Ha szájon nyalja a kutyája, nagyon megjárhatja

A Business Insider egy videóban mutatta meg, milyen az, ha lassított felvételen nyalja pofán a kutyája, ami még bennünk, kutyabarátokban is okozott némi megütközést, annak ellenére, hogy nyilván egy csomószor nyalt már arcon minket is a kutyánk. Mindez csak szítaná a kedélyeket, ám kiderült, hogy miért is nem igazán jó, ha a kutya nyelve és a mi szánk találkozik egymással. 

Miért csinálják?

Mert így kommunikálnak másik kutyákkal. Mert a tulajdonosoknak az illata és az íze ismerős a kutyáknak, valamint így akarják felhívni magukra a figyelmet. 

Miért okozhat gondokat? 

A kutyanyál és az emberi bőr találkozásánál nincs semmi gond, ám ha a szembe, a szájba vagy az orrba kerül belőle, az már rejt magában némi veszélyt. A kutyanyál ugyanis számos baktériumot tartalmaz, köztük olyanokat is, melyek átkerülhetnek az emberre és meg is betegíthetik. Ilyen például pár Clostridium faj, az E. coli, a Salmonella és Campylobacter  - hogy csak néhányat említsünk. 

Hogyan lehet megfertőződni?

Egyrészt ha kedvence arcon nyalja, másrészt ha a kezét nyalja meg, ön pedig nem mossa meg utána, és így ér hozzá az arcához. Hallott már a fekális–orális úton terjedő betegségekről? A lényeg: a kutya rendszeresen találkozik bélsárral, megeszi, lenyalja magáról és a többi, a bélsár pedig hordozhat parazitákat, kórokozókat, amelyek egy kedves arcnyalástól ránk telepednek.

Mit lehet tenni? 

A megoldás teljesen egyszerű: alapos kézmosás a kutya simogatása után, a nyalakodás mellőzése és rendszeres parazitamentesítés.

Van, akinél nagy bajt okozott a nyalogatás

A BMJ Case Reports oldalon viszont komoly gondot okozott egy agár a gazdájának. A 70 éves  nőt vérmérgezéssel kezelték, melyet a kutyák szájflórájában természetesen megtalálható Capnocytophaga canimorsus baktériumok okoztak. Természetesen ez nem jellemző és átlagos megbetegedés, de tény, hogy előfordulhat. A nőn sem harapás, sem más sérülés nyoma nem volt, nem volt immunrendszeri megbetegedése, viszont szoros kapcsolatot ápolt a kutyájával. A felgyógyulása több mint 2 hetet vett igénybe, antibiotikumos kezelést kapott. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra