7 tévhit a menstruációról

Ha visszagondolunk az első menzeszre, akkor derenghet, hogy kínosnak éltük meg. Sokan talán a mai napig nem mernek komolyabban foglalkozni a fejükben motoszkáló kérdésekkel arról a folyamatról, ami a világ egyik legtermészetesebb dolga. A Women'sHealth magazin készített egy listát, amivel talán tiszta vizet lehet önteni a pohárba.

1. "Így tisztul a testünk"

Maria Sophocles princetoni szülész-nőgyógyász szerint a leggyakoribb félreértés a menstruációval kapcsolatban az, hogy ez egy egészséges tisztulási folyamat, pedig közel sem erről szól. Ugyan a menzesz valóban azt a célt szolgálja, hogy amennyiben nincs megtermékenyítés, a feleslegessé vált, megvastagodott méhnyálkahártyától megszabaduljon a szerveztünk, de a szakember szerint a testünk ettől nem lesz "szennyezett", így a tisztulás szó is szükségtelenül erős és rossz asszociációkat kelt. 

shutterstock 378862270

2. "Együtt kell élnünk az erős vérzéssel és a görcsökkel"

Nem győzi kartonszámra venni a tamponokat, állandóan betét kell cserélnie? Vagy éppen annyira görcsöl a hasa, hogy még felállni is felér egy maratonnal? Hajlamosak vagyunk ezekre csak legyinteni, és annyival lezárni, hogy mindenki máshogy éli meg ezeket a napokat, és nekem már az anyukám is ennyire szenvedett. A szakértő azt tanácsolja, hogy biztos, ami biztos alapon keressen fel egy orvost, mert könnyen lehetséges, hogy valamilyen olyan probléma áll a háttérben, amit kezelni kell.

3. "Elég rossz ötlet ezeken a napokon szexelni"

Tény és való, hogy nem ezek a napok a legideálisabbak szeretkezni, de nem vagyunk egyformák, ellenjavallata pedig nincs. Sőt, sokan ilyenkor kifejezetten kívánósak is lesznek, a menstruáció alatti szex pedig csökkenti a görcsöket, Persze azért ilyenkor is védekezzünk, hiszen könnyebb ilyenkor elkapni a fertőzéseket, azt meg fontos tudni, hogy bár kisebb az esélye, de menzesz során is teherbe lehet esni!

shutterstock 280860182

4. "Az a legjobb, ha nem járunk ilyenkor megerőltető edzésekre" 

A szerencsésebbek görcsök, puffadás és hangulatingadozás nélkül átvészelik azt a néhány napot, de sokaknak ilyenkor az edzéshez sincs elég motivációjuk. Pedig a mozgás is segít enyhíteni a kellemetlen tüneteket (igen, a szex is részben ezért hatásos). De mi a helyzet, ha ilyenkor jön ránk a megerőltető edzések utáni vágy? Lényegében semmi. "Hatalmas félreértés, hogy ezekben a napokban kerülni kellene a megerőltető mozgásformákat, és az olyanokat is, ahol lehet, hogy a fejünk tetejére állunk. A menstruációnk nem fog az utunkba állni "- nyilatkozta Sophocles. Persze ha valakinek erős a vérzése, és ilyenkor sokkal kimerültebbnek érzi magát, akkor nyugodtan végezzen alacsonyabb intenzitású, kevésbé megterhelő testmozgásokat. És az se baj, ha csináltat egy vérkép-vizsgálatot, mert ha minden összejön, azaz mondjuk erős a vérzése, rövidek a ciklusai, és esetleg hosszabban elhúzódó vérzése is, ez így együtt akár vashiányhoz is vezethet.

5. "Nem biztonságos ilyenkor az óceánban úszni"

Nincs olyan nő a világon, aki ne hallotta volna azt, hogy nem igazán kéne fürdeni az óceánban, amikor menstruál, mert megérzik a cápák a vér szagát. A cápákat valóban a vér vonzza, de kilenc az egyhez az esélye, hogy éppen egy menstruáló nőt ejtsenek áldozatul" - biztosít mindenkit az orvosnő. Egyébként eddig egy tanulmány sem bizonyította be, hogy magasabb a menstruáló nők közt a cápatámadás aránya. Így ha legközelebb ezzel próbálnák elvenni a kedvünket egy üdítő csobbanástól a sós vízben, akkor ne foglalkozzunk vele.

6. "Mindig a 28. napon kell megjönnie"

Szorgalmasan vezeti a menstruációs naptárát, de valahogy soha nem akar kijönni az a "rendes" 28 napos ciklus? Ez egyáltalán nem baj, egy átlagos ciklus ugyanis korántsem ennyire szabályos: 21-35 nap között mozog, és ha nincsenek nagy ingadozások, vagyis minden hónapban (egy-két nap eltéréssel) ugyanakkor kezdődik a menstruációnk, akkor az teljesen rendben van. Ha viszont közti vérzést tapasztal, vagy más módon borul meg ez a rend, akkor érdemes felkeresnie egy szakembert.

7. "Ha sok időt töltünk más nőkkel, akkor szinkronba kerül a menstruációnk"

Mindenkivel előfordult már, hogy kiderült, barátnőjével vagy munkatársnőjével pont egyszerre menstruálnak. Véletlen? A különös törvényszerűséget többféle elmélettel magyarázták már, de eddig egyik sem állta meg maradéktalanul a helyét, szóval egy egyelőre a városi legendák közé sorolható

shutterstock 193956170
Oszd meg másokkal is!
Mustra