Tényleg olyan fontos a reggeli?

Akár egy banánt, zabkását vagy tojásrántottát eszik, de "reggelizni muszáj". Ezt a régóta elfogadott aranyszabályt többen is megkérdőjelezték már, újabb vizsgálatok szerint pedig nemhogy a reggeli a legfontosabb főétkezés, de még jól is járunk, ha kihagyjuk azt. James Betts és Enhad Chowdhury, a Bath Egyetem kutatói a The Conversation oldalon osztották meg megfigyeléseik eredményeit.

A múlt században Adelle Davis táplálkozási szakértő azt tanácsolta, reggelizzünk úgy, mint egy király, ebédeljünk, mint egy polgár, és vacsorázzunk úgy, mint egy koldus. Valójában nincs értelme egyik főétkezésnek sem „a nap legfontosabb étkezése” címet adni, ha ugyanis sorra vesszük az okokat, amelyek miatt a reggeli ezt a jelzőt kaphatta, világossá válik, hogy nem mindegyik szempontnak van akkora súlya, mint ahogy azt a legtöbben hiszik – írja Betts és Chowdhury .

shutterstock 56942158

A hiányzó reggelit később falással pótoljuk?

Igaz, hogy a reggeli kihagyása miatt fogékonyabbak leszünk az ízletesebb, laktatóbb falatokra, ez nem jelenti azt, hogy később ész nélkül zabálunk. Laboratóriumi vizsgálatok és felnőttek táplálkozási szokásainak megfigyelése során a szakértők azt találták, hogy a reggeli kihagyása alacsonyabb napi összkalóriabevitelt jelent, míg azok, akik szoktak reggelizni, általában véve több ételt fogyasztanak a nap folyamán. A reggeli kihagyása miatt persze délelőtt éhesebbek vagyunk, ám ez az éhség nem olyan intenzív, hogy később végtelen mohósággal kompenzáljunk. Egy az International Journal of Obesity című szaklapban megjelent tanulmányukban Betts és Chowdhury többek között azt írják, hogy a túlsúlyos személyek esetében sincs köze a reggeli kihagyásának az ebédre fogyasztott étel mennyiségéhez.

Tényleg beindítja az anyagcserét?

Az evés számos biológiai folyamatot beindít, amelynek eredménye a megnövekedett energiafelhasználás. Persze nemcsak a reggeli, de minden egyes étkezés aktivizálja az anyagcserét, egy nemrégiben készült tanulmány szerint azonban ez a folyamat sokkal hatékonyabb a korai órákban. De aki azt hiszi, hogy ez kompenzálja magát a komplett energiabevitelt, az nagyon téved, az elfogyasztott kalóriamennyiségnek ugyanis csak egy kis százalékát (normális étrendnél egytizedét) használja fel így a szervezetünk. Nagyobb mennyiségű fehérje fogyasztásával ugyan növelhető ez az arány, de akkor is legfeljebb 15 százalékra.

shutterstock 206625802

De nemcsak az emésztés miatti anyagcsere felturbózásáról van szó. Randomizált kontrollált vizsgálatok eredményei alapján azok, akik reggeliznek, több energiát használnak fel a nap folyamán végzett fizikai aktivitással, mint azok, akik legalább délig koplalnak. Ebből adódóan azoknak, akik kihagyják a reggelit, kevesebb energiájuk van és ezért kevesebbet is mozognak.

Hízáshoz vezet?

Sokak meggyőződése, hogy a reggeli étkezés kihagyása idővel súlygyarapodáshoz vezet, holott kifejezetten erre a kérdéskörre specializálódó randomizált (véletlenszerűen választanak ki alanyokat, hogy megfigyeljék szokásaikat) kísérletek sem találtak bizonyítékot a feltételezésre. Az is lehet, hogy a reggelizés egyszerűen az egészséges életmód része, és önmagában nem előzhető meg vele az elhízás.

A kilókon túl

A testsúly és a reggeli kapcsolatán kívül azonban van még más is, amit érdemes figyelembe venni. A reggeli szó igen sok mindent takar: a gyümölcstől kezdve a joghurton és gabonapelyheken át a péksüteményekig bármi lehet, és egyelőre még kutatják, hogy ezek a különböző ételek milyen hatással vannak ránk. Az viszont bizonyított tény, hogy a reggelizés hozzájárul a fizikai teljesítmény növeléséhez és segít szabályozni a vércukorszintet, míg annak kihagyása növeli a hiperglikémia kialakulásának esélyét a 2-es típusú diabéteszben szenvedőknél.

shutterstock 251423779

Akkor most reggelizzünk vagy ne?

Az eddig uralkodó bölcsesség szerint ajánlott reggelizni, a jelenleg rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok alapján viszont a reggeli opcionális, illetve attól függ (napi rutin, fizikai aktivitás, egészségügyi gondok stb.). Mindkét lehetőségnek van tehát jó oldala, és a válasz nem olyan egyszerű, mint ahogy azt eddig hittük - fűzi hozzá Betts és Chowdhury.

Indul a Szobafitnesz 2! Jelentkezz, amíg nem késő!

Az első Szobafitnesz életmódváltó program résztvevői nagyon szép eredményeket értek el egy hónap alatt, összesen körülbelül 25 kiló zsírtól szabadultak meg, és természetesen több centi izmot építettek magukra közben.Ezen a sikeren felbuzdulva folytatjuk a videósorozatunkat, de ehhez szükségünk van újabb jelentkezőkre!

Jelentkezési határidő: 2016. március 16.

Jelentkezés módja: Küldj egy emailt a szobafitnesz(kukac)index.inda.hu címre, amiben benne van a neved, a korod, hogy mi a munkád, és egy rövid indoklás arról, hogy miért jelentkezel a programba. A levélhez mellékelj magadról egy fényképet, lehetőség szerint egész alakosat. Kérünk, az előbb leírt információk mindenképpen legyenek benne a leveledben, csak a hiánytalanul elküldött jelentkezéseket tudjuk fogadni.

Jelentkezők köre: Bárki jelentkezhet, aki elmúlt 18 éves, és tudja vállalni a szereplést a műsorban, vagyis ráér a forgatási időpontokban, ott tud lenni a kijelölt edzésnapokon, és betartja a számára előírt diétát. Természetesen most is készülnek videók az egész folyamatról.

További információkat itt találsz!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek