Ezért ne felejtsen el nyújtózni reggelente

Megfigyelte már, hogy egy jóleső alvás után milyen élvezettel nyújtóztatják ki magukat házi kedvenceink? Persze nemcsak a kutyák és macskák tudják, mi a jó a szervezetüknek: a vadonban élő állatok is hasonlóan cselekszenek.

shutterstock 192991058

Nem véletlen, hogy mi, emberek is szívesen nyújtóztatjuk ki tagjainkat, ám sokan egyszerűen elfelejtkeznek erről az áldásos reggeli szertartásról, és ébredés utáni első mozdulatuk a telefonjuk felé történik. Pedig nem is gondolnánk, milyen jótékony hatásai vannak, ha nem a Facebook csekkolásával, hanem egy kiadós nyújtózással indul a nap!

De miért is jó a nyújtózás? 

Míg az ébresztőóra a tudatunkat rázza fel az álomból, addig a nyújtózkodás testünknek, alvó izmainknak üzeni, hogy ideje felkelni - derült ki a SciShow legújabb videójából. Bővebben: alvás közben az izmok is pihennek, regenerálódnak (ezért is fontos a testépítőknek egy-egy edzés között a kellő mennyiségű pihenésre is gondot fordítani), ám reggelre a mozgás hiánya miatt merevek lesznek. Ezen segít a nyújtózás, meg persze azon is, hogy újra felpörögjön a vérkeringésünk és ismét felgyorsuljon a szívverésünk, éjszaka ugyanis az egész szervezet takarékon van.

Tudta, hogy... 

a szívverésünk közvetlenül ébredés előtt a legalacsonyabb?

A kellően laza izmoknak és jó vérellátottságnak köszönhetően pedig rugalmasabbá, hajlékonnyabbá válik a testünk, ezért ajánlott pár perc reggeli jógával indítani a napot. És ez nem minden, a nyújtózás ásítással kombinálva a testi előnyök mellett lelkünket is harmóniába hozza, hatására ugyanis csökken a stressz és garantáltan mosolygósan indul a nap!

Oszd meg másokkal is!
Mustra