Véres megoldás az örök fiatalságra

Az Alkahest cég kutatója, Sakura Minami és csapata azt vizsgálta, hogy milyen hatása van a korosabb egerekre, ha fiatalabbak vérét kapják, illetve fordítva. Eredményeikről a New Scientist számolt be. Amikor az öregebb állatok kaptak vért a fiatalabbaktól, javult a memóriájuk, a kognitív képességeik és a fizikai aktivitásuk is. Emellett vizsgálatok igazolták, hogy az agyon kívül egyéb szerveik, például a szívük, a májuk és az izmaik állapota is javult. Ezzel szemben a fiatal egereknek adott idősebb állatokból származó vérplazma ellenkező hatást váltott ki: az állatok agya az öregedés jeleit mutatta.

A kutatók ezek után arra keresték a választ, hogy a fiatal emberek vére is hasonló hatással bír-e. A következő kísérletben 18 éves emberek vérét kapták 12 hónapos egerek. Az egyéves állatok szervezete egy ötvenéves emberének felel meg az öregedés szempontjából: a rágcsálók egyre lassabban mozognak és a memóriájuk is romlik.

shutterstock 421855849

A kísérletben résztvevő egerek hetente kétszer kaptak emberi vérplazmát tartalmazó injekciót, ami már három hét elteltével látható javulást hozott a teljesítményükben. Az eredményeiket összehasonlították három hónapos fajtársaikéval és olyan azonos korú egerekkel, akik nem kaptak vért. Az emberi plazmának az öreg egerekre is fiatalító hatása volt. A nyílt terepen fiatalos lendülettel rohangáltak, javult a memóriájuk és jobban teljesítettek a labirintusban is, ahogy arra a kutatók számítottak is. A kísérleti alanyok agyának vizsgálatakor – szintén a várakozásoknak megfelelően - új neuronok keletkeztek.

Minami és csapata már most azonosított néhány olyan tényezőt, ami közrejátszhat a kedvező hatások alakulásában, egyelőre azonban nem hozták nyilvánosságra. Egyúttal remélik, hogy viszgálataik nyomán ki tudnak dolgozni egy fiatalító kezelést, és a cég már meg is kezdte a kutatásokat arról, hogy milyen hatással van a fiatalok vére az Alzheimer-kórban szenvedőkre.

Oszd meg másokkal is!
Mustra