ÉLETMÓD

Ezektől a gyakorlatoktól lesz lapos a hasa

Toma 2013. április 19., péntek 19:46

A hasizom testünk egyik legelhanyagoltabb izomzata, miközben az egyik legfontosabb volna, amit karban kellene tartani – nem csak a sportolóknak. A gerincproblémák mellett ugyanis a sérvek egy része, a szülés, és persze a helyes tartás is mind a hasizmok állapotán múlik. Edzés előtt azonban jobb, ha tudja, vannak olyan népszerű gyakorlatok, melyek amellett, hogy nem is igazán hatékonyak, még sérülésveszélyesek is. Edző szakértőnk segítségével összeszedtük, mi az, amit inkább kerüljön, és melyek azok, amelyek viszont biztonságosak és hatásosak is egyben.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Béreljen király bringát olcsón!

carl_lewis 2013. április 19., péntek 12:55

Mivel most már tényleg visszafordíthatatlanul kitavaszodott, mindenki igyekszik minél több időt szabad levegőn tölteni. Ha mondjuk hétvégén túrázás helyett biciklizésre vágyna, de nincs saját gépe, és egyelőre nem is tervezi, hogy vásárol egyet, akkor legkézenfekvőbb megoldás a bérlés. Több mint egy tucat biciklikölcsönzőt talál erre az interneten, de nem mind üzemel. Utánajártunk, melyek azok, amelyek viszont igen, ebbe a listába azok a kölcsönzők kerültek be, amikről biztosan állítjuk, hogy szerezhet náluk bringát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha nincs kertje, termeljen közösségben!

zezse 2013. április 19., péntek 10:29

Kertészkedni jó dolog, még ha az ásás, kapálás, vagy pajorok kidobálása közben ez ritkán jut az ember eszébe. Viszont a saját magunk által termesztett paradicsom, paprika vagy épp a kiirthatatlan cukkini leszedése és megfőzése igen jó dolog. És míg fűszernövényeket könnyedén lehet a konyhaablakban vagy az erkélyen termeszteni, krumplit vagy répát viszonylag nehéz, bár nem lehetetlen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 dolog, ami az állásába kerülhet a Facebookon

Toma 2013. április 18., csütörtök 20:20

Ma már alig akad olyan, aki ne használná – akár napi rendszerességgel – a közösségi oldalakat. Bármennyire is a magánszférájához tartozik, hogy ki miket posztol, milyen hozzászólásai és képei vannak, számítson rá, hogy nagy valószínűséggel jelenlegi, illetve leendő munkaadója is ráklikkel majd legalább egyszer az adatlapjára, szóval érdemes többször is átgondolnia, mit művel a net nyilvánossága előtt. A Women's Health magazin adott is pár tippet, hogyan viselkedjen, hogy ne kerülhessen mindez mondjuk az állásába.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem kell kikészülni a lakásfelújítástól

etelka 2013. április 15., hétfő 11:24

Lakást felújítani még abban az esetben sem egyszerű, ha az embernek megfelelő összegű pénz áll rendelkezésére, de ez a legritkább esetben van így. Ilyenkor jön a házi kivitelezés, a haverokkal szervezett "fessük ki a lakást egy buli keretében" akciók, vagy az olcsó mesteremberek felkutatása, generálkivitelező helyett. A legfontosabb szabály azonban, ha elhatározta, hogy felújításra adja a fejét – legyen az külső hőszigetelés, nyílászárócsere, vagy csak egy festés –, akkor jó előre tervezzen meg mindent.

1. Gondolja át, nézzen körül, keresse meg!

Első lépésben érdemes megnézni, mennyi pénze is van a felújításra, mi az a határ, amit semmiképp nem léphet át. Ezek után jöhet a tervezés, főleg ha falakat is át akar helyeztetni. Panelben ez nem olyan egyszerű, de a régi, téglaépítésű lakások esetében sem árt, ha ránéz egy szakember a tervre, mert könnyen kiderülhet, hogy egy fő falat tetetne át, ami vagy nem lehetséges, vagy ha mégis, akkor erőteljesen megdobja a költségeket. A szakember arra is tud válaszolni, hogy mihez kell építési engedély, vagy mi az, amire rá kell bólintania az Örökségvédelmi Hivatalnak.  A megfelelő belsőépítész kiválasztása sem egyszerű: érdemes ismerősöket megkérdezni, vagy gyűjtőoldalakon keresgélni, hogy ki az, akinek a munkái stílusban közel állnak hozzánk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Veszélyes lehet az edzés előtti nyújtás

Toma 2013. április 14., vasárnap 18:04

Ön is úgy tudta, hogy a sérülések elkerülése céljából az edzéseket mindig alapos nyújtással kezdeni? Felejtse el, de legalábbis gondolja át. Zágrábi (tehát nem brit) tudósok most azzal álltak elő, hogy ez a fajta bemelegítés többet árt, mint használ, mert vannak olyan gyakorlatok, melyek akár sérülésekhez is vezethetnek - számolt be róla a Daily Mail.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tények, amiket sokan nem tudnak az alvásról

Toma 2013. április 13., szombat 21:30

Azt már rég tudjuk, hogy a szervezet regenerálódásához, illetve az immunrendszer erősítéséhez szüksége van megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra. Azt azonban sokan tévesen tudják, vajon mi is fontos a maximális hatásfokú pihenéshez, illetve mik azok, amiket érdemes elkerülni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan barmoljunk szét egy esküvőt az okostelefonunkkal?

jeanpierre 2013. április 13., szombat 17:42

Az esküvőszervezők sokáig örülhettek, hogy a technika mennyire megkönnyítette az életüket. Elég egyetlen példát mondani: sokkal könnyebb a kapcsolatfelvétel és -tartás azóta, hogy e-mailen szinte mindent el lehet intézni. Hatalmas előnyei vannak a technika fejlődésének, de lassan beérnek a hátulütői is. Az utóbbi időkben az esküvősök egyre nagyobb problémája, hogy mit kezdjenek az okostelefonokkal. Természetesen nem is a készülékekkel a gond, hanem a kevésbé okos tulajdonosokkal, ezért is volt olyan pár, aki kitiltotta az okostelefonokat a ceremóniáról. A Huffington Post cikke alapján most összeszedtünk hat dolgot, amivel jó vigyázni, ha nem akarja szétbarmolni barátai esküvőjét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kiránduljon virágok közé!

Toma 2013. április 13., szombat 13:16

Bármennyire is késlekedett ezidáig a tavasz, most már nem tudja tovább húzni, így fokozatosan minden virágba borul. Ha elege van már a téli szürkeségből, akkor ez a legjobb időszak arra, hogy megcsodálja Pest megye legszebb virágzó növényritkaságait. Összeszedtük a környékbeli botanikus kerteket és arborátumokat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egészséges reggelivel fogyni is könnyebb

Tuna Judit 2013. április 12., péntek 07:41

A reggeli kaja nélkül az agy nem fog, rengeteg betegség kockázata megnő, és a munkaidő egy része is az energiapótlásra megy el. Pár betegség, fölösleges energiapazarlás és sok stresszfaktor is megszüntethető a rendszeres reggeli étkezéssel. Megmutatjuk, mit egyen és mit ne.

 
Távolról sincs vége, olvasson még »

A diabetesz kockázatát is csökkenti a D-vitamin

Toma 2013. április 11., csütörtök 13:20

Eddig is tisztában voltunk a D-vitamin fontosságával, hiszen köztudottan segíti a csontképződést, jó hatással van a hangulatra, illetve erősíti az immunrendszert. Azonban az American Journal of Epidemiology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint mindezek mellett a diabétesz kockázatát is csökkenti.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így szabaduljon meg a molytól egy életre

jeanpierre 2013. április 10., szerda 09:05

A molyirtásnak nincs különösebb szakértője, nekünk úgy tűnt, hogy rovarirtók se foglalkoznak vele, úgyhogy csak a házi praktikák segíthetnek ellenük, azokat gyűjtöttük össze. A molyokkal ugyanis időnként kénytelenek vagyunk foglalkozni, mert elég egyszer figyelmetlenül bevásárolnunk, és napok alatt megszállhatják a lakásunkat.

Ekkor pedig hosszú és elhúzódó háborúra kell készülnünk, ami akár hetekig is eltarthat. Ne kapjon idegösszeroppanást akkor se, ha éppen abban a szekrényben találkozik velük újra, amit korábban gondosan kitakarított, és megesküdött volna rá, hogy kipucolta a polcokat. Amit a csótányról mondanak, hogy mindent túlél, igaznak tűnik a molyra is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ismerje fel és védje ki a kiégést!

Dívány 2013. április 9., kedd 10:53

A kiégés (idegen szóval élve a burnout) viszonylag újkeletű betegség/állapot, azonban egyre többeket érint. Fontos, hogy ne keverje össze azzal, amikor kedvtelenül megy dolgozni és a háta közepére sem kívánja a kollégákat és a főnököt – ilyen hangulatba mindenki könnyen esik. Ha azonban azt veszi észre, hogy már jó ideje szinte semmi sem motiválja, nem találja meg a munkájában az örömöt, és mindemellett a produktivitása is leromlik, akkor valóban baj van.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ön hány kalóriát iszik meg a hétvégén?

Tuna Judit 2013. április 8., hétfő 20:12

Állítólag közeledik a tavasz (vagy legalábbis már nagyon reméljük), nemsoká nyitnak a szabadtéri helyek, a csajoknál meg, a húsvéti zabálás után, a bikiniszezonra készülve legkésőbb most már tényleg előtérbe kerül a fogyókúra. És hogy mi az összefüggés a kettő között? Az alkohol. Nyilván nem arról szeretném lebeszélni önöket, hogy alkoholt fogyasszanak, ha viszont fogyózik, jobb, ha tudja, mennyi kalóriát fogyaszt egy-egy pohárral.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sétáljon szurdokban, nézzen le Budapestre!

carl_lewis 2013. április 7., vasárnap 19:10

Idén másodszorra bizakodhatunk abban, hogy végre tényleg beköszönt a tavaszi meleg és napsütés. Legutóbb valószínűleg senki nem gondolta komolyan, hogy az év legkeményebb télies napjai még előttünk állnak. Köszönjük olvasóinknak a leveleket a kirándulási célpont javaslatokkal, egyelőre még mindig a Budapest környéki helyeket nézzük át, aztán lassan ráfordulunk az országos ejtőző- és kirándulóhelyekre is. Ha lenne még tuti ötlete, akkor erre a címre írja meg nekünk. Ahogy előző összeállításunkban is említettük, újat mondani talán nem mindenkinek tudunk, de ennek a cikknek nem is az a célja, hanem hogy megkönnyítse a dolgát a helyek számbavételénél.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Saját tavat minden kertbe!

Toma 2013. április 7., vasárnap 15:28

A családi házban élőknél lassan eljön a téltől megviselt kert rendberakásának ideje, és ha kicsit megszalad a kezük, akár komolyabb tájrendezés is lehet a vége. Ha azt hiszi, a kerti tó, a sziklakert, vagy a madáritató csak valami újgazdag úri huncutság, olvasson tovább! Kertépítő szakemberünk segítségével a sziklakert után most azt mutatjuk meg, hogyan készíthet magának kerti tavat saját kezűleg, és hogy egyáltalán nem kerül súlyos százezrekbe.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ismerje meg a valódi fitneszt!

carl_lewis 2013. április 6., szombat 14:54

Mi egyáltalán a fitnesz? Mikor érdemes elkezdeni? Merre induljunk, ha olyan alakot szeretnénk, amilyen a fitneszes csajoké? Ha időnként álmélkodva nézi a versenyzők testét, akkor itt az ideje, hogy megismerje az egyik edzőt, akinek ezt köszönhetik. A többszörös világbajnok és Arnold Classic győztes Szabó Melinda egyik edzőjével beszélgettünk a versenysportról, ami véletlenül se keverendő a glossy csajmagazinok lúgosító tanácsok és szextippek közé ékelt életmód-okoskodásával. A fitnesz mellett más sportokkal is foglalkoztunk már: ha szívesen olvasna például a futásról, akkor kattintson ide vagy ide, ha gyaloglás érdekelné, akkor ide.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így fog kinézni 10 év múlva, ha cigizik

Toma 2013. április 4., csütörtök 08:33

Az orvosok már évtizedek óta riogatnak a cigaretta káros hatásaival, mindenki tudja már, hogy szinte az egész szervezetet tönkreteszi. A szervi problémák mellett ráadásul a külsőnek se használ: a fogak elsárgulnak, a bőr pedig a hidratálókrémek rendszeres használata ellenére is fakóvá és ráncossá válik tőle. Ezt a külső rombolást hívta segítségül egy brit dohányzásellenes kampány, ami a dohányzást még csak most kezdő tiniket szeretné elrettenteni el a káros szokás folytatásától. Ők ugyanis kellőképp hiúk ahhoz, hogy ez aggassza őket, de képtelenek maguk elé képzelni azt a képet, ami majd 10-20 dohányzós év múlva visszaköszön majd rájuk a tükörből. Ebben segítenek nekik, amikor létrehoztak egy olyan mobil alkalmazást, mellyel bárki megtudhatja, hogy is fog kinézni, ha nem hagy fel káros szenvedélyével. Kate Moss például rég nem lenne topmodell.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sziklakertet építeni könnyű, gyors és olcsó

Toma 2013. április 3., szerda 19:34

Kertépítő-gyorstalpaló sorozatunkat azzal kezdjük, hogyan lehet egyszerűen és minimális ráfordítással mutatós sziklakertet építeni! Segítségünkre lesz ebben egy kertépítő szakember, aki elárul pár hasznos szakmai fogást, és hogy milyen növényekkel érdemes feldobni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sóhajnak beillő böffentés

jeanpierre 2013. április 3., szerda 17:35

Hétfogásos vacsorát rendeztek csütörtök este egy Ernő utcai vietnami étteremben, a Dang Muoiben. Az étterem egy ideje már működik, viszont sokkal fontosabb, hogy az anyaétterem, ha lehet ilyet mondani, már évek óta az egyik legelismertebb távol-keleti konyha a városban. Arról a fedetlen, három asztalos, józsefvárosi piacon található büféről eddig mindenki csak a legjobbakat mondta, állítólag naponta kábé ötszázan keresik fel, a pho levese pedig különösen menővé vált. Kíváncsian vártuk, hogy egy nagyobb helyen is tartani tudják-e a minőséget.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mi a baj az új fogyós csodaszerrel?

LS 2013. április 3., szerda 14:54

Múlt héten jelent meg a hír, melyben az ÁNTSZ figyelmezteti az embereket, hogy a Hoodia gordonii forgalmazása az Európai Unióban tilos.

De mi is pontosan a baj ezzel a fórumokon sokak által dicsért szerrel?

A legnagyobb baj az, hogy a feltüntetett összetevők listáján szerepel egy növény, a Hoodia gordonii, mely az Európai Unióban új élelmiszernek tekinthető, és mivel nincs közösségi engedélye, ezért nem is forgalmazható.

Veszélyes a Hoodia?

Nem, nem is az a baj vele. A növény Dél-Afrikában és Namíbiában őshonos, forgalmazása engedélyhez kötött, termesztése nehézkes. A bennszülöttek régóta használják, mert rájöttek, hogy a növénynek éhségérzet-csökkentő hatása van. A hatóanyagot az izolálás során P57-nek nevezték el, ezért is szerepel több termék nevében is. Persze ha csak a termék nevében szerepel a gyógynövény neve, és valójában gyógyszer-hatóanyagot rejt, az már egészen más tészta.

Mit csinál a hatóság?

Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve 2012-ben betiltotta a P57 Hoodia Kapszula forgalmazását. A cég azóta más hoodia tartalmú készítményeket forgalmaz, többnyire olyan internetes oldalakon, melyek külföldre vannak bejegyezve, így a magyar hatóságok nem sokat tudnak tenni.

Az Oszágos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) elrendelte, hogy ellenőrizzék azokat a készítményeket, melyek forgalmazását korábban betiltották. A felügyelők 864 helyszíni ellenőrzés során 2 olyan készítményt találtak, mely nem volt legálisan forgalmazható, illetve három kitiltott termék internetes forgalmazásáról szereztek tudomást.

Amennyiben olyan szerről kapnak bejelentést, mely veszélyes lehet, természetesen vizsgálatot indítanak, és adott esetben felfüggesztik a termék forgalmazását.

Mit csinál az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet?

Az OÉTI hagyja jóvá, hogy egy étrend-kiegészítő forgalmazását engedélyezik-e.Jelenleg több mint 10 000 készítmény van a piacon. 2004-óta az uniós irányelveknek megfelelően csak bejelentési kötelezettségük van a forgalmazóknak, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a forgalmazó vagy a gyártó tájékoztatja az OÉTI-t arról, hogy mi van a termékben, és milyen címke kerül rá. Ezzel párhuzamosan a termék már forgalmazható is.

Eközben az OÉTI megnézi a papírok alapján, hogy a terméknek van-e potenciális egészségkárosító hatása, illetve, hogy a címke megfelelő-e, és ezt jelenti az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak. Az OÉTI a szereket nem vizsgálja meg, feltételezi, hogy az van bennük, ami rá van írva, annak ellenére, hogy – főleg a Kínából vagy Indiából érkező termékek esetében – gyakran gyógyszer-hatóanyag is van a potencianövelőkben, vagy éppen a fogyókúrás csodaszerekben.

Honnan lehet tudni, hogy amit megveszünk, az biztonságos-e?

Leginkább sehonnan. A Velvet korábban bevizsgáltatott gyógyszertárban vásárolt étrend-kiegészítőt, amelyben olyan gyógyszer-hatóanyag volt, mely az Európai Unióban nem forgalmazható, annak veszélyessége miatt. Ennek ellenére a terméket az OÉTI engedélyezte.

Persze nem lehet kijelenteni, hogy minden termék veszélyes, amire az OÉTI rábólintott. A zöld pipával ellátott készítmények elvileg biztonságosak, vagy legalábbis megfelelnek az érvényes szabályozásnak.

Az étrend-kiegészítőkbe gyakran kerül olyan gyógyszerhatóanyag, melyet egyébként csak vényköteles gyógyszerként lehet megvásárolni. Ezek főleg a potencianövelők, melyek a Viagra/Cialis hatóanyagát, a sildenafilt tartalmazzák, illetve a fogyókúrás szerek, melyek sibutramint tartalmaznak. Mindkét hatóanyag veszélyes lehet azokra, akik szív- és érrendszeri betegséggel küzdenek, olyannyira, hogy a sibutramint az egész Európai Unióban betiltották, annak veszélyessége miatt.

A legjobb - bár nem a legmegbízhatóbb módszer -, ha körülnézünk azokon a fórumokon, ahol a kinézett étrend-kiegészítőkről beszélgetnek. Amennyiben sokan lelkesednek, arról számolnak be, hogy egész nap nem tudnak enni, izzadnak, kevesebbet alszanak, szájszárazságuk van, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy az adott szer sibutramint tartalmaz. Ha pedig csodás potencianövelő hatásról írnak, akkor a termék nagy valószínűséggel sildenafilt rejt.

Nézze meg Magyarország legszebb kastélyparkjait!

Toma 2013. április 2., kedd 16:22

Tavasz van, remek kirándulóidő, amikor mindenki szabadulna a négy fal közül. Ha vonzza a természet, de jobban szereti, ha a bokrok formára vannak nyírva, a fűzfa ágai pedig gondosan megtervezett eséssel árnyékolnak egy régies kutat, önnek találták ki a magyar kastélyparkokat. Ezekben francia- és angolkertet egyaránt láthat, pár órás sétával könnyen be is járhatja őket, és ha már úgyis ott vannak, a hozzájuk tartozó kastélyokat is megnézheti.

Távolról sincs vége, olvasson még »

14 reklám kövérekkel, kövéreknek

jeanpierre 2013. április 1., hétfő 09:32

Miután nemrég bemutattunk tíz olyan régi hirdetést, ami komplett hülyét csinált a nőkből, most a BuzzFeedet követve itt egy olyan válogatás, amiben a túlsúlyosak kapnak szerepet - akár célcsoportként, akár elrettentő példaként. Annak eldöntését, hogy mennyire sikeresen, sértően vagy szellemesen nyúlnak a témához, önökre bízzuk, mi csak a legfontosabb tudnivalókat írtuk a képek fölé. Ha megérintette a téma, innen például megtudhatja, hogy miért híznak a nők, ahogy idősödnek, de kiderült, hogy az alváshiánytól is csak kerekebbek leszünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Találjon rá az önhöz illő jógafajtára

Toma 2013. március 31., vasárnap 18:33

A jógáról általában mindenki egy lassú, nyugodt mozgásformára asszociál, pedig több típusa is létezik, köztük olyan is, amelyik izzasztóbb, mint egy edzőtermi edzés. A különféle jógák mindegyikére érvényes, hogy fejlesztik a hajlékonyságot és az egyensúlyérzéket, de lényeges különbségek vannak köztük. Így mielőtt belevág, jól nézzen körbe, melyik is illik leginkább önhöz. Alább áttekintjük a legismertebbeket, hogy legalább fogalma legyen, milyen típusú jóga volna az önnek való, ha pedig egyik se tetszik, ne csüggedjen, közel 800 típus létezik ebből a mozgásformából.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ne egye ájultra magát húsvétkor se

Dívány 2013. március 30., szombat 20:48

Attól tart, hogy a húsvéti menütől felpuffadva elgázosítja a vendégeket? Rossz emlékei vannak a sonkafogyasztásról? Nem tudja, miért fekszik félájultan ebéd után? A karácsony után valószínűleg húsvétkor eszünk a legtöbbet. Szakember segítségével utánajártunk, mennyire terheli meg a gyomrot és a bélrendszert az ünnep, hogy önök már elkerülhessék a túlevéssel járó kellemetlen tüneteket.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés

Hirdetés