Ha ön cukorbeteg, erről feltétlenül tudnia kell!

Nem lesz egyszerű a cukorbetegek helyzete július 20-tól, ugyanis nem lesz használható a „diabetikus”, „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés az élelmiszereken.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szerint a cukorbetegek számára készített élelmiszerek ily módon történő megkülönböztetése megtévesztő lehet. „A folyamatos, szigorú kontrollt igénylő étrendet követők számára félrevezető lehet a piktogram, hisz úgy értelmezhetik, hogy korlátlanul fogyaszthatják a narancssárga körrel jelölt termékeket” - indokolják. Pedig ez nem így van, akkor járnak a legjobban a cukorbetegek, ha ugyanúgy táplálkoznak, mint az egészségesek, csak közben számolják a szénhidrátokat.

A jelenlegi szabályozást megszüntető EU-rendelet már 2013. július 20-án hatályba lépett, de három év türelmi időt adott a gyártóknak és forgalmazóinak arra, hogy átálljanak. A jogszabályt 2016. július 20-tól kötelező alkalmazni, ám az eddig az időpontig becsomagolt vagy piacra helyezett élelmiszerek a szavatossági idő lejártáig forgalmazhatók.

A fogyasztókat az élelmiszereken lévő cukortartalommal és a többi tápanyagtartalommal kapcsolatban kell majd tájékoztatni. 2016. december 13-ától kötelező az élelmiszereken tápértékjelölést feltüntetni, melyek alapesetben az alábbiak: energiatartalom, zsírtartalom, ebből telített zsírsav, szénhidrátok, ebből cukrok, fehérje, só.

A számolgatás mikéntjéről és a változások részleteiről az OGYÉI honlapján lehet tájékozódni. Az intézet ábráján lehet a legegyszerűbben áttekinteni a lényeget:

 

 

Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek