Kérjen egy Angyalt, ha tart a randipartnerétől!

A világon egyre több étteremben és szórakozóhelyen tűnnek fel olyan feliratok, plakátok a női mosdókban, amelyeken pontokba szedve sorolják fel, mi a teendő akkor, ha a vendég úgy érzi, hogy valami nincs rendben a randipartnerével. A tanácsok között szerepel általában egy kódnév, amelyet a pultnál elismételve a személyzet azonnal intézkedik - írja a Businesss Insider.

Kódolt segítségkérés

Legutóbb például egy dél-afrikai Hootersben (igen, ez az étteremlánc, ahol alulötözött lányok szolgálják ki a vendégeket) fotóztak le egy ilyen felhívást. "A Tinderen vagy a Planty of Fish-en megismert partnered nem az, akinek a profilján hazudta magát? Nem érzed magad biztonságban? Segítünk! Csak menj a pulthoz, és rendelj egy Angelt" - olvasható a feliraton, de a kódot tovább finomították, szóval ha valaki tisztán kéri az italt, akkor a pultos kikíséri a vendéget az autójához, ha jéggel kéri, akkor hívnak neki egy taxit, ha pedig lime-mal, akkor hívják a rendőrséget. 

A feliratról készült képet ugyan több ezren megosztották, de már nem elérhető, és a cég egyelőre nem kommentálta a dél-afrikai a kezdeményezést Business Insidernek  illetve a helyi lánc Facebookján megjelent egy nem éppen ízléses reakció, amiben azt írják, hogy annyi szó esett már az italokról mostanában, hogy egészen megszomjaztak. Hát, kösz. 

ignv6ihlvxg8ixnkbokc
Facebook

A floridai St. Petersburgban található Iberian Rooster étterem női mosdójában is van egy plakát, ami teljesen azonos a Hootersével. 

A Lincolnshire Rape Crisis szervezet is egy hasonló kampánnyal rukkolt elő, és a szórakozóhelyek mosdóiban kiragasztott plakátokon azt tanácsolják a nőknek, hogy ha nem érzik magukat biztonságban, akkor a pultosnak csak mondjanak annyit, hogy Angela, és a személyzet ebből rögtön tudni fogja, hogy baj van, és vagy hívnak taxit, vagy diszkrét módon kimentik a helyzetből. 

 A St. Albans városában található Brickyard is kihelyezett egy feliratot, náluk a Jennifer vagy a Rachelle az a kódnév, amivel jelezni lehet. hogy segítségre van szükségünk, mert a randevú rossz irányt vett. Az ő kezdeményezésünknek is nagy visszhangja lett.  "Nem gondoltuk volna, hogy a tábla ennyi mindenkit megmozgat, és a visszajelzések alapján azt tervezzük, hogy indítunk egy hasonló kampányt a férifak biztonsága érdekében" - írta a stáb.

Aggasztó tendencia

Az internetes ismerkedés ma már bevett módja a partnerkeresésnek, és egy jó ideje már nemcsak különböző oldalakon lehet regisztrálni, hanem telefonos alkalmazások is segítik a társkeresést. Bár biztos vannak, akik a Tinderen találták meg az életük szerelmét, sajnos van egy árnyoldala is ezeknek az appoknak, amiről talán kevesen beszélnek. A brit Nemzeti Bűnügyi Hivatal (National Crime Agency) szerint 2004 és 2014 között 450 százalékkal nőtt a nemi erőszak aránya az olyan első randevúkon, amelyeknél a felek online ismerkedtek meg, tavaly februárban a norvég rendőrség és több nemi erőszakkal foglalkozó kríziscentrum is jelezte, hogy nőtt azoknak a nőknek a száma, akik megerőszakolóikkal online randioldalakon vagy alkalmazásokon, például Tinderen ismerkedtek meg.

És hány olyan eset lehet, amiről nem is tudunk, vagy ahol a szexuális erőszakot éppen hogy csak sikerült kivédeni? Ráadásul tavaly októberben egy tényleg drámai történet került nyilvánosságra, egy ausztrál nő 14 emelet magasból zuhant le, miután könyörgött a Tinderen megismert férfinak, hogy engedje haza. 

És mi a helyzet Magyarországon?

Az Eurobarometer tavalyi felméréséből kiderült, hogy a magyarok majdnem fele szerint rendben van a beleegyezés nélküli szex, az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének 2014-ben nyilvánosságra hozott reprezentatív kutatási adatai szerint pedig Magyarországon a nők 3 százaléka szenvedett már el szexuális erőszakot olyan személytől, aki nem a partnere volt. 

Tóth Györgyi, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) munkatársa a Díványnak elmondta, kifejezetten az online randevúzásra vonatkozóan nincsenek hazai adatok, és ugyan a feljelentések száma valóban nőtt, de mivel a nemi erőszak esetén hazai és nemzetközi szinten is magas a látencia, vagyis az áldozatok többsége hallgat a vele történtekről, nem tudhatjuk pontosan, hogy mik a valós arányok. Hozzátette, a jelenségről nem a randioldalak- és alkalmazások tehetnek, hiszen akik hajlamosak az erőszakos viselkedésre, azoknak teljesen mindegy, hogy hol ismerkednek, vagyis az online lehetőségek csak annyiban hibásak, hogy most ezek a legnépszerűbb felületek a partnerkeréshez.

Oszd meg másokkal is!
Mustra