Címlaplány lett a transznemű futó

Amelia Gapin lett az első transznemű nő, aki a Women's Runner magazin címlapján szerepel. Gapin szenvedélyes hosszútávfutó és a MyTransHealth blog alapítója, és az újságnak arról mesélt, hogy mennyi mindent jelentett neki a sport az átalakulása alatt. 

Gapin 4 évvel ezelőtt kezdte az átalakulást, a hormonkúra után rászánta magát a műtéti beavatkozásra is, mert a következő Boston Marathonon már nőként szeretne volna indulni.

"A futás segített megbirkózni a mentális és érzelmi nehézségekkel, amikkel az átalakulásom alatt kellett megküzdenem. Kitisztult a fejem és már más szemszögből figyeltem a dolgokat" - mesélte a People magazinnak. "Hasznos volt azért is, mert edzés közben át tudtam gondolni, hogyan viszonyuljak a többi emberhez, hogyan magyarázzam el nekik, min megyek keresztül. Aztán mikor a beszélgetések nem jó irányt vettek - több barátomat vesztettem el emiatt- , a futással vezettem le a frusztrációimat" - mesélte a 33 éves programozó, aki reméli, hogy az, hogy a borítón szerepel nemcsak neki jelent sokat, de hatással lesz a transznemű nőkre is. 

Kattintson többi képért!
Kattintson többi képért!Women's Running

"Transznemű nőként szerepelni egy női magazin címlapján, azt jelenti az olyan embereknek mint én, hogy nem csak látnak minket, de olyannak látnak, amilyenek vagyunk, hogy elfogadnak, befogadnak és szívesen látnak minket" - nyilatkozta a felkérésről.  

Persze nem ő az első transznemű nő, aki egy magazin címlapján szerepel, a fotó inkább amiatt számít mérföldkőnek, mert végre nagyobb figyelmet kaphatnak a transznemű sportolók is. (Igen, Caitlyn Jenner korábban olimpikon volt, de átalakulása idején már nem egyszerű sportoló, hanem inkább valóságshowszereplő volt). "A Women's Running magazinnak fontos, hogy megmutassa, a futók is nagyon sokfélék lehetnek" - írta Jessica Sebor, az újság főszerkesztője a sajtóközleményében. "Hálásak vagyunk Ameliának, hogy elvállalta a címlapot. Igazán bátor, gyönyörű és teljesen önazonos" - tette hozzá Sebor. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek