Készüljön, a keddi alvás a legpihentetőbb!

Alig kezdődött el a hét, de máris óriási stresszben van, nem kell aggódnia, könnyen lehet, hogy ma éjszaka alaposan ki tudja majd magát aludni. Legalábbis a briteknél így van, és ezt közel 5000 ember adatait összegezve derítették ki a kutatók. Részletek a hajtás után! 

Brit kutatók 4866 férfi és nő szívműködését követték nyomon, a résztvevők pedig beszámoltak nekik, hogy mennyit aludtak és mennyire voltak stresszesek. Talán nem meglepő, hogy a kapott adatok alapján a vizsgálatba bevont személyek hétvégén aludtak a legtöbbet, mégpedig átlagosan fél órával többet mint hétköznap.

Persze a mennyiség önmagában semmit nem jelent, ugyanis ezeken a napokon hiába volt hosszabb, nem volt annyira pihentető az alvás - írja a Daily Mail. Bezzeg kedden! Ekkor állítólag az éjszaka 55,1 százalékát töltjük olyan állapotban, ami segít feltöltődni szervezetünknek, míg pénteken ez csak 48,1, szombaton pedig 48 százalék. Ennél még bizony a hétfő éjjel is többre képes a maga 54,6 százalékával. Szakértők szerint az ok egyszerű: a hét végének közeledtét sokan alkohollal ünneplik meg, az italozás pedig köztudottan rossz hatással van az alvásra

Az adatok egyúttal megerősítették azt, hogy a nők tényleg sokkal többet alszanak, a férfiak viszont sokkal mélyebben. A vizsgálatban résztvevő nők átlagosan 7 órát és 34 percet aludtak éjszakánként, ez 11 perccel több mint a férfiak szintideje. Viszont ők csak az alvás 49 százalékát töltik regeneratív állapotban, míg a férfiaknál ez 54,4 százalék. Ja, és persze sokkal stresszesebbnek is érezték magukat, és nem is igazán gondoltűl úgy, hogy eleget aludtak volna. Szakértők szerint a különbségnek rengeteg oka van a hormonoktól kezdve a magánélet és a munka összeegyeztetése miatt érzett stresszig.

A jó alvás ismérvei 

Csak a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás lehet a jó alvás. Életszakaszonként más az ember alvásigénye: születéstől egyéves korig a húsz óra alvás az ideális, egy fiatal felnőttnek már csak nyolc óra alvásra van szüksége, az idős embereknek pedig hat óra is elég. Persze egyénenként változhat, vannak, akik több, vannak, akik kevesebb alvást igényelnek, a túl kevés alvás mindenesetre betegségekhez vezethet. Ami a minőséget illeti, fontos, hogy meglegyen az alvás ciklikussága. Egy alvási ciklus felnőttkorban 90 percig tart, ennek az első két stádiuma a felületes alvás, a harmadik és negyedik szakasza mélyalvás, ezt követi az ún. REM fázis. Ez a felosztás az éjszaka első kétharmadára a jellemző, az utolsó szakaszban nincs mélyalvás, csak tartós felületes alvás, hiszen akkor már az ébrenlétre készülünk. Ha nem megfelelő az alvás szerkezete, bármilyen is a hossza, akkor nem lesz pihentető. Erre a rendszerre sok minden lehet káros hatással az alkoholtól kezdve különböző gyógyszerekig – tudtuk meg dr. Várszegi Máriától.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek