ÉLETMÓD

Jóképű pasik miatt salátáznak a nők?

2017. március 17., péntek 14:00 |

Bár egyre hangosabban küzdünk, hogy egy kevésbé felszínes világban éljünk, még mindig elég nagy a társadalmi nyomás a nőkön, hogy minél jobban és csodálatosabban nézzenek ki. És néha a tudomány sem azok oldalán van, akik szerint a külső (vagy éppen a vagyoni helyzet) nem számít. Tudja, hogy mire jöttek rá nemrég dán kutatók? A nők állítólag jóképű férfiak társaságában inkább egészséges, alacsonyabb kalóriatartalmú ételeket fogyasztanak, hogy vonzóbbnak tűnjenek. Fordítva ez nem működik, sőt, a pasik inkább azzal vannak elfoglalva a közös étkezésnél, hogy felvágjanak. 

Több helyen is belefutottunk abba a kutatásba, amelynek eredményei a Food Quality and Preference címú folyóiratban jelentek meg. Az Aarhaus Egyetemen összesen öt kísérletet végeztek annak érdekében, hogy kiderítsék, ha vonzódunk valakihez, az hogyan befolyásolja étkezési szokásainkat. A férfiak állítólag a nekik tetsző nők társaságában sokkal többet költenek, vagyis nem vetik meg a drága italokat és ételeket, hogy kelleően jó partinak tűnjenek, de hogy mennyire egészséges is, amit választottak, azzal nem igazán törődnek. Bezzeg a nők, ők próbálnak minél alacsonyabb kalóriatartalmú ételt választani, vagyis a sült krumplinak esélye sincs a salátával szemben. Ja, és azonos nemű vacsorpartnernél nyoma sincs ezeknek a preferenciáknak - írja a Daily Mail.

"A férfiak listájának elején a szépség és az egészség szerepel, ha párválasztásról van szó, a nőknél pedig a státusz és vagyon a két legfontosabb szempont" - állítja Tobias Otterbring, aki egy elég érdekes javaslattal is előállt, szerinte a gyorséttermeknek több jóképű férfit kellene alkalmazniuk, hátha így a női vendégek inkább az egészségesebb lehetőségeket választanák a menüről. 

what.gif

Igazságot a sült krumplinak!

Bár nyilván van némi igazság a fentiekben, azért nem mindenki ért egyet a kutatás eredményével. A Telegraph össze is gyűjtött pár szórakoztató Twitter-bejegyzést: 

"Tegye fel a kezét, aki ezentúl mindig sült krumplit rendel majd, hogy elbizonytalanítsa a pasikat!"

"A nők tesznek a pasikra, ha egy szemrevaló sült krumplit is van a közelben"

"Kell a francnak a saláta, ide a sült krumplival!...És add ide a ketchupot, ha már arra jársz!"

"Milyen nőket kéredzetk meg? Sültkrumpli>saláta bármikor"

Nem teljesen légből kapott

Persze nem ez az első kutatás, ami azzal foglalkozott, milyen hatással van a környezetünk az étkezésünkre, tudjuk, hogy a kollégák és a családunk is szabotálhatják a fogyókúránkat, mert társaságban egyszerűen többet eszünk, főleg, hogyha a barátokon van pár plusz kiló, vagy éppen vékonyak, de nagyon sokat tudnak enni. Az sem mindegy ám, hogy milyen a felszolgáló személyzet külseje: aki diétázik, állítólag többet eszik, ha testesebb a pincér/pincérnő, aki pedig nem, az akkor eszik többet, amikor átlagos vagy vékony testalkatú a felszolgáló.

És a férfiakon is nagy a nyomás ám: a Food&Brand Lab tanulmánya szerint társaságban sokkal többet esznek a kelleténél, hogy erőt és dominanciát mutassanak. A nőknél pedig fordított volt a helyzet: ők kevesebbet ettek a közönség előtt, sőt még kínosnak is élték meg az egész megmérettetést. Persze a túlevés számunkra sem ismeretlen probléma, egy pár évvel ezelőtti kutatás azt sugallja, a nőkben ez genetikailag kódolt

Mit gondolsz a dán kutatásról?

 • 94
  Van benne valami, én is hasonló megfigyeléseket tettem.
 • 67
  Biztos van, aki így működik, de ez nem általános.
 • 49
  Senki miatt sem mondanék le a sült krumpliról.
 • 42
  Engem drága ételekkel nem lehet lenyűgözni.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés