Miért özönlik el a lakást a muslicák?

Gyümölcslégy, harmatlégy vagy szakszóval Drosophila melanogaster. Igen, ez az a kisállat, amely pillanatok alatt szaporodik el a lakásban, teljesen rejtélyes módon. De tudja, hogy honnan jelennek meg? Hol és hogyan élnek? Mivel táplálkoznak? Hogy lehet eltüntetni őket?

Az ecetmuslica rettenetesen szapora állat: a nőstények akár 1000-1500 petét is leraknak rövid életük folyamán. A 0,5 mm-es petékből 22-24 óra múlva kelnek ki a lárvák, amik két vedlés beiktatva megszázszorozzák a tömegüket. Az egész folyamat pedig 8 nap, ennyi idő alatt fejlődnek ki a petékből ivarérett felnőttek. Mondjuk nem élnek sokáig, csak 4 hétig, eközben pedig leginkább repkednek és szaporodnak, de azon túl, hogy roppant idegesítőek, semmi mást nem csinálnak, ami árthatna az embereknek. Persze vannak veszélyes rokonok, de most nem róluk van szó. 

shutterstock 14703085

Ez lenyűgöző, de miért gerjednek az állatkák a számunkra ehetetlen alapanyagokra? A válasz: a romló, erjedő gyümölcsön képződő gombákkal, bakté­riumokkal táplálkoznak, és a petéket általában mi hozzuk be a piacon/boltban vásárolt gyümölcsökkel.

Ha meg akarunk tőlük szabadulni, ahhoz nem kell méreg, elég ha megtaláljuk a rohadó közeget, ami oda vonzza őket, és kihajítjuk a lakásból. Ha ez sem jelent teljes sikert, csináljon csapdát, vagyis egy befőttesüveg aljára tegyen almaecetet vagy egy jó érett gyümölcsöt, ami odavonzza őket, majd takarja le az üveget műanyag fóliával, amire előtte azért szúrjon pár lyukat, hogy be tudjanak mászni/repülni. 

Ezért szeretik a muslicákat a tudósok

Gondolta volna, hogy a muslicák az ember legjobb barátai? Bizony, ennek pedig az oka, hogy a gyümölcslegyek tökéletes alanyai a genetikai kutatásoknak, mert gyorsan szaporodnak és összesen két kromoszómájuk van.

Thomas Hunt Morgan genetikus 1933-ban a gyümölcslégy kísérleti eredményeiért orvosi Nobel-díjat kapott de vannak akik degeneratív betegségek kutatását végzik ezeknek az apró állatoknak köszönhetően, és a sort tovább lehetne folytatni

Oszd meg másokkal is!
Mustra