Megvan, hogy pontosan mi okozza a mogyoróallergiát

Nyilván a földimogyoró, de egy nemzetközi kutatócsoportnak nemrég sikerült olyan génmanipulált földimogyorót termesztenie, ami nem vált ki allergiás reakciókat – írja az IFLScience.com. Ehhez persze azonosítaniuk kellett a hüvelyesekben azokat a géneket, amelyek a kellemetlen tünetekért felelősek.

A földimogyoró hiába finom, ráadásul fehérjében gazdag rágcsálnivaló, ha sokak számára egészségügyi kockázatot jelent olyan élelmiszerek fogyasztása is, amik csak nyomokban tartalmazzák azt, és ez az egyik leggyakoribb ételallergia a világon.

shutterstock 290534036

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy pontosan mi okozza az allergiás reakciókat, ezért megvizsgálták a mai földimogyoró ősének, az Arachis duranensis fajtának teljes genomját, ezzel pedig több mint 50 ezer fehérje genetikai tervrajzát azonosították.

Amikor összevetették ezeket a földimogyoróban és más hüvelyes növényekekben (pl. szójabab) található allergizáló fehérjékkel, a tudósok 21 allergénekért felelős gént azonosítottak, és ezek közül kilenc cikkünk főszereplőjében is megtalálható.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban megjelent tanulmány szerzői szerint hamarosan új módszerekkel lehet majd  fellépni a mogyoróallergiával szemben. „Ez a felfedezés egy lépéssel közelebb visz minket egy olyan megoldáshoz, aminek jelentős globális előnyei lesznek. Az allergia felszámolása mellett például nagyobb tápértékű földimogyorókat hozhatunk létre” – állítja Rajeev Varshney, a tanulmány egyik szerzője.

A mogyoróallergiáról

Allergén: Összefoglalóan a mandula, földimogyoró, dió iránti érzékenységet soroljuk ide, így ezek fogyasztása okozza az allergiát.

Tünetek: Viszketés, nyelvégés, -fájdalom, csalánkiütés, gégeödéma, váladékozó és viszkető szem, köhögés, orrfolyás, nehézlégzés, hányás, hasi fájdalom, hasmenés, sípoló légzés, szédülés, gyengeség, sokk

Gyakoriság: Az óvodáskorú gyermekek 1%-át érinti és ezt sajnos nem növik ki. Hároméves kor felett a mogyoró a leggyakoribb allergén.

Kezelés: Az adott mogyoróféle (mandula, földimogyoró, dió) kerülése, amely előfordulhat szendvicskrémként, csokoládéban, kekszekben, süteményekben, müzlikben, müzliszeletekben. Ha rejtett vagy közvetlen módon mégis mogyorófélét fogyaszt az illető, súlyos, életveszélyes állapot is kialakulhat (ha bedagad a gégéje, fennáll a fulladás veszélye). Ilyenkor adrenalininjekció a segítség, amelyet a betegnek, ismert allergia esetén, érdemes mindig magánál hordania, egy tájékoztató kártyával együtt, amely rosszullét, eszméletvesztés esetén a segítségére sietőknek nyújthat eligazítást a teendőkről. 

Azért szeretjük

Tudta, hogy a földimogyoró tömegének 24 százalékát a fehérje teszi ki? De ezenkívül magas a rost-, a folsav- és a rezveratroltartalma is, ami védelmet nyújt a daganatos betegségek, az érrendszeri problémák vagy az idegi degradáció ellen. Többek között ezért is lenne jó, ha megoldás születne a mogyoróallergiára, de azért nem árt észben tartani, hogy a génmanipulációnak nem csak kedvező hatásai lehetnek...

Oszd meg másokkal is!
Mustra