Heti 15 percet igénylő trükk a nyomasztó főnök ellen

Egy egyszerű megoldás segítségével leegyszerűsíthetjük és zökkenőmentesebbé tehetjük a főnökkel való kommunikációt.

Ha volt valaha olyan főnököd, aki néhány szavas „Hívj fel!” jellegű üzenetekben látta az ideális kommunikáció kulcsát, valószínűleg könnyen azonosulni fogsz a Quartz hasonló élményekről beszámoló írásával. Egy-egy rövid, kriptikus, egyetlen utasításból álló üzenet láttán sokaknak rándulhat görcsbe a gyomra, léteznek azonban olyan módszerek, amelyek segítségével megváltoztathatjuk, hogyan zajlik a főnökkel való kommunikáció. 

shutterstock 520789501

A Quartz szerzője szemlátomást a gyávább embertársainkhoz tartozik, annak ellenére is szorongás forrása volt számára egy-egy rövid üzenet, hogy megbízható, stabilan teljesítő munkaerő volt, ráadásul hamar kiderült, a kommunikálni kívánt üzenet szinte mindig pozitív tartalmú volt. Ennek ellenére stresszforrás volt számára a rejtelmes felhívásokkal való kommunikálás, éppen ezért a tettek mezejére lépett.

A számára enyhülést hozó megoldást egy 1954-es, Peter Drucker tollából származó, vállalatvezetéssel foglalkozó könyv szolgáltatta. A Druckertől ellesett tipp lényegében egy évente kétszer elküldött beszámoló, amelyben a dolgozók leírják, hogyan gondolkoznak a saját céljaikról, és azt is, miként látják a főnök által megszabott irányvonalat.

Ki-ki saját tűrőképességének megfelelően választhatja meg a beszámolók gyakoriságát, a Quartz a pánikszerű reakciók mellett jelentős kezdeményezőkészségről is tanúságot tevő írójának esetében ez egy heti rendszerességű üzenetet jelentett. A mindig ugyanazokat a kategóriákat tartalmazó üzenetet idővel annyira leegyszerűsítette, hogy annak megírása ne vegyen igénybe 15 percnél többet. A beszámolók a következő kategóriákat tartalmazták:

  • a héten befejezett munka
  • a folyamatban lévő projektek, azok határideje és potenciális akadályai
  • azok a feladatok, amik mások kooperációját igényelték.

Természetesen nem árt jelezni a feljebbvalóknak, hogy mi történik, ne okozzanak zavart a heti rendszerességgel érkező, személyre szabott 12 pontok. Mindazonáltal a módszer szemlátomást működik, a Quartz írójának gyomorproblémái úgy tűnik megoldódtak, és a fönökeivel való kapcsolata is szilárdabb lábakon áll a kiáltványok rendszeres útnak indítása óta. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek