ÉLETMÓD

Sokkoló sminkvideóval is lehet a nők elleni erőszak ellen kampányolni

mzd 2015. szeptember 14., hétfő 21:43

Az észak-indiai Allahabad városában élő Reshma Banoo Qureshi arcát volt sógora öntötte le kénsavval 2014-ben, bosszúból. A 18 éves lány most az indiai nők családi erőszakkal szembeni védelméért és a savval leöntött áldozatok megsegítéséért küzdő Make Love Not Scars szervezet kampányát támogatandó egy "szépségvideót" forgatott "Hogyan sminkeljünk tökéletes ajkakat" címmel. A szimpla sminkvideókkal egy kaptafára készült kisfilm célja azonban nem a sminktanácsadás: arra hívja fel a figyelmet, hogy a kén- és sósavat, melyekkel évente több ezer nőnek okoznak támadóik életveszélyes és maradandó sérüléseket, ugyanolyan könnyű beszerezni bármelyik drogériában, mint mondjuk egy rúzst – olvasható a Daily Mailen. A szervezet azt reméli, hogy kampányfilmjük segítségével sikerül elérniük a maró folyadékok árusításának szigorítását.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az okos nők az eget, vagy az agyunkat kémlelik

Dívány 2015. szeptember 12., szombat 10:25

A „L’Oréal-UNESCO A nőkért és a tudományért” ösztöndíj fiatal nőket ösztönöz kiemelkedő tudományos eredmények elérésére, mivel a díjazottak eredményei példamutatóak lehetnek a fiatalabb generációknak a pályaválasztás során, és előmozdíthatják a női kutatói életpálya társadalmi elfogadottságát is. Az elmúlt 13 évben 39 magyar kutatónő részesült az ösztöndíjban, a vállalat eddig közel 150 000 eurót osztott szét a magyar tudós nők között. Az alapítók törekvése a díj megalapításakor az volt, hogy a tudománnyal foglalkozó hölgyeket minél többen megismerjék – támogatva ezzel karrierjüket. A külföldön már 16 éves hagyománnyal rendelkező program hazai változatára minden évben olyan tudós nők nyújthatják be pályázatukat, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak, és magyar felsőoktatási kutatási intézményekben, illetve az MTA kutatóintézeteiben dolgoznak. 

A négymillió forinttal járó díjat idén Dr. Farkas Eszter agyi keringés kutatónak és Dr. Kóspál Ágnes csillagásznak ítélte az akadémikusokból álló zsűri, az összeget szakmai és személyes célokra egyaránt szabadon fel lehet használni.

Dr. Farkas Eszter agyi keringés kutató az agyvérzést követő, az agyban hullámszerűen fellépő, és akár a kezdeti sérülés súlyosbodását is eredményező vérhiány okait kutatja. Kutatásának célja, hogy a jövőben lerövidíthető legyen a hosszú hónapokon át tartó rehabilitáció, amely során a betegek újra tanulnak járni és beszélni, így jelentősen javulhatna a betegek és a családtagok életminősége. A hullámok okainak feltárásával és megelőzésével jelentősen csökkenteni lehetne a betegeknél az agyi károsodás mértékét, adott esetben a beteg megőrizhetné a mozgás- és beszédkészségét is. A díjazott a Szegedi Tudományegyetem munkatársa, emellett egy négyéves kisfiú édesanyja.

Dr. Kóspál Ágnes csillagász a napjainkban születő csillagok és bolygók keletkezési folyamatát kutatja, amelyből többek között arra is következtethetünk, hogyan született meg 4,6 milliárd évvel ezelőtt a Naprendszer. A kutatónak a csillagokat körülvevő por- és gázkorongokkal kapcsolatos eredményei olyan modern műszerek és távcsövek megalkotását ihletik, amelyek előmozdíthatják a csillagászat további fejlődését, és amelyek akár átírhatják azt is, amit az égboltról a mai nap tudunk. Ágnes, aki jelenleg az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjában dolgozik, kutatásaihoz főként az Atacama-sivatagban található ALMA rádiótávcső-rendszert használja.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyen 500-ért zsíroskenyeret a Borfesztiválon!

á.zs. 2015. szeptember 11., péntek 11:08

Jó hír, hogy úgy az idén is, mint minden évben, ősszel beköszönt a bordzsemborik, bormustrák, borderbik és borfesztiválok szezonja. Megmozdul a borrajongó szubkultúra szakértő, elhivatott, és az árral sodródó apraja-nagyja egyaránt, hogy tanulmányozza, milyen évre sikeredett az idei, majd aztán ossza az észt a borhoz nem értő ismerősei előtt.

"Borúra derű - derűre bor"-szól a 24. Budavári Borfesztivál Romhányisan rímhányó szlogenje, és a közönség fesztiválokhoz szokott hányada nem is fog csalódni a rendezvényben. A kiállítók között nemcsak a bor és a pezsgő előállítóit találhatjuk meg, ugyanúgy jelen vannak az értékesítők, a fogyasztáshoz szükséges készségek gyártói, forgalmazói, a szféra online tükre, a Borászportál, az utazási irodák, mint ahogy a gourmet szintű életélvezet gasztronómiai kellékesei az elegáns cukrászdától (Gerbeaud) a szarvasgomba-büfén át a dödölle-, zsíroskenyér-, pljeszkavica-, és rétesfüggők faházacskáiig.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rendhagyó edzőteremteszt: golfozzon ön is!

Dívány 2015. szeptember 10., csütörtök 09:23

Lassan egy éves éves sorozatunkban a budapesti edzőtermeket vesszük sorra. Ami a tesztelés metódusát illeti: nem vagyok profi sportoló, heti 2-3 alkalom mozgás nekem pont elég (már ha nem vagyok erre is lusta), az viszont minél változatosabb, annál jobb. Futni, lovagolni, aerobikozni, TRX-ezni szoktam, a táncos órák nem a kedvenceim és a súlyos edzés sem nekem való.

A termeket, edzéseket általában két alkalom után minősítem, de ez most itt más: a golfozásról írok, úgy általában, mint lelkes kezdő. Merthogy a golfozást (ahogy az ezerféle edzőtermet) is az All You Can Move Sportpass-nak köszönhetem, ugyanis három budapesti golfpályát is lehet így látogatni. Részletek a hajtás után!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez történne a testével, ha kihajigálná a magassarkú cipőit

S-W. Zsó 2015. szeptember 9., szerda 19:18

Talán az ön életében is eljött már az a pillanat, amikor úgy érezte, nem feltétlenül éri meg a hosszabbnak tűnő, vonzó lábakért cserébe bütykökkel, hólyagokkal, fájdalmakkal élnie és jobb lenne megválni a kellemetlenségeket okozó cipőktől – vagy legalább csak alkalmanként hordani azokat. A Women's Health magazin összegyűjtötte, hogyan hálálja meg a testünk, ha egyszer tényleg lemondunk a magas sarkakról.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Négy ok, miért jó ősszel a Balatonhoz vinni a családot

travelo 2015. szeptember 9., szerda 11:15

Bár ősszel fürdeni már nem igazán lehet a tóban, azok az idők elmúlni látszanak, amikor a Balaton augusztus végével bezárt. Van ugyanis egy csomó olyan programlehetőség, amihez semmi szükség a tó vizére – a táj meg ősszel is ugyanolyan szép. Egy korábbi cikkünkben felnőtteknek ajánlottunk kiváló őszi programokat a Balatonnál boros rendezvényektől az egyre szaporodó jó éttermeken át a wellness fürdőkig. Ezúttal pedig a kiskorúakkal a tóhoz érkezőknek adunk tippeket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

9 szuper tipp, hogyan szedje össze magát a délutáni kajakómából

ST 2015. szeptember 8., kedd 19:28

A szegény dolgozó nap közben simán el tud fáradni annyira, hogy úgy érzi, ezen már csak az segíthet, ha lefekszik. És már tudjuk, ha ezt ebéd után tenné, nagyon is jót tenne magával, de mivel a munkáltatók ezt rendszerint nem támogatják, a Woman's Health 9 tippel segít, hogyan energetizálhatja magát néhány perc alatt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Túl sokat ül? A szexnek is annyi!

ST 2015. szeptember 8., kedd 11:31

Napjainkban az emberek többsége ülőmunkát végez. Ez alapvetően nagyon kényelmes, de rég tudjuk már, hogy milyen veszélyekkel jár, mivel testének ez nem a természetes állapota. Ráadásul nem csak a munkahelyünkön ülünk: a munkából hazaindulunk – metrón, buszon, vagy az autóban ülve –, majd lerogyunk a kanapéra beszélgetni egy kicsit, átülünk az asztalhoz vacsorázni, majd vissza a kanapéra tévézni, vagy a gép elé, megnézni egy esti filmet vagy sorozatot. A szervezetünk eközben küszködik, és várja a megszabadító mozgást – ami sajnos a legtöbb esetben teljesen elmarad.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Harmincon túl a csajoknak szívás az élet, anyagilag mindenképp

etelka 2015. szeptember 7., hétfő 17:36

22-29 éves koruk közt jobban keresnek a nőt - írja a Guardian. A Press Association elemzése, mely a Nemzeti Statisztikai hivatal adatai alapján készült, azt álllítja, a 22-29 éves nők éves fizetése 1111 fonttal (479000 Ft) magasabb, mint a hasonló korú férfiaké.  Ehhez képest, mire 30 évesek lesznek, a férfiak fizetése 8775 fonttal (3,79 millió forinttal) lesz magasabb, mint az azonos korú nőké. A statisztikai adatokat a 2006-2013 közti időszakban vizsgálták, a 2014-es adatok még elemzésre várnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A jóga is lehet veszélyes – mint bármely mozgásforma

S-W. Zsó 2015. szeptember 7., hétfő 14:22

Három éve jelent meg az a könyv, amelyben William J. Broad, a The New York Times munkatársa és tapasztalt jógázó nemcsak a mozgásforma jótékony hatásairól, de annak kockázatairól is írt. Egy újabb átfogó tanulmány szerint azonban semmi okunk az aggodalomra. Hazai szakértőt kérdeztünk arról, hogy mennyire kell tartaniuk esetleges sérülésektől azoknak, akik rendszeresen jógáznak, és hogy ez mi mindentől függ.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szivárványtúra Magyarországon, avagy házhoz megy a Pride

Steiner Kristóf 2015. szeptember 6., vasárnap 14:51

Gyakran kérdezgetik tőlem, miért osztok meg személyes képeket a Facebook oldalamon, mikor "senki sem kíváncsi a homiskodásra", és különben is "tartsátok a négy fél között" - erre pedig röviden annyi a válaszom, hogy a szorzótábla megtanulását sem követeltük hatévesen, mégis hamar kiderült, hogy jól jön az a jövőben. Ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez –  ezt az elvet pedig a Magyar LMBT Szövetség országos emberi jogi kampánya, az „Itt vagyunk!” is osztja: a szemléletformáló projekt az LMBTQI emberek láthatóságát és társadalmi befogadását hírdeti. „A cél növelni a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex emberek láthatóságát, serkenteni részvételüket a helyi döntéshozatali folyamatokban és formálni a többségi társadalom LMBT emberekkel kapcsolatos szemléletét” – vallják a fővárosi szervezők, akik vidéki aktivistákkal karöltve küzdenek a kirekesztés ellen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 ok, amiért egyszer Walesbe is el kell utaznia

S-W. Zsó 2015. szeptember 5., szombat 15:22

Nem is egyszer. Cardiff utcáin és környékén kóborolva engem például egyetlen random éjszaka alatt - amikor kiruccantunk egy barátnőmmel a londoni forgatagból - annyira elbűvölt a kelta kastélyok és kikötők misztikus hangulata, a minden lében kanál sirályok rikácsolása, no meg a roppant különleges és mókásan hangzó walesi nyelv - amely néha még a helyieknek is feladja a leckét -, hogy aztán egy időre oda is költöztem a „vörös sárkány országába”.

Bármilyen népszerű úti cél a turisták számára London, Dublin vagy Edinburgh, ha a közelben jár, mindenképpen látogasson el Walesbe is! Görgessen tovább, és megtudja, miért.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egy térképen Budapest akadálymentesített helyei

mzd 2015. szeptember 4., péntek 19:40

Szeptember 10-én ünneplik meg a Route4U, azaz a Budapest belső kerületeinek akadálymentesített helyeit bemutató térkép elindulását. Az oldal nemcsak azért zseniális, mert zöld-sárga-piros színekkel jelölik a teljesen akadálymentes, a kis segítséget igénylő, és a nem akadálymentes helyeket, hanem azért is, mert kategóriákra szűrve is tudunk kutatni a helyek között. Így akár két kattintással találni kerekes székkel is könnyen bevehető ATM-et, szállást vagy éppen látnivalót.

A Route4U-nak egyébként telefonos alkalmazása is van: ide kattintson a Google Play-es verzióért!

Fotó: route4u.org
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Megélhetési áramvadászok: élet a Keletinél

Lina 2015. szeptember 4., péntek 14:48

Egy szír migránssal osztozom az áramon. Felkészült, hozott elosztót is, így egyszerre több kütyüt tud tölteni. Szerencsém van a sráccal, tekintve, hogy a Keleti vonzáskörzetében nem nagyon találtam üres konnektort, már ami működött is. Egy másik gyorsétteremben nemes egyszerűséggel kikapcsolták őket, mondván: elegük lett a bevándorló áramvadászokból.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Két szétrágott cseresznyemag: ennyi a halálos dózis

Dívány 2015. szeptember 3., csütörtök 13:47

Mindenkinek vannak olyan kedvenc kajái, amiről nem tud lemondani, sőt: sokszor állítja, hogy ha élete végéig csak egy dolgot ehetne, akkor azt választaná. Belegondolt már abba, hogy vajon melyik ételből mekkora lehet a halálos dózis? Esetleg teljesen ártalmatlannak látszóakról is? Az IFLScience oldalán egy érdekes videóba futottunk bele, amely választ ad a kérdésünkre: kiderül, hány pohár kávé ütne ki egy átlagos testsúlyú embert, és az is, hogy miért lehet halálos a cseresznyemag.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az orgazmus a hosszú élet titka!

ST 2015. szeptember 2., szerda 20:48

Az orgazmus egy olyan élmény, aminek átélésére valószínűleg senkit nem kell nagyon biztatni. De csak hogy fokozzunk a gyönyört, a csúcs elérése egy sor olyan egészségügyi előnnyel is jár, amire nem is gondolt volna – írja a dailymail.co.uk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Helyek, amik ősszel ugyanolyan jók, mint nyár közepén

travelo 2015. szeptember 2., szerda 11:50

Az iskolai vakáció végével általában varázsütésre megszűnik a kibírhatatlan tömeg a népszerű nyaralóhelyeken. Pedig szeptembertől novemberig rengeteg európai célpont tudja ugyanazt nyújtani, mint nyáron – csak éppen gyerekzsivajtól mentesen, sokszor jóval kedvezőbb utószezoni árakon. Ha tehát nincs gyereke, vagy van, de pár napra a nagymama gondjaira tudja bízni, érdemes őszre időzíteni egy kiruccanást.

És hogy merre induljanak? Svédországba például semmiképp: az amúgy gyönyörű Stockholmban már október elején tök sötét van este hatkor, az átlaghőmérséklet pedig kemény nyolc fok – nem az a tipikus utószezoni célpont. Ezzel szemben például az olaszországi Sienában egy melegebb októberi napon simán lehet húsz fok, szikrázó napsütés és a nap is csak hét körül megy le.

Távolról sincs vége, olvasson még »

5+1 munkahelyi szokás, ami nem is annyira egészséges

Dívány 2015. szeptember 1., kedd 11:12

Irodában dolgozni nem egy életbiztosítás, ezt eddig is tudtuk. Sebaj, van egy csomó eszköz, ami elvileg segít abban, hogy ez még se legyen olyan megterhelő a szervezetünk számára. Persze minden problémát ezek sem oldanak meg, sőt. A Shape magazin szakértőket kérdezett meg arról, hogyan használjuk például az ülőlabdát vagy az álló munkához kitalált asztalt ahhoz, hogy tényleg védjék egészségünket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Már nem nagy kunszt a futás? Valamit rosszul csinál.

S-W. Zsó 2015. augusztus 31., hétfő 20:30

Legyen kezdő, haladó vagy vérprofi, egyszer minden futó eljuthat addig a pontig, amikor úgy érzi, megrekedt, és nem tud többet kihozni magából. (Vagy egyszerűen csak megelégszik a heti háromszor félórás kocogással.)  Muhari Gábor, a 6 órás futás világcsúcstartója elárulta, mi mindenre kell odafigyelnünk, hogy motiváltak maradjunk és hétről hétre növelhessük teljesítményünket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elsőszülött lány? Nem csoda, hogy kövér.

Dívány 2015. augusztus 30., vasárnap 16:54

Gondolta volna, hogy a születési sorrend is befolyásolja a felnőttkori súlyunkat? Kutatók szerint igen, ráadásul az elsőszülött lányok járnak a legrosszabbul – olvasható a Daily Mailen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvan, hogy milyen gyakran kell mosni a cuccait

Dívány 2015. augusztus 30., vasárnap 10:51

Ön milyen gyakran mossa ki a farmerét? És a pólóját felveszi két egymást követő napon? Na…őszintén! Egyáltalán tudja, hogy milyen gyakran kellene mosni a ruháit? A Brit Lab erre a kérdésre keresi a választ legfrissebb videójában, ami olyan klasszra sikerült, hogy mi azonnal le is fordítottuk. Lássuk mit mond a büdös pólókról a tudomány. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fiatal borászokkal próbáltunk menőzni

etelka 2015. augusztus 29., szombat 17:57

A Bazilika és környéke nem tartozik a kedvenc helyeink közé, a japán turisták és a Helly Hansenes-feltűrt galléros aranyifjak mellett topogó picsanadrágos lányok egy főre eső átlaga itt meghaladja a budapesti átlagot. Viszont ők azok, akikre érdemes anyagilag alapozni, ezért nem meglepő, hogy a DiVino ide szervezte a Junibor ünnepet, ahol junior borászok mutathatják meg, milyenek a boraik.

Mi pedig ha már erre jártunk megkóstoltunk jópár tételt, randiztunk a borászokkal, hogy kiderüljön, lecseréljük-e az apákat a fiaikra.

Fotó: Lehotkai Ákos
Távolról sincs vége, olvasson még »

Igazából azért (is) kövér, mert nem takarít eleget!

Dívány 2015. augusztus 29., szombat 16:45

Elnézést kell kérnünk minden kedves olvasónktól, amiért az elmúlt években azt közvetítettük, hogy azért hízunk, mert sok szemetet eszünk és a neten lógunk, ahelyett, hogy felemelnénk a fenekünket és edzenénk szépen. És elnézést kell kérnünk azért is, mert eddig szentül hittük, hogy a modern technológia, ami leveszi a vállunkról a házimunka elvégzésének bizonyos terheit, hogy cserébe túlórázhassunk a munkahelyünkön, jó dolog. Sajnáljuk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hazamentek a Szigeten bulizók, most menjen ön hozzájuk!

araya 2015. augusztus 28., péntek 14:44

Senkit sem lep már meg, az hogy rengeteg fesztiválozó látogat el évente a Szigetre és előtte vagy utána maradnak is pár napot, hogy megnézzék Budapestet is, vagy barangolnak egy kicsit az országban. Most fordítottunk a helyzeten és a Lángoló Gitároktól átvett ötlet alapján kifaggattuk őket, hogy mit ajánlanak ők a saját lakóhelyükről, amik turisták által nem feltétlenül látogatott helyek, viszont az ott élők kedvencei. Véletlenszerűen választott fesztiválozóknak köszönhetően Anglia, Skócia és Németország mellett Ausztráliába és Brazíliába utazásokhoz is kaptunk tippeket helyi fiataloktól, akik közül néhányan komplett útitervvel álltak elő hirtelen a semmiből. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Álmos? Nézzen cicás videókat a munkahelyén!

Edicsek 2015. augusztus 28., péntek 09:00

A kémia sok mindenben segít, többek között abban is, hogyan maradjon éber kávé, vagyis koffein nélkül. Az Amerikai Kémiai Társaság járta körbe a kérdést, és adott néhány tippet arra vonatkozóan, hogyan tud úgy küzdeni az álmosság és a fáradtság ellen, hogy nem iszik meg egy nagy adag kávét. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 133

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 17 díjnyertes fotó 2016-ból

Lakótelepen, slaggal mosdatott elefánt, gyönyörű portrék, sportolói örömkönnyek.

OTTHONTÉRKÉP Szupertuti eladó nyaralók

A legnépszerűbb a Balaton és Pest megye, de az egész országban lehet gyöngyszemekre bukkanni. Nyaralókörkép a hirdetések alapján.

ÉDES POFA Ne dobd ki a zöldjét!

Három tuti recept, és garantáltan más szemmel nézünk a tavaszi zöldségekre, mint eddig. Bónusz: még a gyerek is megeszi.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés