A fesztiválozás rejtett veszélyei: nemcsak a pia, a Nap is megárthat

Az időjárás fontos tényező, ezt még a fesztiválozók sem tagadhatják. Bár általában csak amiatt néznek rá az előrejelzésre, hogy mikor várható égi áldás, mert hát ez igencsak meg tudja keseríteni az emberek életét a szabadtéri rendezvényeken, lásd az idei (vagy szinte bármelyik) Glastonburyt, Voltot, EfottotBánkitót a tavalyi Balaton Soundot vagy éppen a 2016-os Sziget első napját. Pedig az sem mindegy, hogy éppen mennyire tűz alá a Nap - ezt már a fesztiválbetegségekról szóló cikkünkben is említettük, de most részletesebb is foglalkozunk a témával. 

Ennyire van veszélyben

Ugyan a Sziget első napján pocsék volt az idő, napfényt szinte semmit nem láttunk, az UV-mérő pántunk szerint azért a felhős-szeles időben is volt sugárzás, sőt. Persze nem várható el, hogy valaki a többi karszalag mellé még egy ilyet is felcsapjon a csuklójára, de segítségképpen eláruljuk, hogy az Időkép szombatra, vasárnapra és hétfőre is magas UV-szintet jósolt. Persze lehet, hogy másként alakul a helyzet, de innen tájékozódhat az aktuális UV-sugárzás értékekről! (A skála szerint  0-3: nincs veszély, 3-5: mérsékelt, 5-7: erős, 7-8: nagyon erős, 8-: extrém)

És hogy mennyire valós a veszély? Okuljon kollégánk történetéből, aki egy szlovéniai fesztiválról szokatlan problémával tért haza: "Hiába gondolják azt sokan, hogy a napégés általában csak a világos bőrű és világos hajú embereket érinti, én nagyon könnyen le tudok égni. Egyszer elmentem egy olyan szoláriumba, ahol a reklám szerint lehetetlen leégni, na én még ott is úgy leégtem 4 perc alatt, hogy két napig dolgozni sem tudtam menni. Természetesen kenegetem magam rendesen, talán már kicsit túlzásba is viszem a dolgot, de idén új égéssel találkoztam: fejbőr. A fejbőrét nyilván nem kenegeti senki naptejjel, főleg hogy azt hihetnénk a haj egyik feladata az is, hogy védje ilyen dolgoktól a fejet. Nos, az én hajam - sok más dolog mellett - erre is alkalmatlan. Két nap strandolás után éreztem, hogy valami furcsa, de azt hittem a fejem fáj,  aztán jött a kellemetlenebb rész, a hámlás. A fejbőr ugyanúgy hámlik mint bárhol máshol a bőr napégés után, ez viszont azért kellemetlen, mert napokig közlekedtem úgy, hogy bőrcafatok tapadtak a sötét hajamra, ezért úgy tűnt mintha extra korpás és rendkívül igénytelen lenne a hajam és én is. Használjon sapkát vagy kendőt vagy bármit, mert semmi nem állhat olyan rosszul a fején, mint utána a bőrcafatok."

Ha ez sem győzte meg, nézze meg ezt a remek gyűjtést pár szokványos és meglepő napozási balesetről!

Csütörtökön napsütésnek nyoma sem volt, meg persze akkor még a riasztásnak sem, de UV-sugárzás a felhők között is utat talált magának.
Csütörtökön napsütésnek nyoma sem volt, meg persze akkor még a riasztásnak sem, de UV-sugárzás a felhők között is utat talált magának.Kaszás Tamás / Dívány

Tények és tévhitek

Az ibolyántúli, ultraibolya vagy ultraviola sugárzás (röviden UV-sugárzás) a látható fénynél (400-780 nm) kisebb, de a röntgensugárzásnál (0,01–100 nm) nagyobb hullámhosszúságú; a 200–400 nanométeres tartományba eső elektromágneses sugárzás.

Háromféle UV-sugárzást különböztetünk meg:

  • az UV-C a legerősebb, de szerencsére ezzel mégse kell foglalkoznunk, ugyanis a Föld légköre tesz arról, hogy ez már el se juthasson az ön bőréig
  • az UV-B a bőr felsőbb rétegéig jut csak el, és ez a tartomány felelős a napozás után egy-két órával jelentkező bőrpírért, ami tulajdonképpen egy gyulladásos folyamat eredménye. Ha jóval többet tartózkodtunk a napon a kelleténél, akkor hólyagok, akár mély sebek és később hegek is megjelenhetnek testünkön.
  • az UV-A tartománynak is van azonnali hatása, ezt használják ki a szoláriumokban, ahol koncentrált formában barníthatjuk magunkat ezzel a sugárzással. „Ez a barnulás természetesen nem azonos az UV-B által okozott pigmentációval. Az UV-A sugárzás negatív hatásai egyébként csak évek múlva jelentkeznek. Ez a tartomány károsítja azokat a kötőszöveti rostokat, amik a bőr rugalmasságáért felelősek, és így a bármilyen készítményt is használ az illető, bőre gyorsabban öregszik majd az átlagnál” - nyilatkozta a Velvetnek  dr. Wikonkál Norbert bőrgyógyász
HAMIS IGAZ
A napbarnított bőr egészséges. A barnulás bőrünk védekező reakciója, mellyel az UV-sugárzás további káros hatásaitól kíván megvédeni.
A lebarnult bőr véd a napsugárzás ellen. A lebarnult bőr a fehér bőrűek számára csupán 4-es faktorú krémnek megfelelő védelmet nyújt.
Nem lehet leégni felhős napon. A napsugárzás 80%-a át tud hatolni a vékony felhőrétegen. A fátyolos égbolt inkább növeli az UV sugárzás erősségét.
Vízben nem lehet leégni. A víz csak minimális védelmet jelent a napsugárzás ellen, és a vízfelületről való fényvisszaverődés növeli az UV expozíciót.
A téli UV sugárzás nem veszélyes. Télen általában kisebb az UV sugárzás mértéke, de a hó majdnem teljesen visszaveri a napsugárzást, megkettőzi a sugárzás erősségét, különösen a magas hegyekben.
A napvédő krémek megvédenek, így jóval hosszabb ideig napozhatok. A napvédő krémeket nem azért kell használnunk, hogy több időt tölthessünk a napon, hanem, hogy védjük magunkat arra az időre, amikor elkerülhetetlen, hogy a napon tartózkodjunk. A védő hatás attól függ, hogy helyesen alkalmazzuk-e a krémet.
Ha rendszeresen megszakítod a napozást, nem égsz le. Az UV sugárzás hatása összeadódik a nap folyamán.
Ha nem érzed a nap forró sugarait, nem égsz le. A leégést a Nap olyan sugárzása okozza, amit nem lehet érezni. A melegérzetet a Nap látható és infravörös sugarai keltik, nem a leégés szempontjából veszélyes UV sugarak.

Forrás: www.napsugarzas.hu

Így védekezhet

„Érdemes minél nagyon testfelületet eltakarni, vagyis széles karimájú kalapot viselni, és vállakat takaró felsőruházatot. Azokat a felületeket, amiket nem fed ruha, minél magasabb – lehetőleg 40-es és 50-es – faktorszámú napvédő-készítményekkel kell bekenni” - mondja dr. Wikonkál Norbert. Ha pedig széles karimájú kalapot nem is akar venni, egy sapka azért legyen önnél. „Fontos, hogy az ember fejét ne érje tartós, közvetlen napsütés, de nemcsak az erős UV-sugárzás, hanem a napszúrás veszélye miatt is. Ájulásos rosszullét esetén legjobb, ha hűvös, árnyékos helyen lefektetjük a segítségre szorulót, hiszen így az átmeneti vérkeringési zavar hamar rendeződhet” – figyelmeztetett  Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR igazgatója.

A galériában talál pár kiegészítőt, ami jól jöhet, ha nem akar leégni. Ha pedig már kint jön rá, hogy a túlélőcsomagjából kimaradt a naptej, akkor se bánkódjon, szerencsére a Rossmann is kitelepült a Szigetre, és kisebb, illetve nagyobb kiszerelésű napvédő termékek is vannak a fesztiváldrogéria kínálatban. Sapkát pedig beújíthat valamelyik szigetes szuveníresnél is.

Ha megtörtént a baj, akkor első fokú égés esetében egy hideg fürdő is segít, illetve a különböző házi praktikák, recept nélkül kapható készítmények. "Ha a tünetek olyan komolyak, hogy feszül, lángol a bőrünk és borzongunk, akkor érdemes szakemberhez fordulni, aki felírja nekünk a megfelelő, vényköteles készítményeket. A gyulladást általában kortikoszteroidokkal kezelik" - nyilatkozta a szakértő. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra