Két órával kellene kevesebbet dolgoznunk

Az Eurostat adatai szerint az átlagos magyar hetente 40,9 órát dolgozik, ami annyira nem tűnik rossznak, hiszen Görögországban a munkahét 44,5 óra, Izlandon pedig 45,1 óra, és a sort még lehetne folytatni. De egy új ausztrál kutatás szerint a kicsivel több mint 5x8 óra is sok, ha nem akarjuk, hogy rámenjen az egészségünk. Részletek a hajtás után!

Nők vs. férfiak

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem egy nyolcezres minta alapján arra jutott, hogy egy ideális munkahét 39 órás, mert ha valaki ennél többet dolgozik, az mentálisan és fizikálisan megviseli, hiszen nem tud kellően odafigyelni magára.  

A 39 óra persze csak egy átlag, a kutatást vezető Dr. Huong Dinh szerint különbséget kell tenni a nemek között, a nőknél az ideális munkaórák száma 34, a férfiaknál pedig 47. A kutató ezt azzal indokolja, hogy a férfiaknak kevesebb munkán kívüli kötelezettségük és elfoglaltságuk van, például kevesebb házi munkát végeznek, szóval ők csak nyugodtan töltsenek több időt a munkahelyükön, a nők viszont a túlterheltség miatt csak egészségük árán tudnak annyit dolgozni, amennyit egyes munkáltatók elvárnak tőlük. 

shutterstock 221909167
Shutterstock

A túl sok munka káros

A nemek szerinti különbségtételen lehet vitatkozni, de abban mindenki egyetért, hogy a túl sok munka kinyír minket. Íme pár tudományos bizonyíték:

  • Egy 2015-ös kutatás szerint a heti 55 órát dolgozók 33 százalékkal nagyobb eséllyel szenvednek szívrohamot azokhoz képest, akik heti 35-40 órát dolgoznak.
  • Egy másik kutatás alanyai közül azoknál, akik 55 órát dolgoznak, 16 százalékkal volt nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik hetente átlagosan 45 órát dolgoztak huzamosabb ideig. Azoknál, akik pedig hetente 60 órát töltöttek a munkában, 35 százalékkal nőtt meg az ilyen problémák előfordulásának veszélye.
  • A heti 60 órát (vagyis napi 12 órát) dolgozó nőknek háromszor nagyobb az esélye arra, hogy idővel szívbetegség, daganatos megbetegedés, ízületi gyulladás vagy cukorbetegség alakuljon ki náluk, valamint kétszer olyan valószínű, hogy krónikus tüdőbetegségben fognak szenvedni vagy asztmások lesznek – azokkal a nőkkel szemben, akik a hagyományos, heti negyven órás munkarendben dolgoznak.
  • Egy másik felmérés szerint  37 százalékkal nő a munkahelyi baleset kockázata egy 12 órás munkanap során, és ez az arány túlórázás esetén 61 százalékra nő.

Egyetért azzal, hogy dolgozzanak kevesebbet a nők?

Oszd meg másokkal is!
Mustra