Egye végig Európát Berlintől Szentpétervárig

Egyre hűvösebb az idő, egyre szívesebben kuckózunk be, és eszünk nagyokat. Össze is gyűjtöttük, hogyha hosszú hétvégét tervez valamelyik európai nagyvárosban, hova érdemes mennie. 

Népek konyhája Németországban

Németország fővárosa, Berlin a nemzetiségi ételek Mekkája. Ha egy várost kéne választani, ahol tanulmányozható a világ gasztrokultúrája, akkor az Berlin lenne. A törökök tökélyre fejlesztették az itt feltalált street foodot, a dönert, Neukölln pedig tele van távol-, és közel-keleti éttermekkel.

A döner és currywurst az a két étel, amit nagyjából minden utcasarkon lehet kapni. Valahogy úgy alakult, hogy mindkettőből a legjobb Kelet-Kreuzbergben kapható: a Mustafa Gemüsekebap (Mehringdamm 32) és a Curry36 (Mehringdamm 36) csak egy pár lépésre vannak egymástól.  A kettő közül nekünk Mustafa kebabja a kedvencünk. Ropogós, grillezett zöldségek, feta, finom szószok és a műfajtól szokatlanul jó minőségű hús kerül a pitába.

Ha már currywurst, akkor Curry36
Ha már currywurst, akkor Curry36ilovebutter / Flickr.com

Neuköllnben a Sonnenallén egymást érik az ázsiai helyek, mi egy kicsi, autentikus thai falatozót ajánlunk itt: a 134-es szám alatt található Mae Charoent. Hely általában alig van, a kissé kopott natúrfa bútorok annyira nem hívogatók, de ne hagyjuk félrevezetni magunkat! Kedvenceink itt a kókusztejes levesek, a mindenféle csírás-zöldséges üvegtészták, és nagyon jól készítik a kacsát. 

Tök és liba minden mennyiségben az osztrákoknál

Ausztriában ötödik alkalommal rendezik meg a Gans Burgenland Ínyencfesztivált. Idén október 14. és 16. között lehet majd a Fertő tó partján található Ruszt városában libás finomságokat kóstolgatni. 2014-ben egyébként mi is megnéztük magunknak az eseményt és a környék látnivalóit, élménybeszámolónkért ide kattintsanak.

A ruszti libabuli központja a hangulatos óváros
A ruszti libabuli központja a hangulatos óvárosDp Iworld.hu / Páth Dániel

Ha szeretik a tökös étkeket, akkor pedig mindszentekkor is érdemes lesz ellátogatniuk az alsó-ausztriai Retz környékére, ahol október utolsó hétvégéjén tökfesztivált rendeznek. A programok Obermarkersdorfban és Zellerndorfban lesznek: kóstolhatunk tökgulyást, tökös palacsintát, de akár rizottó formájában is tesztelhetjük a helyiek által a világ legnagyobb bogyójának tartott zöldséget. A fesztiválon számos koncerten táncolhatjuk le a fogásokat.

Olaszország, szarvasgomba-mennyország

Alba városában – Torinótól délre – közel másfél hónapot szentelnek a szarvasgombának a 86. Nemzetközi Fehér Szarvasgomba Vásáron. A programok nyolc hétvégén keresztül zajlanak, a vásár október 8-án kezdődött, az utolsó program november 27-én lesz. Középkori vásár, borkóstolók és utcafesztivál felel a jó hangulatért. Ha jobban elmerülnének a szarvasgomba-témában, erre is lesz lehetőség. A vásár ideje alatt szakértők vezetésével szarvasgomba-workshopokat tartanak, ahol megtudhatjuk, milyen a jó szarvasgomba, hogyan tudjuk igazán értékelni az ízét, és hogy hogyan kell tárolni, és elkészíteni.

Szarvasgomba-szezon
Szarvasgomba-szezonManfred Klimek / Getty Images Hungary

De a fapadossal könnyedén megközelíthető Pisa környékén is lesz szarvasgomba fesztivál: San Miniatóban 46. alkalommal rendeznek ünnepi hétvégéket a fehér szarvasgombának három alkalommal novemberben. Nem igazán áll közel a szívéhez a szarvasgomba? Na és a csokoládé? A nugát? Vagy inkább valami, sós, például egy jó focaccia? Ha a válasz igen, akkor mégiscsak lesz keresnivalója Olaszországban még az ősz folyamán.

Az oroszoknál a gyorsétterem egészen mást jelent

Szentpétervári gyorstalpaló cikkünkből kiderül, hogy Oroszországban elég merész dolog csak úgy bemenni egy random étterembe. Kívülről ugyanis nem látni az árakat, és ha csak úgy beszaladunk valahova, lehet, otthagyjuk az úti büdzsénk felét. De akkor hol együnk? Hát gyorsétteremben! Na nem ám McDonald's-ban. Az oroszoknál a fast food kicsit mást jelent, mint nálunk: itt tényleg a gyorsaságon van a hangsúly, de ez nem megy a tápérték rovására.

Az egyik nemzeti étel a blini, vagyis palacsinta. A palacsintánkba aztán bármit kérhetünk, a reszelt sajttól elkezdve a beluga kaviárig. Két híres palacsintahálózat működik a városban, jó és standard minőségű ételt kaphatunk náluk. És ami a legfontosabb: itallal, esetleg levessel együtt megúszhatjuk az egészet úgy 400 rubel (1600 forint) körül. A Csajnaja Lozskát (чайная ложка) mi jobban szeretjük, mint a Teremokot, (sajnos a weboldalaknak csak orosz verziója van) ennek az oka csupán annyi, hogy nekik jobb a levesük. Két tradicionális orosz levest ajánlunk itt: a borscsot (céklaleves) és a szoljánkát (nagyon húsos leves). Palacsintákból nekünk a csirkés-gombás-tejfölös a kedvencünk.

Oroszos menü: borscs, kenyér, morsz és a gyönyörű, hologramos alátét
Oroszos menü: borscs, kenyér, morsz és a gyönyörű, hologramos alátétmirkofiam / Travelo

A klasszikus önkiszolgáló, vagyis menzás rendszerű éttermekkel is érdemes egy próbát tenni. Ilyen falatozókat a városban mindenhol talál elszórva, több van belőlük, mint nálunk McDonald's a körúton. Készüljünk fel rá lelkiekben, hogy ezek a helyek inkább a helyieknek van fenntartva, a személyzet nem sok helyen beszél angolul, viszont az activityt jól értik. Amit itt feltétlenül kóstoljanak meg, az a MOPC (morsz). Ez egy cukorral pépesre zúzott eperből, áfonyából vagy málnából készülő helyi üdítő. Ha pedig a fentieknél kicsit komplexebb élményre vágynának, arra is van olcsó tippünk, ide kattintsanak érte.

A lengyeleknél fillérekből jóllakhatunk

Nemrég kipróbáltuk, hogy Krakkót tényleg meg lehet járni fejenként 15 ezer forintból. Mindezt úgy, hogy a szállás, az utazás költségei is benne vannak. Hogy hogyan? Például úgy, hogy nem költünk sokat az étkezésre. Persze ez nem éhezést jelent, sőt! Mi állandóan degeszre ettük magunkat a városban, csak nem a legdrágább helyeken. Ha utánunk csinálnák, vadásszanak például a kis kocsiról kerek tésztakarikákat áruló helyi árusokat, akik bárhol felbukkanhatnak. A lengyelt bagelt, az obwarzankit árulják, amit különféle magokkal szórnak meg. Olcsó és finom pékárú, darabja 100 forint körül van, reggeli kávé mellé ideális.

A Plac Nowy-n pedig az olcsó és tápláló zapiekankit is próbálják ki mindenképp. Ez a lengyel melegszendvics, amit arról ismerhetünk fel, hogy hatalmas, rengeteg gomba, és meglehetősen sok ketchup van rajta. Egy melegszendvics ára hat-nyolc złotyi körül mozog (400-600 forint). 

Pierogi, szeretünk!
Pierogi, szeretünk!Karsai Roni / Travelo

A fentiek mellett csodás tésztabatyukat (pierogi) lehet enni szerte a városban. Mi két helyen is teszteltük őket, ezeket melegen ajánljuk. Az egyik a hangulatosan megvilágított Gospoda Koko a főtér közelében, a másik az óváros északi részén működő U Babci Maliny hüttét idéző étterme. Mindkét helyen hatalmasak az adagok, így fejenként 1000-1500 forintból kijön egy vacsora sörrel együtt.

Jegeskávéval lesz teljes a görög reggeli

Múlt heti cikkünkben ajánlottuk figyelmükbe Szalonikit, mint olyan szuper mediterrán várost, ahol most a legérdemesebb körülnézni. Fapadossal könnyen elérhető, és végre nem árnyéktól-árnyékig, kúttól-kútig menekülésről szól a városnézés. Ha hallgatnak ránk, és ellátogatnak ide, feltétlen reggelizzenek egy nagyot görög módra!

Görög jegeskávé, ezt momentán Szantorini szigetén ittuk
Görög jegeskávé, ezt momentán Szantorini szigetén ittukmimi / Travelo

Itt a reggel délig tart: 12-ig tehát pékségekben kell enni. Például spenótos-fetás pitát, ami egy töltött, leveles tészta, háromszög vagy csiga alakúra hajtva. És igyanak hozzá frappét, vagyis jegeskávét, a görögök kedvenc italát. Majd vegyék nyakukba a várost! 

Superfood lett módra

Lettország nem az a hely, amelynek a konyhája miatt kelnénk útra. Viszont, ha már egyszer megízleltük, nagyon fogjuk szeretni. Nemrég Rigában jártunk, ahol a városnézés mellett idényzöldségekkel, frissen fogott halakkal, és superfood státuszú alapanyagokkal dolgozó éttermeket teszteltünk.

A rigai központi piacon elképesztő mennyiségben és variációban mindenütt csak hal és hal
A rigai központi piacon elképesztő mennyiségben és variációban mindenütt csak hal és halrea / Travelo

De elmentünk egy óriási alapterületű, világörökségi listás piacra is, ahol mindent kapni, ami szem-szájnak ingere, a tetőt pedig az első világháborús német Zeppelin hangárok felső részéből hasznosították újra. Kedvet kapott Rigához? Itt mindent megtudhat az önre váró gasztronómiai élményekről.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek