Az első osztályú helyek miatt lesznek a balhék a repülőgépeken

Érdekes kutatás eredményei jelentek meg a Huffington Poston arról, hogy miként alakulnak ki a jellegzetes viták a repülőgépeken.

shutterstock 69490306
Shutterstock

Azzal már valószínűleg sokan találkoztak, hogy az emberek hajlamosak a repülőkön egymással balhézni, de ezeket nem az okozza a több amerikai egyetem közösen publikált kutatása szerint, hogy az utazóközönség mondjuk fél a repüléstől, vagy túl közel ülnek egymáshoz az utasok, esetleg hosszú órákra vannak bezárva egy konzervdobozba, hanem az, ha van a gépeken első osztály.

A magyarázat az, hogy a turistaosztályon ülő emberek, amikor átsétálnak az első osztályon, akkor gyakorlatilag felhívják a figyelmüket arra, hogy mik azok a dolgok, amikkel ők nem rendelkeznek: normális ülés, megfelelő lábtér, tévé, hasonlók. Ettől frusztrálttá válnak, és ezekből lesznek a balhék.

Olyannyira, hogy a kutatás szerint nagyjából négyszer gyakoribbak a viták az olyan gépeken, amiken van első osztály, mint azokon, amiken mindenki spártai körülmények között utazik. Ráadásul a viták 84 %-a a turistaosztályon történik, ez is alátámasztja azt, hogy a kevesebbet fizető utasok felhúzzák magukat a többet fizetők luxusán, és aztán a hozzájuk hasonló utasokon vezetik le ezt a frusztrációt.

Érdekesség még, hogy az első osztályon pedig azért szoktak vitás esetek kialakulni, mert az ezen az osztályon utazóknak magasabbak az elvárásaik a szolgáltatásokkal szemben, ezért az ő esetükben leginkább abból szokott probléma lenni, hogy szerintük nem éri el az első osztály színvonala azt, ami az ő fejükben az első osztály színvonaláról él.

Természetesen más dolgok is balhékhoz vezethetnek, azt elismerik, hogy a repüléskor eleve egy kicsit idegesebb sok utazó, mert olyan helyzetbe kerülnek, ami fölött semmi kontroljuk sincs. Ehhez jönnek még hozzá az olyan apróságok, mint a késések, a késések miatt lekésebb csatlakozások, az elkallódott poggyászok, a hosszú sorbanállások és a biztonsági átvizsgálások okozta stressz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek