Szexi kolosztómiás zacskó? Igen, már ilyen is létezik!

Emlékeznek még Bethany Townsendre, aki úgy döntött, a Crohn-betegség nem állíthatja meg abban, hogy megvalósítsa álmait, és csak azért is modell lesz belőle? Vagy Zoey Wrightra, akinél három évvel ezelőtt diagnosztizálták a colitis ulcerosa nevű bélbetegséget, és kolosztómiás zacskó ide vagy oda, benevezett egy testépítő versenyre? És azokra, akik követték a példájukat? Egy fiatal brit nőnek köszönhetően már fehérnemű-kollekció is készült azoknak, akik ilyen komoly bélproblémákkal küzdenek. Sőt, egy fiatal brit művész végre megalkotta az igazi design kolosztómiás zacskót. 

Mi a kolosztómia?

A kolosztómia gyakori hasműtét, melynek során a vastagbelet kivezetik a hasfalon nyitott résen keresztül, mely mesterséges végbélnyílásként működik. A beavatkozásra akkor van szükség, ha pótolni kell a rákos vagy súlyosan sérült vastagbél alsó szakaszát, a végbelet és a végbélnyílást. A műtéti megoldás lehet ideiglenes is, ilyenkor a használaton kívüli bélszakasz gyógyulását segíti. A kolosztómia tehát lehetővé teszi az ürülék távozását, mielőtt eljutna az eltávolított vagy éppen gyógyuló bélszakaszig. A széklet a kivezetés elé rögzített műanyagtasakba ürül, amit általában elegendő naponta egyszer cserélni. A műtét után fokozatosan vissza lehet térni a beavatkozás előtt megszokott táplálkozáshoz és életmódhoz.

Forrás: Házi Patika

Stephanie Monty, a Brunel Egyetem végzőse a Fiatal Designerek éves londoni kiállításán mutatta be a prototípust, amit azért álmodott meg, hogy viselői intim helyzetekben se érezzék magukat kényelmetlenül. Ugyan a zacskót nem állandó hordásra találták ki, de mosható és többször felhasználható, illetve több minta közül lehet választani, valamint a szilikon színét is úgy lehet megválasztani, hogy az idomuljon tulajdonosa bőrének színéhez.  A designer számára persze nemcsak az esztétikum volt a fontos, próbált bőrbarát anyagokat használni, és a zacskó kialakításánál arra is figyelt, hogy minél kisebb legyen a fertőzés és a gyulladás veszélye. 

Monty most partnereket és befektetőket keres, hogy megkezdődhessen a sorozatgyártás. (Ide kattintva még több képet talál a projektről!)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek