Irányított véradás: ha nem szerez vért, lehet, hogy csúszik a műtét

Azt már kezdjük megszokni, hogy ha valaki kórházba kerül, akkor vécépapírtól a bögréig mindent visz magával, de olvasónk esete azért minket is megdöbbentett. Édesanyja tervezett műtétre ment be a Szent Imre kórházba, és szerette volna elfoglalni az ágyát. Ám a felvételnél közölték vele, hogy az ágyát is csak akkor kapja meg, ha legalább két egységnyi vért (ez kétszer 450 ml) irányítottan beérkezik a nevére, addig tessék a folyóson várakozni. Olvasónk persze mozgósította az ismerőseit, és hamarosan meg is lett a kívánt vérmennyiség, sőt még több is. A magát megnevezni érthető módon nem kívánó olvasó körbe kérdezett az osztályon, hogy egyedi esetről van-e a szó vagy sem.

A betegtársak közlése szerint ez teljesen mindennapos, mondhatni rutinszerű eljárás.Találkozott viszont egy idős hölggyel, aki a folyosó sarkában zokogott, mert neki nem sikerült vért szereznie, és el is halasztották a műtétjét. Az, hogy mennyire nem egyedi esetről van szó, jól mutatja a Facebookon talált segélykérés is, de az egyik kolléga is nemrég kért vért a SOTE ÁOK Ortopédiai Klinikán fekvő ismerősnek, és nemrég jött a hír, hogy Erőss Pálnak, az MTV egykori sztárjának is célzott véradásra van szüksége

veradas.png

Az egyáltalán nem új probléma ügyében megkerestük, mind az érintett Szent Imre kórházat, mind az Országos Vérellátó Szolgálatot. dr. Jánó Kinga OVSZ főigazgatója azonnal leszögezte, hogy hangsúlyozottan nem lehet feltétele a betegellátásnak, hogy az adott beteg képes-e vért gyűjteni, valamint hangsúlyozták azt is, hogy a sürgősségi műtétekhez mindig tudják biztosítani a szükséges vérmennyiséget. "Tervezett műtétek esetében előfordult, hogy egy-két nap halasztásra volt szükség" - tette hozzá, és megjegyezte, hogy a vérellátó szolgálat korábban is kapott hasonló bejelentéseket, amelyekből kitűnik, hogy nem egyedi esetről van szó.

Irányított véradás

A véradás azon formája, amikor a vért adó és a vért kapó ismeri egymást, és a beteg nevére történik az adományozás. Az OVSZ - a szakmai figyelembe vételével -  kötelezően ahhoz a beteghez juttatja el, akit a véradó megjelöl. Amennyiben nem egyezik a vércsoportjuk, akkor az adományt egy ismeretlen beteg kapja meg, az ismerősnek/családtagnak pedig továbbítanak egy egységnyi megfelelő vércsoportú készítményt.

Az irányított véradás keretében történő véradáskor az adminisztrációs lapra felkerül a beteg neve, TAJ-száma, a kórház és az osztály neve is.  A donációt követően a vért az Országos Vérellátó Szolgálat 1-4 napon belül eljuttatja a megjelölt kórházba.

Többet itt olvashat erről!

Az ügyben kerestük a Szent Imre kórházat is. "Előjegyzett műtétek esetében ritkán előfordult, hogy a vérkészítmény hiánya miatt egy-két napot halasztani kellett a tervezett beavatkozást. Ebből adódóan az utolsó kérdésére, miszerint érhet-e beteget hátrány bármilyen szempontból, ha nem tud magával vért vinni a válaszom az, hogy nem." Hozzátették:  "Javasoljuk, hogy próbálja olvasók körében népszerűsíteni az önkéntes véradást, illetve a családtagjaik és barátaik részére történő irányított véradást kiemelve, hogy a véradás egy egészséges ember számára semmilyen kockázattal nem jár, ugyanakkor életeket menthet meg." Úgyhogy itt mindenkit arra biztatunk, hogy menjen el vért adni, két szúrás az egész, és még csoki is jár a végén, sőt, ha jó fej a főnöke, még haza is engedik véradás után. 

Ami megoldás lehet arra a szomorú helyzetre, hogy nincs elég vér, hogy az ember saját magának is leadhat, ha tervezett műtétre készül. Ezt autotranszfúziónak hívják, és az OVSZ elmondása szerint sok beteg él is a lehetőséggel. Ami biztató, hogy a kórháznak mindig rendelkezésre áll a sürgős, illetve akut életveszélyes esetek ellátáshoz a szükséges vérkészítmények, ezeket az Országos Vérellátó Szolgálat biztosítja.

Adatok és tudnivalók

  • évente átlagosan 670 000 egység vérkészítményt használnak el;
  • egy véradáson 450 ml vért vehetnek le;
  • vért csak 18-65 éves kor közötti emberek adhatnak;
  • eszerint több mint 6 millió potenciális véradó van, de egy évben csak körülbelül 300 ezren véradás történik pedig 400 ezerre lenne szükség;
  • míg a férfiak akár egy évben 5-ször is adhatnak vért, a nők csak maximum 3-szor;
  • a nők menstruáció idején nem adhatnak vért;
  • nem lehet vért adni nátha, torokgyulladás, herpesz, alacsony hemoglobinszint esetén, kis- és nagy műtétek után, HIV-fertőzés és egyéb, vérrel átvihető fertőzések kockázata esetén, vérképzőszervi betegségek vagy kezeletlen magas vérnyomás betegség mellett;
  • két teljes véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie;
  • nyáron kevesebb vért adnak, mint az év többi időszakában;
  • az sem jó, ha egyszerre sokan akarnak vért adni akkor, amikor arra nincs igény – amikor ugyanis valóban kellene, sok véradó még nem adhat újra vért;
  • a vörösvértest-készítmények 35 napig használhatók;
  • Magyarországon az A+ vércsoport a leggyakoribb, ebből kell a legtöbb;
  • egyetlen véradásból három betegen lehet segíteni, mert a levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül, igaz tehát a szlogen: adj vért, és ments meg három életet! 
Oszd meg másokkal is!
Mustra