5 dolog, amire érdemes figyelni videóinterjú készítéskor

Már hazánkban is egyre népszerűbbek az álláshirdető cégek körében a személyes találkozást megelőző videóinterjúk, aminek segítségével nemcsak a földrajzi távolságot hidalhatjuk át, de egyfajta benyomást is kialakíthatunk magunkról az önéletrajzunk mellett. A hajtás után mutatjuk, hogy a Profession.hu álláspiaci szakértője, Sámson Dorottya szerint mire kell figyelni a videóinterjú elkészítésénél. Részletek a hajtás után!

1.  Készüljünk ugyanúgy, mintha személyes interjúra mennénk!

Bár online történik, és a kérdések előre meghatározottak, a videóinterjú lényegében pontosan olyan interjúszituáció, mint a személyes találkozás. Ez az első fontos állomás, ahol interaktívan mutatkozhatunk a vágyott munkáltató előtt. Nagyon fontos, hogy alaposan felkészüljünk a cég tevékenységi köréből, saját tapasztalatainkból, és a leggyakoribb kérdéseket, illetve kulcsszavakat végiggondolva üljünk le a webkamera elé.

2. Rögzítsük az interjút semleges környezetben!

A videóinterjú megszakítására nincs lehetőség, ezért nagyon fontos, hogy nyugodt és semleges környezetben üljünk le. Megfelelő hely lehet a dolgozószoba, a nappali vagy az étkező is, csak fontos, hogy rendezett háttér előtt készítsük a felvételt. Némítsuk le telefonunkat, és kérjük meg családtagjainkat illetve lakótársunkat, hogy semmiképp se zavarjanak az interjú készülte közben. A háttérzaj teljes kiszűrése érdekében a kutyát, macskát és egyéb háziállatot is valamelyik másik helyiségben helyezzük el.

GettyImages-481445136
Adam Taylor / Europress / Getty

3. Az interjú előtt teszteljük technológiai eszközeinket!

Fontos, hogy az interjú készültét megelőzően rövid próbafelvételt készítsünk, hiszen csak így tudjuk eredményesen tesztelni technológiai eszközeinket. Kulcsfontosságú, hogy zavartalan legyen az internetkapcsolatunk, de azt is érdemes ellenőriznünk, hogy a felvételen milyen megvilágításban vagyunk láthatóak. Ellenőrizzük a webkamera és a mikrofon állapotát. Érdemes azt is megnézni, hogy hány percig tartanak a kérdésre adott válaszaink, és semmiképp se hagyjuk az utolsó pillanatra a felvétel rögzítését.

4. Készüljünk fel lélekben is a szituációra!

Az interjút összeállító HR-es kollégák általában pozitív, a sikerekre irányuló kérdéseket tesznek fel, azonban az előre rögzített videóinterjú mégis egyoldali és stresszes szituáció, hiszen semmiféle valósidejű visszajelzést nem kapunk a másik oldalról. Sokat segíthet, ha lehetőségként közelítjük meg az interjút, és valamelyik hozzánk közel álló embert képzeljük a virtuális interjúztató helyébe. Az is fontos, hogy alul-felül úgy legyünk felöltözve, mintha személyes interjúra mennénk, mert ez önbizalmat ad és jobban bele tudunk helyezkedni a szituációba is.

5. Technikai problémák esetén ne habozzunk segítséget kérni!

Amennyiben a saját felszerelésünkön túli technológiai problémába ütköznénk, ne féljünk segítséget kérni. Senki sem fog önállótlannak tartani ettől minket, és a kapcsolatfelvétel ebben az esetben éppen problémamegoldós képességünkre és talpraesettségre enged következtetni. Sokkal kitartóbbnak tűnünk, ha utánajárunk a probléma okának, hiszen ezzel azt jelezzük, hogy mi valóban szeretnénk megtalálni a megoldást és elkészíteni az interjút.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek