Kiköpve is hatásos a sportital

A sportitalok többnyire cukrot, sót és szénhidrátokat tartalmaznak, és azért fogyasztják őket, hogy egy gyors löketet adjanak a szervezetnek hosszabban tartó fizikai aktivitás közben. Igen ám, de az összetételük miatt rengeteg kalóriát is tartalmaznak, és emiatt is lehet jó hír, hogy elég csak kiöblíteni vele a szánkat, majd kiköpni és a hatás ugyanaz lesz, írja a Daily Mail. 

Az elméletet egy, a Birminghami Egyetemen alakult kutatócsoport vizsgálta, ők pedig arra jutottak, hogy azok a kerékpárosok, akik legalább 5 másodpercig maltodextrin tartalmú itallal öblögették a szájukat, jobban teljesítettek mint azok, akik vízzel tették ugyanezt. Hogy ez miért lehetséges? Azért, mert a maltodextrint a szájban olyan receptorok észlelik, amik aztán az agy motivációért felelős részét serkentik. 

GettyImages-452957151
Michael Dodge / Europress / Getty

Dr Lindsay Bottoms, a Hertfordshire Egyetem munkatársa egy másik sportot választott, mert szerette volna az is kideríteni, hogy a precizitást és taktikát igénylő mozgásformáknál is lehet-e alkalmazni ezt a módszert.  A kutatás 12 vívót vontak be, a kísérletsorozat egyik felében ők is sportitallal, a másik felében pedig vízzel öblögethettek, és mivel előbbinek sem volt íze, így nem tudták, mit is isznak éppen. Miután a kutatók kiértékelték a tesztalanyok teljesítményét, arra jutottak, hogy a pontosság javult a sportital megivása után, a vizes öblögetés után viszont csökkent, a reakcióidőben viszont nem volt különbség. 

Ezek után ne lepődjön meg, ha a riói olimpián minden sportoló össze-vissza köpköd majd.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek