Kétévente cserélje le a napszemüvegét

A fő ok persze nem az, hogy kimegy a divatból, hanem ennyi idő után már nem nyújt kellő védelmet, ezzel pedig többet árthat a szemének mintha csak szimplán hunyorogna. 

Brazil kutatók szerint felül kellene vizsgálni a napszemüvegek élettartamát, A vizsgálatok szerint ugyanis a napsugarak a napszemüveg lencséjét is károsítják, és egy idő után gyengül az UV-védelem, azaz nem óvja meg a szemet a káros sugaraktól, sőt idő előtt el is törhet - írja a Daily Mail. A káros sugarak miatt a megduzzadt, ödémás szemek látástorzulást okozhatnak, növeli a szürkehályog kialakulásának kockázatát és hosszú távon a makula degenerációja, vagyis a sárgafolt sorvadás veszélye is fennáll.

shutterstock 303715964

A Sao Paolo-i Egyetem orvosa elmondta, hogy a látás egészségére a világon mindenhol nagy hangsúlyt fektetnek, ám fontos, hogy a trópusi országokban, ahol télen és nyáron is magas az UV-sugárzás kiemelten nagy szerep jusson a szem egészségének megőrzésére. "A napszemüveg fontos szerepet játszik a a védelemben, ezért jól működő UV-szűrős lencséket kell az embereknek viselni" - figyelmeztetett Liliane Ventura.

Európában, Ausztráliában, Új-Zélandon és Dél-Amerika egyes részein most úgy tesztelik a napszemüvegeket, hogy 50 órára 30 centire távolságra helyezik azokat egy 450 wattos lámpától, de Ventura szerint ez édeskevés, hiszen ez két nyári nap vagy négy téli nap terhelésének felel meg, hosszabb távú következtetéseket így nem nagyon lehet levonni. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra