkből most megtanulhatja, hogy kell szabályosan végrehajtani a fekvőtámaszt, és ha ebből 10 ismétlést meg tud csinálni, már remek a kondija!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért jó és miért rossz az egyterű iroda?

Dívány 2014. november 17., hétfő 12:57

A SurePayroll egy szép infografikát készített arról, hogy miért jó és miért rossz ha sok ember dolgozik együtt egy légtérben. A legfontosabb tényeket össze is foglaltuk a hajtás után!

Távolról sincs vége, olvasson még »

A könyv, amitől minden paleós agyvérzést fog kapni

LS 2014. november 16., vasárnap 20:29

Paleóval mindent el lehet adni, ez az elmúlt évek nagy felfedezése. Nemhiába jönnek ki egymás után a könyvek, gyorsabban kerülnek ki a nyomdából, mint a fast fashion üzletek új kreációi a boltokba. Chris Kresser: Paleolit kódolás személyre szabva című könyve is újdonság, nagyszerű ajándék karácsonyra: látványos és vastag, könnyen emészthető megfogalmazással, viszonylag olcsón, de ez eltörpül mindazon tudás mellett, amit 3400 forintért kapunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Akkor most méz vagy cukor?

ST 2014. november 16., vasárnap 09:11

Azt már elég régóta tudjuk, hogy a cukor nem igazán tesz jót az emberi szervezetnek. Azon túl, hogy elhízást és fogszuvasodást okozhat, a cukorbetegség kialakulásában is jelentős szerepet játszik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így üljön a gép előtt, ha nem akarja, hogy mindene fájjon

Toma 2014. november 15., szombat 13:59

Köztudott, hogy az irodai munka nem a legjobb az egészség és a test számára, hiszen amellett, hogy számos betegséghez vezethet, a mozgásszervi rendszer is megsínyli az állandó ülést. Tudja meg, mit csináljon, ha fáj a háta, térde, nyaka, és hogy mire figyelmeztet az orvos, ha komolyabb panaszai vannak!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt tegye, ha nem tud ellenállni a zabálásnak

Dívány 2014. november 14., péntek 11:51

Nem könnyű tartani magunkat a diétához, az egészséges étrendhez, és a szakértők szerint is belefér néha egy kis csalás, mert semmi értelme nincs gyötörni magunkat. De mit lehet tenni, ha edzés után rendszeresen falásroham tör ránk vagy kirúgtunk a hámból a hétvégén?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem könnyíti meg a nők életét a magyar állam

LS 2014. november 13., csütörtök 17:40

Az elmúlt húsz évben számos változás történt azokban a törvényekben, jogszabályokban, amelyek a elsősorban a nőket érintik. Némelyik törvényt először úgy módosították,hogy egyszerűbb legyen az élet, majd egy huszárvágással visszaállították a korlátozó rendeletet. Bence Rita, a TASZ Betegjogi és Önrendelkezési Jogi Program vezetője segített nekünk eligazodni a jogszabályokban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Edzőterem-teszt: Gilda Max Flórián

nemoszi 2014. november 13., csütörtök 08:46

09florian

Legújabb heti sorozatunkban a budapesti edzőtermeket vesszük sorra: egész pontosan azokat, ahová érvényes az All You Can Move XL-es kártyája, és ahová épp elvetődök. Ami a tesztelés metódusát illeti: nem vagyok profi sportoló, heti 2-3 alkalom mozgás nekem pont elég, az viszont minél változatosabb, annál jobb. A rendszeres lovaglás mellett futni, spinningelni, aerobikozni szoktam, a táncos órák nem a kedvenceim és a súlyos edzés sem nekem való.

A termeket, edzéseket (minimum) két alkalom után minősítem, és nem csak az óra stílusát, minőségét, hanem a gépek állapotát és a terem tisztaságát is pontozom: mivel nem vagyok profi, nem tudom megmondani, hol találhatók a legújabb gépek, de azt azért észreveszem, ha valami nagyon ócska és az is feltűnik, ha a recepciósok bunkók – így talán tudok valami kapaszkodót nyújtani önnek, amikor azon gondolkozik, hová vegyen bérletet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Turistáskodjon szinte ingyen, fedezze fel Budapest titkait!

travelo 2014. november 12., szerda 13:15

Három olyan budapesti sétán vettünk részt, melyeken kevésbé ismert városrészeket ismertünk meg lokálpatrióták, helytörténészek és idegenvezetők segítségével. Az útvonalakon kívül elolvashatja azt is, hogy hol érdemes inni egy jó kávét vagy beülni egy ebédre. Legyen turista a saját városában!

Elbűvölő Mátyásföld

Bringázott már századfordulós nyaralók között Mátyásföldön, járt már Jókai egykori svábhegyi villájának kertjében, ismeri a Wekerle-telep vagy éppen a Gázgyári lakótelep történetét? Utazás alatt a legtöbben nem a szomszédos kerület vasárnapi meglátogatását értik, hanem valami jóval költségesebb dolgot. Pedig nem kell ahhoz hosszú órákon át utaznunk, hogy csodákra bukkanjunk: ott vannak a közvetlen környezetünkben. A saját városunkban turistáskodva is remek élményekkel gazdagodhatunk, ugyanakkor a pénztárcánkat is megkíméljük.

Elsőként az említett Mátyásföldön jártunk; kerékpáros túránk kiindulópontja a Veres Péter út és a Pilóta utca sarkán volt, innen tekertük körbe a negyedet. A több mint százhúsz éves, óriási platánfák és termésükkel bombázó gesztenyefák alatt gurulva megnéztük a báli belépőkből épült Szent József plébániatemplomot, a kerület építészeti stílusát kialakító Paulheim József mellszobrát, a legszebb villákat a kerítésgyáros Haidekker Sándorétól addig a nyaralóig, ahol anno Hruscsov is vendégeskedett, illetve az 1914-ben épült, majd a kilencvenes években lakássá alakított víztornyot is. Mátyásföld titkairól és kedvenc kerületi helyeinkről itt olvashat bővebben

Így válasszon futócipőt

Toma 2014. november 12., szerda 09:50

Sokaknak a megfelelő futócipőt kiválasztani nem nagy kihívás, elég, ha megy a futócucc színéhez, de remélhetőleg ön azért tudja, hogy némileg több szempontot is figyelembe kell venni. Persze nem is olyan könnyű rábökni arra, ami amellett, hogy pénztárcabarát, még valóban jól tervezett is, azaz nem megy benne tönkre a láb. Lássuk, mi mindenre érdemes ügyelnie!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért se piáljon

ST 2014. november 11., kedd 18:08

Az alkohol az emberiség egyik legjobb, mégis egyben az egyik legveszélyesebb találmánya. Hiszen spiccesnek lenni, becsiccsenteni, esetenként lerészegedni jó érzés, ráadásul kis mértékben még jó tulajdonságokkal is bírnak az erjesztett vagy égetett szeszek. A mértéktelen fogyasztásuk azonban káros, bizonyos mennyiség felett életveszélyes – és még ronda is lesz tőlük, mielőtt meghal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Húzódzkodás: formálja a hátat, vállát és karját egyetlen gyakorlattal

tatota 2014. november 11., kedd 10:41

Erős karok és hát kell ahhoz, hogy valaki fel tudja húzni a saját testsúlyát. A legtöbb kezdőnek ez nem megy, sőt, a legtöbbször még a régebb óta edzőterembe járók is szabálytalanul végzik ezeket a gyakorlatokat. Emiatt az edzés nem kellően hatékony, a sérülésveszélyesről nem is beszélve. A hajtás után megtudhatja, milyen a szabályos húzódzkodás és milyen rásegítő gyakorlatokat vannak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért nem múlik el a ragya nyomtalanul

Dívány 2014. november 10., hétfő 10:20

A pattanások, az akné nemcsak a tinédzserek életét keseríti meg, és rengeteg tévhit kering a felnőttkori pattanásokról is. Az egyik legrosszabb bennük, hogy hiába tűnik el maga a csúfság idővel, sokszor sebhelyet hagy maga után. De mi ennek az oka és mit lehet tenni ellene? A Huffington Post két New York-i bőrgyógyász segítségével összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezeket akarták tudni olvasóink a csodarabbitól

Steiner Kristóf 2014. november 9., vasárnap 15:58

Amikor utoljára jártam Chaim Foox rabbinál, javában tombolt a háború, a beszélgetésünk során gyakorlatilag folyamatosan bömbölt a légiriadót jelentő sziréna, időről-időre pedig tompa robbanásokat hallottunk. Akkor azt mondta: „Nincs mitől tartani, itt biztonságban vagyunk” – így a papírvékony falak ellenére nem volt más választásom, mint hinni benne: a köröttünk sorakozó ősi kabbalista kötetek és a zsidó miszticiumus legfőbb írásai megvédenek minket a légitámadásoktól. Így lett. Beszélgettünk egy órát, majd még egyet, majd még egy felet, és mire elbúcsúztunk egymástól, más nem is emlékeztem a légiriadó okozta stresszre – csak arra, hogy a csodarabbi milyen végtelen természetességgel és egyszerűséggel önti szavakba a válaszokat, még a legkomplikáltabbnak tűnő, élet-halál kérdésekre is. Első írásom végén megígértem, a Dívány olvasók leveleit összegyűjtve ismét felkeresem Chaim Foox Shlita rabbit. Második találkozásunkkor az önök kérdéseivel a hónom alatt érkeztem...

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 ... 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 ... 135

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ A 30-as évek fotókon

Graffitik, autók, emberek, hatalom, Amerika - John Gutmann a kamera segítségével megtanulta máshogyan látni a világot.

SZUBKULTÚR Utcai divat, de konkrétan, szó szerint

Ki hitte volna, hogy egy csatornafedél vagy irányítótábla ilyen tökéletes mintát ad a textilen. Utcai divat - szó szerint

FILMVILÁG Forog az új krimi Kulkával

Az X egy fordulatokban gazdag, skandináv típusú krimi. Kulka János a forgatás minden percét élvezte, tetszik neki a sztori is, és az általa játszott szereplő is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés