ÉLETMÓD

Így dől el, hogyan lesz valaki jobb- vagy balkezes

2017. március 10., péntek 15:39

Eddig csak részben megalapozott magyarázatok születtek arra, hogy mi állhat a jobb- és balkezesség kialakulásának hátterében. A kutatók sokáig azt hitték, hogy az agyféltekéknek a magzati fejlődés során kimutatható aktivitásán múlik, ki milyen kezes lesz. Egy újabb kutatási eredmény szerint azonban nem az agy, hanem a gerincvelő játssza a főszerepet ebben a folyamatban.

A bochumi Ruhr Egyetem kutatócsoportja magzati ultrahangvizsgálattal követte nyomon a génaktivitás legkorábbi jeleit, hogy meghatározzanak különböző preferenciákat. Azt találták, hogy már nyolchetes korban megfigyelhető, hogy később jobb- vagy balkezes lesz-e valaki, a terhesség 13. hetében pedig már az is jól látszik, hogy a magzat melyik ujját kezdi el szopni.

shutterstock 375251893

Köztudott, hogy a kar és a kéz mozgását az agy motoros kérge irányítja, ami jeleket küld a gerincvelőnek. A magzat nyolchetes korában azonban még semmi nyoma ennek a jelátvitelnek, ami arra utal, hogy már akkor nyilvánvaló előjelei vannak a jobb- és balkezesség kialakulásának, mielőtt az agy bármire is "utasítaná" a gerincvelőt. Úgy tűnik, hogy a gerinc azon szakaszain megy végbe ez a folyamat, amelyek az elektromos impulzusoknak a végtagok felé továbbításáért felelősek. Azaz nem a neurológiai fejlődésen, hanem a gerincben kialakuló génaktivitáson múlik, hogy ki milyen kezes lesz. "Ez a felismerés alapjában felülírja az agyféltekei aszimmetria okairól eddig gyűjtött ismereteinket" - írják a tanulmány szerzői. 

Az agy és a végtagok fordított összhangja

Az általánosan elfogadott magyarázat szerint a balkezesség nem megszokás kérdése, hanem biológiai alapokon nyugvó, a balt a jobbal szemben előnyben részesítő kézhasználat, ami a jobb agyféltekei dominanciával magyarázható. Az agyféltekék idegpályái kereszt irányban vezérlik a test bal és jobb oldalát, így a bal agyfélteke felelős a jobb kéz, a jobb agyfélteke pedig a bal kéz irányításáért (ez a szemek, lábak esetében is igaz). Ez a dominancia azonban nem kizárólagos, csupán azt jelenti, hogy a tevékenységek vezérlésében a domináns agyfélteke nagyobb arányban vesz részt. Így például akinek a bal agyféltekéje domináns, az általában a jobb kezét használja, de vannak olyan tevékenységek, amiket bal kézzel végez. Ennek a dominanciának az aránya a tevékenységek vezérlésében lehet például 20-80% vagy 30-70% is.

A kutatóknak azt is sikerült feltárniuk, hogy ez a szimmetria nem öröklött tulajdonságok eredménye, hanem olyan környezeti tényezőké, amelyek közvetlenül hatnak az anyaméhben fejlődő magzatra. Az ugyan nem világos, hogy pontosan mik is ezek a környezeti ("epigenetikus") faktorok, a kutatók szerint feltételezhető, hogy azok megváltoztatják az enzimműködést, ami cserébe a génkifejeződés módját befolyásolja. Mindez pedig hatással van a gerincben lévő génaktivitás aszimmetriájára.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés