ÉLETMÓD

Hová tűntek a strapabíró mobilok?

- benke - 2011. december 22., csütörtök 16:44

Lehet-e itthon strapabíró telefonkészüléket vásárolni? A válasz igen, de már ez is strapás. Aki nem elég kitartó, azt könnyen meggyőzik arról, hogy ilyen nincs is.

5 dolog, amit mindenki tud az agyról, és mindenki rosszul

b.a. 2011. december 18., vasárnap 16:25

Az alkohol nem is pusztítja az agysejteket és nem leszünk okosabbak ha sok logikai játékot játszunk. Öt általánosan elterjedt tévhit az agyról.

Hogyan lehet túlélni a családi karácsonyt?

b.a. 2011. december 13., kedd 19:06

Állítólag lehetséges megúszni a Szeretet Ünnepét könnyek és kiabálás nélkül is.

Hamburgerszobrászat és szappaníz - összeeresztettük a vegákat a biókkal

Dívány 2011. december 13., kedd 14:59

Vicces volt saját tofuburgerrel szobrászkodni, és kicsit lefelé görbült a száj, amikor a hajdinagyűlölő, mandulára allergiás kolléga szembesült félelmeivel. Az ételfutároknál nem csak a gyorsaság versenyez.

Zumba, szexualitás, fogyás

d.zs 2011. december 10., szombat 11:59

A Zumba-órák látogatása mögött az húzódik meg, hogy a hétköznapi háziasszonyok szeretnék szexistennőnek hinni magukat. Vagy mégsem? Két aerobic edző véleménye a Zumbáról.

10 szuper egészségügyi alkalmazás okostelefonra

sz.j. 2011. december 10., szombat 09:09

Látásvizsgálat, szúnyogűzés, vagy altató - az okostelefonok, úgy tűnik, mindenre képesek.Íme 10 hasznos és népszerű egészségügyi alkalmazás.

Lábak nélkül lett snowboard-világbajnok

- benke - 2011. december 7., szerda 09:12

Mindkét lábát amputálták, de így is kétszeres snowboard világbajnok, modell, és társadalmi aktivista lett. Amy Purdy története.

Tartós körömlakkok tesztje: tíz szín, hét nap, három lépés távolság

Dívány 2011. december 5., hétfő 10:48

Van az a lakk, ami tényleg kibír egy hetet, csak akkor már ne menjünk vele közel senkihez.

Mucsi Zoltán nyomdokaiban a káromkodó nők

Dívány 2011. december 1., csütörtök 17:40

Nem, nemcsak a VV5 női szereplői használnak döbbenetes mennyiségű trágár szót, az ismerősi körből is sorra érkeztek a vallomások a stresszhelyzetben mantrázott és a viccnek szánt faszomokról. Igen, sokkal szabadosabb világban élünk, a nők is kikövetelik a helyüket a világban, és persze nekik is ki kell ereszteni valahogy a gőzt, de nagyobb fokú tudatossággal és példamutató sztárokkal talán fel lehet venni a harcot a bazmegek ellen – vélik a szakértők.

A Való Világ 4 szériájában állítólag példátlanul megszaporodott a trágár kifejezések száma. Nos, az ötödik csapat is rendesen belehúzott, és a női versenyzők alaposan kiveszik a részüket abból, hogy esetleg megdőljön a rekord. „Takarodj a picsába, bazdmeg, te normális vagy?" – intézett pár kedves szót VV „Alekosz Menyasszonya Voltam” Veronika egyik női lakótársának, de hasonló kedvességek szinte minden kisebb-nagyobb vita alkalmával elhangzanak. Például VV „Királylány” Kingát sem kell félteni. „A faszt” – reagált egy alkalommal, amikor VV Attila azt állította szereti őt, és a helyzet csak rosszabb lett, amikor később elvonult sírni. „Kurva szar ez így. Szarul esik, baszd meg” – pityergett Shadinak. Kinga igazi visszaeső, és a legutóbbi kiválasztáskor már azért is büntetést kapott, mert kimondta a faszán szót, VV „Halálos Tekintetű” Annamária pedig a „szarabb” kifejezés miatt lett a sorstársa.

És még sokan mások

Jó, az RTL Klub valóságshowja nem a magas kultúra része, és a neve ellenére nem teljesen tükrözi a valóságot. Vagy mégis? A saját tapaszatalatok, és az ismertségi körben végzett nem reprezentatív felmérés szerint az a villa falain kívül is megfigyelhető, hogy a fiatal, jól szituált, tanult nők is Mucsi Zoltánt megszégyenítő módon mantrázák a csúnyábbnál csúnyább szavakat. Elég egy lefagyott program, egy kedves levél a főnöktől vagy bármilyen stresszhelyzet, és máris alacsonyan száll a picsába, a kurvaéletbe, a faszom, semmi macska rúgja meg vagy fűzfánfütyülő rézangyalát.

Íme pár beismerő vallomás civilektől: „Valójában csak a szüleim és a nagyszüleim előtt nem káromkodok, egyébként minden körülmények között. Volt egy barátom, aki előtt szintén nem használtam trágár szavakat, viszont emiatt máshol kétszer annyit káromkodtam. Nem tudom, miért akar ez annyira kijönni belőlem, egyetlen okát látom, a feszültség-levezetést. Ez a mostani munkahelyemen kifejezetten szembeötlő. Idegesít, hogy a kollégáim megpróbálnak leszoktatni, de úgy gondolom, hogy 25 évesen ne oktassanak ki, el tudom dönteni, hogy mikor hogy beszéljek. Amíg az eladótérben szépen beszélek az emberekkel, nincs beleszólásuk” – nyilatkozta a Díványnak az üzletben dolgozó Mariann, aki szerint persze jó lenne leszokni a csúnya beszédről, de úgy véli, talán kényelmesebb a jól bevált trágárságokat használni. Hozzátette, nem kizárólag akkor káromkodik, ha ideges, néha csak így akar nyomatékosítani valamit.

A feszültség levezetésének legegyszerűbb módja

Zsuzsó 16 éves koráig igen gátlásos volt, és ügyelt arra, hogy mindenkivel szépen beszéljen, utána azonban minden megváltozott „Rájöttem, hogy a feszültség levezetésének legegyszerűbb módja, ha eleresztem a bennem tomboló ideget” – mondta az újságíróként dolgozó 26 éves lány, aki a többiekhez hasonlóan szintén nem használja ki a magyar nyelv adta lehetőségeket, és csak leghétköznapibb, legáltalánosabb káromkodásokkal adja a világ tudtára, hogy most nagyon ideges. Ahogy fokozódik a helyzet, persze a faszom és a baszd meg már nem elég. Manyi nemcsak akkor használ csúnya szavakat, ha ideges. „Akkor is káromkodok, ha vicces akarok lenni. Részegen egyszerűen viccesnek gondolom a trágár szavak használatát, de szerencsére ez hamar elmúlik” – vallott a 29 éves médiamunkás, aki úgy véli, talán túl sokszor használja a kurva szót. „Rengeteget káromkodom, leggyakrabban akkor, ha ideges vagyok, olyankor észrevétlenül csúsznak ki a számon a bazdmegek, és a végén már úgy beszélek, ahogy a kocsisok sem. Leginkább lelazult helyzetben, barátok között engedem el magam annyira, hogy káromkodjak, hivatalos beszélgetések során nem fordul elő, olyankor valahogy átáll az agyam, és eszembe sem jut ilyesmi” – számolt be szokásairól 25 éves Niki.

Egyre nő az agresszió a fiatal nőkben

Dr. Huszár Ágnes, a Bevezetés a gendernyelvészetbe című könyv szerzője elmondta, a megfigyelések szerint az iskolás lányok és fiúk között alig van különbség az obszcén szavak használatában. Ennek egyrészt a nyugati típusú kultúrákban megjelenő uniszex tendencia az oka. „Ez a folyamat régen elkezdődött, de most jutott el arra a pontra, hogy a fiatal nők a helyüket követelik. Már vannak lánybandák, akik megverik a társaikat, elveszik a telefonjaikat. Egyre nő az agresszió a fiatalokban. A trágár szavaknak, a káromkodásnak nemektől függetlenül az az egyik funkciója az, hogy megmutassa ki a főnök. Másrészt miután az emberek kezdik elveszíteni az érzékenységüket, és az opció nélküli trágárság is elharapódzik, gyakran nincs is mögötte semmilyen agresszió: „A nagyon műveletlen embereknél figyelhető meg, hogy trágár szavakkal töltik ki a beszédben a szünetet, amikor a következő tartalmas szón gondolkoznak.”

Egyéni példákkal a brutális megnyilatkozások ellen

A szakértő szerint, ha nem személyközi kommunikációban használunk trágár szavakat, hanem akkor káromkodunk, ha elromlik valami, beütjük valamelyik testrészünket, akkor azzal tulajdonképpen nincs is olyan nagy baj, egyszerűen kiengedjük a gőzt.  Bizony, a Keele Egyetem kutatói (és persze a MythBusters) szerint a szitkozódás hatásos fájdalomcsillapító. Persze ha mindez olyan emberekkel, olyan közegben történik, ahol az obszcén kifejezések egyáltalán nem elfogadottak, legyen szó mondjuk egy lelkészről vagy egy tanárról, akkor más a helyzet. Hogy a jövő mit hoz, azt egyelőre nem tudni. Az biztos, hogy társadalmi szinten nagyon fontos szerepe van egyéni példáknak, főleg ha ismert és elismert emberekről van szó, de a közszereplők akár együttesen is indíthatnának kampányt a brutalitás és a brutális megnyilatkozások ellen. Mint dr. Huszár Ágnes elmondta, már vannak olyan fiatalokból álló, különböző gyülekezetekhez kapcsolódó csoportok, akik megpróbálnak fellépni a tendencia ellen.

Nagyon fárasztó, ha az egész élet küzdelem

Az biztos, hogy nem lesz könnyű dolguk. „Annyira atomizálódott a társadalom, hogy sokan nem tekintik embertársuknak azt, aki mellettük áll a buszon. Ez olyan közállapotokhoz vezet, ami senkinek sem jó. Jobb lenne, ha visszafognánk magunkat, ha tudatosítanák az emberekben – akár a neveléssel – hogy jobban érzik majd magukat, ha szebben beszélnek. Az agresszió agressziót szül, és nagyon fárasztó, ha az egész élet küzdelem” – véli dr. Huszár Ágnes, aki szerint a nagyvárosi lét névtelenné tesz, ami pesig felszabadítja az emberekben az agressziót, és az a baj, hogy már a kisvárosokban is megszűnt a közvetlen kapcsolat az ott élők között. Egyúttal azt is megtudtuk, nem mindegy hogy egy férfi illet csúnya szavakkal egy nőt, vagy ha egy nő teszi ezt egy férfival. „Ha egy férfi használ csúnya szavakat egy nővel szemben, az azt jelenti, hogy szexuális tárgynak tekinti őt, fordított esetben viszont arról van szó, hogy a nő semmibe veszi a férfit, és az emberek nem szokták hagyni, hogy így belegázoljanak az önbecsülésükbe” – tette hozzá a női és férfi kommunikáció különbségeivel foglalkozó nyelvész.

Meg kell tanulni a választékos beszédet

Gazdag Enikő pszichológus szerint a tendenciának az az oka, hogy egy sokkal szabadosabb világban élünk, a nők manapság sokkal szabadabban meg tudják élni a munkájukat, a hobbijaikat, és az érzéseiket is szabadabban tudják kifejezni. A stílust, a mintát pedig valahonnan tanulják, általában az a közeg a felelős, amiben mozognak. Persze ez nem mentség: „Tudatosan kell figyelni arra, hogy másképpen, más stílusban fejezzük ki magunkat. Ehhez meg kell tanulni a választékos beszédet, akár könyvolvasás révén, akár úgy, hogy olyan közegben mozgunk, ahol a trágárság nem elfogadott, és gyakorolni is lehet például prezentációk tartásával”. Gazdag Enikő hozzátette, bármilyen fájdalom, stressz, kellemetlen inger ér bennünket, a trágár szavak helyett a valódi érzéseket kell megfogalmazni, és találni kell egy módszer, amivel a dühöt, az agressziót le tudjuk küzdeni - ez lehet valamilyen sportág, de akár egy gumilabdát is gyűrögethetünk a kezünkben munka közben.

Nyolc hasznos alkalmazás fittnessbolondoknak

sz.j. 2011. november 30., szerda 20:34

A telefonos és tabletes alkalmazások fitness és sport témájú választéka kimeríthetetlen, de a felhasználói vélemények alapján válogattunk és megnéztünk párat.

Ki a legfárasztóbb kolléga: a törtető, a seggnyaló, vagy a notórius késő?

km 2011. november 29., kedd 14:17

Összeírtunk néhány embertípust, amelyek halálra bosszantanak minket az irodában. Szavazzon a legrosszabbra!

Izzadni végkimerülésig: négy óra fittaréna Schobertékkal és másokkal

Dívány 2011. november 28., hétfő 17:02

Egy viszonylag edzett és egy viszonylag edzetlen munkatárs végigtornázta a vasárnap délutánt a fittarénában Shobertéktől a sparrowbicig. Ment is, meg nem is.

Alpesi szánkózás hó és fékek nélkül

b.a. 2011. november 25., péntek 17:50

Hajmeresztő szánkózás a stubai nyári bobpályán.

A nőkre vigyázni kell a tévében

kitbits 2011. november 24., csütörtök 21:20

Fontos műsort az utóbbi időben, ha egyáltalán valaha, nem vezetett két nő magyar kereskedelmi tévében, és külföldi példát sem találtunk rá. Tavasztól viszont lesz ilyen: Kovalcsik Lilu Ildikó és Ördög Nóra együtt kutatnak tehetségeket.

A nyúl élet, erő, egészség

b.a. 2011. november 24., csütörtök 14:28

A nyúlhús zsírtartalma kisebb mint a csirkéé, és egyébként is nagyon egészséges. Mi magyarok csak évi 2-3 dekát fogyasztunk belőle, pedig Európa második legnagyobb exportőrei vagyunk. Hasznos információk azoknak, akik javítani szeretnének ezen az adaton.

Százezer alatt partisítábor nem létezik

Benke Anna 2011. november 23., szerda 19:30

A 300 euró legfeljebb a szállást és a buszt fedezi. És még enni és inni is kell. De menő és drága.

Elkaszálták a legnagyobb átverést, a Power Balance karkötőt

mm 2011. november 22., kedd 13:03

Hírességek, sportolók és átlagemberek dőltek be nekik csapatostul, most elkaszálták őket 13 milliárd forintra, csődbe is mentek.

Szomorú vasárnap: kínosan kicsike Hó-Show

- benke - 2011. november 20., vasárnap 23:02

A Hó Show kiállítás évről évre egyre kisebb lesz, úgy tűnik, hogy jövőre már nem is lesz érdemes megtartani. Utazási irodák sehol, felszerelés horroráron, a látogatók pedig ingyen sem jönnek el. Kiállítási körkép.

Vegyen olyan könyvet, amit nem író írt!

Dívány 2011. november 18., péntek 15:33

A hipermarketekben főleg egykori újságírók, realitycelebek és tévések könyveit kínálják. Igényes és igénytelen ponyva, a parizer szomszédságából.

A tévé lehet a legújabb sporteszköz

Dívány 2011. november 16., szerda 12:30

Ha az egész család vadul lihegve ugrál a tévé előtt, nincs semmi bajuk, csak játszanak.

Munkahelyi nass: a napraforgó jó stressz ellen, de árt a bőrnek

Dívány 2011. november 14., hétfő 18:37

A csipszről és az energiaitalról viszont mindez nem mondható el. Nassolni is gyümölcsöt vagy zöldséget kellene.

Tönkreteheti a műszempilla az igazit

Dívány 2011. november 14., hétfő 13:15

Ha fennfelejtjük a műszempillákat, irritálhatják a bőrt, ha túl nehezeket választunk, a súlyukkal roncsolhatják az igaziakat. A ragasztó-eltávolítók pedig úgy csípik a szemet, hogy senkinek nem ajánlják őket.

A Tescóban a legolcsóbb a berúgás

kitbits 2011. november 13., vasárnap 11:19

Körbejártuk a három hipermarketet, hogy felmérjük az alkoholkínálatot, és persze az árukat. Az eredmény: a Cora és az Auchan átlagos, a Tesco viszont az alkoholisták fellegvára lehet.

Hat ok arra, hogy miért jó vörösbort inni

Tuna Judit 2011. november 6., vasárnap 12:19

Mármint amellett, hogy a jó vörösbor finom. Plusz 5 folteltávolító módszer arra az esetre, ha mégsem sikerült meginni.

Raszta vagyok, nem büdös

Dívány 2011. november 3., csütörtök 17:26

Szagos, sörrel kell kezelni, hogy összeálljon, tilos mosni és festeni, és ha meguntuk, kopaszra kell nyíratkoznunk. Hitek és tévhitek a rasztafrizuráról.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79