Kérjük, ne szurkálja a stroke-os betegek ujjait tűvel!

Angol nyelvű kamuoldalakon már 2003 óta kering email vagy blogbejegyzés formájában az a tanács, miszerint agyvérzés esetén életmentő lehet, ha megszurkáljuk a beteg ujjbegyeit. Itthon pár hete tűnt fel ez a módszer az Egyazegyben.com nevű oldalon:

Egy kínai természetgyógyász írta le a következő módszert, ami életmentő lehet, ha nincs orvos a közelben. Agyvérzés esetén megpattannak az erek az agyban. Ezt enyhítendő a kínaiak egy fertőtlenített tűvel mind a tíz ujjbegyét megszúrják a betegnek. Vérezniük kell, különben nem segítik az agyi erek működését. A tűt láng fölött gyorsan fertőtlenítheted! Brutális módszernek látszik, de életet menthet. Nincs egy kiemelt pont az ujjbegyen, bárhol szúrható.

shutterstock 269125349

Sajnos az, hogy ez egy hoax, már jóval kevesebb helyen olvasható, pedig az About.com Urbanlegends aloldala és a Hoax Slayer is írt már róla az elmúlt években.

Az öngyújtólánggal fertőtlenített, csodatévő tű legendája egyébként tavaly ősszel és idén nyáron is végigsöpört a magyar sajtó árnyékos oldalán: akkor olyan kétes hírű portálok osztották meg a hírt, mint a Szupertanacsok.blog.hu vagy a Netbulvár, de lehozta a Blikk Rúzs is.

Sajnos a Semmelweis Egyetem A stroke mentőellátása című munkaanyaga már nem ilyen népszerű olvasmány a neten, pedig ebben világosan leírták, mi a legfontosabb teendő olyan betegeknél, akiknek valószínűleg épp agyi érkatasztrófán estek át, azaz a köznyelvben gutaütést, szélütést, agyszélhűdést, agyinfarktust, agyvérzést kaptak.

A stroke persze csak egy gyűjtőfogalom, ide tartozik a tranziens ischaemiás attack, a reverzibilis ischaemiás neurológiai defektus, az ischaemiás agylágyulás, a roncsoló agyállományi vérzés, a subarachnoidealis vérzés és a vertebro-basilaris insufficientia is. Ami közös bennük, hogy az agy vérellátásában lép fel zavar - ezen pedig nem segítünk azzal, ha a beteg ujjait szurkáljuk! Nekünk foteldiagnózisok felállítása és neten olvasott kuruzslások helyett annyi a dolgunk, hogy ilyen esetekben

azonnal hívjunk mentőt, mert minden egyes eltelt másodperccel a beteg életét kockáztatjuk!

A stroke-ra utaló tünetek illetve figyelmeztető jelek észlelésekor a mentők haladéktalan értesítése kulcsfontosságú. Az alapellátás más intézményeinek bevonása az ellátásba felesleges időveszteséggel, ezáltal rosszabb kimenetellel jár. Emellett a kórházba érkezés és az ellátás megkezdése között eltelt késedelmet is csak a mentővel való érkezés csökkenti szignifikáns mértékben.

És hogy mik a stroke tünetei? Az alábbiak, amelyek külön-külön és együtt is előfordulhatnak:

  • átmeneti látásvesztés az egyik szemen,
  • kettős látás, látótérkiesés,
  • beszédmegértési zavarok,
  • szóformálási nehézségek,
  • zavartság, szédülés, fejfájás,
  • hirtelen fellépő eszméletvesztés.

Ilyen esetekben tehát ne a beteg ujját szurkálja, hanem hívjon mentőt, életet menthet! És ne dőljön be minden hoaxnak, amit a neten olvas!

Oszd meg másokkal is!
Mustra