ÉLETMÓD

Pakolj úgy, mint a pilóták és stewardessek!

2017. április 16., vasárnap 10:52

Ha valaki, ők biztosan tudják, hogyan kell kicsi gurulós bőrönddel utazni. 7 tipp profiktól!

Az egyik legnagyobb amerikai utazós magazin, a Condé Nast Traveler jó ideje faggatja a hosszú évek óta repülő nőket pakolási praktikáikról: nyilatkozott már nekik pilóta és több légiutas-kísérő is. A profik tanácsai a következő hosszú hétvégére – ami május elsején lesz, tehát nincs is olyan messze! – pakolva nekünk, földi halandóknak is jól jöhetnek.

shutterstock 384428065

Most Sylvie Benjaminnak, a Hawaiian Airlines 1996 óta repülő pilótájának, illetve Nicole-nak, Gretchennek és Jennynek, a több tízévnyi munkatapasztalattal rendelkező amerikai stewardesseknek a tippjeit mutatom. Ha valaki, ők biztosan tökélyre fejlesztették a csomagolást.

1. Lapogass, hajtogass, és csak végső esetben göngyölíts! Sokan esküsznek rá, hogy a ruhák felgöngyölítve kisebb helyet foglalnak, mint szépen összehajtogatva, de Sylvie Benjamin nem tartozik közéjük. "Kevésbé gyűrődnek össze a ruhák, ha előbb a nagyobb darabokat belesimítom a bőrönd aljába, és azokra fektetem rá szorosan összehajtva a továbbiakat. És csak a fennmaradó lyukakat tömködöm be olyan dolgokkal, aminek nem ártok a göngyölítéssel, például az edzőruháimmal" – magyarázza.

2. Nem mindegy a sorrend! A legnehezebb cuccaidat (pl. a cipőidet) a bőröndöd aljára tedd, mégpedig oda, ahol a kerekei vannak. Sokkal könnyebb úgy húzni magad után, hogy a megfelelő helyen van a súlypontja, és nem akar állandóan felborulni – tanácsolják a tapasztalt utaskísérők.

3. Használj ki minden szabad helyet! Ha teheted, a legnagyobb, legnehezebb darabokat (vastag pulcsi, kabát, csizma) vedd magadra az utazáshoz, így azok nem foglalnak helyet. A bőröndben pedig használj ki minden szabad teret, a zoknijaidat például tömködd be a cipőidbe.

4. Három pár cipő elég lesz! Ha már a lábbeliknél tartunk. A profik azt mondják, ez az, amiből mindenki többet pakol mint amennyire szüksége lenne. Három darab bőven elég, ebből eleve egyet felhúzunk, kettőt pedig a bőröndbe teszünk. Egy edzéshez és kényelmes sétához is alkalmas, sportos darab, egy elegánsabb, és egy flip-flop papucs, amire a pilóta és a stewardessek egybehangzóan esküsznek. Hozzáteszik még, hogy a cipőket egyesével nejlonzacskóba szokták tekerni, hogy ne koszolják össze a kis bőröndben a többi ruhát.

5. Válassz jó bőröndöt! Olyan drága dolog utazni szállástól a repülőjegyig bezárólag, erős a kísértés, hogy az egyéb kellékeken spóroljon az ember. Például a bőröndön. Pedig egy elromlott cipzár, egy döcögő kerék, egy rossz beosztású bőrönd megkeseríti az utat. A profik állítják, érdemes egyszer beruházni, és aztán 10-20 évig is simán kiszolgál egy jó bőrönd. Pár éve megkérdeztem egy magyar szakembert, ő melyik márkát ajánlja, ha biztosra akarok menni. Azt mondta, hogy több légitársaság – köztük olyan nagy nevek mint a Lufthansa – is a Rimowára esküszik, a „bőröndök Ferrarijaként” szokták emlegetni. (Mondjuk az ára is olyan.)

shutterstock 145225978

6. Multifunkció mindenek felett! Megdöbbentően sok helyet szabadíthatsz fel azzal a bőröndödben, ha jól átgondolod, hogy vajon nem tudja-e valami más is azt a funkciót betölteni, amit éppen be akarsz csomagolni. Kell kis takaró a gépre, és egy külön sál a hűvös estékre, vagy mindkettőre elég, ha magaddal viszel szép színes pashmina kendőt? Kell külön fényképezőgép, útikönyv és telefon is, vagy utóbbi kiváltja mindhármat? Rengeteg felesleges dolgot cipel magával az ember, pedig kis gondolkodással tényleg a felét otthon lehet hagyni.

7. Készülj fel a célpontodból! A legfontosabb tanács, hogy mindig keressünk rá az úti célunkra indulás előtt, ne fogalomtalanul induljunk neki a világnak. Banális példa, de nem mindegy, hogy lesz-e a szálláson hajszárító, sampon, balzsam, tusfürdő, testápoló. Mert ha igen, akkor tök felesleges ezeket bepakolni. De az időjárást is ellenőrizd, ha garantáltan gatyarohasztó hőséget mondanak, nyugodtan kiveheted a biztonság kedvéért betömködött második meleg pulcsit és harmadik hosszú nadrágot.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓZAN 7 világsztár, aki szakított az alkohollal

A Harry Potter, a Jóbarátok vagy épp a Szex és New York sztárjait sem kímélte a pia, van, aki azt mondja, a 30-at sem érte volna meg, ha nem változtat.

STÍLER Praktikák, ha minden reggel elkésel

Itt két perc, ott öt, meg még három, és már megint elkéstél? Öt tipp, ha szeretnéd a reggelt jobban kézben tartani, és végre nem utolsóként beesni a munkába.

KETTŐS MÉRCE Vagyonadó: tényleg erre van szükségünk?

A vagyonadó mellett és ellen is lehet érvényesen érvelni, a legjobb talán, ha először is végiggondoljuk, miről beszélünk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés