Tartasz az öregkortól? Eloszlatjuk a félelmeid!

Öregedni nyilván senki nem szeret, pedig minden életkornak megvan a maga szépsége, és ez nem csak egy jól hangzó klisé.

Kutatások bizonyítják, hogy nemcsak fiatalon vihetünk csúcsra bizonyos szellemi vagy fizikai képességeket. A Business Insideren bukkantunk rá arra az érdekes infografikára, ami szemlélteti, hogy mikor és miben remekelünk életünk során. Ezen felbuzdulva pedig utánajártunk, hogy milyen előnyökkel jár a korosodás, és hogy miért is nem ártana példát vennünk az idősektől. Feltéve, ha boldogok akarunk lenni.

Kognitív képességek és testi adottságok

Az említett infografikán többek között az is látszik, hogy a kisiskolás (7-8 éves) kor a legideálisabb időszak az idegen nyelvek elsajátítására. A nyelvészek és a pszichológusok ugyan még mindig nem tértek közös nevezőre abban, hogy pontosan mikor a leghatékonyabb a nyelvtanulás, abban egyetértenek, hogy a legtöbb ember számára a pubertás kor előtt sokkal könnyebb egy második nyelv elsajátítása. Az is kiderül, hogy átlagosan 22 éves korunkban a legjobb a névmemóriánk, 30-as éveinkben pedig az arcfelismerésben remekelünk.

Ami pedig a fizikai tulajdonságokat illeti: izmaink 25 éves korunkban a legerősebbek és ez a további 10-15 évben alig változik. Jó hír az is, hogy ez az egyik olyan adottságunk, amit a legkönnyebb fenntartani vagy fejleszteni - köszönhetően az állóképességet felturbózó edzéseknek. Sokunknak talán az sem újdonság, hogy csontozatunk 30 éves korunkig erősödik és körülbelül ekkor érik el a legnagyobb sűrűséget. Megfelelő kalcium- és D-vitaminfogyasztással hosszabb távon fenntarthatjuk ugyan a csontok egészségét, egy idő után azonban már ez sem segít, a kor előrehaladtával veszítenek sűrűségükből.

shutterstock 295062152

De mi lesz jobb ezután?

Például a szellemi teljesítményünk. Talán nem véletlen, hogy a Nobel-díjat nyerő emberek átlagéletkora 40 év, legalábbis a National Bureau of Economic Research tanulmánya szerint. De akkor sincs gond, ha nem pályázol ilyen komoly elismerésekre, a szakértők szerint ugyanis díjak nélkül is megállja a helyét az a koncepció, hogy 40 felett érünk el igazán kiemelkedő sikereket a karrierünkben.

De a vizsgálatok szerint mások érzelmeinek megértésében is sokkal jobbak a 40-es és 50-es éveikben járók a fiatalabbaknál. A tudósok mintegy tízezer embert vontak be abba a kutatásba, amiben az alanyoknak emberi szemeket ábrázoló fotókat mutattak, majd arra kérték őket, hogy próbálják meghatározni az adott személy érzelmeit. Az eredmények alapján a 40-60 éves korosztályba tartozók azonosították a legpontosabban és a leggyorsabban a kérdéses személyek lelkiállapotát pusztán azok tekintetéből.

De ez még nem minden. Egy Gallup-felmérésből kiderült, hogy Amerikában a 65 éves kor felettiek kétharmada meg van elégedve a kinézetével. A férfiaknak a saját külsejükről alkotott képe a 80 éves koruk körül a legpozitívabb, ennek a korosztálynak a 76 százaléka ugyanis egyetértett az alábbi állítással: “Mindig jól érzem magad a bőrömben”. A nőknél ez ez arány valamivel kisebb (70%) és átlagosan 74 éves korukban vélekednek így magukról.

Egy másik vizsgálatban pedig a kutatók arra kérték a résztvevőket, hogy egy képzeletbeli tíz fokos létrán értékeljék, mennyire boldogok. A legidősebb, 82-85 éves korosztály volt az, akik átlagban a legmagasabb szintet, a létra hetedik fokát jelölték meg a saját életükkel való elégedettség meghatározására.

Ezért (is) érdemes példát vennünk az idősebbekről

A szülőktől, nagyszülőktől és idősebb ismerőseinktől nagyon sok mindent tanulhatunk az élet apró örömeiről és a valódi értékekről. Vizsgálatok bizonyítják, hogy az életkor előrehaladtával az emberek egyre inkább a mindennapi tapasztalatokban találják meg örömüket, míg a fiatalok a rendkívüli, extrém élmények alapján határozzák meg magukat. A szakértők több mint kétszáz 19 és 79 év közötti nőt és férfit kérdeztek számukra boldogságot jelentő élethelyzetekről, amelyek között volt hétköznapi és különleges is. Az eredmények kimutatták, hogy a megkérdezettek közül leginkább az idősebbek voltak azok, akik a viszonylag átlagos, hétköznapi eseményeket (pl. egy séta a parkban vagy közös program a családdal) is kimondottan örömteliként élték meg, míg a fiatalok nem érték be ennyivel.

A nagy döntések ideje

Úgy tűnik, tényleg van valami ijesztő egy kerek évszámú születésnap közeledtében, a kutatók szerint a 29, 39, 49 és 59 évesek sokkal hajlamosabbak nagy (jó vagy rossz) döntéseket hozni és változtatni az életükön. Az eredmények szerint különösen nagy számban vannak a 9-es számmal végződő életkorúak olyan közösségekben, ahol társat keresnek, először futnak maratont vagy öngyilkossággal próbálkoznak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek