ÉLETMÓD

A D-vitamin fontos, de ne vigye túlzásba!

pk 2017. február 25., szombat 11:52

Bár kora tavaszra már a magyarok 95 százaléka szenved D-vitamin-hiányban (jelentős részük kritikus mértékben), továbbra is mindössze a lakosság tizede figyel oda a megfelelő pótlásra. Vannak viszont, akik túlzásba viszik, aminek szintén lehetnek káros hatásai - derült az Első 1000 Nap Program és a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság közös sajtótájékoztatóján, amin a harmadik D-vitamin konszenzusról is szó volt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

"Ez nemcsak az áldozat ügye, hanem mindannyiunké"

Farkas Edina Lina 2017. február 24., péntek 15:31

Hamarosan lezárulhat a "lúgos orvosként" elhíresült B. Krisztián ügye. Másodfokon november 24-én kezdték el tárgyalni a budai orvos ügyét, és az akkori tárgyalás a vád számára kedvezően zárult. Ma a vádhatóság azt bizonyíthatta, hogy Renner Erika életveszélyben volt, és nem B. Krisztiánon múlt, hogy túlélte a támadást. Emlékeztetőül: ő volt az a férfi, aki Renner Erikát 2013 márciusában a saját otthonában megtámadta, elkábította, levetkőztette, megkötözte kezét-lábát, maró lúggal leöntötte a nemi szervét és az egész altestét, majd magára hagyta. Első fokon négy évet kapott az orvos, és akár öt év múlva újra praktizálhatna, ha Renner és ügyvédje nem ragaszkodik a súlyosabb ítélethez.

Az évtized egyik legbrutálisabb bűncselekménye körül egyébként évek óta nagy a sajtóvisszhang, és rég nem látott összefogás tapasztalható a civilek részéről is: a tárgyalásokon rendre tömegesen jelennek meg a Renner Erikával szolidaritást vállalók, és az igazságos büntetés végrehajtásért demonstrálók. Múlthéten a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene oldal alapítója, Mérő Vera tett közzé egy felhívást a Facebookon, arra kérve a támogatókat, hogy jelenjenek meg a tárgyaláson és fejezzék ki, hogy ragaszkodnak a törvény előtti egyenlőséghez, a bűnnel azonos súlyú büntetéshez. Mi is ott jártunk a helyszínen, és arról kérdeztük a jelenlévő civileket, miért tartják fontosnak, hogy aktívan fejezzék ki támogatásukat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 kérdés, amivel eldöntheti, hogy segít-e a futás a fogyásban

Dívány 2017. február 24., péntek 07:13

Arról már írtunk, milyen kérdésekkel dönthetjük el, hogy melyik a megfelelő étrend számunkra, illetve hogy az adott edzés mennyire segít a fogyásban. A Women's Health most pedig annak járt utána egy szakértő segítségével, hogyan deríthetjük ki, hogy a futás segít-e a célunk elérésében. "A legtöbben, akik fogyni akarnak a futást választják kardiózáshoz, de sokaknak mégsem megy a fogyás, mert nem a megfelelő módon edzenek" - nyilatkozta Phil Giackette futóedző, a New York-i Professional Athletic Performance Center aligazgatója.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nemcsak a fokhagymától lesz büdös a lehelete

Dina 2017. február 23., csütörtök 16:15

A szájszag nemcsak a mindennapjainkat keserítheti meg, de kellemetlen lehelet betegségeket is jelezhet, sőt ezek között vannak olyanok is, amik jó, ha időben kiderülnek. A BritLab Youtube-csatornáján futottunk bele abba a videóba, amiből megtudhatjuk, milyen okai lehetnek még a rossz leheletnek. Részletek a hajtás után!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Teszt: hol érdemes edzőfelsőt vásárolni?

km 2017. február 23., csütörtök 15:24

Itt a tavasz, ilyenkor mindenki nekilát a sportnak, aki esetleg újévi fogadalomként nem kezdett már januárban kemény edzésbe. Szerencsére napjainkban már egész olcsón össze lehet hozni egy divatos és kényelmes edzőszettet, mert egyre több fast fashion boltban, hiperben és szuperben árulnak jó minőségű és szép nadrágokat, felsőket potom pénzért.

Kipróbáltam, hogy ezek a termékek valóban jók-e, és az ember nem izzad-e bennük úgy, mint egy ló, vagy éppen nem fázik-e nagyon egy olcsó felsőben. Egy elég szubjektív, de annál fontosabb aspektusból is megvizsgáltam a különböző márkák futópólóit: ha már beleizzadok, nem leszek-e bennünk a kelleténél büdösebb? A Ghenti Egyetem kutatói szerint ugyan tök mindegy, mert a pamutpólón kívül mindenben büdös lesz az ember, de úgy tapasztaltam, hogy a termékfejlesztők az elmúlt két évben kitalálhattak valamit a kellemetlenségek enyhítésére.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mennyi szextől leszek boldog?

Brownie 2017. február 22., szerda 19:00

Nem feltétlenül van baja a szexuális életével annak, aki felteszi magában ezt a kérdést. Gond inkább magával a kérdéssel van: tény, hogy a szex nagyban hozzájárul egy pár boldogságához, ám a számok megszállottjai hajlamosak megfeledkezni arról, hogy a szeretetéhség, a boldogtalanság és a kommunikáció hiánya is lehet az oka annak, hogy több intimitásra vágyunk. A szexuálpszichológusok is egyetértenek abban, hogy nem az együttlétek mennyisége, hanem annak minősége számít igazán, ezért nem sok értelme van, ha mások hálószobatitkaiból vagy különböző statisztikai adatokból kiindulva próbáljuk megítélni, hogy mennyire lehetünk elégedettek saját szexuális életünkkel.

Honnan ered a szexuális vágy? És minek köszönhető annak hiánya? Vajon alapvetően a pozitív érzelmek vezetnek még több szexhez, vagy a gyakori együttlétektől lesz boldogabb a kapcsolat? A Greater Good nyomán összeszedtük, hogy az ilyen tyúk-tojás problémák mellett mi mindennel érdemes még képben lennünk ahhoz, hogy jó is és elég is legyen a szex a mindennapjainkban.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A magyar civilekre márpedig szükség van

Farkas Edina Lina 2017. február 22., szerda 18:01

A demokratikus társadalmak kormányai a civil szférában működőkre általában segítőtársként, és nem mint "sikkasztókra és ügynökökre", vagyis a nép ellenségére tekintenek. Kivételek persze mindig vannak, és igen, közéjük tartozik Magyarország kormánya is. Ha pedig valaki egy pillanatra is reménykedett volna az ellenkezőjében, azokat Németh Szilárd biztosította a kormány álláspontjáról, amikor januárban a Magyar Helsinki Bizottság, a TASZ és a Transparency kitakarításával fenyegetőzött, és egy készülő törvényjavaslatot is belengetett. A magyar civil szervezetek vegzálása egyébként az Amnesty International éves jelentésében is helyet kapott, Demeter Áron emberi jogi szakértő pedig elmondta, hogy hamarosan egy társadalmi kampánnyal is elő fognak állni, hogy felhívják a figyelmet szerepük fontosságára.

Szerencsére a MACI, vagyis a Magyar Civilszervezetek sem ülnek karba tett kézzel, és több mint egy évvel ezelőtt előálltak az Én történetem kampánnyal. Ebben különböző emberi sorsokat mutatnak be, rávilágítva, hogy a civilszféra milyen hangsúlyos szerepet vállal a hazai társadalmi, gazdasági rendszer működtetésében. A projekt videóiban olyan személyek történeteivel találkozhattunk, akiknek valamely civilszervezetnek köszönhetően pozitív irányba változott az élethelyzetük, és/vagy közelebb kerültek céljaikhoz. 

Az egyik legfelkapottabb videó Kareszről szólt. Az ő története kapcsán megkerestük az Élettér Egyesületet, akikkel róla, valamint a náluk folyó munkáról is beszélgettünk. Cikkünkben arra is kitérünk, hogy miket köszönhetünk a MACI résztvevőinek, és mi lenne, ha egyszer csak nem lennének.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az online ismerkedéssel a férfiak járnak jól

Dívány 2017. február 21., kedd 17:07

Ezt állítja legalábbis Scott Solomon, a houstoni Rice Egyetem evolúcióbiológiával foglalkozó munkatársa a Tech Insider videójában. Részletek a hajtás után. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

3 mozgásforma otthonra, ha már unja a fitnesz-DVD-ket

Böszörményi Edina 2017. február 21., kedd 11:30

Télen mindenki hajlamosabb a kelleténél többet lustálkodni, hiszen sokkal csábítóbb egy bögre teával bekuckózni a kanapéra, mint elmenni edzeni. Persze otthon is lehet mozogni, de mit csináljunk, ha már meguntuk a fitnesz DVD-ket és a szobabiciklizést? Ajánlunk három sportot, amivel egy kis változatosságot tudunk belecsempészni a spórolós és/vagy szürke mindennapokba.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Futónadrág kellene? Megnéztük, mit kap és mennyiért.

Dívány 2017. február 20., hétfő 14:45

Csak azért, mert az időjárás kicsit barátságtalan, még nem kell lemondani a futásról, sőt, ilyenkor kell alapozni, igen, a hobbifutóknak is. Persze vannak szabályok, amikhez érdemes tartani magunkat, ha nem akarunk lesérülni, vagy nem akarjuk, hogy örökre elmenjen a kedvünk ettől a sportágtól. Ilyenkor különösen fontos, hogy miben megyünk ki a futópályára vagy a természetbe. A hajtás után adunk is pár tippet! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Idézze fel velünk Medveczky Ilona pucérruháját!

km 2017. február 18., szombat 14:21

Új sorozatot indítunk, ezentúl minden hétvégén összegyűjtjük azt a négy-öt cikket az előző napokból, amelyekről sajnálnánk, ha lemaradnának olvasóink. Látta az oldalon, de nem volt ideje végigolvasni? Épp van egy kis ideje lazítani, és nem akarja Facebookot pörgetni? Ne maradjon le eheti merítésünkről, komoly, olvasmányos és szórakoztató anyaggal is készültünk!

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 dolog, amiről sosem gondolta, hogy kell egy esküvőhöz

km 2017. február 18., szombat 10:18

Az esküvő még mindig hatalmas biznisz, és csomóan próbálnak abból megélni, hogy mások nagy napjára sóznak el különböző feleslegesnek tűnő szolgáltatásokat, tárgyakat – nekem legalábbis ez jött le az elmúlt hetek esküvő kiállításaiból, illetve vásáraiból.

Egy 80 szeletes torta simán 80 ezer forint, a ruha akár 800 ezer is lehet (de 250-ért már lehet bérelni!!!), egy rendes menyasszony műszempilla nélkül ki se áll az anyakönyvvezető elé, a vacsoránál pedig alap, hogy a székszoknya és a menyecskeruha díszítése illik az asztalokat díszítő csokrokhoz. Mindez általában fájón giccses, de persze nem kötelezően az.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lassan már nem a munkavállalók versengenek az állásokért

Dívány 2017. február 17., péntek 14:28

Világszinten is átalakulóban van a munkaerőpiac, sok országban egyre erősebb a törekvés a munka és a magánélet egyensúlyban tartására, a stresszmentes munkahelyek kialakítására. A franciáknak már joguk van nem megválaszolni a főnök munkaidőn kívüli e-mailjeit, az északi országokban tesztelik az alapjövedelem intézményét, Carlos Slim, a világ egyik leggazdagabb vállalkozója szerint a háromnapos munkahét lenne optimális. Mindeközben a robotizáció számos meglévő munkahelyet fenyeget, és a helyi sajátosságok is jelentős különbségeket mutatnak - állítja a a Work Force cég a munkaerő-piaci trendekkel foglalkozó közleményében. 

„Hazánkban a nagy hiedelmek, miszerint a munkáltatók asztala tele van átnézetlen önéletrajzokkal, mezei anekdotákká zsugorodtak, a legnagyobb problémát a munkaerő valódi mennyiségi vagy minőségi hiánya okozza” – mondja Csákvári Róbert ügyvezető igazgató. Ma már fejvadász módszerekkel kell megtalálni a fizikai munkaerőt is. De hogyan változtatja meg ez a hiány a piacot? Lássuk 2017 legfontosabb munkaerő-piaci trendjeit!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tények és tévhitek a változókorról

Brownie 2017. február 17., péntek 09:34

Kamaszlányként még az első menzesztől tartunk, negyven fölött pedig már inkább attól, hogy végleg elmarad, ami ugye a változókorral járó tünetek egyike. De fel lehet-e egyáltalán készülni rá, és ha igen, hogyan? Szakértőkhöz fordultunk, hogy tisztázzunk néhány félreértést.

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 tipp, ha állandóan fáradt, mégis formába jönne

Dívány 2017. február 16., csütörtök 07:32

A tél sokat kivesz az emberből, kimerülnek ilyenkor a készleteink, de az állandó fáradtság ellenére sem kell lemondania arról, hogy a nyárra kicsit összekapja magát. A Women's Health szakértők segítségével hozhatja magát formába az, akit meggyötörtek a hideg és sötét hónapok, vagy aki éppen más miatt nem tudja rendesen kipihenni magát. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így lesz hosszú és boldog a házassága a tudomány szerint

Dívány 2017. február 15., szerda 15:32

A szerelem öl, butít és nyomorba dönt? Majdnem, de ha elég kitartó, megtalálhatja az igazit, akivel akár örökké boldog lehet. A tudomány pedig segít ebben. Magyarázat a hajtás után! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezekkel bosszanthatja fel legjobban főnökét

km 2017. február 15., szerda 07:27

Biztos van olyan élethelyzet, amikor valaki direkt fel akarja bosszantani a főnökét, de általában megpróbáljuk eljátszani, hogy kedveljük felettesünket. A Glamour nemzetközi kiadása összeszedett 8 olyan dolgot, amivel viszont akaratlanul is kiborítjuk a főnöket, jobban, mintha néha késnénk a munkából 10 percet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 dolog, amit szeretünk a Valentin napban

Koncz Andrea 2017. február 14., kedd 07:07

Valentin nap. A szerelmesek ünnepe. Az, hogy pontosan honnan ered, honnan vettük át, most lényegtelen. A lényeg, hogy évek óta arról szól ez a nap, hogy az embernek venni kell valamit a párjának, ha nem akarja megbántani. Legalábbis akadnak a szerkesztőségben olyanok, akik így vélekednek erről az ünnepről. Meg akadnak olyanok is, akik szerint a szerelem, vagyis a mentális káosz állapota csak időszakos elmezavar, ami csupán abból fakad, hogy a másikkal jó a szex. Oké, ez a megkeseredett, csalódott nézőpont. De vajon miért jó a Valentin nap? 

shutterstock 515518501
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ára van, ha ész nélkül crossfitezik

Brownie 2017. február 13., hétfő 18:17

Pár héttel ezelőtt az Oregoni Egyetem amerikaifutball-csapatának tagjait a sorozatos kőkemény edzések után kórházba kellett szállítani, és egyiküknél rabdomiolízist diagnosztizáltak – írja a Health.com. Ez a kellemetlen betegség azonban nemcsak a profi sportolókat érinti, hanem azokat az (újra)kezdőket, akik megterhelő edzéseket végeznek; például a túlságosan lelkes crossfitezőket. Ráadásul vannak, akik a gyanús jelek és fájdalmak ellenére sem állnak le, ennek a hozzáállásnak pedig nagyon rossz vége is lehet. Ha kíváncsi szakértőnk véleményére, görgessen tovább!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Két órával kellene kevesebbet dolgoznunk

Dívány 2017. február 13., hétfő 16:11

Az Eurostat adatai szerint az átlagos magyar hetente 40,9 órát dolgozik, ami annyira nem tűnik rossznak, hiszen Görögországban a munkahét 44,5 óra, Izlandon pedig 45,1 óra, és a sort még lehetne folytatni. De egy új ausztrál kutatás szerint a kicsivel több mint 5x8 óra is sok, ha nem akarjuk, hogy rámenjen az egészségünk. Részletek a hajtás után!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudja, mit (t)egyen, hogy hamarabb felépüljön egy sérülésből?

Brownie 2017. február 12., vasárnap 12:41

Az év eleje a gyógytornászok és sportorvosok legpörgősebb időszaka. Nem véletlenül. A nagy elhatározások és hirtelen életmódváltások miatt a nagyon elhivatott mozogni vágyók hajlamosak megfeledkezni a fokozatosság elvéről, és a lelkesedés sokszor túlszárnyalja fizikai korlátaikat. Pedig elég egy kisebb izomhúzódás, és már lőttek is a mozgással teli mindennapoknak.

Ráadásul sokan a kalóriabevitel csökkentésével igyekeznek kompenzálni a sportsérülések okozta mozgáshiányt, márpedig a felépülés szempontjából különösen fontos, hogy elegendő energiával és a megfelelő tápanyagokkal lássuk el a szervezetünket. A Sportorvosi Központ szakértőit kérdeztük arról, hogy hogyan gyorsíthatjuk fel a regenerálódást.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lehetünk pattanásosak a stressztől?

Dívány 2017. február 11., szombat 16:42

Kezdjük az elején. A stressz mai értelemben „folyamatos feszültség” vagy „tartós idegesség”, mely rendszerint egy vagy több állandó negatív ingerre adott tartós válaszreakció. Őseinknél pedig egyszerűen ez volt a harcolj vagy menekülj válasz működtető rugója. De mi történik ilyenkor a szervezetünkben? Olyan anyagok szabadulnak fel, amik gondoskodnak arról, hogy el tudjunk menekülni a veszélyforrás elől, vagy éppen szembe tudjunk szállni vele. 

De nézzük ezt részletesebben: a hipotalamusz a stressz hatására kortikotropint felszabadító hormont termel, ami az agyalapi mirigyben stimulálja az adrenokortikotrop hormon termelést. Ez pedig arra ösztönzi a mellékvesekérget, hogy kortizolt állítson elő, ami ugye az egyik fő stresszhormon. Ez nagyon jól jön, amikor tényleg komoly erőfeszítésre van szükségünk, de ha csak gubbasztunk, akkor ezek a hormonok felhalmozódnak a testünkben, és hatással lesznek egészségünkre, például gyulladást okoznak a szervezetben, gátolják az immunválaszt.

És akkor itt elérünk a válaszhoz is. Igen, az aknét okozó baktériumok így igazán jól fogják érezni magukat. Ugyanis ha stresszesek vagyunk, az előbbiek mellett fokozódik bőrünk faggyútermelése is, és eltömődnek a pórusok, a mikroorganizmusok pedig szépen elszaporodnak, és a helyzeten a gyulladásos folyamatokban résztvevő neuropeptidek sem feltétlenül segítenek.  A férfiak pedig még nehezebb helyzetben vannak, hiszen a tesztoszteron hatására is olajosabb lesz a bőr.

A pattanásokkal rengeteg fronton tudunk szembeszállni, és nyilván nehéz a stresszt teljesen kiiktatni az életünkből, de próbálkozni azért lehet. 

Heti merítés: ne maradjon le cikkeinkről!

km 2017. február 11., szombat 14:46

Új sorozatot indítunk, ezentúl minden hétvégén összegyűjtjük azt a négy-öt cikket az előző napokból, amelyekről sajnálnánk, ha lemaradnának olvasóink. Látta az oldalon, de nem volt ideje végigolvasni? Épp van egy kis ideje lazítani, és nem akarja Facebookot pörgetni? Ne maradjon le eheti merítésünkről, komoly, olvasmányos és szórakoztató anyaggal is készültünk!

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 tévhit a menstruációról

Böszörményi Edina 2017. február 10., péntek 19:26

Ha visszagondolunk az első menzeszre, akkor derenghet, hogy kínosnak éltük meg. Sokan talán a mai napig nem mernek komolyabban foglalkozni a fejükben motoszkáló kérdésekkel arról a folyamatról, ami a világ egyik legtermészetesebb dolga. A Women'sHealth magazin készített egy listát, amivel talán tiszta vizet lehet önteni a pohárba.

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 úti cél, ha nem akarják otthon tölteni a Valentin-napot

Edicsek 2017. február 10., péntek 14:01

Ha ön is azok közé tartozik, aki nem tud kitalálni semmit Valentin-napra, feleslegesnek is tartja az ünnepet és nincs is kedve túl sokat agyalni rajta, akkor önnek való program az utazás. Nem kell messze menni, nem kell, hogy sokba kerüljön, garantált, hogy bármilyen kézműves csokinál vagy virágcsokornál maradandóbb élmény lesz egy néhány napos kiruccanás. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 136

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés