ÉLETMÓD

Kevesebbet iszik, aki leszokik a dohányzásról

Brownie 2016. augusztus 12., péntek 17:25

Eddig úgy tudtuk, hogy a dohányzásról leszokni vágyók általában több alkoholt fogyasztanak. Egy, a BMC Public Health című folyóiratban megjelent friss tanulmány azonban ennek ellenkezőjét állítja, vagyis azt, hogy enyhül az alkoholfogyasztás mértéke azoknál, akik leteszik a cigarettát.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Sokat versenyzik? Fusson aszfalton!

Dívány 2016. augusztus 12., péntek 10:37

Ha valaki szívesen indul városi futóversenyeken, akkor nincs mit tennie, meg kell barátkoznia azzal, hogy a betonon és aszfalton kell rónia a kilométereket,a profi sportolók nagy része is ilyen felületeken fut. Az egy dolog, hogy a természetben sokkal nagyobb élmény futni, de a beton merevsége miatt az sem mindegy, hogy milyen cipőt választunk, hiszen így az edzés valamivel megterhelőbb lehet az ízületekre (legalábbis sokan ezt állítják). Persze a jó lábbeli sem nyújt teljes védelmet (sőt), a technika is számít.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pattanjon gördeszkára, ha unja a gyaloglást!

Tuna Judit 2016. augusztus 11., csütörtök 18:25

Nagyon régóta jelen van a gördeszka Magyarországon, és az évek alatt rengeteg változáson ment keresztül a műfaj.  Ma már talán sokan nem is tudják, hogy 20 évvel ezelőtt még az volt az egyik legmenőbb dolog, hogy az ember saját maga rakhatta össze a deszkáját. Nyilván ezt ma is lehet, de ez leginkább csak a „skateshopokra” jellemző, a sportboltokban leginkább kész deszkákat lehet venni. Pedig irtó jó élmény összeválogatni a lapot, felfüggesztést, kereket, mondjuk húzósabb is, mint például egy Decathlonos változat.

Szegál Róberttel, a Wakeshop egyik munkatársával a magyarországi deszkástársadalomról beszélgettünk, illetve arról, hogy milyen típosú gördeszkák vannak és hogy kinek, melyik a legmegfelelőbb. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nézzen ma éjjel IGAZI augusztusi tűzijátékot - megjöttek a Perseidák!

Miklya Anna 2016. augusztus 11., csütörtök 15:34

A nyárban annyi jó dolog van (hogy szerintem a telet be is kéne tiltani - a szerk.), de az olyan alapvető örömökön túl, mint hogy nincs vaksötét délután négykor, meg látjuk napközben az ég színét, a természet mindent megtesz azért, hogy emlékeztessen rá, hogy A NYÁR JÓ DOLOG, ÉRTEM?! Itt van például az egyik legnagyobb látványosság, a Perseidák érkezése, ami pont nyár derekán ér el minket, hogy pokrócon a fűben fetrengve bámulhassuk az éjszakai eget és számolhassuk a hullócsillagokat, és mindenféle jó dolgokat kívánhassunk (például, hogy ne legyen vége a nyárnak). Ha csak az ablakból vagy a teraszról nézné, akkor viszont nem sokat fog látni belőlük: adunk pár tippet, hol és hogyan érdemes próbálkozni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudja, mennyi ideig maradnak a drogok az emberi szervezetben?

Brownie 2016. augusztus 10., szerda 18:22

Bár egyre több közegészségügyi szerv ért egyet abban, hogy az illegális drogok használatát nem bűncselekményként, hanem egészségügyi problémaként kellene kezelni, az élsportolók, a kormányzati kémek vagy a megszállottan szigorú szülők gyerekei valószínűleg mind jól tudják, hogy sokkal könnyebb megbukni egy-egy drogteszten, mint ahogy azt sokan gondolják - írja az IFLScience. Számos kábítószer kimutatható a vizeletből, a vérből, a verejtékből, a nyálból vagy a körömből, de még a haj- és szőrszálakból is, hiszen a várt hatás elmúlását követő néhány nap alatt még egy csomó olyan kémiai és biológiai folyamat zajlik le, ami miatt pozitív lesz a drogteszt. Eláruljuk, pontosan mi történik a szervezetben a kábítószer-fogyasztás után, és azt is, hogy mennyire pontosak a drogtesztek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Három úti tipp Dalmáciába készülőknek

travelo 2016. augusztus 10., szerda 13:11

Horvátországban szeretne nyaralni idén, de még mindig nem döntött, merre? Nemrégiben Dalmáciában – azon belül is Trogir környékén – jártunk, és ha ránk hallgat, ön is erre veszi az irányt. Itt két világörökségi óvárost és egy pazar nemzeti parkot is letudhat akár három nap alatt, de azért érdemes a pihenésre is időt hagyni. Hazafelé pedig feltétlen húzzon rá pár órácskát a nyaralásra azzal, hogy nem vezet egyenesen haza, hanem megáll mondjuk Zágrábban, vagy a csodás, és kevésbé ismert Varasdon. Mutatjuk a részleteket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az együtt élő nők menstruációs ciklusa tényleg összehangolódik?

Brownie 2016. augusztus 10., szerda 08:31

Biztosan hallott már arról a máig elfogadható tudományos magyarázat nélkül maradt jelenségről, amikor az együtt élő vagy egymáshoz közel álló nők menstruációja egymáshoz igazodik. Vagy talán meg is tapasztalta azt a környezetében. A különös törvényszerűségre többféle hipotézist felállítottak már, de eddig egyik sem állta meg maradéktalanul a helyét. „Egy népszerű hiedelem szerint az úgynevezett szinkronizált menstruáció a feromonoknak  köszönhető, amelyek lehetővé teszik az ugyanazon fajba tartozó egyedek nonverbális kommunikációját” - írja Alexandra Alvergne, az Oxfordi Egyetem kulturális antropológiával foglalkozó munkatársa a The Conversation oldalon.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért ne tartsa magán fesztiválozás után a karszalagot

Dívány 2016. augusztus 9., kedd 17:08

Egy ausztrál rádióadó Facebook-oldalán találtunk rá arra a videóra, ami alátámasztja abbeli véleményünket, miszerint a fesztiválozás után ne_tartsuk_a_csuklónkon_a_karszalagot! Még nosztalgiából sem! Több szempontból sem szerencsés, ha hónapokig, sőt évekig rajtunk marad kedvenc fesztiválunk belépője. Egyrészt a koszos, kopott, leginkább patkányfarokra emlékeztető karszalagok kicsit sem nyújtanak esztétikus látványt, és egészségünk szempontjából is aggályosak. Részletek a hajtás után! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nyaralási kisokos munkamániásoknak

Edicsek 2016. augusztus 8., hétfő 09:45

A nyaralás és a kikapcsolódás sokaknak gondot okoz, hiszen fejben még ilyenkor sem tudnak teljesen elszakadni a munkától, egyfolytában azon stresszelnek, hogy vajon minden rendben van.e nélkülük a munkahelyükön. Pedig kellő tervezéssel és odafigyeléssel még a munkamániások is ki tudnak kapcsolni, csak be kell tartani néhány szabályt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gombás fertőzések: ügyeljen a higiéniára és az immunrendszerére!

ST 2016. augusztus 7., vasárnap 16:47

A nyári időszak nemcsak a felhőtlen boldogságról, a napsütésről, a nyaralásról és a bulikról szól. Ilyenkor sajnos erősen elszaporodnak a gombás fertőzések is, amik a test szinte bármelyik területén jelentkezhetnek.  Megelőzésükhöz nemcsak elővigyázatosnak kell lenni, hanem arra is figyelni kell, hogy az életmódunk megfelelő legyen, hiszen az immunrendszer gyengesége a fő oka annak, hogy a gombák kontrollálatlanul képesek szaporodni. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Takarítási menetrend: ezek a napi, heti, havi és éves teendők

Dívány 2016. augusztus 7., vasárnap 13:35

Számtalaníszor írtunk már arról, hogy mik a legmocskosabb helyek otthon vagy az irodában, illetve arról, hogy mit hányszor illene takarítani, tisztítani. Persze nehéz mindezt fejben tartani, és mindenkinek megvan a bevett rutinja. Ha mégsem vagy éppen változtatni szeretne rajta, akkor ajánljuk a Good Housekeeping menetrendjét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A friss levegő jót tesz az önbecsülésünknek

(sze) 2016. augusztus 6., szombat 18:10

Azt eddig is tudtuk, hogy természetben lenni egészséges. Most azonban egy tanulmánnyal azt is alátámasztották, hogy az önbizalmunkra is pozitív hatással bír a szabad levegőn töltött idő.

Távolról sincs vége, olvasson még »

4+1 különleges helyszín, ha már unja a jógastúdiókat

S-W. Zsó 2016. augusztus 6., szombat 07:59

Ha unja a jógázást a négy fal között, esetleg már rá is szokott a szabadtéri jógára, akkor ennek a hírnek örülni fog: Budapesten egyre több rooftop bárban lehet már befelé fordulni és meditálni. Az elmúlt hetekben több helyen is kipróbáltuk, milyen a város felett gyakorolni. Hol délelőtt, hol naplementében nyomtuk az ászanákat, de olyan télbiztos tetőteraszt is találtunk, ahol egész évben várják a magasban jógázni vágyókat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezekért érdemes útra kelni augusztusban

travelo 2016. augusztus 5., péntek 17:18

Ingyenes családi fesztivál Pécsen, felejthetetlen operaelőadások és idilli kirándulások Salzburgban, őrült paradicsomhajigálás Spanyolországban. Ne bánkódjon, ha nincs még augusztusra programja, mire a cikk végére ér, több is lesz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyen dinnyemagot, jó lesz!

Dívány 2016. augusztus 5., péntek 09:42

A fenntarthatóság egyik alapköve, hogy megpróbálunk mindent felhasználni, (szinte) semmi nem kerülhet a kukába. Gyerekként a görögdinnye magvából például ékszereket gyártottunk, de kiderült, hogy akár meg is ehettük volna, ugyanis többek szerint egészséges nassolnivaló. Részletek a hajtás után!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így tárolja gyógyszereit a hőségben!

Dívány 2016. augusztus 4., csütörtök 15:43

Van egy rossz hírünk, a kánikulában nemcsak arra kell odafigyelni, hogyan éli túl az utat a munkahelye és az otthona között, vagy mondjuk az éjszakát, vagy hol és hogyan tárolja az ételeit, hanem arra is, hova teszi a gyógyszereit, hiszen "a magas hőmérséklet általában gyorsítja a gyógyszerek hatóanyagainak lebomlását, emiatt pedig csökkenhet egy-egy készítmény hatása is. Sőt, egyes szereknél akár mérgező bomlástermékek is képződhetnek" - figyelmeztet a Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ennyit mozogjon, ha nem akar meghalni az ülőmunkától!

(bj) 2016. augusztus 4., csütörtök 12:25

Ha 8 órát ül a munkahelyén, bizonyára érzi, hogy ezzel nem kedvez egészségének. És igaza is van; már számos kutatás bebizonyította, hogy az ülőmunka bizony egészségtelen. Azért van egy jó hírünk: egy nemzetközi tudóscsoport ugyanis bebizonyította, hogy már napi egy órás fizikai igénybevétellel kiküszöbölhetők az ülőmunka okozta egészségügyi kockázatok.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Jobb szexet várunk a nyaralástól, de általában csalódnunk kell

(sze) 2016. augusztus 3., szerda 12:34

A Durex kétezer felnőtt részvételével készített egy felmérést, amiből kiderült, hogy az emberek 52%-a reménykedik abban, hogy nyaralás alatt a hétköznapinál jobb lesz a szex, ugyanakkor 60%-uk bevallotta, hogy a gyakorlat nem ezt igazolta. Ez a szám nem túl meglepő, mivel az emberek 40%-a kevésbé hajlamos kezdeményezni, ha partnere a telefonját nyomkodja az ágyban, és 41%-uk bevallotta, hogy a nyaralós estéket ugyan egymás mellett ülve töltik, de külön képernyőket nézve.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A CrossFit veszélyei a levált retinától a bevizelésig

Dívány 2016. augusztus 3., szerda 11:30

Crossfitezik az egész világ. Jó, nem az egész világ, de amióta Greg Glassman és Lauren Jenai 2000-ben kitalálta ezt a mozgásformát, rengeteg rajongója lett. A CrossFit olimpiai súlyemelésből, poilometrikus -, erőemelő - és gimnasztikai gyakorlatokból áll, és az egész testet átmozgatja. A népszerűséggel pedig együtt jár, hogy ellenzői, kritikusai is adódnak - a Train With Brain blog írója és szerkesztője egyik cikkében hevesen bírálta ezt a fajta edzésmódszert. Állítása szerint a CrossFit nem más, mint ügyes marketing, és amellett, hogy semmivel sem funkcionálisabb, mint bármelyik súlyzós edzés, kimondottan sérülésveszélyes. Nemrég a Vox össze is gyűjtötte, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek arra, aki crossfitezni kezd.

shutterstock 256985293
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezek az étrend-kiegésztők, amik tényleg segíthetik a fogyást

Dívány 2016. augusztus 2., kedd 18:43

Ahhoz, hogy a fogyás után elért testtömeg hosszú ideig fennmaradjon, a legtöbb esetben az életmód megváltoztatására van szükség, ami sok kitartást, odafigyelést és akaraterőt igényel. Ennél sokkal könnyebb utat kínálnak a különféle – gyors fogyást ígérő – étrend-kiegészítők. 

Évente közel 2000 új étrend-kiegészítőt dobnak piacra, melyek között egyre több a gyógynövénytartalmú szer. Ez a fogyasztó szemszögéből ítélve megnyugvást jelenthet, mivel sokakban a természetes eredetű gyógynövény az ártalmatlansággal fonódik össze, ezáltal kisebb a gyanú, hogy az egészségre veszélyt jelent. Sajnos ez egy erős gyökeret vert tévhit, mert a hatóanyag ártalmatlanságát illetően fontos kérdés többek között, hogy milyen növényből, a növénynek melyik részéből és milyen módszerrel nyerik ki a hatóanyagot. Előfordult már olyan eset, amikor egy alapvetően növényi eredetű fogyasztószerről kiderült, hogy véletlenül mérgező növény került bele, aminek több tucat belga nő veséje látta kárát, akiknél veseelégtelenséget okozott - írja legújabb hírlevelében a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ).

shutterstock 301460216

A hasonló esetek elkerülése miatt érdemes mérlegelni, hogy mennyire szükséges az adott szer alkalmazása, milyen információk állnak rendelkezésre az ártalmatlanságát illetően, milyen a termék összetétele és a minősége. Célszerű, ha ebben a kérdésben szakember (pl. dietetikus) segítségét kérjük - tanácsolja az MDOSZ, ami össze is gyűjtötte, hogy melyek a testtömeg csökkentésében hatásosnak vélt hatóanyagok és melyeknél nem bizonyított ez a hatás. Részletek a hajtás után!

Tudta-e, hogy

  • hazánkban három felnőttből kettő túlsúlyos vagy elhízott?
  • a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása 2009-hez képest közel ötödével csökkent, holott napi ételünk felét kellene a zöldségeknek és gyümölcsöknek kitenni, és ez a mennyiség növelését kívánná meg?
  • komoly problémát okoz az étrend-kiegészítők, köztük a fogyasztószerek hamisítása? A csalóka fogyasztószerekben például hashajtók, vízhajtók, és stimulánsok lehetnek „valódi” hatóanyagként.
  • az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján elérhető egy negatív lista, amely az étrend-kiegészítőkben alkalmazni nem javasolt növényeket tartalmazza?

Forrás: MDOSZ

Távolról sincs vége, olvasson még »

Magunknak köszönhetjük a rövidlátás rohamos terjedését?

Brownie 2016. augusztus 2., kedd 14:53

A múlt század óta globálisan és drasztikus mértékben terjed a rövidlátás. Felmérések szerint Délkelet-Ázsiában a hatéves gyerekek körében negyven, a fiatal felnőtteknél pedig már 80-90 százalék a rövidlátók aránya, és bár nyugaton nem ennyire drámai mértékben, de szintén növekszik a számuk. „Európában a 25-29 évesek közel felét érinti a probléma és elgondolkodtató, hogy a miópia előfordulása az 1960-as években születetteknél az 1920-as években született emberekéhez képest megduplázódott” – írja Chris Hammond, a King's College London szemész professzora a The Conversation oldalon. Szakértőket kérdeztünk arról, hogy mi állhat a járványszerű terjedés hátterében, és hogyan lehetne megelőzni vagy késleltetni a miópia kialakulását.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A futástól sokkal okosabb lesz

Edicsek 2016. augusztus 1., hétfő 17:49

A futás nemcsak az izmokat dolgoztatja meg, hanem az agyat is. Az eredetileg a Cell Metabolism című folyóiratban megjelent, de a New York Timesban is feldolgozott kutatás azt vizsgálta, hogy az aerob testmozgás hogyan hat az agyra. Jó hír azoknak, akik rendszeresen futnak, hogy a hobbijuk kifejezetten jó hatással van az egyik legfontosabb szervünkre, legalábbis az amerikai National Institutes of Health (Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet) legújabb tanulmánya szerint. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A vékony lányokat miért ér csesztetni?!

Farkas Edina Lina 2016. július 31., vasárnap 15:48

Amikor Palvin Barbara Sport lllustrated szereplése után az Instagramon sorra kapta a negatív, súlyfeleslegére utaló kommenteket, a sajtó egy emberként vette védelmébe a topmodellt és szólaltak fel a body shaming ellen. Ezzel természetesen mi is egyetértettünk – azzal viszont már kevésbé, hogy a sovány alkatúak kritizálása, becsmérlése ugyanakkor minden különösebb visszhang nélkül lehetséges. Mintha a vékony alkatúaknak járna a megszégyenítés. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A rózsaszín zajtól jobbat alszik és a memóriája is pengébb lesz

Lina 2016. július 31., vasárnap 10:44

Áthánykolódott éjszakák, hajnalig tartó agyalások, fáradt ébredések, és a kétségbeejtő érzés, hogy soha nem fog álom jönni a szemünkre. Ez az állapot egyáltalán nem ritka a XXI. század embere számára, ugyanis sajnos egyre gyakoribb, hogy valaki alvási problémákkal küzd. Kutatók csapatai próbálnak rájönni, hogy mivel lehet gyógyszerek nélkül leszedálni az agyat, és úgy tűnik, hogy bizonyos hangok kimondottan jó hatással vannak az alvásunkra. Egy német kutató,  dr. Jan Born szerint ha úgynevezett rózsaszín zajra alszunk el, az nemcsak pihentetőbb alvást segíti elő, hanem a memóriánkra is jó hatással van.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Strandszezon: Így kerülheti el a hüvelyfertőzéseket!

ST 2016. július 30., szombat 15:13

Ha nyár, akkor strand! És sajnos sok nőnek, ha strand, akkor hüvelyfertőzés. Ha szeretné nyugodtan élvezni a hűs vizet, akkor ezekre mindenképpen figyeljen oda!

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 131

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés