10 fura és különleges futóverseny a világ minden tájáról

Egymást érik a különböző maraton és futóversenyek itthon is, de most annak néztünk utána, hogy milyen megmérettetések közül választhat az, aki már unja a hazai pályát és valami igazán nagy kalandra vágyik.

1. A szörny nyomában - Loch Ness Marathon, Skócia

2002 óta ez lett a britek egyik kedvenc futóversenye, évente nagyjából 8 ezren vesznek részt rajta. Idén szeptember 26-án rendezik meg a versenyt. Az útvonal természetesen érinti a szörnyéről híres tavat,de át kell haladni a Ness folyón is, a célegyenes pedig Inverness városában van. Azt említettük már, hogy a futammal különböző alapítványoknak gyűjtenek pénzt, így a feledhetetlen élmény mellett a résztvevők egy jó ügyet szolgálhatnak, ami talán plusz motivációt jelent.

Honlap: www.lochnessmarathon.com

2. Malommaraton – Cinque Mulin, San Vittore Olona, Olaszország

Nem is kell messzire menni ahhoz, hogy teljesítse az ötmalmos kihívást, ami már 1933 óta létezik, és amin olyan élsportolók vettek részt mint például Steve Ovett, John Walker, Filbert Bayi, Kip Keino, Alberto Cova, Kenenisa Bekele vagy Sebastian Coe. 1951-ig egyébként csak hazai versenyzők indulhattak, de 1952-ben már más nemzetek képviselői is nevezhettek, 1960-ban a fiatalabb korosztály is helyet kapott a versenyen, az első nemzetközi női mezőny pedig 1971-ben állt rajthoz.

Honlap: www.5mulini.org

3. Lépcsőházi loholás – Empire State Building Run-Up, New York

Itthon a katasztrófavédők többször is megrendezték már a Lépcsőfutó Országos Bajnokságot, de ezen csak szakmabeliek indulhatnak. New Yorkban viszont civilek is próbára tehetik magukat. Az Empire State Building Run-Up majdnem negyven éves múltra tekinthet vissza, a legutóbbi verseny 2016 februárjában volt. A résztvevőknek 86 emeletnyit kell felfelé futniuk, és a leggyorsabb futók 10 perc alatt másszák meg az 1576 lépcsőt, a férfiak rekordját az ausztrál Paul Crak tartja 9 perc 33 másodperccel, a nőkét pedig az osztrák Andrea May 11 perc 23 másodperccel.

Honlap: www.esbnyc.com

4. Mesés maraton – Walt Disney Marathon, Walt Diseny World, Florida

Legközelebb 2017 januárjában lesz ilyen esemény, ahol a család minden képviselője talál magának megfelelő versenyt, mert a maraton mellett van félmaraton, gyerekfutás, és aki szereti a kihívásokat, több távot is teljesíthet. Ja, és ez most a 20. évfordulója lesz a maratonnak, és vélhetően ezért jóval nagyobb buli lesz mint a megelőző években. Nagyon sok futó egyébként kedvenc mesehősének öltözve teljesíti a távot, de ez nyilván nem kötelező, főleg, ha nem annyira a szórakozás, hanem az eredmény a lényeg.

Honlap: www.rundisney.com/disneyworld-marathon

5. Várja a sarkkör! – Polar Circle Marathon, Kangerlussuaq, Grönland

Ha utál a hőségben futni, akkor ajánljuk figyelmébe ezt a versenyt, ennél hidegebb helyszínt nem valószínű, hogy talál. Polar Circle Marathont minden év októberében rendezik meg, és ne féljen, nem kell végig jégen futni, a táv nagy részét köves úton kell megtenni. Mondjuk lehet, hogy ez meg be lesz havazva, de ha szerencséje van, láthat sarki rókát vagy keleti pézsmatulkot. A szervezők a honlapon arra figyelmeztetik a leendő résztvevőket, hogy az útvonal változhat az időjárási viszonyok miatt, és nyilván nem tudnak olyan kényelmi szolgáltatásokat nyújtani mint egy nagyváros kellős közepén rendezett versenyen.

Honlap: polar-circle-marathon.com

6. Éjszakai futás napfényben – Midnight Sun Marathon, Tromsø, Norvégia

Maradjunk északon. Tromsø az az északi sarkkörön túl 400 km távolságra fekszik, és itt a világ legészakibb sörfőzdéje, botanikus kertje és planetárium. Meggyőztük, hogy érdemes ide ellátogatni? Jó, az időpont választásban is segítünk, már lehet is regisztrálni a 2017. június 17-én megrendezett futóverseny öt távjára. A rendezvény egyébként nemcsak a helyszín miatt érdekes, a maraton startja este fél kilenckor van, és ugyan a legtöbb résztvevő éjfél körül végez, nem kell félni attól, hogy sötétben kell futni, hiszen az év ezen időszakában itt bizony nem megy le a Nap.

Honlap:  www.msm.no

7. Made in China – Nagy Fal Maraton, Tiencsin, Kína

1999-ben rendezték meg az első ilyen versenyt, és 2015-ben 60 ország 2500 futója teljesítette a három táv valamelyikét. Ha nem szereti a lépcsőzést, akkor persze jobb, ha nem nevez, a maratonon ugyanis 5164 fokot kell megmászni. Jó, a kilátás nyilván kárpótol a szenvedésért, és persze még van ideje felkészülni, a 2016-os verseny májusban volt, és egyelőre még nem lehet jelentkezni a 2017-es maratonra.

Honlap:  great-wall-marathon.com

8. Futó szafari – Big Five Marathon, Limpopo tartomány, Dél-Afrika

A verseny neve (Big Five) egy vadászkifejezésből ered, és az öt legnehezebben elejthető és ezért legnagyobb presztízsű afrikai vadra (afrikai elefánt, orrszarvú, kafferbivaly, oroszlán és leopárd) utal. Szerencsére nem kell fegyvert ragadni ahhoz, hogy „levadássza” ezeket a fenséges állatokat. Big Five Marathon egyébként nagy népszerűségnek örvend, minden évben telt ház van, de a 2017-es jelentkezésről még nem csúszott le. Két táv van: maraton és félmaraton, és ugyan gyönyörű tájakon kell futni, de nem árt odafigyelni az útra sem, vannak homokos és meredek részek is, de gyanítjuk, hogy a látvány mindenért kárpótol.

Honlap:  big-five-marathon.com

9. Ló az ember ellen – Man vs Horse Marathon, Llanwrtyd Well, Wales

Minden 1980-ban kezdődött egy helyi hotel bárjában, az akkori tulajdonos, Gordon Green kihallgatta két ember beszélgetését lovakról és emberekről, és úgy döntött, szervez egy maratont, ahol összemérhetik az erejüket. A táv 22 mérföld, azaz több mint 35 kilométer, és az első 24 évben a lovak mindig lenyomták az embereket, de a 25. versenyen Huw Lobb 2 perccel beelőzte a leggyorsabb lovat. A versenyt június második szombatján tartják, így az idei maratonról már lecsúszott, de januártól lehet jelentkezni a következőre.

Honlap:  www.green-events.co.uk

10. Szamár az ember ellen – Burro Days, Fairplay, Colorado

Csodás esemény, ahol képzelje el, nemcsak szamarakkal, de lámákkal is futhat, a gyerekek pedig kutyákkal is, és nyugodjon meg, bárki is kegyetlenül bánik állatával, azt azonnal diszkvalifikálják. A kétnapos rendezvénnyel egyébként a bányászváros a teherhordó szamarak alatt kívánja leróni a tiszteletét. Ennek megfelelően a versenyben résztvevő állatokat is meg kell pakolni, és az összsúlynak 33 fontnak, azaz nagyjából 15 kilónak kell lennie, a vezetőszár pedig nem lehet 15 lábnál, vagyis kb. 4,5 méternél hosszabb, és több táv közül lehet választani. A szamárnapokat július utolsó hétvégéjén tartják, de ne bánkódjon, ha ennyi idő alatt már nem jut ki az Egyesült Államokba, gyanítjuk, hogy jövőre is lesz ilyen rendezvény.

Honlap:  www.burrodays.com

Runway Run 4.0: fusson és jótékonykodjon a Dívány színeiben! 

A Budapest Airport idén is megrendezi egyedülálló rendezvényét, a Runway Run 4.0 repülőtéri jótékonysági futóversenyt. A budapesti repülőtér a verseny nevezési díjaiból idén is a sérült és fogyatékkal élő gyermekek és családjuk sportolási lehetőségeit segítő SUHANJ! Alapítványt, valamint a brit Anthony Nolan Alapítványt támogatja, amely elsősorban a leukémiás betegek számára csontvelődonorok felkutatásával foglalkozik. A cél a tavalyi 25 ezer eurós gyűjtés túlszárnyalása.

De miért írunk most erről? Az egész Európában egyedülálló rendezvényen a légiközlekedés és a kereskedelem világából mintegy ezren állhatnak rajthoz. Az eseményen mi is ott leszünk saját csapattal, ehhez viszont szükségünk van lelkes olvasókra, akik szívesen futnának a Dívány színeiben. Szóval, ha szeret másokon segíteni és imád futni, főleg különleges helyeken, akkor olvassa el, mi is kell a regisztrációhoz:

A versenyről:

  • Időpont: 2016. szeptember 3., 11 óra
  • Helyszín: Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, 1-es futópálya
  • Távok: 5 km egyéni, 10 km egyéni és páros (2X5 km)

A jelentkezésről:

  • Cím: runwayrun@bud.hu, a tárgyba pedig mindenképpen írja bele, hogy Dívány.
  • Határidő: 2016. augusztus 15.
  • Nevezési díj: 30 euró/9000 Ft
Oszd meg másokkal is!
Mustra