ÉLETMÓD

Így hazudunk magunkról az Instagramon

2017. március 7., kedd 15:45

Ha mindenki ennyire imádná a munkáját, a párját, magát, ha mindenki ennyire vidám, kisimult és boldog lennie mint amit közvetít magáról a Facebook, Instagram, meg úgy általában a különféle közösségi média felületein, hát akkor biztosan valami  egészen tökéletes világban élnénk, és mindeközben unikornisokat simogatnánk.

Hogy ez miért nincs így, azt egy oravecznórás bölcsességgel tudjuk magyarázni: mert az élet nem csak vidám pillanatokból áll. De az Instagramon mégis úgy tűnik, bár leginkább csak azért, mert ezért a látszatért hajlamosak vagyunk képekben hazudni, vagyis időt és energiát nem spórolva tökéletes pillanatokat kreálni. 

 Ezt mutatja be a Ditch the Label non-profit szervezet videója is.

Persze nemcsak a Ditch the Label munkatársainak szúrja a szemét az a jelenség, az elmúlt években már sokan reflektáltak az ilyen kreált pillanatokra. Itt van például a fitneszedző, Anna Victoria, aki egy kép erejéig bevállalta, hogy az ő tökéletes teste sem mindig tökéletes, vagyis leginkább csak akkor, amikor órákat szenved, hogy megtalálja végre azt a pózt, amiben annak tűnik. És ugye ő is csak egy a sorban.

A németeknek is elege lett a netes hazugságokból, ők #mehrrealitätaufinstagram címkével töltik fel valós életük valós pillanatairól készült képeiket. Bár így is vannak, akiknek nem egészen sikerült elszakadni a sémáktól.

És ne feledkezzünk meg Essena O'Neill ausztrál modellről. A fiatal lánynak több mint 600 ezer követője volt Instagramon, egyik nap azonban besokallt és törölte az összes profilját, majd létrehozta a letsbegamechangers.com oldalt. Állítása szerint azért kellett tiszta lappal indulnia, mert rádöbbent, mennyire hatalmába kerítette a lájkvadászat és a megfelelési kényszer. Mint elárulta, az alábbi képe például úgy készült, hogy közel száz fotót készíttetett a húgával, hogy végre találjon egyet, amin a hasa jól néz ki. "Üvöltöttem vele, hogy fotózzon még" - mondta egy interjúban.

essena.png

"Úgy éreztem, hogy a követőim és a lájkjaim száma egyenértékű azzal, hogy hány ember szeret és hány ember számára vagyok fontos. Még csak nem is érzékeltem, ahogy ez megtörténik, de szépen lassan eggyé váltam a közösségi médiában mutatott képpel. Enélkül azt sem tudtam, ki vagyok. Pózolós fotók, megszerkesztett videók, betűre mért képaláírások – ezekkel azonosultam. Egy illúzió volt az életem. De kérlek, ne értsetek félre, nagyon hálás vagyok, hogy ez megtörtént” - írta weboldalán, amit azóta szintén megszüntetett, ugyanis kivonulását sokan elég kétkedve fogadták, sőt, állítása szerint halálos fenyegetéseket is kapott

Blogok, amiket olvasunk

FAPADOS Új menetrend és a legjobb jegyek

Tippek a jó előre tervezőknek, mi az, amire most kell lecsapni, és mi az, amit egyelőre bottal sem piszkálunk, mert annyira drága még. Fapados tippek a profiktól.

FILMVILÁG Csapatjátékos, Robinson, filmes hős

"Most már megpihenhetsz, hiszen filmértékek sokaságát hagytad magad után." A népszerű-tudományos dokumentumfilmek csodálatos egyéniségétől búcsúzunk.

KETTŐS MÉRCE Gyerekek a rácsok mögött a határon

A menedékjogi törvény módosítása embertelen. Európa álszent, helyettük végeztük el a piszkos munkát. Bonyolult kérdés, sok erkölcsi buktatóval.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

  • Még több Málta Pazar látnivalók, színes programok és garantált napsütés Máltán.
  • Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.
  • Varázslatos gyöngyszemek az azúrkék tengerben, vagy Guadeloupe-tól Savonáig.
  • Vegyen ki egy-két hét szabadságot, és használja fel SZÉP kártyáját belföldön! Segítünk!

Hirdetés