Oltásellenes szöveggel vadít Szendi Gábor

"A hetedik osztályos lányok szüleinek 76%-a igényelte az ingyenes HPV-oltást. Ez 34 ezer oltást jelent. Van egy-két megfontolandó eredmény, aminek ismeretében talán csökkenne a lelkesedés" - kezdi oldalán Szendi Gábor, aki utána egy sor tudományosnak tűnő adattal támasztja alá, miért veszélyes a méhnyakrál elleni oltásként emlegetett vakcina. Csak hát ettől még veszélyes butaság, amit terjeszt.

shutterstock 405306670

"Az oltást propagálók nem beszélnek arról, hogy 2007. március 1. és 2015. december 31. között 239, a HPV-oltással kapcsolatba hozott halálesetet jelentettek az amerikai VAERS-nek (Vaccine Adverse Event Reporting System, azaz az oltások mellékhatásait regisztráló rendszer) (NVIC, 2016). Tudható, hogy ez a rendszer önkéntes alapon működik, a becslések szerint az esetek kb. 5-10%-át jelentik" - írja Szendi egy olyan forrásra, az NVIC-re hivatkozva. Az egyik probléma azonban, hogy az említett NVIC-nek semmiféle hivatalos jogosítványa nincs, egyszerűen egy oltásellenes civil szervezet.

A tények tehát eddig, csak hogy egyértelmű legyen: Szendi Gábor tulajdonképp egy olyan civil szervezet nézeteit terjeszti, melynek célja, hogy ne oltsák be a lányokat, nőket a HPV ellen. A kimutatásuk ennek megfelelően tele van ijesztő számokkal, szerintük például közel 1500 nő rokkanttá vált tőle, de szemfülesebbeknek feltűnhet egy komoly hiány: az sehol nem szerepel, mekkora mintának hány százaléka az a 45.483 nő, akinek bármiféle baja lett az oltástól. Szendi ezt drámai felelősségre vonással keni el, ami szintén nem igazán mélyíti a tudományos megalapozottságot: "A HPV-oltást pártolók azt is fel szokták emlegetni, hogy hány millió oltásra esik egy szövődmény. A kérdés az, mennyire vigasztalja ez azt a szülőt, aki éppen elveszítette gyermekét egy olyan oltás miatt, aminek hasznossága több mint kérdéses".

Azért van, amiben igaza van Szendinek: az oltás valóban nem véd minden típusú HPV-vírus ellen, viszont (és ezt már a mi cikkünkből idézzük), a rákos megbetegedések 70%-ért két típus, a 16-os és a 18-as számú tehető felelőssé, a magyar állam által biztosított térítésmentes védőoltás pedig ezek ellen véd (a több komponensűekért sajnos fizteni kell). Jó tudni, hogy a 15-44 éves nők körében a második leggyakoribb daganattípusról beszélünk, évente 407 nő hal meg miatta.

Szóval, ha most kétségei támadtak, olvassa el Szendi cikkét, de utána a miénket is, és döntsön felelősen a saját (vagy lánya) életéről! Ha nincs kedve olvasgatni, talán elég ennyi is: "a WHO egyetlen esetben sem igazolt ok-okozati összefüggést az oltás és az azt követően jelentett betegségek között, ezért megerősítette, hogy az oltás valóban több haszonnal jár, mint rizikóval."

Esetleges mellékhatások

 A VAERS rendszerbe több ezer bejelentés érkezett az oltással kapcsolatos mellékhatásokról. Ennek 92 százalékát a nem komoly mellékhatások tették ki, melyek lehetnek fejfájás, hányinger, hányás, ájulás, és ezekre a gyártók a vakcináról szóló tájékoztatóikban esetleges mellékhatásként fel is hívják a figyelmet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a vakcinák biztonságosságát a 2006-os forgalomba hozatalt követően folyamatosan vizsgálják, és az esetlegesen felmerülő mellékhatásokat minden esetben kivizsgálják. A szakemberek az oltást követően jelentkező betegségek/állapotok közül többek között ezeket vizsgálták: ájulás, anafilaxia, vénás trombózis, kóros terhesség, Guillain Barre szindróma, stroke. Emellett a megvizsgálták az alumínium adjuváns biztonságosságát, valamint az autoimmun betegségek, különös tekintettel a sclerosis multiplex, az agyi vasculitisek és a complex regionális fájdalom szindróma (CRPS) előfordulását is.

A Világszervezet illetékes testülete egyúttal arra is  felhívta a figyelmet, hogy az anekdotákon alapuló, biológiai vagy epidemiológiai alátámasztást nélkülöző rémhírek jelentős károkat okoznak, hiszen megkérdőjelezik a vakcina biztonságosságát és hatékonyságát, és ezzel a használatát befolyásolhatják.

Oszd meg másokkal is!
Mustra