Gyerünk a szabadba, amíg még szép az idő!

Attól, hogy egyre hűvösebbek a nappalok, még nem kell a hétvégéket begubózva tölteni. Ilyenkor a legszebb a természet, úgyhogy pulcsit fel, és irány a szabad levegő! 

Mint pók a falon: via ferraták az országban

Ha szeret túrázni és szereti az extrémnek számító kihívásokat, tegyen egy próbát a via ferrata műfajával! Évekig csak külföldön lehetett kipróbálni, de ma már itthon is találunk vasalt utakat. Hazánk első ilyen pályája 2013 augusztusában nyílt meg a Kőmosó-szurdokban, a Cseszneki vár tövében. Itt C, D és E nehézségű pályákon mérettethetjük meg magunkat. (A via ferratákon A-val jelölik a legkönnyebb utakat, míg az F-betűvel jelzett pálya csak a profiknak ajánlott.)

1498738 501280413241754 1894964489 o
Magyar Kaland - Sport Egyesület

Az ország második via ferratája Tatabányán van, a Turul-sziklánál, és 2015 óta várja a mászókat. Itt is három út közül lehet választani, amelyek D és E besorolást kaptak. Mászás közben és után a Bakonyban és a Vértesben gyönyörködhetünk. A legfiatalabb via ferrata-rendszer a Cuha-völgyben van, itt két pálya épült ki. A Bucsek Henrik Emlékút a kezdőknek ajánlott (B-C) besorolást kapott, az Ariadné fonala pedig (D besorolással) a tapasztaltabbakat várja.

Ha a fentieknél többet szeretne megtudni a vasalt utakról, ezen a honlapon tájékozódhat. Ugyanitt felszerelést is bérelhet – nagyjából 2500 forintba kerül egy teljes szett –, és oktatásra is benevezhet, ha még csak most ismerkedik ezzel a sporttal.

Futva vagy lóháton a Balatonnál

Ugyan strandolni már nem lehet, de ez nem jelenti azt, hogy el kéne felejtenünk a Balatont. Mostanában például több futóversenyt is rendeznek - tökéletes program, ha aktív hétvégére vágyunk. Október 8-án a Kehida Termál Bormaratonon próbálhatja ki magát, ahol 10 és fél, 21 és 42 kilométeres távok közül választhat, az utóbbit akár bringával is teljesítheti. És miközben keményen küzd, Zalaszentgrót és Kisgörbő vidékének szépségeiből meríthet erőt. A régió legnagyobb őszi sporteseményét, a Balaton Maraton és Félmaraton versenyét november 19-én tartják Siófokon. A maratont több részletben is le lehet futni, sőt, 1/6-od maratoni távon is lehet indulni. Tavaly 5600-an voltak, nevezzen időben!

Balaton maraton
(c)Zakany Gergely / Balaton Maraton és Félmaraton

Inkább lóhátra pattanna? Akkor is jó helyen jár a környéken. És ne gondolja, hogy a Balaton környéki lovas panziók csak azokat várják, akik a nyaralást kötnék össze a kedvenc hobbijukkal! A hideg időszakra is fel vannak készülve, a legtöbb szálláshelyen jakuzzi és szauna is van. A legjobb lovardákat itt szedtük össze.

Falusi idillben bringázva

Az osztrák-magyar-szlovén hármashatáron fekvő idilli Őrségben ugyan nincsenek kijelölt kerékpárutak, de nem is hiányoznak igazán. A forgalom gyér, a táj csodás, mi kell még? Egy kis edzettség azért nem árt, mert vannak errefelé dombok bőven. A ledolgozott kalóriákat tökmagolaj, dödölle vagy a közeli osztrák Zotter gyárnak köszönhetően ipari mennyiségű csokival pótolhatjuk vissza. Látnivalók és családbarát tippek a környékről itt.

Őrség18.JPG
Simon Attila Fotografus / itthon.hu

Madaras Fertő-tó, csokis Sopron

Szintén két keréken a legkönnyebb felfedezni a Fertő-tó környékét. És ide is érdemes családostul menni: rengeteg állatot láthatunk kirándulás közben, a közeli Sopronban remek csokikat falhatunk be, vagy éppen felderíthetjük a vadiúj vadászati tanösvényt. A tó osztrák oldala igazi gyerekparadicsom: itt van például a Familypark vidámpark – október utolsó napjaiban ráadásul mindig készülnek valami hátborzongató meglepetéssel halloween örömére. De a ruszti strandon bérelhető elektromos csónakokat is imádják a kicsik.

Wolfgangw Fertő Hanság
Wolfgangw / Wikipedia

Túra síterepen, még a szezon előtt

És ha már az osztrákoknál tartunk: mit szólnának egy igazán természetközeli kiruccanáshoz, megspékelve némi városnézéssel? Ha nem szeretnek síelni, de szívesen kirándulnának alpesi tájban, érdemes megfontolni, hogy még a síszezon előtt megnézzék maguknak az egyik síterepet. Ilyenkor ugyanis még sokkal jobb árakon találhatunk szobát magunknak, mint amikor beindul a szezon.

Kilátás a Dachstein-gleccserről (Schladmingból könnyedén eljuthatunk ide is)
Kilátás a Dachstein-gleccserről (Schladmingból könnyedén eljuthatunk ide is)Popp-Hackner / Osztrák Idegenforgalmi Hivatal

Mi a stájerországi Schladmingot ajánljuk, mert itt már teszteltük, hogy síelés nélkül is pazarul el lehet tölteni egy hetet. Ha pedig elég volt a hegyekből, innen vonattal másfél óra alatt Grazban vagy Salzburgban lehetnek. Itt pedig az alpesi legelő helyett már a macskaköves óvárosi utcákon folytathatják a sétát.

Oszd meg másokkal is!
Mustra