Így kell eltüntetni a pattanást

Nagyon sok minden okozhat pattanást, például az is elég, ha nem tisztítja meg az arcát hajmosás után, nem étkezik elég egészségesen, esetleg dohányzik vagy éppen túl sokat stresszel, és persze ott vannak azok a fránya atkák. De mit lehet tenni velük? 

Nyomkodni biztosan nem ér

Tudjuk, mindenki csinálja, de a szakszerűtlen nyomkodás rossz dolog. Vagyis a legelső dolog, amit tehet, hogy kivár, a fehér fejű ragyák ugyanis 3-4 nap alatt visszahúzódnak, ám ha megkínozza ezeket, akkor könnyen elfertőződhetnek és begyulladhatnak, és innentől már csak nagyon lassan gyógyulnak, esetleg heg marad utánuk.

Próbálkozhat különböző kencékkel is (nem, a fogkrém nem számít annak), de azért nem mindegy, mivel próbája eltünteni a pattanásokat. "Semmiképpen sem retinol- vagy hidrokortizol tartalmú krémet tegyünk rá. Hatóanyagként megemlíthető a cink-oxid, az ezüst, a szalicilsav, a teafaolaj, esetleg enyhén alkoholos ecsetelők. Tilos a bőrt szárítani, inkább táplálni kell, de ehhez ismerni kell az előzményeket. A pattanások olyan sokféle okból és területen alakulhatnak ki, hogy érdemes a pontos ok meghatározása szerint kezelni őket" - nyilakozta nekünk korábban Csernai Judit oktatókozmetikus.

shutterstock 92509564

A módszertan bátraknak

A Derm Blog szerzője, Dr. Jeffrey Benabio listázta, hogy mi a teendő, ha nem hallgatunk a szakemberekre, és saját kezünkbe vesszük a dolgokat: 

  1. Csak azt a pattanást nyomja ki, ami már elég érett, vagyis ami már fehér vagy sárga. Ha nem várja meg ezt az állapotot, és így kezdi el piszkálni, azzal bizony csak ront a helyzeten.
  2. Mossa meg az arcát és a kezét meleg vízzel és szappannal, majd törölközzön meg!
  3. Fogjon egy tűt, és a hegyét tartsa bele egy gyufa vagy egy gyújtó lángjába! 
  4. Várja meg, hogy a tű egy kicsit lehűljön, majd alkoholos vattapamaccsal vagy tiszítókendővel törölgesse meg a hegyét!
  5. A pattanást és annak környékét is törölgesse meg egy másik alkoholos vattapamaccsal vagy tiszítókendővel!
  6. Ha ezzel megvan, akkor közelítse meg a pattanást a tűvel úgy, hogy az párhuzamos legyen a bőrével, és óvatosan szúrja át a kidudorodó részt, majd szakítsa fel. 
  7. Ha semmi nem távozik a pattanásból, akkor sajnos nem volt elég érett, szóval várnia kell 12-24 órát.
  8. Gyakoroljon egyenletes nyomást a pattanás környékére, de eszébe ne jusson az ujjai közé fogva nyomkodni a pattanást, mert így a váladék még mélyebbre jut, és a kis fehér valami helyett egy nagy és vörös göb lesz majd az arcán.
  9. Óvatosan törölgesse meg a területet egy másik alkoholos vattapamaccsal, illetve -koronggal vagy tiszítókendővel.
shutterstock 309153587
Shutterstock

És utána? 

Ha nem bírt magával, akkor a merénylet után helyezzen hideg borogatást a pattanás helyére, így remélhetőleg nem dagad fel az arca azon a ponton, majd jöhet a benzoil-peroxid, pontosabban benzol-peroxidot tartalmazó készítmény, ami csökkenti a gyulladás kialakulásának veszélyét, valamint kisebb az esélye, hogy nyoma marad a pattanásnak - tanácsolja a Woman's Health. Mi pedig hozzátesszük, azért a pattanás elleni szerekkel vigyázzon, nem szabad totális háborút vívni ellenük, és jobb, ha tudja, hogy az Európai Unióban a benzoil-peroxid tartalmú krémek gyógyszernek minősülnek, patikában kaphatóak. „Ne vásároljanak ész nélkül ilyen hatóanyagú termékeket! Ezt orvosok írják fel súlyos (!) aknés bőr esetén" – figyelmeztetett Juhász Klára kozmetikus mester egy korábbi cikkünkben

Ezután nem tehet mást, várjon. Gary Goldberg dermatológus szerint ha már nem szivárog semmi a pattanásból, akkor nyugodtan el lehet fedni dekorkozmetikumokkal is. Érdemes valamilyen zöldes árnyalatú korrektort használni, mert ez elfedi a vörösséget, Goldberg hozzátette, persze a legjobb megoldás mindig a megelőzés, és ha ez hatástalan, a pattanások mindig visszatérnek, akkor vagy változtatni kell a bőrápolási szokásokon, vagy fel kell keresni egy szakembert (Éljen a pattanás pornó!) És ne feledje, lehet, hogy a pattanásos bőr azt jelenti, hogy tovább marad fiatalos!

Oszd meg másokkal is!
Mustra