7 tipp, ha állandóan fáradt vagy, mégis formába jönnél

Állandóan fáradt és kimerült vagy? Ennek ellenére sem kell lemondanod arról, hogy kicsit formába lendülj. A Women’s Health szakértők segítségét kérte abban, hogy visszakaphasd régi erőnlétedet, ha valamilyen okból nem tudod rendesen kipihenni magad. 

1. Hagyd a HIIT-et!

Ugyan a magas intenzitású intervallumedzés nagyon hatásos, de ha nem vagy éppen túl jó formában, akkor visszaüthet, hatására ugyanis megnő a kortizol nevű stresszhormon szintje a szervezetben, ami gátló tényező a fogyásban, és egyébként sincs szükséged arra, hogy frusztráljon az, hogy nem tudsz teljes erőbedobással edzeni. Próbálkozz inkább kevésbé megerőltető súlyzós vagy saját testsúlyos erősítő gyakorlatokkal, ezek között is vannak olyanok, amik segítenek a kalóriaégetésben és az anyagcsere felgyorsításában – állítja Albert Matheny, SoHo Strength Lab egyik alapítója. 

shutterstock 330602678
Shutterstock

2. Igyál kávét!

Mielőtt nagyon belelkesülnél, nem, ez nem jelenti azt, hogy literszámra kell magadba döntened a kávét, hiszen lehet, hogy emiatt még kevesebbet tudsz aludni, és akkor ott vagy, ahol a part szakad. A megfelelő mennyiség a megfelelő időben viszont javíthatja a sportteljesítményt. Karen Ansel, a Healing Superfoods for Anti-Aging: Stay Younger, Live Longer szerzője szerint érdemes kísérletezni az időzítéssel és a mennyiséggel, hiszen nem vagyunk egyformák. Próbáld ki például azt, hogy fél órával az edzés előtt elkezded szürcsölgetni a kávédat, és öt perccel előtte iszod meg az utolsó kortyot. És még valami, ha fogyni akarsz, akkor csak óvatosan a cukorral és a tejjel!

shutterstock 260897984
Shutterstock

3. Eddz csak 10 percet!

Bár egyes szakértők szerint nincs semmi baj azzal, ha valaki néha kihagy egy edzést, Alexandra Casper dietetikus szerint azért naponta 10 percet mindenképpen szánjunk testmozgásra, és már akkor is jók vagyunk, ha alacsony vagy közepes intenzitású mozgást végzünk. Egy kis gyaloglás, kocogás vagy jóga is segíthet abban, hogy lelkileg és fizikálisan is jobban érezzük magunkat. Saját tipp: ugyan mi nem kaptunk rá a reggeli edzésre, de az ébredés utáni lightos otthoni tornát mindenképpen ajánljuk.  

shutterstock 103383071
Shutterstock

4. Töltsd fel a mélyhűtőt egészséges alapanyagokkal!

Az éttermek, pékségek, büfék és menzák kínálata nagyon csábító lehet, de nem biztos, hogy jól járunk, ha innen választunk magunknak tízórait, ebédet vagy uzsonnát. Sokkal könnyebben megy majd a fogyás, ha magunkra főzünk, de fáradtan kinek van kedve a konyhában tüsténkedni egy átdolgozott nap után. A cél érdekében sajnos muszáj beáldozni valamennyit a szabadidőnkből, de könnyítésként próbálkozhatsz olyan alapanyagokkal, amikkel kevesebbet kell bajlódni, ilyenek például a mirelit zöldségek, vagy az olyan köretek, mint a bulgur vagy a köles.

shutterstock 272431025
Shutterstock

5. Vegyél fehérjében és rostokban gazdag rágcsákat!

Kutatások szerint fáradtan hajlamosak vagyunk többet enni a kelleténél, ám ha az üres kalóriák helyett olyan ételeket választasz, amik könnyen eltelítenek, akkor talán sikerül kiküszöbölni a túlevést. Szóval ha úgy érzed, nem bírod ki a következő étkezésig, akkor rágcsálj olajos magvakat, de próbálkozhatsz főtt tojással is, vagy, mondjuk, hummusszal és zöldségekkel. Ha pedig valami édesre fáj a fogad, akkor egyél gyümölcsöt, ezzel le is tudsz egyet a napi öt adagból, amit a szakértők ajánlanak. 

shutterstock 208604938
Shutterstock

6. Egyél 2-4 óránként!

„Ha nem eszel elég sűrűn, akkor könnyebben megéhezel a következő étkezésig, és emiatt lehet, hogy többet eszel a kelleténél. Persze ha folyamatosan majszolsz valamit, akkor nehéz lesz követni, hogy mennyi kalóriát vittél be a szervezetedbe” – figyelmeztet a szakértő. És ez persze nem jelenti azt, hogy minden alkalommal jól meg kell pakolni a tányért, egy alma elfogyasztása is étkezésnek számít

shutterstock 115386880
Shutterstock

7.  Igyál többet!

Ha nem fogyasztunk elég folyadékot, annak elég sok káros következménye lehet, például sokkal fáradékonyabbak leszünk, jobban kívánjuk majd a cukros ételeket, megnő az esélye annak, hogy begörcsölnek az izmaink, és ha rá is szánjuk magunkat az edzésre, az nem lesz valami hatékony. Kétszázalékos dehidratáltság akár tíz százalékkal is csökkentheti a sportteljesítményt, és minél nagyobb mértékű a kiszáradás, annál inkább romlanak az eredményeink – írtuk egy korábbi cikkünkben. Az ajánlások alapján egyébként aktív életmódot folytató nőknek naponta 2,7 liter vizet kellene fogyasztaniuk, Leah Kaufman dietetikus, a New York Egyetem Súlykezelő Programjának szakértője azt nyilatkozta a Women’s Health magazinnak, hogy ennek egyötödét az edzőterembe érkezés előtt, míg a mozgás során 30 percenként érdemes meginni ennek a mennyiségnek az egytizedét.

shutterstock 140189488
Shutterstock
Oszd meg másokkal is!
Mustra