Néhány tipp, hogy elkerüld a kajakómát és a túlevést

Amikor beköszöntenek az ünnepek – legyen szó bármelyikről –, akkor általában olyan mennyiségű ételt veszünk magunkhoz, hogy mozogni sem lesz kedvünk. Hogy ezt elkerülhesd, íme néhány hasznos tipp túlevés ellen:

Ne hagyj ki étkezést!

„Sokan szeretnek úgy rákészülni a nagy ünnepi étkezésekre, hogy egész nap nem esznek semmit, hogy helyet hagyjanak a gyomrukban. Azonban mire elérkezik a várva várt étkezés ideje, addigra annyira kiéheznek, hogy hatalmas adagokat befalnak az eléjük tárulkozó rengeteg finomságból. Fontos azonban, hogy ezeken a napokon se maradjanak ki az étkezések, hiszen ez is túlevéshez vezethet” –tanácsolja Sárga Diána, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

GettyImages-493180758
Lauri Patterson / Europress / Getty

Egyél kisebb adagokat!

Persze, könnyű azt mondani, hogy az ember egyen kevesebbet, hiszen amikor a nagymama szed, akkor a leves is púpozva kerül a tányérra. De azért vannak lehetőségek. Egy tökéletes megoldás lehet az, ha kisebb tányérokat választasz tálaláshoz. Persze az sem mindegy, hogy mit pakolsz a tányérra: a nagyobb részére helyezz zöldségeket, amelyek rosttartalmuk miatt segítenek a teltségérzés kialakításában, azonban könnyebb lesz az emésztésük.

Élvezd az ételt és a közösséget!

Egyél lassan, ízlelj meg minden falatot. Ha alaposan megrágod az ételt, akkor könnyebb lesz megemészteni is. Hagyj szünetet az ételek között, és mielőtt újra szednél, győződj meg arról, hogy valóban éhes vagy-e, nem pedig a látvány csábít. Ja, és élvezd a kellemes társaságot, mert az is segít, ha étkezés közben nem csendben ülve falatoznak. A beszélgetéssel ugyanis az az idő, amit az evésre szánnak, kissé lecsökken. Az agyban pedig egy bizonyos időintervallum után jelentkezik a teltségérzet is, vagyis ha csak eszel, akkor több ételt fogyasztasz, mint ha beszélgetsz is az asztalnál.

GettyImages-182478479
Lisa Thornberg / Europress / Getty

Igyál vizet

„Persze ne az alkoholos italokat részesítsd előnyben, hiszen ezeknek az alkohol-, és kalóriatartalmuk miatt is a mértékletességre kell törekedni, ugyanakkor az ünnepi étkezés mellé 1-2 dl bor nyugodtan elfogyasztható. Ha az evés előtt egy nagyobb pohár vizet megiszol, akkor ez a gyomorban teltségérzet kelt, kevesebb étel is elegendő lesz, így kisebb lesz az esély túlevésre” – fűzi hozzá a szakértő.

és teát!

Az étkezés után egy séta beiktatása segíti az emésztésben. De ha erre képtelen vagy, akkor maradnak az olyan utólagos praktikák, amilyen a tea is. A borsmenta, a kamilla vagy éppen a citromfű teája segíti az emésztést, valamint megnyugtatja a háborgó gyomrot. A teát célszerű ízesítés nélkül fogyasztani, hiszen a cukor, méz, citrom a gyomor nyálkahártyáját izgathatják, így további panaszt okozhat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek