Ennyi baktériummal találkozhatsz az edzőteremben

A FitRated egy laboratóriummal összefogva utánajárt annak, mégis mennyi kórokozóval lehet találkozni egy átlagos edzés alatt. Elöljáróban annyit, hogy a futógép és a súlyok megfogása mind egy csomó nem várt ismeretséget rejt magában. 

A felmérést végzők 27 eszközt vizsgáltak meg 3 edzőteremben, és megnézték, milyen típusú kórokozók tenyésznek a szobabicikliken, a futógépeken és a kézi súlyzókon.

  • A legszennyezettebbnek a biciklik és a futógépek bizonyultak, előbbin átlagosan 1 333 432, utóbbin pedig 1 333 418 telepképző egység található milliliterenként (CFU). A CFU, vagyis CFU/ml a baktériumszuszpenzióban található baktériumok számát (colony forming unit) jellemző érték, azaz a baktériumok „koncentrációja”, és azt mutatja meg, hogy 1 ml oldatban hány élő, kolóniaképzésre alkalmas baktériumsejt van.
  • A súlyzók sem sokkal maradtak le az első és a második helyezett mögött. Náluk ez az érték 1 158 381.
  • Az eszközökön a kórokozók 70 százaléka bizony, veszélyes lehet az emberre.
  • Mindhárom típusú eszközön megtalálták a Gramm-pozitív baktériumokat, amelyek bőrfertőzést, valamint tüdőgyulladást is okozhatnak többek közt, és Gramm-negatív pálcák is felbukkantak a vizsgálatok során, melyek ellenállóak az antibiotikumokkal szemben, és gyulladásokat okozhatnak.
  •  A kutatók valamint olyan kórokozókat is találtak, melyek szem-, fül-, és torokgyulladást okozhatnak.
A képre kattintva megnézheted a teljes grafikont!
A képre kattintva megnézheted a teljes grafikont!FitRated

Ezek a számok így lehet, hogy nem mondanak semmit, de a csapat utánajárt, hogy az edzőtermi eszközök mennyivel szennyezettebbek, mint más használati tárgyak, íme a lista:

  • Egy átlagos biciklin 39-szer több baktérium található, mint egy iskolai menza tálcáján. 
  • Egy futópadon 74-szer több baktérium található, mint egy csaptelepen.
  • Egy súlyzókészleten 362-szer több baktérium található, mint egy vécéülőkén

Chelsea Freeburn, a FitRated csapatának tagja szerint, ha edzés előtt és után nem törlik át a gépeket és eszközöket, akkor az olyan, mintha az ember sokáig és sokszor fogna kezet egy csomó izzadó emberrel. A megoldás az eszközök letisztítása, törülköző használata és a szabályok betartása lenne, de mint tudjuk, nem mindenki nőtt fel a termekben erre a feladatra.

Ha nem riasztottunk el nagyon, itt elolvashatod, mire figyelj az öltözőben, és hogy kerüld el, hogy a ruhád is baktériumtenyészet legyen

Oszd meg másokkal is!
Mustra