ÉLETMÓD

Egy jó dolog van a fagyban: lehet tőle fogyni

2017. január 7., szombat 10:21

Fázni nyilván senki nem szeret, de azért akad egy elég jó oldala annak, hogy ránk tört az igazi tél és repkednek a mínuszok. Jó hír, főleg azoknak, akik az ünnepi dőzsölés utáni megbánások és fogadalmak időszakát élik, hogy fagyoskodással is lehet kalóriát égetni. Nem is keveset, a számítások szerint ugyanis tizenöt percnyi didergés felér egy órányi mérsékelt testmozgással. Ha kíváncsi rá, miért és hogyan lehetséges ez, görgessen tovább!

Testzsírból is van jó és rossz

A szervezetünkben kétféle zsírszövet található: a raktárként működő fehér (vagy sárga) zsírtól  nagy hasunk és széles csípőnk lesz, ráadásul a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásáért is közvetett módon felel, a barna zsírszövetnek viszont megvan az a jó tulajdonsága, hogy hőt termel, és ezzel hozzájárul a kalóriaégetéshez. „A barna zsírszövet a csecsemők szervezetében lényegesen nagyobb arányban fordul elő, mint felnőtteknél. A szervezetben hálózatos formában helyezkedik el (a felnőttekben főként csak a nyaki tájékon), míg a fehér zsírszövet bizonyos területekre (has, fenék, comb, csípő) koncentrálódik” – foglalta össze Barcza Zsuzsanna dietetikus

És sajnos van még egy különbség, a barna zsírból sajnos jóval kevesebb van, mint a fehér zsírból. Persze ez is alkat kérdése, vannak ugyanis, akik több barna zsírral rendelkeznek, mint mások. Nem meglepő módon ez az alapvetően vékonyabbakra igaz, és ez az oka, hogy egyesek annyi finomságot tömhetnek magukba, amennyit csak akarnak, mégsem látszik meg rajtuk, míg a kevésbé szerencsések szinte a levegővételtől is híznak. De a hízásra hajlamos embereknek nem kell beletörődniük ebbe az igazságtalan helyzetbe; fontos tudni, hogy rendszeres testmozgás hatására megemelkedik az irizin nevű hormon szintje, ami a fehér zsírt barna zsírrá alakítja - derül ki a Reactions YouTube-csatorna egyik érdekes oktatóvideójából. Ez már jobban hangzik, igaz?

shutterstock 548187250

De mi köze van mindennek a hideghez?

A lényeg tehát az, hogy a barna zsírsejtek működését lehet aktiválni, ami segíthet a fogyásban, és a jó hír az, hogy nemcsak a testmozgás, de a hideg is stimulálja az irizint, amitől ugye a fehér zsír úgy kezd viselkedni, mint a barna zsír. A Kaliforniai Egyetem kutatói egérkísérletekkel kimutatták, hogy azok az állatok, amelyeknek a szervezetében több volt ebből a fehérjéből, még a zsírban gazdag étrend mellett is 30 százalékkal kevesebbet híztak, mint a kontrollcsoport.

Fontos tudni azt is, hogy az alacsony hőmérséklet által kiváltott didergés (elsődleges hőtermelés) valójában a vázizom összehúzódása által keletkezik, aminek köszönhetően felmelegszik a test és felpörög az anyagcsere. Egy másik, a Cell Metabolism című szaklapban megjelent tanulmányból kiderül, hogy 15 percnyi fagyoskodás alatt annyi irizin hormon termelődik a szervezetben, mint amennyi egy óra mérsékelt testmozgás során.

shutterstock 548396737

A zsírégetés szempontjából fontos, hogy minél rövidebb ideig minél alacsonyabb hőmérsékletnek tegyük ki magunkat. A hipotalamuszban, vagyis  köztiagy cseresznye nagyságú mirigyében található a zsírégetésért felelős pajzsmirigyserkentő hormon (TSH). Ha nagyon rövid időre, mindössze néhány másodpercre nagyobb hidegnek tesszük ki magunkat, a zsírégető TSH szintje 40%-kal megnő, és a központi idegrendszer ekkor azonnal arra készteti a TSH-t, hogy indítsa be az energiatermelést, amivel megvédi a testet a hideg támadásától.

Ha viszont huzamosabb ideig fagyoskodunk, a szervezet megijed, hogy teljesen kihűl a test, ezért egy bombezin nevű hormont kezd termelni, ami a testhőmérséklet enyhe csökkenését idézi elő. Emiatt a sejtek kevesebb hőt termelnek, valamint a bombezin csökkenti a pajzsmirigyserkentő hormon szintjét és visszaszorítja a sejtek oxigénszállítmányozását. A testsejtek emiatt kevesebb hő termelésére képesek, vagyis a zsírok sem aktivizálódnak.

Tippek, hogyan aktiváljuk a barna zsírt

Michael Symonds, a Nottinghami Egyetem professzora a következőket javasolja a barna zsír aktiválása érdekében:

  • Vegye lejjebb mindenhol a fűtést! Amennyiben a tél közepén is rövid ujjú felsőben mászkálunk, akkor túl meleg van a lakásban, ami egyáltalán nem segíti elő a barna zsírok működését.
  • Adjon chilit az ételeihez! A benne lévő kapszaicin ugyanis fokozza a barna zsírszövet működését.
  • Ne edzőterembe menjen sportolni, helyette válassza a szabad levegőt: sétáljon, esetleg fusson télen is!
  • Igyon hideg italokat, mert segítenek edzés közben szinten tartani a testhőmérsékletet!
  • Fogyasszon minél több tejterméket! A kutatók szerint a sajt, a joghurt és a tej mind jó hatással vannak a barna zsírra – ellentétben a nehéz, zsíros ételekkel, amik inkább gátolják működését.

Ha tehát ön sem rajong a zord télért, de szeretne néhány plusz kilótól megszabadulni, vigasztalja a fagyos idő és a fogyás kapcsolata. De azért ne csináljon jégvermet az otthonából, ne dobálja ki a meleg ruháit és lehetőleg ne a szabadban éjszakázást válassza az edzések helyett!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓZAN 7 világsztár, aki szakított az alkohollal

A Harry Potter, a Jóbarátok vagy épp a Szex és New York sztárjait sem kímélte a pia, van, aki azt mondja, a 30-at sem érte volna meg, ha nem változtat.

STÍLER Praktikák, ha minden reggel elkésel

Itt két perc, ott öt, meg még három, és már megint elkéstél? Öt tipp, ha szeretnéd a reggelt jobban kézben tartani, és végre nem utolsóként beesni a munkába.

KETTŐS MÉRCE Vagyonadó: tényleg erre van szükségünk?

A vagyonadó mellett és ellen is lehet érvényesen érvelni, a legjobb talán, ha először is végiggondoljuk, miről beszélünk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés