Lehet, hogy a túl nagy nyelve miatt horkol

A külön töltött (és sokszor álmatlan) éjszakák egyik fő kiváltó oka a horkolás, és a szakértők most újabb magyarázatot találtak arra, miért adnak ki egyesek ilyen hangokat alvás közben.

A jó hír az, hogy nem tehetünk az egészről., a bűnös a túl nagy nyelv és a nagyméretű mandula, a rossz hír az, hogy a horkolás az alvási apnoe egyik tünete, ez az állapot stroke-hoz vagy szívinfarktushoz vezethet - írja a Daily Mail.

Mi az alvási apnoe?

Az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos alvászavar, melyben során a légzés, alvás közben időről-időre abbamarad, majd újra elindul. Az alvási apnoe-nek két főbb típusa van. A gyakoribb forma az obstruktív alvási apnoe, amit a torok izmainak ellazulása hoz létre. A másik a centrális alvási apnoe, ami azért alakul ki, mert az agy nem küld megfelelő jeleket a légzésszabályozó izmokhoz. Mindezek mellett bizonyos esetekben az obstruktív és a centrális alvási apnoe keveréke alakul ki, ilyenkor komplex alvási apnoe-ról beszélhetünk.

A tipikus horkoló hangot egyébként a levegő és a lágyrész találkozás/ütközése. Amint az agy észleli, hogy a légzés leállt, jeleket küld a légzőizmoknak, amik aztán kinyitják a légutat és "felrázzák" a tulajdonosát. A legtöbb ember észre sem veszi, hogy ez történt, ugyanis szinte azonnal visszaalszanak, az egészből csak annyit észlelnek, hogy másnap kimerültek lesznek.

Forrás: Webbeteg/Daily Mail 

A kutatás

A vizsgálatban összesen kétszáz fogászati páciens vett részt, és a kutatók megvizsgálták, hogy melyikük szenved alvási apnoéban, és az okok feltárásánál figyelembe az alanyok súlyát, a vérnyomását is, nemcsak azt, hogy mekkora a nyelvük, mandulájuk vagy a nyakuk körmérete. Mint kiderült, a résztvevő férfiak 81,8 horkolt, míg a nőknek csak a 18,2 százaléka, és majdnem hasonló volt az arány, amikor azt értékelték, hogy kiknél van a legnagyobb esély arra, hogy alvási apnoé alakuljon ki, és azoknak, akik a leginkább veszélyeztetettek, a vizsgálatok szerint nagyobb volt a nyelve és mandulája is. 

Ez miért jó? Ugyan a végső diagnózist nem ők állítják fel, dehogy a fogorvosok segíthetnek a felismerésében, már amennyiben a túl nagy nyelv okozza a problémát - állítja Thikriat Al-Jewair, a Buffalói Egyetem munkatársa. Természetesen jóval nagyobb mintára lesz szükség ahhoz, hogy tényleg igazolt legyen az összefüggés, és a kutatók szeretnék olyan eszközöket is bevetni, amivel jobban tudják majd követni az alanyok alvási szokásait. 

GettyImages-165292519
Colin McConnell / Europress / Getty

Számok és kezelés

Az Egyesült Államokban kb. 18 millió felnőtt szenvedhet alvási apnoéban, de nehéz pontos számokat írni, hiszen kevesen fordulnak szakemberhez.  Egy friss kutatás szerint az elhízott emberek tízszer nagyobb valószínűséggel jelentettek a fentiekhez hasonló tüneteket, mint nem a túlsúlyosak. És mi a megoldás? A páciensek az orrot és a szájat eltakaró maszkot viselnek, ami a légutakba áramoltatja a levegőt, így azok végig nyitva maradnak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek