Így vegye rá magát a munkára, ha nincs kedve dolgozni!

Különösen így az évvége felé közeledve egyre nehezebben veszi rá az ember magát a munkára, pedig még egy kicsit ki kell húzni, ráadásul ilyenkor a legtöbb helyen jól fel is halmozódnak a feladatok. Egy mindenféle pszichológiai kutatások alapján összeállított infografika ezen a problémán próbál segíteni. A hajtás után mutatjuk a lényeget.

Szóval ezzel a 14 ponttal elvileg mindenki rá tudja magát venni a munkára, ha már semmi másra nem tud gondolni, csak a macskás gifekre, meg a bejglire.

  1. Mondja azt magának, hogy ez egy új kezdet!
    A kutatások szerint, ha egy feladatra nem rutinként, hanem újdonságként tekintünk, akkor növelni tudjuk a motivációt.
  2. Jutalmazza meg magát előre!
    Ha nem tudja rávenni magad a munkára, akkor zárja le a halogatást egy sütivel vagy egy jópofa videóval, ezzel jutalmazva magát előre. A kutatások szerint a megemelt dopamintszint jót tesz a motivációnak.
  3. Mosolyogjon!
    A mosolygás csökkenti a stresszt és a szorongást, jobban érzi magát tőle az ember, így szívesebben vág bele a munkába.
  4. Próbálja ki a Superman pózt!
    Hülyén hangzik, de ha például kihúzza magát úgy, hogy a mellkasát kinyomja, a kezeit a csipőjére teszi, és felemeli az állát, ahogy Superman beáll keményen, akkor erőre kaphat. Annyi mögötte a tudomány, hogy az ilyen, erőt sugárzó pózok megnövelik a tesztoszteron-szintet és csökkentik a kortizolét.
  5. Egy gyors masszázs!
    A masszázs is csökkenti a kortizol szintjét, ezáltal a stresszt, és megemeli a szerotoninszintet, amitől jobb kedvünk lesz, megnő a munkakedvünk.
  6. Kezdje kicsiben!
    A kutatások szerint egy nagy feladat könnyedén elrettenti az embereket. Ezeket úgy lehet sikeresen leküzdeni, ha kicsi, viszonylag könnyen teljesíthető részekre osztjuk őket, így nem érezzük azt, hogy összeroppanunk egy-egy feladat súlya alatt.
  7. Tartsa szem előtt a nagy célt!
    Ugyanakkor fontos, hogy lássuk kontextusban a saját munkánkat, hogy tisztában legyünk vele, hogy milyen előnye származhat belőle más embereknek, mit adunk hozzá a munkánkkal a cég működéséhez.
  8. Kössön magával alkut!
    Különféle motivációs eszközökkel, például telefonos applikációkkal is rávehetjük magunkat a munkára, amikkel figyelni tudjuk, hogy mit, mennyi idő alatt teljesítünk. Ha nem tartjuk magunkat a saját képletes szerződésünkhöz, akkor magunkkal szúrunk ki.
  9. Dolgozzon együtt másokkal!
    Azzal is növelni tudjuk a motivációnkat, ha nem egyedül dolgozunk, hanem van valaki, akivel meg tudjuk beszélni a munkafolyamatokat.
  10. A zöld a ön színe!
    Néhány kutatás szerint a zöld szín kifejezetten jó tesz a boldogságérzetünknek, kevésbé érezzük magunkat fáradtnak, és a motiváltabbak leszünk. Effektive a zöld szín is segíthet, de az is, ha kimegyünk egy kicsit a természetbe.
  11. Járjon egyet!
    Ha már a természenél tartottunk: más kutatások szerint meg azzal tudjuk növelni a hatékonyságunk, ha járunk egyet. Egy húsz perces séta vagy biciklizés nagyban tudja növelni az energiaszintünket és csökkenti a fáradtságérzetet.
  12. Mantrázzon!
    A tükörbe magyarázni magunknak, hogy igen, meg tudod csinálni felettébb kellemetlen tud lenni, ha ránk nyitnak, de kutatások szerint igenis van értelme hangosan támogatni magunkat önbizalomnövelő mondatokkal.
  13. Figyelmeztesse magát!
    Nem árt, ha néha ránk szólnak, hogy haladjunk a dolgainkkal. Nem feltétlenül kell egy nyomasztó főnökre gondolni. Megoldhatjuk magunknak is a dolgot, ha beállítjuk a telefonunkat, hogy időről-időre figyelmeztessen, hogy mit kellene éppen csinálnunk.
  14. Képzelje el a sikereit!
    Ha elképzeljük, milyen sikereink lehetnek, jobban megy a munka is - állítja több kutatás is. Még hatásosabb ez a módszer, ha keres egy csendes helyet, ahol nyugodtan álmodozhat pár percig. 

De nézzük meg az egészet a NetCredit szép, színes infografikáján, hátha úgy még könnyebb befogadni a tanácsokat!

How to Make Yourself Work When You’re Not Feeling It #InfographicYou can also find more infographics at Visualistan


Most pedig irány vissza dolgozni!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek