ÉLETMÓD

És ön küldött már jelnyelvvé alakított videóüzenetet?

mzd 2016. április 8., péntek 13:28

Míg pár éve a digitális üzenetküldés kizárólag az SMS-t jelentette, a szolgáltatások köre azóta exponenciálisan bővült: a Skype-nak, Facebook Messengernek és Snapchatnek köszönhetően az sem ritka, hogy valaki a telefonálás helyett videó formában üzenjen a másiknak. Nemrég egy magyar startup alkalmazása is belépett a piacra, ráadásul egy óriási piaci rést is betömött, ugyanis jelnyelvvé alakítja a begépelt üzeneteket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A szívbetegségekhez már az is elég, ha csak egy órával dolgozik többet

Dívány 2016. április 8., péntek 12:15

Houstoni kutatók szerint ha huzamosabb ideig dolgozunk heti 45 óránál többet, akkor nagyobb lesz az esélye annak, hogy szív- és érrendszeri panaszaink lesznek, és minden egyes plusz órával csak tovább romlik a helyzet – írja a Daily Mail.

Mi a túlóra?

Túlmunkaóra (túlóra) a munkarend szerint kötelező munkaidőn túl, a munkáltató által elrendelt többletmunka munkaórában nyilvántartott ideje, melyre a munkavállalót a rendes munkabéren felül bérpótlék vagy szabadidő illeti meg.

Forrás: Központi Statisztikai Hivatal

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha tavaly nem tanult meg újraéleszteni, akkor majd most!

mzd 2016. április 7., csütörtök 14:51

Kicsit több mint egy évvel ezelőtt mutattuk be Csuja Imre és az Országos Mentőszolgálat Alapítvány videóját, amiben azt nézhettük meg humoros formába öntve, hogy miként kell újraéleszteni. Bár a kisfilm sokakhoz eljutott, még fél évvel később sem tudták az emberek nagy része, hogy mik a mentés lépései – valószínűleg többek között ez is szerepet játszott abban, hogy itt a második rész.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Biztonságosabb a bérbringa a saját kerékpárnál

Dívány 2016. április 7., csütörtök 08:38

Mondhatnánk, hogy brit tudósok meg minden, de az igazság az, hogy a címben megállapított konzekvenciát abból a borzasztó egyszerű tényből következtették ki a Vox újságírói, hogy Amerikában még senki nem halt meg bérelhető kerékpárral.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Külön női kocsikat vezetnek be a német vonatokon

Edicsek 2016. április 6., szerda 15:05

A Mitteldeutsche Regiobahn bejelentette, hogy új kényelmi szolgáltatásként a Lipcse és Chemnitz vonalon olyan vasúti kocsikat csatlakoztatnának a mozdonyokhoz, amelyekben csak nők és gyerekek utazhatnak. Bár a világon több országban is lehet ilyennel találkozni, 1977 óta ez az első, hogy Európában ilyen szolgáltatást bevezetnek.

Az intézkedést sokan válaszreakcióként értelmezték a tömeges kölni zaklatásokra, de a vasúttársaság határozottan visszautasítja, hogy ez bármilyen összefüggésben lenne az esettel. Az Independent szerint egyszerűen az a céljuk, hogy a nők biztonságban érezzék magukat ha egyedül utaznak kisgyerekkel, és az ilyen kocsikra való igényeket utasaik már jóval a támadások előtt jelezték

Távolról sincs vége, olvasson még »

Két hónap, és itt a nyár: tudják már, hol nyaral a család?

travelo 2016. április 6., szerda 07:55

Durván két hónap múlva kezdődik az iskolaszünet, itt az idő, hogy komolyabban elgondolkodjunk, hova utazzunk a gyerekekkel idén. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez történik szőrszálaival lézeres szőrtelenítéskor

Dívány 2016. április 5., kedd 09:57

Leégetik őket. Eddig rendben is van, gondolnánk, de hogyan is néz ez ki közelről. A Veritasium vloggerének, dr. Derek Mullernek legújabb videója erre a komoly kérdésre ad választ. Magyarázat és megdöbbentő felvételek a hajtás után!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nem bízhat meg a kalóriaszámláló eszközökben

Brownie 2016. április 4., hétfő 11:48

Nemrég kiderült, hogy van okunk kételkedni az okoskarkötők pontosságában, és most újabb vizsgálatok igazolják, hogy a hordható aktivitásmérők a valós kalóriaégetéshez képest lényegesen eltérő értékeket mutathatnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

10 tipp, hogy jobban menjen az alvás

Sákovics Diana 2016. április 3., vasárnap 21:45

Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, nyugodtak legyünk, kiegyensúlyozottak, képesek legyünk jól teljesíteni, rendesen enni és mozogni, elengedhetetlen, hogy jól aludjunk. Pláne, ha még sokáig szeretnénk egészségesen élni. Sajnos azonban nem alszunk jól. Korábbi kérdőívünkből kiderült, hogy olvasóink egy jelentős része elégedetlen alvásminőségével, és nem is sokat tesz azért, hogy ez megváltozzon. Pedig nem olyan nehéz. Jeremy Dean pszichológus, a PsyBlog szerzője most a hivatalos ajánlások és a kutatások alapján összeszedett tíz olyan gyakorlati tanácsot, ami kellemesebbé teheti az éjszakáinkat. Azaz: 

shutterstock 295078289
Távolról sincs vége, olvasson még »

A jó koleszterin tényleg jó?

Brownie 2016. április 3., vasárnap 09:48

A jó koleszterinként emlegetett HDL a szövetekből a májba szállítja a felesleges koleszterint, ahol az lebomlik - legalábbis eddig úgy tudtuk, hogy ez mindig ilyen simán megy. Egy új tanulmány azonban megkérdőjelezi azt az általánosan elfogadott tényt, hogy a magas HDL-szint valóban annyira jó-e nekünk. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így kezelje a macerás vacsoravendégeket

mzd 2016. április 2., szombat 15:59

Nem könnyű házigazdának lenni, főleg, ha néhány olyan vendégtípus is képviseltei magát, akik miatt kicsit fagyosabb lehet a hangulat. Kikre gondolunk? Például, akik otthonról hoznak szószt, mert nem bíznak meg bennünk vagy akik elalszanak az asztalnál ülve. Jó hír azonban, hogy a DesignTaxin találtunk pár tippet, amelyekkel ön is megnevelheti a vendégeket. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hosszú távon mégsem olyan egészséges vegetáriánus étrend

Edicsek 2016. április 2., szombat 10:47

A Cornell Egyetem tudósai szerint olyan genetikai változásokhoz vezethet a hosszú távú vegetáriánus étrend, amik növelik a rák és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A megfigyeléseik szerint azoknál, akik generációkon keresztül követik a vegetáriánus étrendet, olyan változás álltak be az örökítő anyagban, ami fogékonyabbá teszi őket a gyulladások kialakulására - írja a Telegraph.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A férfiaknál agresszívabb a mellrák, mint a nőknél

bb 2016. április 1., péntek 15:47

Dr. Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának vezetője szerint a mellrák nemcsak a nők, de a férfiak esetében is előfordulhat, ráadásul az ő esetükben még agresszívabb is és gyakran csak előrehaladottabb állapotban veszik észre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ölhet, ha a padlóról eszik

mzd 2016. március 31., csütörtök 13:33

Milliók esküdnek az "öt másodperces" szabályra, ami annyit takar, hogy a földre hullott étel ennyi időn belül még megmenthető, mert annyi idő alatt nem másznak rá a baktériumok. Van azonban egy rossz hírünk: a Daily Mail egy kutatásra hivatkozva nemcsak azt állítja, hogy ez az egész légből kapott, de azt is, hogy a padlóra pottyanó ételek akár meg is ölhetik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt tökéletes hely tavaszi virágleshez

travelo 2016. március 30., szerda 14:03

Összegyűjtöttük a legcsodálatosabb tavaszi virágnéző helyeket a Vas megyei rododendron szegélyezte ösvényektől a spanyolországi jázmin-és narancsvirág illatú, rejtélyes belső udvarokig.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Orbán Ráhel és Eszenyi Enikő is szerepel a legbefolyásosabb nők listáján

mzd 2016. március 30., szerda 11:28

Megjelent a magyar Forbes áprilisi száma, amelynek középpontjában a legbefolyásosabb nők állnak. A címlapon Blaskó Nikolett, az ACG reklámügynökség ügyvezetője, D. Tóth Kriszta, a WMN.HU alapító főszerkesztője és Virág Judit galériatulajdonos láthatóak. Ha kíváncsi a listák szereplőire, olvasson tovább!

Távolról sincs vége, olvasson még »

5 dolog, amire érdemes figyelni videóinterjú készítéskor

bb 2016. március 29., kedd 08:36

Már hazánkban is egyre népszerűbbek az álláshirdető cégek körében a személyes találkozást megelőző videóinterjúk, aminek segítségével nemcsak a földrajzi távolságot hidalhatjuk át, de egyfajta benyomást is kialakíthatunk magunkról az önéletrajzunk mellett. A hajtás után mutatjuk, hogy a Profession.hu álláspiaci szakértője, Sámson Dorottya szerint mire kell figyelni a videóinterjú elkészítésénél. Részletek a hajtás után!

Távolról sincs vége, olvasson még »

A teltebb nők és az alacsony férfiak szegényebbek

Brownie 2016. március 28., hétfő 13:47

Legalábbis az Exeter Egyetem legújabb felmérései alapján, amelyekből kiderült, hogy az alacsony férfiak iskolázottságának foka, munkahelyi pozíciója és jövedelme is alacsonyabbb mint magasabb társaiknak, míg nők esetében a testtömegindex és az életszínvonal között mutattak ki fordított arányosságot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Néhány tipp, hogy elkerülje a húsvéti kajakómát és túlevést

ST 2016. március 27., vasárnap 13:22

Amikor beköszöntenek az ünnepek – legyen szó bármelyikről -, akkor általában olyan mennyiségű ételt veszünk magunkhoz, hogy mozogni sem lesz kedvünk. Hogy ezt elkerülhesse, íme, néhány hasznos tipp túlevés ellen:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mégsem olyan jó a mérsékelt alkoholfogyasztás?

mzd 2016. március 27., vasárnap 10:15

Bár sokáig azt hittük, a visszafogott piálás hasznos (például jót tesz az időskori memóriának) és nem árt, ha majdnem minden vacsorához legurítunk egy pohár bort, úgy tűnik, ezt most újra kell gondolni. Hogy miért? Azért, mert kutatók 87 korábbi, az alkohollal és a különböző halálokokkal kapcsolatos tanulmányt elemeztek és arra jutottak, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás és a hosszabb élet közötti összefüggés, illetve a várható egészségügyi előnyök is erős ferdítések.

Távolról sincs vége, olvasson még »

10 halhatatlan mítosz a dohányzásról

Brownie 2016. március 26., szombat 09:40

„Negyven év alatt rengeteg dohányzással kapcsolatos téves meggyőződést ismertem meg, amelyektől képtelenek megszabadulni az emberek. Ha csak egy-egy dollárt kaptam volna minden egyes alkalommal, amikor ezeket a makacs téveszméket meg kellett cáfolnom, már egy kisebb vagyonom lenne” - írja Simon Chapman, a Sydney Egyetem munkatársa a The Conversation oldalon. A szakértő összegyűjtött tíz gyakori tévhitet, amiket saját és környezetünk egészsége érdekében ideje átértékelnünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az illatok, melyek megváltoztatják az életét

etelka 2016. március 24., csütörtök 11:27

Feller Adrienne törékeny, vékony nő. Amikor leülök vele az irodájában beszélgetni, olyan nyugalom veszi körül, hogy rögtön úgy érzem, jó helyen járok. A szobában különösen finom illat terjed, és ahogy hallgatom, az jut eszembe, hogy ez a nő rátalált valamire, amire nagyon sokan csak szeretnénk rátalálni. Nála ez az aromaterápia. Erről beszélgettem vele.

Hogyan került kapcsolatba az aromaterápiával?

20 évesen férjhez mentem, majd Svédországba költöztem. Ott folytattam a tanulmányaimat. Először reál irányba indultam, de nagyon hamar rájöttem, hogy emberekkel akarok foglalkozni. Emlékszem a pillanatra, amikor ez megfogalmazódott bennem. Késő nyári délután volt, Stockholm utcáin sétáltam, amikor belémhasított az érzés, hogy más irányba kell mennem, teljesen téves az eddigi út. Amilyen hirtelen jött a felismerés, olyan gyorsan adtam be a felvételi kérelmemet Stockholm akkori legnevesebb Szépségterapeuta Intézetébe, mely nemzetközi (IA – International Astetisiens) oklevelet adott. Nagyon meghatározó volt az ott eltöltött tanulmányi időm. Kiváló tanáraimtól emberi és szakmai tartást egyaránt kaptam és egy olyan holisztikus szemléletet sajátíthattam el, mely a mai napig a fundamentumát adja szakmaiságomnak. Nagyon nagy szó volt abba az iskolába járni. Nem csak azért, mert sok pénzbe került, hanem legfőképpen azért, mert nehéz volt felvételt nyerni. Minden nap öröm és megtiszteltetés volt számomra, hogy oda járhattam. A szakma pedig olyan természetességgel simult a kezembe és a szívembe, hogy nem volt kérdés, jól döntöttem. Épp a szakdolgozatomra készültem, amikor egy könyvesboltban - szakirodalom után kutatva - egy könyv szabályosan rám esett. Utánanyúltam, hogy felvegyem, és ahogy be akartam csukni a szétnyílt könyvet, azt olvastam benne, hogy AROMATERAPEUTA. Nagy betűkkel volt középre írva. Ahogy elolvastam, azt éreztem, ez az, amit szeretnék. Én aromaterapeuta leszek! Furcsa érzés kerített hatalmába, hiszen fogalmam sem volt róla, hogy ez tulajdonképpen mit jelent, de – talán nem tűnik túlzásnak – mintha mindig is erre készültem volna, és szinte megrészegültem az érzéstől. Olyan volt, mintha szerelembe estem volna, flow élmény kerített hatalmába. Biztosan éreztem, hogy ez az utam, de persze hozzá kell tennem, hogy mindez ösztönös volt bennem. Nagyon fiatal voltam, és egyáltalán nem foglalkoztam semmilyen sorsszerűséggel, sem a véletleneken nem időztem el. Természetesen megvettem a könyvet, és minden erőmmel azon voltam, hogy megtaláljam azt a képzést, ahol elmélyülhetek az aromaterápia tudományában. Közben a családommal visszaköltöztünk, de az utam újra Stockholmba vezetett, mert ott indult az aromaterapeuta képzés. Ekkor még nem tudtam, hogy életem egyik legnagyobb kalandjának küszöbén állok.

Mi az aromaterápia?

Az aromaterápia az aromás növényekből kinyert illóolajok egészségmegőrző terápiás alkalmazása. Az aromaterápia bölcsőjének Egyiptomot tekinthetjük, ahol már időszámítás előtt 4500 évvel, bizonyíthatóan alkalmazták ezt a testre és lélekre egyaránt ható terápiát. Keretes Az angol és a francia aromaterápia Az angol aromaterápia az ajurvédikus gyógyászatból nőtt ki, legfőbb eleme, hogy az illóolajokat kis mennyiségben, főként masszázshoz, párologtatáshoz, és fürdőben alkalmazza. Általánosságban a gyöngéd, kontraindikációk nélküli illóolajokat helyezi előtérbe. Elsődleges célja a jó közérzet megteremtése. A francia aromaterápia nagy hangsúlyt fektet az illóolajokban lévő molekulákra, azok hatásaira. Éppen ezért kizárólag szigorúan bevizsgált illóolajokkal dolgozik. Az illóolajokat célzott terápiákban, akár nagy dózisban is alkalmazza. Fő eleme a test bedörzsölése, de a belső alkalmazás is gyakori eszköz. A francia iskola ezért is fordít kiemelt figyelmet az illóolajok tisztaságára, kontrollált minőségére. A terápiák középpontjában a testi-lelki egészség helyreállítása áll. Különbséget tesz akut és krónikus állapotok között, és ennek megfelelően alkalmazza az illóolajokat rövidebb, vagy hosszabb távon.

Hogyan folytatódott az ismerkedés az aromaterápiával?

Stockholm után, ahol az aromaterápia angol irányzatát sajátítottam el, az utam Franciaországba vezetett, ahol a francia vonalat tanulhattam meg. Több éves folyamat volt, orvosokkal és gyógyszerészekkel együtt ültem a szemináriumokon. Egy teljesen új világ nyílt meg előttem. Érdekes emberekkel találkoztam, újfajta szemlélettel gazdagodtam. Lelkesedésem pedig egyre csak nőtt. Talán ennek a lelkesedésnek köszönhető, hogy a környezetemben többen jelezték, szívesen elsajátítanák az aromaterápia alapjait, és szeretnék, ha ebben segíteném őket. Így történt, hogy bár sosem volt szándékom az aromaterápia tanítása, mégis mivel az érdeklődők, a tanulni vágyók száma egyre csak nőtt, tulajdonképpen engedtem a hívásnak, és 16 évvel ezelőtt férjemmel közösen életre hívtuk a Panarom Aromaterapeuta Intézetet. A tanítás és a gyógynövényekkel való gyógyítás, mondhatnám családi örökség. Az apai üknagyapám gyógyító volt, a dédnagyanyám, akiről gyerekkoromban sok történetet hallottam, rendkívül bölcs, nagy hírben álló füvesasszony volt, innen a gyógynövények iránti tisztelet. A nagyapámnak olajütő malma volt és legendásan finom olajokat préselt. Az édesanyám háziorvos mellett nővérként dolgozott. Kicsi lányként anyámon lógva, ruhájába kapaszkodva mentem vele, és néztem, hogyan segít az embereknek. Fantasztikus élmény volt, ebbe nőttem bele. Nálunk mindennapos volt, hogy becsöngettek, segítséget kértek és kaptak. Mindegy volt, hogy hajnal van vagy éjszaka. Minderre visszagondolva tulajdonképpen egyáltalán nem meglepő az életem alakulása, az emberek felé való odafordulás és segítségnyújtás természetes dolog a számomra. Úgy érzem, az egész életem mindig is ebbe az irányba mutatott.

Ebből hogyan lett egy saját illóolaj márka?

Ahogy elmélyedtem az aromaterápia francia irányzatában, egyértelművé vált, hogy az illóolajok minősége kulcsfontosságú, nem csak az alkalmazott terápia sikerében, de a káros mellékhatások elkerülése miatt is. Ezért szükségszerű volt, hogy megbízható, terápiás alkalmazásra alkalmas illóolajok forgalmazásába kezdjek, melyek többszörös bevizsgáláson átesve, megfelelnek a legszigorúbb követelményeknek is. Így született meg 15 évvel ezelőtt a Panarom márka. Mivel az illóolajok csodálatosan alkalmazhatók a szépségápolásban is, és jómagam szépségterapeutaként is működtem, magától értetődő természetességgel készültek el az aromaterápiára, és a természetes növényi hatóanyagokra épülő kozmetikumok, az Adrienne Feller szépségápolási termékek.

Milyen a jó illóolaj?

Sokszor feltett, nagyon fontos kérdés. Az első, amit mondanék, hogy a kiváló minőségű illóolaj kincs! Ahogy a növény számára az illóolaj valójában egy immunválasz, úgy az ember számára éltető erő, támogató és egészséget helyreállító, szelíd ajándék a természettől. Ajándék, amit ha kellő szakértelemmel, jól használunk, az életünk jobb, teljesebb lesz. A tiszta, jó minőségű illóolaj, mint ahogy azt korábban is említettem, alapfeltétele az aromaterápia sikerének. A prémium minőségű illóolaj a gondos termesztéssel kezdődik, majd a megfelelő időben történő begyűjtéssel, a szakértelemmel, odafigyeléssel elvégzett desztillációval folytatódik és a lelkiismeretes, gondos tárolással végződik.

Az illóolajok bevizsgálása a szakember számára azért fontos, hogy tisztában legyen a molekulák százalékos összetételével, mert ez határozza meg az illóolaj terápiás hatását. A laikus felhasználó számára pedig biztonság, mely garantálja, hogy hamisítatlan, terápiás minőségű illóolajat tart a kezében. Felettébb gyanús, ha az illóolajok 300 Ft-os egységárban vannak. Biztosak lehetünk abban, hogy kémiailag előállított illatanyaggal van dolgunk, ami nem illóolaj! A szervezetre minden formában káros, még belélegezve is! Az is árulkodó jel, ha minden illóolaj hasonló áron van. Ebben az esetben is valami nem kívánt turpisság van a dologban, hiszen minden növény más, mindegyiknek más az illóolajhozama, innentől kezdve lehetetlen, hogy egy áron kerüljenek forgalomba.

Ugyancsak árulkodó jel, ha minden illóolaj víztiszta, könnyen folyó, hiszen az illóolajok színe a sötét barnától, a kikerics sárgáig variálódik és sűrűségükből adódóan különbözőképpen cseppennek ki az üvegből is. A hamisításnak sokféle fajtája létezik, egymással keverik - például a rózsát pálmarózsával és gerániummal, majd rózsa illóolajként adják el -, vagy harmadlepárlású illóolajat első lepárlásúként árulnak, de a legrosszabb, amikor színtelen, szagtalan folyadékkal hígítják, amit nagyon nehéz, majdhogynem lehetetlen szakavatatlan orrnak kiszűrni. A legbiztonságosabb módja a beszerzésnek éppen ezért, ha aromaterapeutától kérünk tanácsot. A mi palettánkon jelenleg 120 illóolaj van, kizárólag a legjobb helyekről kerülnek hozzánk, és mielőtt a polcra helyeznénk őket, bevizsgáltatjuk őket. Így a vásárló biztos lehet abban, hogy a legkiválóbb minőségű illóolajat kínáljuk neki.

Hogyan történik egy aromaterápiás kezelés?

Minden kezelés egyénre szabott. Első lépésként egy átfogó beszélgetés során anamnézist veszünk fel. Felmérjük az esetleges kontraindikációkat és azt, hogy miben, és hogyan tudunk segíteni. Ha például valakit migrén gyötör, akkor két úton haladunk. Mivel a fájdalom a legtöbb esetben pangást jelez a testben, a fejfájás pedig sokszor az emésztőrendszerrel kapcsolható össze, adott esetben a máj és az epe működésének zavarára utaló jel, ezért az emésztés támogatása lesz a cél, továbbá a stresszoldás. A fejfájásra is adunk helyileg fájdalomcsillapító, enyhítő hatású illóolajokat. Fejfájásra az előbb említettek miatt, például adhatjuk a borsmentát, mert epeműködést serkentő és fájdalomcsillapító, valamint az orvosi levendulát, mert a benne lévő linalil-acetát miatt kiváló stresszoldó, és az édesköményt az emésztést támogató, könnyítő hatása miatt.

Ezek az olajok azért nem olcsók. A kiváló illóolajnak a ráfordított energia és egyéb más tényezők (kézzel gyűjtik be, kisebb illóolajhozam stb.) miatt ára van. Azonban a végeredményt illetően mindenképpen ár-érték arányos! Egy csepp prémium illóolaj az illatával betölti a teret, a terápiás hatása pedig mindig igazolja magát. A minőség alapvetően nem alku tárgya. Ez nem luxus, mert ahhoz, hogy a kívánt hatást elérjük, ahhoz a legjobb minőség szükséges.

Hogyan alkalmazhatóak az illóolajok a várandósság és a szülés során?

Az egyik legnagyobb eredménynek tartom, hogy terjedőben van a magyarországi szülészeteken - főként Budapesten - az aromaterápia alkalmazása. Óriási köszönet jár ezért azoknak a szülésznőknek, akik nyitottak voltak erre, és eljöttek hozzánk mindezt megtanulni és azoknak az aromaterapeutáknak, akik szüléskísérésben tevékenykednek. Ez több mint 10 évre visszanyúló történet, melynek eredményeként ma már az orvosok egy része is kezd nyitottá válni a fájdalomcsillapítás ezen gyöngéd alternatívája iránt. Az egész szüléskísérés, támogatás nagyon fontos dolog. A népi hagyományban is voltak támasztóasszonyok, akik azzal, hogy jelen voltak, masszírozták a nők hátát és imádkoztak, óriási segítséget nyújtottak a szülő asszonynak és a megszülető gyermeknek. Az illóolajok vegyületei és a gyöngéd, szeretetteli érintés felszabadítja az opiátokat, az endorfint és az oxitocint, a szervezet fájdalomcsillapító morfinjait, melynek hatásaként elviselhetőbbé és bátran ki merem mondani, örömtelivé válik a szülés. Az aromaterápiát szerencsés esetben már a várandósság idején is alkalmazzuk stresszoldás, ráhangolódás, önismeret és blokkoldás gyanánt. Rendkívül előremutató, ha terapeutaként már a várandósság ideje alatt bensőséges kapcsolatot tudunk kialakítani az asszonnyal, ami teret adhat arra, hogy még a szülés előtt felszínre kerüljenek régen elfeledett, szőnyeg alá söpört félelmek, sérelmek, fájdalmak, melyek akár akadályt is jelenthetnének egy szép szülésélmény megélésében, mert meghosszabbíthatják a vajúdást, de akár meg is akaszthatják a szülés folyamatát. Az aromaterápia abban is nagy segítséget nyújt, hogy az asszony a szülés élményében, mely kórházi körülmények között, sajnos gyakran stresszként megélt történet, az ismerős illatok és érintés által hamarabb tud a szülés-születés hullámára felkerülni és könnyebben tudja átadni magát az elengedés folyamatának, a szülés csodájának.

Megfigyeltük, hogy azok a babák, akiknek az anyukái a várandósság alatt aromaterápiával találkoztak, sokkal nyitottabbak lettek az illatokra. Kicsi „orrok” születnek, akik érzékenyen fogják megélni a világ illatait. Mondok egy érdekes példát: van egy Mesélő Hold nevű illólajkeverékünk, melyet olyan kisbabáknak készítettünk, akik nehezen tudnak elaludni. Ebben nyugtató, lazító hatású illóolajok vannak. Ahogy párolog, elmondhatatlan finom illat tölti be a babaszobát. Ha ezt az olajat a mama a várandósság ideje alatt minden nap szagolgatja és közben mesét olvas, vagy énekel, akkor a magzatban összekapcsolódik ez az illat a nyugalommal, az örömmel, és amikor megszületik, és újra megérzi az illatot, akkor tulajdonképpen anyaméh élményt kap.

Mi izgatja legjobban az aromaterápiában?

Két fő terület van, ami különösen érdekel. A szülészet és a hospice. Az élet kezdete és vége. Mindkét helyzetben különösen szépen lehet az illóolajokkal segíteni, és úgy gondolom, kiváltság mindkét folyamatban kísérőként jelen lenni. Hiszem, hogy csak az a nép tud méltóképpen élni, aki megadja a tiszteletet a születésnek és az elmúlásnak.

Az élet végén hogyan?

Az érintéssel, a jelenléttel, az illatok erejével. Olyan illatokkal, melyek segítik a befelé fordulást, az elengedést, a megbocsátást, a félelem oldását, melyek a „kapuig” kísérnek. Az aromaterápia komoly betegségekben is tud segíteni? Nem szabad elfelejteni, hogy a megelőzés a legfontosabb. Ma már tudjuk, hogy az állandó stressz és félelem a gyökere a betegségek kialakulásának. Az aromaterápiát pedig kiválóan lehet alkalmazni az előbb említett állapotok enyhítésére, megszüntetésére. A kialakult betegségekben is jól lehet alkalmazni az aromaterápiát, fájdalomcsillapításra, nyugtatásra illetve a szervezet öngyógyító mechanizmusának felélesztésére, az immunrendszer erősítésére is tökéletes megoldás.

Vannak illóolajok, melyek kiváló nyákoldó, köptető hatásúak, vannak, melyek gyulladáscsökkentőek, vírus-, baktériumölőek és vannak kiváló gombaölő hatású olajok is. Komolyabb betegségeknél inkább mint komplementer gyógymód jelenik meg az aromaterápia, ami szintén nem elhanyagolható.

Legnagyobb siker?

Az, hogy a szülészeteken jelen vannak az illóolajok, nagy siker. Az, hogy rengeteg ember életében pozitív változást hoztunk az elmúlt másfél évtizedben, hatalmas siker és elmondhatatlan öröm. Látni, ahogy a hallgatóink képzésről képzésre hogyan változnak, nyílnak meg és találnak önmagukra, óriási örömöt jelent. Hogy sok óvodában és iskolában használják az illóolajokat a figyelem serkentésére, stresszoldásra és a jó közérzet megteremtésére, több mint amit reméltem. El kell mondjam, hogy végtelenül hálás vagyok, és örömmel tölt el minden egyes nap, mert egy olyan igaz ügy mellett állhatok, ami az emberek életébe változást hoz. És ahogy az emberek változnak, úgy a világ is változni tud, jobbá, nemesebbé, igazabbá válik.

A Panarom cég története

Több mint 15 éve, hogy az akkor még Panarom Naturkozmetika Kft. egy három fős családi vállalkozásként elkezdte forgalmazni 100% tisztaságú prémium minőségű illóolajait, növényi olajait és kivonatait, valamint elsőként az országban elindította aromaterapeuta képzéseit. A cég 2008-ban elkezdte első bio alapanyagú szépségápolási termékei forgalmazását is, melyek Adrienne Feller néven prémium kozmetikai márkát képviselnek, illetve egy egyedülálló oktatási metódussal kiegészülve egy szépségterapeuta oktatóközponttá fejlődtek. A cég a dinamikus növekedésnek köszönhetően tavaly év vége óta Adrienne Feller Cosmetics Zrt.-ként - immár 15 embert alkalmazva - stabil szereplőként van jelen a hazai és nemzetközi natúr- és prémium professzionális kozmetikai termékek piacán.

Így nem lesz bunkó egy külföldi munkahelyen

Edicsek 2016. március 24., csütörtök 09:32

Ha másik országban vállal munkát, nemcsak az töltheti el aggodalommal, hogy mennyire fog megfelelni az ottani elvárásoknak miközben még az idegen nyelvet is próbálja hibátlanul alkalmazni, de az is fontos, hogy mennyire tudja tartani magát az irodai élet etikettjéhez. Különböző országokban az üzleti életben is vannak különbségek, nem csak a kulturálisban. A Viking Direct nevű cég 11 országban foglalkoztat 1300 munkavállalót, és tapasztalataikat egy infografikában gyűjtötték össze, amibe a tiltólistás és a kötelező elemek mellé néhány tényt is beépítettek. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért váltanak a nők munkahelyet a harmincas éveikben

ermiz 2016. március 23., szerda 16:32

Nagyon sok oka lehet annak, hogy valaki úgy dönt, inkább másik munkahelyet keres magának, mondjuk lehet, hogy hülye a főnök, unalmas a munka vagy túl sok a meló. A harmincas nőknél pedig sokan gondolhatnak arra, hogy a munka és magánélet egyensúlya miatt szánják rá magukat a nagy döntésre, pedig ICEDR (International Consortium for Executive Development Research) világméretű, az 1980 és 2000 között született nőkről szóló kutatása szerint a legtöbbször őket is az motiválja, mint a férfiakat, vagyis szeretnének többet keresni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hat kirándulótipp a tavaszi szünetre Mátrától a Tátráig

travelo 2016. március 23., szerda 10:41

Ha vannak gyerekei, érdemes kihasználni a most startoló tavaszi szünetet, és elvinni őket természetet járni. Mi pedig segítünk abban, hogy megtalálja a megfelelő úti célt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 133

Blogok, amiket olvasunk

FAPADOS Új menetrend és a legjobb jegyek

Tippek a jó előre tervezőknek, mi az, amire most kell lecsapni, és mi az, amit egyelőre bottal sem piszkálunk, mert annyira drága még. Fapados tippek a profiktól.

FILMVILÁG Csapatjátékos, Robinson, filmes hős

"Most már megpihenhetsz, hiszen filmértékek sokaságát hagytad magad után." A népszerű-tudományos dokumentumfilmek csodálatos egyéniségétől búcsúzunk.

KETTŐS MÉRCE Gyerekek a rácsok mögött a határon

A menedékjogi törvény módosítása embertelen. Európa álszent, helyettük végeztük el a piszkos munkát. Bonyolult kérdés, sok erkölcsi buktatóval.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

  • Még több Málta Pazar látnivalók, színes programok és garantált napsütés Máltán.
  • Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.
  • Varázslatos gyöngyszemek az azúrkék tengerben, vagy Guadeloupe-tól Savonáig.
  • Vegyen ki egy-két hét szabadságot, és használja fel SZÉP kártyáját belföldön! Segítünk!

Hirdetés