ÉLETMÓD

Tudja, melyik tévéműsor oldja a stresszt?

2017. március 17., péntek 07:27 |

Nem, nem a valóságshowk, és nem is a gyerekmesék, hanem az állatokról és növényekről szóló dokumentumfilmek. Egy új tanulmány szerint legalábbis a természetfilmeknek a jógához vagy a meditációhoz hasonló pozitív hatásai vannak - írja a Daily Mail

A Kaliforniai Egyetem kutatói összefogtak a BBC Earth tévécsatorna munkatársaival, hogy kiderítsék, milyen hatása van a természetfilmeknek a nézők aktuális kedélyállapotára. Megfigyeléseik alapján kiderült, hogy egy-egy rövidebb filmrészlet megnézése nemcsak a szorongás, a félelem és a fáradtság mértékének azonnali csökkentésében segít, de növeli az ámulat, az öröm és az elégedettség érzését. A The Real Happiness Project nevű kezdeményezés alkotói ezért arra törekednek, hogy minél közelebb hozzák a nézőket a természet világához - és ezzel hozzájáruljanak a lelki jóllétükhöz.

“Roppant izgalmas és hálás dolog látni, hogy egy természetfilm mennyire drámai hatással van a nézők hangulatára és mélyebb érzelmeire. Bízunk benne, hogy ezek a műsorok az emberek természetvédelem iránti elköteleződését is erősítik” - nyilatkozta Mike Gunton, a Planet Earth 2. producere.

A felmérésbe összesen 7500 embert vontak be a világ minden tájáról, akiket arra kértek, számoljanak be aktuális kedélyállapotukról, majd rövid jeleneteket játszottak le nekik különböző tévéműsorokból: drámákból, hírekből és természetfilmekből. A résztvevők reakcióit pszichometriai tesztekkel és “arctérképészeti” technológiával elemezték. Az eredmények alapján a természetfilmekből mutatott részletek különösen a nők érzelmi világában váltottak ki komoly hatást, a 16-24 évesek körében pedig elsősorban a szorongás, a szellemi túlterheltség és a fizikai fáradtság érzését enyhítették.

GettyImages-461039850
Fotó: Dan Kitwood / Getty Images Hungary

A kutatás keretein belül további 150 tanulmányt elemeztek, és Dacher Keltner, a Berkeley Egyetem professzora azt találta, hogy a természethez való közelségünk a figyelmünket és a kognitív teljesítményünket is növeli, miközben biztosítja a lelki nyugalmunkat. Ez nem is olyan meglepő; mindenki megtapasztalhatta már, hogy mennyire fel lehet töltődni a természetben. De úgy látszik, a virtuális természetközeli élmény is elég ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben, Keltner és munkatársai szerint pedig a dokumentumfilmek nézése kihat a munkahelyi hatékonyságunkra és a fizikai jóllétünkre is. Ráadásul a csodálat és áhítat gyakori átélésének köszönhetően társas kapcsolataink is szorosabbá válnak, a boldogságkutatók szerint ugyanis az ámulat katartikus érzése empatikusabbá, türelmesebbé és odaadóbbá is tesz minket. 

Gondolta volna, hogy a tévézés nemcsak elbutítani tudja az embert?

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés