Ősszel is jó móka víz mellé utazni

Imád vízparton nyaralni? Alig várja a következő nyarat? Ne várja, inkább hosszabbítsa meg a mostanit! Hiszen ki mondta, hogy a Balatonnál vagy az Adrián csak napozni és pancsolni lehet? Naplementés SUP-túra várja a magyar tengernél, az Osztrák-Magyar Monarchia kedvenc üdülőhelyén pedig akár komolyzenei koncertre is elmehet, közvetlenül a tengerparton. De akkor se csüggedjen, ha már nem fér bele idén a nyaralás a keretbe – az álmodozásban is segítünk.

Itthon, természetes víznél: naná, hogy a Balatont ajánljuk

Nem lehet már strandolni? Na és! Ettől még szuper vizes programokat kínálnak a Balatonnál. Mit szólna egy naplementés SUP-túrához, egy vitorlázáshoz, vagy ahhoz, hogy jacuzziból csodálja az őszi tavat?

SUP Center, Tihany
SUP Center, TihanySUP Center

Igen, utánajártunk, ezekre tényleg van lehetőség szezonon kívül is. Itt összeszedtünk minden tudnivalót.

 Ha mégis inkább strandolna itthon

Irány a medence! Amilyen egyszerű nyáron csak úgy felkapni a fürdőruhát, tetejébe a nyári ruhát és elslattyogni a legközelebbi strandig, ősszel és télen legalább olyan macerás ugyanez. Felöltözés, átöltözés, a pancsolás végén hajszárítás, beöltözés – kész tortúra, pláne, ha gyerekekkel megyünk. Na de nem azokban a szállodákban, amiket komplett aquaparkokkal építettek egybe. Itt elég csak felkapni a köntöst, átsétálni a fürdőrészlegre, és kezdődhet az őrület. Találunk ilyet Sárváron, Gyulán és Szegeden is. Nekünk egyébként utóbbi a kedvencünk, de itt mindent leírtunk róluk, válasszanak kedvükre. 

Külföldön, közelben: Horvátország

A nyár elröppent, de még nem késő autóba ülni és elindulni a tengerpartra, sőt!. Az őszi időszakban a legnépszerűbb tengerparti városok kiürülnek, más arcukat mutatják ilyenkor a turistakedvenc fürdőhelyek. Nem kell tartani már a leégéstől, és attól sem, hogy a gyereket elveszítjük valahol a tömegben. Ha mindig is érdekelte, mit esznek ezeken a helyeken, csak visszatartotta, hogy sokan vannak, itt az alkalom, hogy megnézze magának.

Ilyenkor jóval kisebb a nyüzsi Opatijában is
Ilyenkor jóval kisebb a nyüzsi Opatijában isRonnie Macdonald / Flickr.com

Ilyen például az Osztrák-Magyar Monarchia hangulatát mai napi őrző Opatija, ami akár egynapos túrára is alkalmas úti cél lehet. Ha hajnalban bevágódunk az autóba, délelőtt 10-kor már csobbanhatunk, majd este vissza az autóba és éjfélre-egyre haza is érünk. Az egykori Abbázia nem véletlenül volt az arisztokrácia kedvelt nyaralóhelye, ennek a ténynek egyébként bizonyítéka a város építészeti stílusa. A víz itt nyilvánvalóan annyira nem tiszta, mint mondjuk az Isztria déli csücskében, de fürdésre alkalmas, és közel van.

Ráadásul, pont most zajlik a bécsi hét, amely alatt a város a közös bécsi-horvát hagyományokat ápolja, és melyet egy hatalmas puccos bál zár le. Ezen a héten lovas konflisok fognak közlekedni a városban, ami egyébként – ismerve a szűk, lejtős, kanyargós opatijai utcákat – nem tudjuk, mennyire jó ötlet. A bécsi hét után veszi kezdetét a Kvarner komolyzenei fesztivál, amiben a legtutibb az, hogy gyakorlatilag a tengerpartra ülnek ki hangszereikkel a zenészek és ott koncerteznek.

Kvarner fesztivál
Kvarner fesztiválvisitopatija.com

Még mindig győztük meg? Inkább egy eldugott kis horvát falura vágyna, ahol a madár se jár? Arra is van ötletünk, erre olvasson tovább érte

Élőben az igazi!

A Veszprémi Állatkert a Dunántúlra látogatók egyik legkedveltebb turisztikai célpontja. Látogatóink megcsodálhatják legújabb lakóinkat, a totyogó pingvineket és a borjúfókákat, a hazánkban egyedülálló, 5000 m2-es madárröpdében pedig rövid időre Dél-Amerikába csöppenhetnek. Az állatkerti séta különleges kikapcsolódást nyújt minden korosztály számára az év minden napján. (X)

+1 tipp: Ha már idén nem futja nyaralásra

Kezdje el tervezni a jövő nyári utazását! Jó, elismerjük, hogy nem ugyanakkora élmény álmodozni, mint valóban a parti homokban sétálgatni. De azért több mint a semmi. Mi legalábbis órákig el tudunk szórakozni azzal, hogy a környék hoteljeit, éttermeit, látnivalóit guglizzuk, és a térképet nézegetjük. Az álmodozást segítheti, hogy 2017 áprilisától két új, izgalmas vízparti célpont is felkerül a Budapestről fapadossal elérhető helyek listájára. Ezek a portugál Faro és az olasz Lamezia Terme.

Faro
FaroNorthfoto

Előbbi Portugália legdélebbi városa, kedvelt üdülőhely. Az óvárosban macskaköves sikátorok, hófehérre és élénk színűre meszelt mór stílusú épületek vannak, mellette található a hangulatos kikötő. Faro közelében lassan mélyülő, homokos partszakaszokat találunk, ezért a családosok körében is nagyon népszerű.

Tropea
TropeaNorthfoto

Az olasz csizma orrában található Lamezia Termében is akadnak látnivalók: várromok, templomok és múzeumok. De további is utazhatunk például a Tirrén-tenger partjára, Tropeába – kocsival egy óra, vonattal másfél óra alatt ide érhetünk. Itt sziklára épült festői óváros és türkizkék vizű, sziklás öblök várnak ránk. További infók az új járatokról, és jegyárak itt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek