Mitől lesz szabálytalan a fogsor?

A válasz egyszerű: nincs elég hely a szájban a fogaknak - tudtuk meg a SciShow legújabb videójából. Igen, joggal feltételezi, hogy azért nem mindig volt ez így, mert ugyan az emberi test nem tökéletes, de ez tényleg elég nagy mellényúlás lett volna.

Az ismeretterjesztő szösszenet szerint minden akkor romlott el, amikor körülbelül 10 ezer évvel ezelőtt kialakult a mezőgazdaság, és már nem kellett olyan nagy erőt kifejteni harapáskor, illetve nem kellett annyira alaposan megrágni az ételeket. A korábbról származó emberi maradványokon, leleteken, még látszott, hogy a fogak komoly igénybevételnek voltak kitéve, viszont nem volt akkora tömegnyomor mint később, amikor megváltoztak a táplálkozási szokások, és a szélesebb, de kevésbé ívelt állakapocs lett a jellemző. Egyébként ez, az életmódból adódó a különbség még most is jelen van, és azoknál az embercsoportoknál, amely tagjai még mindig vadásznak és gyüjtőgetnek, a kesekenyebb és hosszabb állkapocs a jellemző, hiszen ezek az anatómiai jellemzők segítik a rágást. 

És készült egy másik kutatás is, ami igazolhatja ezt az elméletet. Amikor apró emlősöknek, egészen pontosan szirtiborzoknak puha, főtt ételt adtak nyers és durva táplálék helyett, akkor az ő állkapcsuk is másként fejlődött. Persze emberekkel kicsit problémás lenne egy hasonló kísérletet elvégezni, de bizonyára sokakban felmerül azért a kérdés, hogyha kevésbé feldolgozott ételeket ennénk gyerekként, akkor talán megúszhatnánk a fogszabályzó viselését.

Ami biztos, egyéni szinten a szabálytalan fogsornak rengeteg oka van a genetikától és születési rendellenességektől kezdve különböző betegségeken át az életmódunkig, illetve egyes szokásokig. És ne feledje, a csálé fogsor nem csak esztétikai probléma, hanem lehet egészségügyi vonzata is. Mondjuk a fogszabályzásnak is megvannak a veszélyei persze, de azért ezeket ki lehet küszöbölni. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra